Рішення
від 10.06.2015 по справі 731/265/15-ц
ВАРВИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №731/265/15-ц

Провадження №2/731/83/15

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 червня 2015 року с.м.т. Варва

Варвинський районний суд Чернігівської області в складі:

головуючого судді - Савенка А.І.,

при секретарі - Петренко Т.І.,

з участю - ОСОБА_1 та ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в с.м.т. Варва цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про поділ майна, що є спільною власністю подружжя,-

В С Т А Н О В И В:

В травні 2015 року до суду звернулась ОСОБА_1 з вказаним позовом до ОСОБА_2, в якому зазначила, що вона перебуває в зареєстрованому шлюбі з відповідачем. За час перебування у шлюбі подружжям за спільні кошти було придбано земельну ділянку та житловий будинок №36 по вулиці Гагаріна в селі Журавка Варвинського району Чернігівської області. Зважаючи на те, що на даний час сімейні стосунки між подружжям погіршились та виникли протиріччя щодо користування спільним майном, позивач просила суд здійснити поділ спільного майна подружжя, визнавши за нею право власності на ? частину житлового будинку з відповідною частиною господарсько-побутових будівель, що розташовані в селі Журавка Варвинського району Чернігівської області, вулиця Гагаріна, будинок 36, визнати за нею право власності на ? частину земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства площею 0.1310 га, яка знаходиться в селі Журавка Варвинського району Чернігівської області по вулиці Гагаріна 36 та стягнути з відповідача понесені судові витрати.

У судовому засіданні позивач позовні вимоги підтримала, просила їх задовольнити, посилаючись на підстави і обставини, викладені в позовній заяві.

Відповідач в судовому засіданні позовні вимоги визнав в повному обсязі, обставини, викладені у позові не оспорював.

Судом досліджені наступні письмові докази: копія паспорту позивачки (а.с. 4-6), копія свідоцтва про шлюб (а.с. 7), копія свідоцтва про народження (а.с. 8), копія свідоцтва про народження (а.с. 9), копія технічного паспорту на житловий будинок (а.с. 10-14), копія договору купівлі-продажу житлового будинку (а.с. 15-16), копія договору купівлі - продажу земельної ділянки (а.с. 17-18), копія витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності (а.с. 19-20), копія звіту про оцінку майна (а.с. 21-58), лист-відповідь (а.с. 59).

Суд, заслухавши пояснення сторін та дослідивши матеріали справи, встановив наступне.

20 вересня 2008 року між ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, та ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, відділом реєстрації актів цивільного стану Варвинського районного управління юстиції Чернігівської області було зареєстровано шлюб, про що в Книзі реєстрації шлюбів 20 вересня 2008 року зроблено актовий запис за № 60. Прізвище після реєстрації шлюбу чоловіка - ОСОБА_2, дружини - ОСОБА_2, що підтверджується копією свідоцтва про шлюб, серії 1-ЕЛ № 038234 (а.с. 7). На час розгляду справи по суті шлюб між сторонами не розірваний.

Як зазначається позивачем та не заперечується відповідачем, шлюбні стосунки між сторонами були припинені з 01 липня 2014 року.

Позивач - ОСОБА_1 з 27 травня 2014 року зареєстрована за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_3, що підтверджується копією паспорту (а.с.4 - 6).

Відповідно до копії свідоцтва про народження серії І-ЕЛ № 123190 (а.с. 8) та копії свідоцтва про народження серії І-ЕЛ №151893 (а.с. 9) ОСОБА_2 та ОСОБА_1 є батьками ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_4 та ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_5.

15 травня 2013 року між ОСОБА_6, як продавцем, та ОСОБА_2, як покупцем, було укладено договір купівлі-продажу житлового будинку з надвірними будівлями та спорудами, розташованого в селі Журавка по вулиця Гагаріна, будинок 36 Варвинського району Чернігівської області. Відповідно до п. 5 зазначеного договору продаж житлового будинку вчиняється за ціною 21932 гривні 00 копійок. Як вбачається із п.11 договору покупець стверджував, що на момент укладення договору він перебував в зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_1, яка своєю заявою від 15 травня 2013 року давала згоду на купівлю вищевказаного житлового будинку. Відповідно до п.15 договору він не приховує іншого правочину і спрямований на реальне настання наслідків, які обумовлені у ньому. Із п.17 договору вбачається, що вимоги Цивільного кодексу України щодо змісту і правових наслідків договору, що укладається сторонами зміст зокрема ст.ст. 65, 74 Сімейного кодексу України щодо права подружжя на розпорядження майном, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя, щодо статусу спільного майна чоловіка і жінки, які не перебувають у шлюбі між собою, і умов розпорядження таким майном роз'яснено. Означений договір зареєстровано в реєстрі за №686 приватним нотаріусом ОСОБА_7 (а.с. 15-16).

15 травня 2013 року між ОСОБА_6, як продавцем, та ОСОБА_2, як покупцем, було укладено договір купівлі-продажу земельної ділянки, розташованої за адресою: село Журавка Варвинського району Чернігівської області, вулиця Гагаріна 36, яка призначена для ведення особистого селянського господарства загальною площею 0,1310 га, кадастровий номер 7421182000:01:000:0073. За домовленістю сторін продаж земельної ділянки вчинено за 1000 гривень 00 копійок. Відповідно до п.4.2 договору покупець стверджував, що на момент укладання договору він перебував в зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_1, яка своєю заявою від 15 травня 2013 року дала згоду на купівлю вказаної земельної ділянки. Із п.4.7 договору вбачається, що вимоги Цивільного кодексу України щодо змісту і правових наслідків договору, що укладається сторонами зміст зокрема ст.ст. 65, 74 Сімейного кодексу України щодо права подружжя на розпорядження майном, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя, щодо статусу спільного майна чоловіка і жінки, які не перебувають у шлюбі між собою, і умов розпорядження таким майном роз'яснено. Означений договір зареєстровано в реєстрі за №690 приватним нотаріусом ОСОБА_7 (а.с. 15-16).

Технічна документація, а саме - технічний паспорт на садибний (індивідуальний) житловий будинок (а.с. 10-14) №36 по вулиці Гагаріна в селі Журавка Варвинського району Чернігівської області, виготовлений станом на 22 березня 2013 року за замовленням ОСОБА_8 містить аналогічні дані щодо технічних характеристик будівель та надвірних споруд, які зазначені у договорі купівлі-продажу від 15 травня 2013 року, укладеного між ОСОБА_6 та ОСОБА_2

Як вбачається із копії витягу з державного реєстру речових прав на нерухоме майно (а.с.19) житловий будинок №36 по вулиці Гагаріна в селі Журавка Варвинського району Чернігівської області є власністю ОСОБА_2

Копією витягу з державного реєстру речових прав на нерухоме майно (а.с.20) підтверджено право власності ОСОБА_2 на земельну ділянку розташовану за адресою: село Журавка Варвинського району Чернігівської області вулиця Гагаріна 36, яка призначена для ведення особистого селянського господарства загальною площею 0,1310 га, кадастровий номер 7421182000:01:000:0073.

Ринкова вартість спірного будинку з надвірними будівлями та спорудами визначена відповідно до звіту про оцінку майна (а.с. 21 - 58), виконаного ТОВ «Центр нерухомості» 20 квітня 2015 року та становить 61600 гривень 00 копійок.

За інформацією, наданою відділом Держземагенства у Варвинському районі Чернігівської області (а.с. 59), вартість земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства площею 0,1310 га, яка знаходиться за адресою: Чернігівська область, Варвинський район, село Журавка, вулиця Гагаріна 36, становить 2590 гривень 97 копійок.

Зважаючи на встановлені судом факти, усні пояснення сторін та обставини, викладені у позовній заяві, суд доходить висновку, що між сторонами виник спір щодо поділу майна, що є спільною власністю подружжя. Означені правовідносини регулюються зокрема відповідними статтями Сімейного кодексу України.

Так, ст. 60 СК України встановлено, що майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу). Вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.

Статтею 63 СК України встановлено, що дружина та чоловік мають рівні права на володіння, користування і розпоряджання майном, що належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено домовленістю між ними.

Частиною 1 ст.69 СК України встановлено, що дружина і чоловік мають право на поділ майна, що належить їм на праві спільної сумісної власності, незалежно від розірвання шлюбу.

Суб'єктивне право на поділ майна, що перебуває на праві спільної сумісної власності подружжя, належить кожному з них незалежно від того, в який момент здійснюється поділ: під час шлюбу або після його розірвання. Поділ може бути здійснений як за домовленістю подружжя, так і за судовим рішенням. В основу поділу покладається презумпція рівності часток подружжя, яка може бути спростована домовленістю подружжя або судовим рішенням.

Частинами 1, 2 ст.70 СК України встановлено, що у разі поділу майна, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя, частки майна дружини та чоловіка є рівними, якщо інше не визначено домовленістю між ними або шлюбним договором.

Крім того, відповідно до постанови Пленуму Верховного Суду України "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя" від 21 грудня 2007 року N 11, сутність поділу полягає в тому, що кожному з подружжя присуджуються в особисту власність конкретні речі, а також здійснюється розподіл майнових прав та обов'язків. При здійсненні поділу в судовому порядку суд має виходити з презумпції рівності часток.

Також, відповідно до ч. 3 ст. 368 Цивільного Кодексу України майно, набуте подружжям за час шлюбу, є їхньою спільною сумісною власністю, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно з ч. 2 ст. 372 Цивільного кодексу України у разі поділу майна, що є у спільній сумісній власності, вважається, що частки співвласників у праві спільної сумісної власності є рівними, якщо інше не встановлено домовленістю між ними або законом.

Беручи до уваги наведене, суд вважає встановленим, що сторони по справі, перебуваючи у зареєстрованому шлюбі, та підтримуючи фактичні шлюбні відносини, придбали за спільний кошт спірне майно. Зважаючи на визнання позову відповідачем та законодавчо закріплене право позивача на набуття права власності на спільне майно подружжя, суд вважає за необхідне задовольнити позов в повному обсязі, визнавши за ОСОБА_1 право власності на ? частину житлового будинку з відповідною частиною господарсько-побутових будівель, який розташований за адресою: Чернігівська область, Варвинський район, село Журавка, вулиця Гагаріна, будинок 36 та право власності на ? частину земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства площею 0.1310 га, яка знаходиться в селі Журавка Варвинського району Чернігівської області по вулиці Гагаріна 36.

Вирішуючи питання щодо розподілу судових витрат, керуючись ст. 88 ЦПК України, та зважаючи на задоволення позовних вимог в повному обсязі, з відповідача на користь позивача підлягають стягненню судові витрати по сплаті судового збору в розмірі 321 гривня 00 копійок, які підтверджені квитанцією про сплату №105 від 22 травня 2015 року, що міститься в матеріалах справи (а.с. 1).

Керуючись ст.ст. 88, 212-215, 218 ЦПК України, ст.ст.60, 63, 69, 70, 71 Сімейного кодексу України, ст. ст. 368, 372 ЦК України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про поділ майна, що є спільною власністю подружжя - задовольнити.

В порядку поділу майна, що є спільною власністю подружжя, визнати за ОСОБА_1 право власності на ? частину житлового будинку з відповідною частиною господарсько-побутових будівель, який розташований за адресою: Чернігівська область, Варвинський район, село Журавка, вулиця Гагаріна, будинок 36, реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна - 58590074211.

В порядку поділу майна, що є спільною власністю подружжя, визнати за ОСОБА_1 право власності на ? частину земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства площею 0,1310 га, яка розташована за адресою: Чернігівська область, Варвинський район, село Журавка, вулиця Гагаріна 36, реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна - 58626174211.

Стягнути з ОСОБА_2, ід.код - НОМЕР_1, на користь ОСОБА_1 судові витрати у розмірі 321 (триста двадцять одна) гривню 00 копійок.

Рішення може бути оскаржено до Апеляційного суду Чернігівської області через Варвинський районний суд Чернігівської області шляхом подання апеляційної скарги на рішення суду протягом десяти днів з дня його проголошення.

Суддя: А.І.Савенко

СудВарвинський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення10.06.2015
Оприлюднено19.06.2015
Номер документу45003191
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —731/265/15-ц

Рішення від 10.06.2015

Цивільне

Варвинський районний суд Чернігівської області

Савенко А. І.

Ухвала від 04.06.2015

Цивільне

Варвинський районний суд Чернігівської області

Савенко А. І.

Ухвала від 27.05.2015

Цивільне

Варвинський районний суд Чернігівської області

Савенко А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні