Ухвала
від 18.06.2015 по справі 908/2798/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251 номер провадження справи 3/51/15

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

18.06.2015 Справа № 908/2798/15

м. Запоріжжя

Суддя Соловйов В.М., розглянувши матеріали

за позовом: Кооперативу "Наш дім" (69123, м. Запоріжжя, бульвар Будівельників, 23, ідентифікаційний код 26573696)

до відповідача: Публічного акціонерного товариства "ІМЕКСБАНК" (65039, м. Одеса, пр-т. Гагаріна, 12-а, ідентифікаційний код 20971504) в особі Відділення № 310 АТ "ІМЕКСБАНК" у м. Запоріжжя (69032, м. Запоріжжя, пр-т. Металургів, 19)

про стягнення 39 381, 55 грн.

Представники:

від позивача: Акуленко А.В., довіреність № б/н від 25.05.2015р.

від відповідача: не з'явився

ВСТАНОВИB:

24.04.2015р. до господарського суду Запорізької області від Кооперативу "Наш дім", м. Запоріжжя надійшла позовна заява до відповідача Публічного акціонерного товариства "ІМЕКСБАНК" (65039, м. Одеса, пр-т. Гагаріна, 12-а, ідентифікаційний код 20971504) в особі Відділення № 310 АТ "ІМЕКСБАНК" у м. Запоріжжя (69032, м. Запоріжжя, пр-т. Металургів, 19) про стягнення грошових коштів в сумі 39 381, 55 грн.

Відповідно до Довідки про автоматичний розподіл справ між суддями від 24.04.2015р. справу призначено для розгляду судді Соловйову В.М.

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 27.04.2015р. позовну заяву прийнято до розгляду суддею Соловйовим В.М., порушено провадження у справі № 908/2798/15 та призначено її до розгляду в судовому засіданні на 26.05.2015р. об 11 год. 30 хв.

Зазначеною ухвалою зобов'язано позивача надати у строк до 18.05.2015р. докази того, що Відділення № 310 АТ "ІМЕКСБАНК" у м. Запоріжжя є юридичною особою та/або наділено повноваженнями виступати стороною у справі (відповідачем) в господарському суді Запорізької області від імені Публічного акціонерного товариства "ІМЕКСБАНК".

Відповідача зобов'язано надати Положення про Відділення № 310 АТ "ІМЕКСБАНК" у м. Запоріжжя.

В судовому засіданні 26.05.2015р. представник позивача надав довідку від 26.05.2015р. про те, що Кооперативу "Наш дім" не має можливості надати суду докази того, що Відділення № 310 АТ "ІМЕКСБАНК" у м. Запоріжжя є юридичною особою та/або наділено повноваженнями виступати стороною у справі (відповідачем) в господарському суді Запорізької області від імені Публічного акціонерного товариства "ІМЕКСБАНК", оскільки кооператив не володіє такими даними та у нього відсутні документи, які б підтверджували або спростовували це. Положення про Відділення № 310 АТ "ІМЕКСБАНК" при укладенні договору № 25 від 10.08.2011р. кооперативу не надавалося. На теперішній час відділення зачинено.

Представник відповідача в судове засідання 26.05.2015р. не з'явився, у зв'язку із чим ухвалою від 26.05.2015р. розгляд справи відкладений на 18.06.2015р. о 10 год. 00 хв.

Відповідача повторно зобов'язано надати Положення про Відділення № 310 АТ "ІМЕКСБАНК" у м. Запоріжжя.

В судове засідання 18.06.2015р. представник відповідача також не з'явився, витребувані судом документи, зокрема Положення про Відділення № 310 АТ "ІМЕКСБАНК" у м. Запоріжжя не надав.

Господарський суд вважає, що є наявні підстави для заміни неналежного відповідача, оскільки позов поданий не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом.

Згідно ст. 13 ГПК України "Справи, підсудні місцевим господарським судам", місцеві господарські суди розглядають у першій інстанції усі справи, підвідомчі господарським судам.

У відповідності із ст. 12 ГПК України, господарським судам підвідомчі:

1) справи у спорах, що виникають при укладанні, зміні, розірванні і виконанні господарських договорів, у тому числі щодо приватизації майна, та з інших підстав, крім:

спорів про приватизацію державного житлового фонду;

спорів, що виникають при погодженні стандартів та технічних умов;

спорів про встановлення цін на продукцію (товари), а також тарифів на послуги (виконання робіт), якщо ці ціни і тарифи відповідно до законодавства не можуть бути встановлені за угодою сторін;

спорів, що виникають із публічно-правових відносин та віднесені до компетенції Конституційного Суду України та адміністративних судів;

інших спорів, вирішення яких відповідно до законів України та міжнародних договорів України віднесено до відання інших органів;

2) справи про банкрутство;

3) справи за заявами органів Антимонопольного комітету України, Рахункової палати з питань, віднесених законодавчими актами до їх компетенції;

4) справи, що виникають з корпоративних відносин у спорах між юридичною особою та її учасниками (засновниками, акціонерами, членами), у тому числі учасником, який вибув, а також між учасниками (засновниками, акціонерами, членами) юридичної особи, пов'язаними із створенням, діяльністю, управлінням та припиненням діяльності такої особи, крім трудових спорів;

5) справи у спорах щодо обліку прав на цінні папери;

6) справи у спорах, що виникають із земельних відносин, в яких беруть участь суб'єкти господарської діяльності, за винятком тих, що віднесено до компетенції адміністративних судів;

7) справи у спорах з майновими вимогами до боржника, стосовно якого порушено справу про банкрутство, у тому числі справи у спорах про визнання недійсними будь-яких правочинів (договорів), укладених боржником; стягнення заробітної плати; поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника, за винятком спорів, пов'язаних із визначенням та сплатою (стягненням) грошових зобов'язань (податкового боргу), визначених відповідно до Податкового кодексу України, а також справ у спорах про визнання недійсними правочинів (договорів), якщо з відповідним позовом звертається на виконання своїх повноважень контролюючий орган, визначений Податковим кодексом України;

8) справи за заявами про затвердження планів санації боржника до порушення справи про банкрутство.

Підвідомчий господарським судам спір може бути передано сторонами на вирішення третейського суду, крім спорів про визнання недійсними актів, а також спорів, що виникають при укладанні, зміні, розірванні та виконанні господарських договорів, пов'язаних із задоволенням державних потреб, спорів, передбачених пунктом 4 частини першої цієї статті, та інших спорів, передбачених законом. Рішення третейського суду може бути оскаржено в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Відповідно до ст. 2 ГПК України, господарський суд порушує справи за позовними заявами:

підприємств та організацій, які звертаються до господарського суду за захистом своїх прав та охоронюваних законом інтересів;

державних та інших органів, які звертаються до господарського суду у випадках, передбачених законодавчими актами України;

прокурорів, які звертаються до господарського суду в інтересах держави;

Рахункової палати, яка звертається до господарського суду в інтересах держави в межах повноважень, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно ст. 21 ГПК України, сторонами у судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути підприємства та організації, зазначені у статті 1 цього Кодексу.

Позивачами є підприємства та організації, що подали позов або в інтересах яких подано позов про захист порушеного чи оспорюваного права або охоронюваного законом інтересу.

Відповідачами є підприємства та організації, яким пред'явлено позовну вимогу.

Статтею 1 ГПК України встановлено, підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності (далі - підприємства та організації), мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених цим Кодексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

У випадках, передбачених законодавчими актами України, до господарського суду мають право також звертатися державні та інші органи, фізичні особи, що не є суб'єктами підприємницької діяльності.

Угода про відмову від права на звернення до господарського суду є недійсною.

Таким чином, системний аналіз наведеного законодавства дає підстави для висновку про те, що діюче законодавство не передбачає розгляд господарським судом справ за позовними заявами до відповідача (відповідачів), які не є юридичними особами чи суб'єктами підприємницької діяльності.

Позов поданий до Публічного акціонерного товариства "ІМЕКСБАНК" (65039, м. Одеса, пр-т. Гагаріна, 12-а, ідентифікаційний код 20971504) в особі Відділення № 310 АТ "ІМЕКСБАНК" у м. Запоріжжя (69032, м. Запоріжжя, пр-т. Металургів, 19).

В Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Відділення № 310 АТ "ІМЕКСБАНК" у м. Запоріжжя в якості юридичної особи не значиться.

Частинами 1-4 ст. 64 ГК України передбачено, що підприємство може складатися з виробничих структурних підрозділів (виробництв, цехів, відділень, дільниць, бригад, бюро, лабораторій тощо), а також функціональних структурних підрозділів апарату управління (управлінь, відділів, бюро, служб тощо).

Функції, права та обов'язки структурних підрозділів підприємства визначаються положеннями про них, які затверджуються в порядку, визначеному статутом підприємства або іншими установчими документами.

Підприємство самостійно визначає свою організаційну структуру, встановлює чисельність працівників і штатний розпис.

Підприємство має право створювати філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи, погоджуючи питання про розміщення таких підрозділів підприємства з відповідними органами місцевого самоврядування в установленому законодавством порядку. Такі відокремлені підрозділи не мають статусу юридичної особи і діють на основі положення про них, затвердженого підприємством. Підприємства можуть відкривати рахунки в установах банків через свої відокремлені підрозділи відповідно до закону.

Згідно ст. 95 Цивільного кодексу України, філією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій.

Представництвом є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює представництво і захист інтересів юридичної особи.

Філії та представництва не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення.

В пункті 1.7 постанови пленуму Вищого господарського суд України від 26.12.2011р. № 18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" зазначено, що відповідно до чинного законодавства, зокрема, Цивільного та Господарського кодексів України, Законів України "Про господарські товариства", "Про акціонерні товариства", "Про банки і банківську діяльність", юридичні особи для здійснення своїх функцій мають право створювати філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи, які не є юридичними особами.

Коло повноважень відокремленого підрозділу юридичної особи стосовно здійснення у господарському суді повноваження сторони у справі від імені цієї особи визначається установчими документами останньої, положенням про відокремлений підрозділ, яке затверджено юридичною особою, або довіреністю, виданою нею ж у встановленому порядку керівникові цього підрозділу. При цьому слід мати на увазі, що стороною у справі є юридична особа, від імені якої діє відокремлений підрозділ, і рішення приймається саме стосовно підприємства чи організації - юридичної особи, але в особі її відокремленого підрозділу, наприклад: "Стягнути з підприємства "А" в особі його відокремленого підрозділу - філії № 1 на користь організації "Б" в особі її Н-ської філії таку-то суму".

Необхідно також враховувати, що саме лише зазначення в установчих документах чи положенні про наявність у відокремленого підрозділу права представляти юридичну особу в суді (господарському суді) не свідчить про надання такому підрозділові відповідних повноважень та визначення їх кола.

У разі коли позов подано за місцем знаходження відокремленого підрозділу юридичної особи і судом з'ясовано відсутність у такого підрозділу повноважень щодо представництва юридичної особи, справа згідно з частиною першою статті 17 ГПК підлягає передачі за відповідною територіальною підсудністю за місцезнаходженням юридичної особи. А якщо в межах територіальної підсудності даного господарського суду знаходиться інший відокремлений підрозділ юридичної особи, уповноважений представляти останнього в господарському суді, то суд залучає такий підрозділ до участі у справі на підставі та в порядку, передбаченому частиною першою статті 24 ГПК.

Господарському суду Запорізької області не надано доказів про те, що Відділення № 310 АТ "ІМЕКСБАНК" у м. Запоріжжя (69032, м. Запоріжжя, пр-т. Металургів, 19) має повноваження щодо представництва юридичної особи - Публічного акціонерного товариства "ІМЕКСБАНК" (65039, м. Одеса, пр-т. Гагаріна, 12-а, ідентифікаційний код 20971504).

За приписами п.6 ч.3 ст. 104 ГПК України, порушення норм процесуального права є в будь-якому випадку підставою для скасування рішення місцевого господарського суду, якщо рішення прийнято господарським судом з порушенням правил предметної або територіальної підсудності, крім випадків, передбачених у частині третій статті 17 цього Кодексу.

Статтею 24 ГПК України визначено, що господарський суд за наявністю достатніх підстав має право до прийняття рішення залучити за клопотанням сторони або за своєю ініціативою до участі у справі іншого відповідача.

Господарський суд, встановивши до прийняття рішення, що позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, може за згодою позивача, не припиняючи провадження у справі, допустити заміну первісного відповідача належним відповідачем.

Про залучення іншого відповідача чи заміну неналежного відповідача виноситься ухвала, і розгляд справи починається заново.

Згідно роз'яснень пленуму Вищого господарського суду України, наданих в пункті 1.3 постанови від 26.12.2011р. № 18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції", господарський суд за клопотанням сторони або за своєю ініціативою має право до прийняття рішення залучити до участі у справі іншого відповідача, якщо у спірних правовідносинах він виступає або може виступати як зобов'язана сторона.

Заміна первісного відповідача належним відповідачем допускається лише за згодою позивача, яка має бути викладена в його письмовій заяві чи зафіксована в протоколі судового засідання. Якщо ж такої згоди не надано, то господарський суд у залежності від конкретних обставин справи вчиняє одну з таких дій: 1) розглядає справу в межах заявлених позовних вимог і відмовляє в позові, оскільки відповідач не є належним; 2) залучає до участі у справі з власної ініціативи іншого відповідача згідно з частиною першою статті 24 ГПК. При цьому в останньому із зазначених випадків: господарський суд зобов'язує позивача згідно з частиною другою статті 56 ГПК надіслати відповідачу копії позовної заяви та доданих до неї документів, а в разі невиконання цього обов'язку у встановлений судом строк залишає позов без розгляду на підставі пункту 5 частини першої статті 81 ГПК.

Ухвали про залучення іншого відповідача чи заміну неналежного відповідача не можуть бути оскаржені в апеляційному та у касаційному порядку.

Представник позивача в судовому засіданні 18.06.2015р. Акуленко А.В. погодився на заміну неналежного відповідача.

У зв'язку із викладеним суд вважає за необхідне замінити неналежного відповідача - Публічне акціонерне товариство "ІМЕКСБАНК" (65039, м. Одеса, пр-т. Гагаріна, 12-а, ідентифікаційний код 20971504) в особі Відділення № 310 АТ "ІМЕКСБАНК" у м. Запоріжжя (69032, м. Запоріжжя, пр-т. Металургів, 19) на належного відповідача - Публічне акціонерне товариство "ІМЕКСБАНК" (65039, м. Одеса, пр-т. Гагаріна, 12-а, ідентифікаційний код 20971504).

У зв'язку із заміною відповідача справа підлягає передачі за підсудністю.

В пунктах 20, 20.1 постанови від 24.10.2011р. № 10 "Про деякі питання підвідомчості і підсудності справ господарським судам" пленум Вищого господарського суду України дав господарським судам такі роз'яснення:

Відповідно до статей 13, 15 ГПК підсудність справ визначається за предметними і територіальними ознаками.

Виняток з цього правила становить виключна підсудність справ (стаття 16 ГПК).Можливості визначення підсудності справи самими сторонами у договорі названим Кодексом не передбачено.

Визначаючи територіальну підсудність справи, господарські суди повинні виходити з такого.

Місцезнаходження юридичної особи або фізичної особи - підприємця визначається на підставі відомостей, внесених до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців (стаття 17 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців").

Територіальна підсудність справи за участю відособленого підрозділу юридичної особи визначається відповідно до вимог статті 15 ГПК за місцем знаходження відособленого підрозділу, якому надано право здійснювати повноваження сторони від імені юридичної особи.

Господарським судам слід також враховувати, що, оскільки відособлений підрозділ юридичної особи діє у межах наданих йому повноважень, то подання позову за місцем знаходження цього підрозділу правомірне лише тоді, коли спір випливає саме з його діяльності.

У разі відсутності у відособленого підрозділу відповідних повноважень та/або коли спір не пов'язаний з діяльністю цього підрозділу, позовні матеріали або справа надсилаються за підсудністю до господарського суду за місцем знаходження юридичної особи .

Відповідачем у справі є юридична особа Публічне акціонерне товариство "ІМЕКСБАНК" (65039, м. Одеса, пр-т. Гагаріна, 12-а, ідентифікаційний код 20971504).

Предметом спору у справі № 908/2798/15 є невиконання відповідачем умов договору банківського рахунку № 25 від 10.08.2011р.

Відповідно до ч. 2 ст.15 ГПК України, справи у спорах, що виникають при виконанні господарських договорів та з інших підстав, а також справи про визнання недійсними актів розглядаються господарським судом за місцезнаходженням відповідача.

Тобто, ГПК України чітко визначена територіальна підсудність цієї справи - за місцезнаходженням відповідача, і така справа не може бути розглянута місцевим господарським судом за вибором позивача.

Отже, за територіальною підсудністю, справа підлягає розгляду у господарському суді Одеської області.

Згідно ч.1 ст.17 ГПК України, якщо справа не підсудна даному господарському суду, матеріали справи надсилаються господарським судом за встановленою підсудністю не пізніше п'яти днів з дня находження позовної заяви або винесення ухвали про передачу справи.

Керуючись ст. 15, 17, 24, 86 ГПК України, суд

У Х В А Л И В :

1. Замінити неналежного відповідача - Публічне акціонерне товариство "ІМЕКСБАНК" (65039, м. Одеса, пр-т. Гагаріна, 12-а, ідентифікаційний код 20971504) в особі Відділення № 310 АТ "ІМЕКСБАНК" у м. Запоріжжя (69032, м. Запоріжжя, пр-т. Металургів, 19) на належного відповідача - Публічне акціонерне товариство "ІМЕКСБАНК" (65039, м. Одеса, пр-т. Гагаріна, 12-а, ідентифікаційний код 20971504).

2. Матеріали справи № 908/2798/15 надіслати за встановленою підсудністю до господарського суду Одеської області (65119, м. Одеса, пр. Шевченка, 29).

Суддя Соловйов В.М.

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення18.06.2015
Оприлюднено23.06.2015
Номер документу45201687
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/2798/15

Рішення від 08.07.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Шаратов Ю.А.

Ухвала від 24.06.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Шаратов Ю.А.

Ухвала від 18.06.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Соловйов В.М.

Ухвала від 26.05.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Соловйов В.М.

Ухвала від 27.04.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Соловйов В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні