Ухвала
від 17.03.2009 по справі 22-а-5349/09
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИ Й АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

61064, м.Харків, вул.Володарськ ого, 46 (1 корпус)

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 березня 2009 р. м. Харків

Колегія суддів Харківс ького апеляційного адмініст ративного суду у складі

Головуючого судді: Філато ва Ю.М.

Суддів: Водолажської Н.С. , Г уцала М.І.

за участю секретаря судово го засідання Житєньової Н. М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміще нні Харківського апеляційно го адміністративного суду ад міністративну справу за апе ляційною скаргою Дергачівс ької міжрайонної державної п одаткової інспекції в Харків ській області на постанову Х арківський окружний адмініс тративний суд від 11.11.2008р. по сп раві № 2-а-14181/08

за позовом Товариства з обмеженою відповідальніст ю "Зигзаг Удачі - Україна"

до Дергачівської міжра йонної державної податкової інспекції в Харківській обл асті

про визнання незаконни м та скасування рішення про з астосування штрафних санкці й на суму 3560,00 грн.,

ВСТАНОВИЛА:

Позивач, товариство з об меженою відповідальністю «З игзаг Удачі - Україна», звер нувся до Харківського окружн ого адміністративного суду з позовом, в якому просив суд ви знати незаконним та скасуват и рішення Дергачівської міжр айонної державної податково ї інспекції Харківської обла сті від 26.09.2008 року № 0003922311/0 по акту п еревірки ДПА у Кіровоградськ ій області № 20110528/2310 від 15.09.2008 року п ро застосування штрафних сан кцій на суму 3560,00 грн.

Постановою Харківського о кружного адміністративного суду від 11.11.2008 року позов Товар иства з обмеженою відповідал ьністю "Зигзаг Удачі - України " задоволено:

- визнано незаконним т а скасовано рішення Дергачів ської міжрайонної державної податкової інспекції Харків ської області від 26.09.2008 року № 0003 922311/0 про застосування до ТОВ „З игзаг Удачі-Україна" штрафни х (фінансових) санкцій у сумі 3 560,00 грн.;

- стягнуто з Державног о бюджету України на користь ТОВ „Зигзаг Удачі Україна" (62371 , Харківська область, Дергічі вський район, пос. Подворки, ву л. Дзержинського, 5 А, код 33527154) дер жавне мито у розмірі 3,40 грн.

Відповідач, не погодившись з зазначеним судовим рішенн ям, подав апеляційну скаргу, в якій зазначає про незаконні сть оскаржуваної постанови, вважає її такою, що постановл ена з порушенням норм матері ального права. Просить скасу вати постанову Харківського окружного адміністративног о суду від 11.11.2008 року та прийнят и нову постанову про відмову в задоволенні позовних вимо г.

Позивач заперечував проти задоволення вимог апеляційн ої скарги, вважаючи її незако нною та необґрунтованою. Про сить залишити постанову суду першої інстанції без змін, як таку, що прийняти у відповідн ості до норм чинного законод авства.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши суддю-допові дача, перевіривши правильніс ть застосування судом першої інстанції норм чинного зако нодавства, колегія суддів ді йшла висновку, що апеляційна скарга не підлягає задоволе нню.

В ході судового розгляду бу ло встановлено, що 15.09.2008 року фа хівцями ДПА у Кіровоградські й області на підставі направ лення № 1618 від 15.09.2008 року проведе на перевірка господарської о диниці позивача - залу гральн их автоматів ТОВ „Зигзаг Уда чі -Україна", що розташований з а адресою: м. Кіровоград, р-к „Б осфор", вул. Ж. Революції, 1 А, щод о контролю за здійсненням ро зрахункових операцій у сфері готівкового та безготівково го обігу суб'єктами підприєм ницької діяльності, про що ск ладений акт перевірки за № 1128 в ід 15.09.2008 року та висновок до мат еріалів перевірки.

В акті перевірки з урахуван ням висновку до матеріалів п еревірки зроблений висновок про порушення позивачем п. 1,2 с т. З Закону України "Про застос ування реєстраторів розраху нкових операцій у сфері торг івлі, громадського харчуванн я та послуг" - не проведення ро зрахункових операцій через Р РО на суму 100,00 грн. та не перевед ення у фіскальний режим 9 грал ьних автоматів.

На підставі висновків акту перевірки відповідачем прий нято рішення про застосуванн я штрафних (фінансових) санкц ій від 26.09.2008 року № 0003922311/0, яким пози вачу нараховані штрафні санк ції за порушення п.1, 2 ст. З Зако ну України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, гр омадського харчування та пос луг" відповідно до п. . 1,2 ст. 17 заз наченого Закону у сумі 3560,00 грн .

Спірні правовідносини рег улюються нормами Закону Укра їни „Про застосування реєстр аторів розрахункових операц ій у сфері торгівлі, громадсь кого харчування та послуг", п.п . 1, 2 ст. 3 якого передбачено, що ро зрахункові операції на повну суму покупки (надання послуг ) необхідно проводити через з ареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та пер еведені у фіскальний режим р оботи реєстратори розрахунк ових операцій з роздрукуванн ям відповідних розрахункови х документів, що підтверджую ть виконання розрахункових о перацій або у випадках, перед бачених Законом, із застосув анням зареєстрованих у встан овленому порядку розрахунко вих книжок, видавати особі, як а отримує або повертає товар , отримує послугу або відмовл яється від неї, розрахункови й документ встановленої форм и на повну суму проведеної оп ерації.

Згідно зі ст. 2 Закону Україн и "Про застосування реєстрат орів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадсько го харчування та послуг" розр ахункова операція - прийманн я від покупця готівкових кош тів, платіжних карток, платіж них чеків, жетонів тощо за міс цем реалізації товарів (посл уг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем това р (ненадану послугу), а у разі з астосування банківської пла тіжної картки - оформлення ві дповідного розрахункового д окумента щодо оплати в безго тівковій формі товару (послу ги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови в ід послуги), оформлення розра хункових документів щодо пер ерахування коштів у банк пок упця.

Задовольняючи позовні вим оги суд першої інстанції вих одив з специфіки грального а втомату, який використовуєть ся позивачем. Гравець викори стовує автомат самостійно, п ри чому він не отримує жетон ч и інший засіб від суб'єкту під приємницької діяльності, а б езпосередньо вкидає до автом ату монети у національній ва люті України. В даному випадк у ні гра (надання послуг), ні от римання виграшу не контролює ться суб'єктом господарюванн я. Особа діє самостійно і не об ов'язково, вкинувши монети до автомату, в подальшому отрим ує послугу. Крім того, остаточ ні кошти до позивача поступа ють лише при інкасації.

Тому суд першої інстанції д ійшов до висновку, що надання права на гру відбувається бе з участі працівника позивача , гральний автомат виступає я к суб'єкт надання цього права , але не може самостійно видав ати розрахунковий чек, а опер атор (обслуговуючий персонал ) не може впливати на процес на дання послуги й виключений з нього.

Колегія суддів погоджуєть ся з такими висновками суду п ершої інстанції з наступних підстав.

Позивач в господарській од иниці, розташованій за адрес ою: м. Кіровоград, р-к „Босфор", в ул. Ж. Революції, 1 А, використов ує гральні автомати ТУ У 36.5-2456217992 -001:2007, які, згідно із розділом 11 Те хнічного паспорту грального автомату ТУ У 36.5-2456217992-001:2007 та розді лом 2 Правил азартної гри на гр альних автоматах „Мега Джек" , „Мега Покер" від 03.04.2006 року, що д олучені Міністерством фінан сів України до ліцензійної с прави № 082955, приводяться до гри без відповідних дій працівн иків позивача, шляхом отрима ння коштів за гру через купюр оприймач (монетоприймач). Дан і твердження не заперечували сь відповідачем під час розг ляду справи в суді першої інс танції та не спростовуються матеріалами справи.

Дійсно, виходячи зі специфі ки роботи грального автомату надання права на гру відбува ються без участі людини, грал ьний автомат виступає як суб 'єкт надання цього права, але н е може самостійно роздрукову вати розрахункові документи , а обслуговуючий персонал не може впливати на процес нада ння послуги і виключений з нь ого.

Відповідно до п. 3 ст. 2 Закону України «Про застосування р еєстраторів розрахункових о перацій у сфері торгівлі, гро мадського харчування та посл уг», розрахункова операція - приймання від покупця готів кових коштів, платіжних карт ок, платіжних чеків, жетонів т ощо за місцем реалізації тов арів (послуг), видача готівков их коштів за повернутий поку пцем товар (ненадану послугу ), а у разі застосування банків ської платіжної картки - офор млення відповідного розраху нкового документа щодо оплат и в безготівковій формі това ру (послуги) банком покупця аб о, у разі повернення товару (ві дмови від послуги), оформленн я розрахункових документів щ одо перерахування коштів у б анк покупця.

Але у випадку діяльності по зивача, автомати використову ються особами самостійно, пр и чому він не отримує жетон чи інший засіб від суб'єкта підп риємницької діяльності, а бе зпосередньо вкидає до автома ту грошові кошти у національ ній валюті України, при чому г ра (надання послуги) не контро люється суб'єктом господарюв ання, як і отримання виграшу, о соба діє самостійно і не обов 'язково, вкинувши монети до ав томату, в подальшому отримує послугу. Крім того, остаточні кошти до позивача поступают ь лише при інкасації. Тому нав едені операції не є розрахун ковими в розумінні ст. 2 наведе ного Закону.

Крім того, відповідно до п. 2 с т. 2 Закону України “Про застос ування реєстраторів розраху нкових операцій у сфері торг івлі, громадського харчуванн я та послуг” реєстратор розр ахункових операцій - пристрі й або програмно-технічний ко мплекс, в якому реалізовані ф іскальні функції і який приз начений для реєстрації розра хункових операцій при продаж у товарів (наданні послуг), опе рацій з купівлі-продажу іноз емної валюти та/або реєстрац ії кількості проданих товарі в (наданих послуг). До реєстрат орів розрахункових операцій відносяться: електронний ко нтрольно-касовий апарат, еле ктронний контрольно-касовий реєстратор, комп'ютерно-касо ва система, електронний такс ометр, автомат з продажу това рів (послуг) тощо.

Також, Постановою Кабінету Міністрів України від 07.02.2001 р. № 121 «Про терміни переведення с уб'єктів підприємницької дія льності на облік розрахунков их операцій у готівковій та б езготівковій формі із застос уванням реєстраторів розрах ункових операцій» (із змінам и та доповненнями) встановле ні терміни переведення суб'є ктів підприємницької діяль ності на облік розрахункови х операцій у готівковій та бе зготівковій формі із застосу ванням реєстраторів розраху нкових операцій, в тому числі для гральних автоматів - 31.12.2 006 р.

При цьому п. 2. вказаної Поста нови Міністерство економіки зобов'язано забезпечити роз роблення технічних вимог до автоматів з продажу товарів (послуг), Міністерство промис лової політики зобов'язано з абезпечити організацію розр облення автоматів з продажу товарів (послуг), які відповід атимуть зазначеним вимогам, а також запам'ятовуючих прис троїв (фіскальної пам'яті) для оснащення автоматів, що вже д іють.

До теперішнього часу вищев казані вимоги до автоматів з продажу товарі (послуг) не роз роблені, а організація розро блення автоматів з продажу т оварів (послуг), які відповіда тимуть зазначеним вимогам, а також запам'ятовуючих прист роїв (фіскальної пам'яті) для о снащення автоматів, що вже ді ють, не здійснена, що унеможли влює законне використання по зивачем реєстраторів розрах ункових операцій для автоном них систем електронної комер ції - гральних автоматів.

Крім того, абзацом 2 п. 1 Поста нови № 121 передбачено, що до нас тання зазначених строків суб 'єкти підприємницької діяльн ості здійснюють розрахунков і операції із застосуванням книг обліку розрахункових оп ерацій (КОРО). Разом з тим, «Пор ядком реєстрації й ведення к ниг обліку розрахункових опе рацій і розрахункових книжок », затвердженим наказом ДПА У країни № 614 від 01.12.2000 р., не встанов лений порядок реєстрації роз рахункових операцій гральни х автоматів, які приймають у о плату за участь у грі - платіжн і засоби у валюті України - мон ети, що також унеможливлює за конне використання розрахун кових книжок і книг обліку ро зрахункових операцій.

Згідно ст. 8 Закону України "П ро застосування реєстраторі в розрахункових операцій у с фері торгівлі, громадського харчування й послуг" № 265/95-ВР, по рядок ведення розрахункових книжок і книг обліку розраху нкових операцій встановлюєт ься ДПА України. Даний порядо к застосування РК і КОРО у вип адку використання гральних а втоматів, що самостійно прий мають ставки й виплачують ви граш у валюті України в цей ча с відсутній, а позивач, як госп одарюючий суб'єкт, не має прав а й не може для себе встановлю вати порядок ведення зазначе них книг самостійно. Отже, чер ез відсутність нормативної б ази щодо ведення книг обліку розрахункових операцій та в икористання реєстраторів ро зрахункових операцій для авт ономних систем електронної к омерції, у позивача відсутні й обов'язок щодо їх використа ння при застосуванні вищевка заних гральних автоматів в с воїй господарській діяльнос ті.

З огляду на викладене, колег ія суддів вважає, що суд першо ї інстанції повно та всебічн о оцінивши обставини справи, з дотриманням норм матеріал ьного та процесуального прав а дійшов вірного висновку, що до теперішнього часу не розр облені автомати з продажу то варів (послуг), які будуть відп овідати встановленим вимога м, а також не розроблені запам 'ятовуючі пристрої (фіскальн а пам'ять) для оснащення автом атів, що вже діють.

В гральних автоматах, що вик ористовуються позивачем у св оїй діяльності, відсутні фіс кальні функції, а також відсу тня можливість реєстрації ро зрахункових операцій при над анні послуг та реєстрація кі лькості наданих послуг.

Колегія суддів згодна з вис новком суду першої інстанції , що відповідачем не доведена суду правомірність висновку акту перевірки щодо встанов лення порушення п. 1, 2 ст. 3 Закон у України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій в сфері торгівлі гр омадського харчування та пос луг", на підставі якого винесе но рішення від 26.09.2008 року № 0003922311/0 п ро застосування штрафних сан кцій на суму 3560,00 грн. Отже, підпр иємство позивача здійснює ді яльність, яка не заборонена З аконом та відповідає всім ви могам діючого законодавства .

За таких обставин позовні в имоги є нормативно та докуме нтально обґрунтованими та та кими, що підлягають задоволе нню.

Доводи апеляційної скарги висновків суду не спростову ють.

Керуючись ст. 160, 167, 195, 196, 198, 200, 205, 206, 209, 254 Кодексу адміністративного судочинства, колегія суддів , -

У Х В А Л И Л А:

Апеляційну скаргу Дерга чівської міжрайонної держав ної податкової інспекції в Х арківській області залишити без задоволення.

Постанову Харківський о кружний адміністративний су д від 11.11.2008р. по справі № 2-а-14181/08 за лишити без змін.

Ухвала набирає законної си ли з моменту її проголошення та може бути оскаржена у каса ційному порядку протягом міс яця з дня складання ухвали у п овному обсязі шляхом подачі касаційної скарги безпосере дньо до Вищого адміністратив ного суду України.

Головуючий суддя

Філатов Ю.М.

Судді

Водолажська Н.С.

Гуцал М.І.

Повний текст ухвали вигот овлений 23.03.2009 р.

Дата ухвалення рішення17.03.2009
Оприлюднено12.11.2009
Номер документу4457096
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —22-а-5349/09

Ухвала від 13.05.2010

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Усенко В.Г.

Ухвала від 17.03.2009

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Гуцал М.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні