Постанова
від 21.05.2015 по справі 804/5564/15
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 травня 2015 р. Справа № 804/5564/15 Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого суддіКононенко О. В. при секретаріДмитрієнко О.Д. розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Дніпропетровську адміністративну справу за адміністративним позовом Фермерського господарства "Сучкова В.В." до Державного кадастрового реєстратору Відділу Держземагенства у Криничанському районі ОСОБА_4, Відділу Держземагенства у Криничанському районі, Реєстраційної служби Криничанського районного управління юстиції, третя особа ОСОБА_5 про оскарження дій та зобов'язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

21.04.2015 року Фермерське господарство «Сучкова В.В.» звернулось із адміністративним позовом до Дніпропетровського окружного адміністративного суду із позовною заявою до Державного кадастрового реєстратору Відділу Держземагенства у Криничанському районі ОСОБА_4, Відділу Держземагенства у Криничанському районі, Реєстраційної служби Криничанського районного управління юстиції, в якому просить:

- зобов'язати відділ Держземагенства уКриничанському районіДніпропетровської області скасувати повторну незаконну реєстрацію земельної ділянки розміром 6,4051га, яка належить ОСОБА_5, за наслідками якої земельній ділянці присвоєний інший кадастровий номер НОМЕР_1;

- зобов'язати відділ Держземагенства у Криничанському районі Дніпропетровської області провести реєстрацію земельної ділянки, розміром 6,4051га, яка належить ОСОБА_5 відповідно до даних, вказаних в архівному екземплярі Державного акта на право власності на земельну ділянку НОМЕР_3 від 04.02.2005 року, кадастровий НОМЕР_2;

- зобов'язати Реєстраційну службу Криничанського районного управління юстиції Дніпропетровської області скасувати державну реєстрацію за фермерським господарством «Алігатор» договору оренди земельної ділянки розміром 6,4051га, яка належить ОСОБА_5, за наслідками якої земельній ділянці присвоєний інший кадастровий номер НОМЕР_1.

В обґрунтування позовних вимог позивачем зазначено, що у березні 2014 року відділом Держземагенства у Криничанському районі в особі державного кадастрового реєстратора ОСОБА_4 була проведена незаконна реєстрація земельної ділянки розміром 6,4051га, яка належить ОСОБА_5 на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку НОМЕР_3, виданого 04.02.2005 року, кадастровий НОМЕР_2 та присвоєно земельній ділянці інший кадастровий НОМЕР_1, що призвело до порушення його прав, як орендаря цієї земельної ділянки.

Представник позивача у судовому засіданні адміністративний позов підтримав в повному обсязі.

Відповідача 1 в судовому засіданні просила в задоволенні позову відмовити.

Представник відповідача 2 просила в задоволенні позову відмовити, надала письмові заперечення, в яких зазначила, що Відділом Держземагенства у Криничанському районі були вчинені дії відповідно до вимог чинного законодавства.

Представник відповідача 3 просила в задоволенні позову відмовити, надала письмові заперечення, в яких зазначила, що на підставі наданих документів було видане свідоцтво про право власності на земельну ділянку на підставі поданих ОСОБА_5 документів та здійснено державну реєстрацію договору оренди земельної ділянки з Фермерським господарством «Алігатор», тому відсутні підстави для задоволення позову.

Представник третьої особи просила в задоволенні позову відмовити.

В судовому засіданні встановлено та матеріалами справи підтверджено, що земельна ділянка площею 6,4051 з кадастровим номером НОМЕР_2 перебуває в оренді Фермерського господарства «Сучкова В.В.» згідно договору оренди земельної ділянки НОМЕР_4 від 31.01.2005 року, зареєстрованого за №040512200218 від 27.07.2005 року Криничанським районним відділом Дніпропетровської регіональної філії Центру державного земельного кадастру.

10.01.2014 року ОСОБА_5 звернувся з заявою до Відділу Держземагентства у Криничанському районі Дніпропетровської області, про надання відомостей з Державного земельного кадастру про земельну ділянку, яка перебуває у його власності згідно державного акта на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_3 від 04.02.2005 року, який виданий на підставі розпорядження голови Криничанської районної державної адміністрації від 15.06.2004 року № 426-р-04, площею 6,4051 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Світлогірської сільської ради Криничанського району Дніпропетровської області, в зв'язку із втратою оригіналу вищезазначеного державного акта.

Для отримання свідоцтва про право власності на земельну ділянку, взамін втраченого державного акта, використовуючи данні Державного реєстру земель ОСОБА_6 було надано завірену спеціалістом відділу Держземагентства у Криничанському районі Дніпропетровської області копію державного акта на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_3 від 04.02.2005 року, який виданий на підставі розпорядження голови Криничанської районної державної адміністрації від року № 426-р-04, з кадастровим номером НОМЕР_1 та витяг з Державного земельного кадастру про зареєстровану земельну ділянку.

Відповідачем 1 в судовому засіданні підтверджено, що видача копії державного акта на земельну ділянку площею 6,4051 га з кадастровим номером який відрізняється на одну цифру від того, який знаходиться в архіві Відділу Держземагенства у Криничанському районі, відбулась через технічну помилку, яка була допущена під час створення Державного реєстру земель.

31.03.2014 року ОСОБА_5 звернувся до Реєстраційної служби Криничанського районного управління юстиції із заявою про державну реєстрацію прав та їх обтяжень щодо реєстрації права власності, а саме реєстрацію права власності на земельну ділянку кадастровий № НОМЕР_1 на території Світлогірської сільської ради Криничанського району Дніпропетровської області у зв'язку із втратою державного акта на право власності на земельну ділянку. Разом із заявою було подано завірену копію архівного примірника втраченого державного акта, оголошення в регіональну газету про втрату державного акта та витяг із Державного земельного кадастру. За результатами розгляду заяви на заміну втраченого державного акта було видано свідоцтво про право власності на нерухоме майно від 03.04.2014 року № 19978887.

07.04.2015 року із заявою щодо реєстрації оренди земельної ділянки звернулося фермерське господарство «Алігатор» та оскільки згідно Витягу з Державного земельного кадастру від 10.01.2014 року НВ-1201212492014 відомості про обмеження у використанні земельної ділянки були відсутні, за результатами розгляду заяви 09.04.2014 року прийнято рішення № 12298316 про державну реєстрацію прав та їх обтяжень.

Вирішуючи спір суд зазначає, що призначення та порядок присвоєння чи скасування кадастрових номерів передбачений в статті 16 Закону України «Про Державний земельний кадастр» в якій зазначено наступне.

Земельній ділянці, відомості про яку внесені до Державного земельного кадастру, присвоюється кадастровий номер.

Кадастровий номер земельної ділянки є її ідентифікатором у Державному земельному кадастрі.

Система кадастрової нумерації земельних ділянок є єдиною на всій території України.

Структура кадастрових номерів земельної ділянки визначається Кабінетом Міністрів України.

Кадастрові номери земельних ділянок зазначаються у рішеннях органів державної влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування про передачу цих ділянок у власність чи користування, зміну їх цільового призначення, визначення їх грошової оцінки, про затвердження документації із землеустрою та оцінки земель щодо конкретних земельних ділянок.

Кадастровий номер скасовується лише у разі скасування державної реєстрації земельної ділянки. Зміна власника чи користувача земельної ділянки, зміна відомостей про неї не є підставою для скасування кадастрового номера.

Скасований кадастровий номер земельної ділянки не може бути присвоєний іншій земельній ділянці.

Інформація про скасовані кадастрові номери земельних ділянок зберігається у Державному земельному кадастрі постійно.

Відповідно до частини 1 статті 1 Закону України «Про інформацію», документом є матеріальний носій, що містить інформацію, основними функціями якого є її збереження та передавання у часі та просторі.

За загальним правилом, у разі втрати або зіпсування державного акта лише суб'єкт, що видавав такий документ, може видати його копію, яка повинна містити ті ж відомості, що й оригінал.

Натомість Державним кадастровим реєстратором Відділу Держземагенства у Криничанському районі ОСОБА_4, була видана копія державного акта використовуючи данні Державного земельного кадастру в якому кадастровий номер земельної ділянки був зазначений кадастровий номер НОМЕР_1, тоді як в оригіналі державного акта та копії яка містилась у Відділі Держземагенства у Криничанському районі кадастровий номер був НОМЕР_2.

В письмових поясненнях Державним кадастровим реєстратором Відділу Держземагенства у Криничанському районі ОСОБА_4 зазначено, що на підставі Державного реєстру земель були внесені відомості до Державного земельного кадастру.

Таким чином суд приходить до висновку, що фактично було здійснено повторну реєстрацію земельної ділянки розміром 6,4051га, яка належить ОСОБА_5, за наслідками якої земельній ділянці присвоєний інший кадастровий номер, а саме № НОМЕР_1, а копія державного акта від 04.02.2005 року № 088642 на право власності на земельну ділянку була видана з порушенням норм чинного законодавства.

Згідно пункту 45 Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2013 р. № 868 для проведення державної реєстрації права постійного користування земельною ділянкою, реєстрація якого проведена до 1 січня 2013 р. відповідно до законодавства, що діяло на момент його виникнення, у зв'язку із втратою, пошкодженням чи зіпсуванням державного акта на право постійного користування земельною ділянкою заявник подає органові державної реєстрації прав:

1) завірену в установленому порядку органом, що видавав документ, копію примірника втраченого, пошкодженого чи зіпсованого документа;

2) оголошення про втрату документа у регіональних друкованих засобах масової інформації за місцем розташування земельної ділянки, в якому повинні бути зазначені назва документа, його номер і дата видачі, на чиє ім'я виданий, яким органом (крім випадків пошкодження чи зіпсування документа).

Оскільки ОСОБА_5 до Реєстраційної служби Криничанського районного управління юстиції була подана копія державного акта, яка не відповідала оригіналу, а саме, містила інший кадастровий номер, то суд вважає, що Реєстраційна служба Криничанського районного управління юстиції видала свідоцтво про право власності від 03.04.2014 року № 19978887 на підставі недійсної копії державного акта, оскільки копія поданого державного акта не відповідала оригіналу.

Внесення інформації до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно на підставі копії державного акта в якому був зазначений інший кадастровий номер ніж в оригіналі призвело до того, що відомості про обмеження у використанні земельної ділянки, згідно договору оренди земельної ділянки НОМЕР_4 від 31.01.2005 року укладеного між ФГ «Сучкова В.В.» та ОСОБА_5 були відсутні, внаслідок чого була внесена інформація про державну реєстрацію за Фермерським господарством «Алігатор» договору оренди земельної ділянки.

За таких обставин суд приходить висновку, що адміністративний позов підлягає задоволенню.

Згідно частини 1 статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України якщо судове рішення ухвалене на користь сторони, яка не є суб'єктом владних повноважень, суд присуджує всі здійснені нею документально підтверджені судові витрати з Державного бюджету України (або відповідного місцевого бюджету, якщо іншою стороною був орган місцевого самоврядування, його посадова чи службова особа).

Керуючись статтями 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Фермерського господарства "Сучкова В.В." до Державного кадастрового реєстратору Відділу Держземагенства у Криничанському районі ОСОБА_4, Відділу Держземагенства у Криничанському районі, Реєстраційної служби Криничанського районного управління юстиції, третя особа ОСОБА_5 про оскарження дій та зобов'язання вчинити певні дії задовольнити.

Визнати протиправними дії Відділу Держземагенства у Криничанському районі, державного кадастрового реєстратора відділу Держземагенства у Криничанському районі Дніпропетровської області ОСОБА_4 щодо безпідставної повторної реєстрації земельної ділянки розміром 6,4051га, яка належить ОСОБА_5 на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку НОМЕР_3 від 04.02.2005 року, за наслідками якої земельній ділянці присвоєний інший кадастровий номер НОМЕР_1.

Зобов'язати відділ Держземагенства у Криничанському районі Дніпропетровської області скасувати повторну незаконну реєстрацію земельної ділянки розміром 6,4051га, яка належить ОСОБА_5, за наслідками якої земельній ділянці присвоєний інший кадастровий номер НОМЕР_1

Зобов'язати відділ Держземагенства у Криничанському районі Дніпропетровської області провести реєстрацію земельної ділянки, розміром 6,4051га, яка належить ОСОБА_5 відповідно до даних, вказаних в архівному екземплярі Державного акта на право власності на земельну ділянку НОМЕР_3 від 04.02.2005 року, кадастровий НОМЕР_2.

Зобов'язати Реєстраційну службу Криничанського районного управління юстиції Дніпропетровської області скасувати державну реєстрацію за фермерським господарством «Алігатор» договору оренди земельної ділянки розміром 6,4051га, яка належить ОСОБА_5, за наслідками якої земельній ділянці присвоєний інший кадастровий номер НОМЕР_1

Стягнути з Державного бюджету України на користь Фермерського господарства "Сучкова В.В." судовий збір в сумі 73,08 грн. .

Постанова суду може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду шляхом подання апеляційної скарги через Дніпропетровський окружний адміністративний суд з одночасним направленням копії апеляційної скарги особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі складення постанови у повному обсязі, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Повний текст постанови складено 26 травня 2015 року

Суддя О.В. Кононенко

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення21.05.2015
Оприлюднено09.06.2015
Номер документу44545066
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/5564/15

Ухвала від 09.11.2016

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Мороз Л.Л.

Ухвала від 03.11.2016

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Мороз Л.Л.

Ухвала від 12.11.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Мороз Л.Л.

Постанова від 27.10.2015

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Божко Л.А.

Ухвала від 15.09.2015

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Божко Л.А.

Постанова від 27.10.2015

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Божко Л.А.

Ухвала від 24.09.2015

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Божко Л.А.

Ухвала від 02.07.2015

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Божко Л.А.

Ухвала від 02.07.2015

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Божко Л.А.

Постанова від 21.05.2015

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Кононенко Олександр Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні