Рішення
від 18.12.2008 по справі 22ц-28322008
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 22ц-2832 2008 р. Головуючий у 1 інст анції: Гірник Т.А.

Категорія: 73 Доповідач: Мусіна Т.Г.

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 грудня 2008 року Колегія суд дів Судової палати у цивільн их справах апеляційного суду Львівської області в складі :

Головуючого: Павлишина О.Ф.

Суддів: Мусіної Т.П, Ште фаніци Ю.Г.

При секретарі: Безп"ятко О.

З участю: представників Д ПІ у Залізничному

р-ні та ВАТ СКБ „Дністер"

розглянувши у відкритом у судовому засіданні в м істі Львові цивільну справ у за апеляційною скаргою Дер жавної податкової інспекції у Залізничному районі м. Льв ова на рішення Личаківського районного суду м. Львова від 31 жовтня 2008 року, -

встановила:

27 жовтня 2008 року Державна по даткова інспекція у Залізнич ному р-ні м. Львова звернулас ь в суд з заявою про розкриття ВАТ СКБ „Дністер" інформації , що містить банківську таємн ицю, про рух коштів по розрах унковому рахунку ПП „Біопро- Плюс" (код ЄДРПОУ 35816857, м. Львів, вул. Курмановича, 2) № 2600578003 з пов ною розшифровкою контрагент ів та призначенням платежів за період з 15.04.2008 р. по 23.10.2008 р.

Заяву мотивує тим, що вказа ний суб'єкт господарювання з 01.04.2008 р. здійснює господарську діяльність, декларуючи знач ні показники обсягів фінансо во-господарської діяльності , в тому числі за період черве нь-липень 2008 р. - 2729095 грн. при цьому не сплачуючи податків до бюд жету, є розбіжності з контраг ентами у відображенні сум ПД В.

Рішенням Личаківського ра йонного суду міста Львова ві д 31 жовтня 2008 року заяву Держав ної податкової інспекції у З алізничному районі м. Львова про розкриття банком інформ ації, яка містить банківську таємницю задоволено частков о. Зобов'язано ВАТ СКБ „Дністе р" розкрити інформацію, яка м істить банківську таємницю т а надати ДПІ у Залізничному р айоні у м. Львові інформацію про обсяг і обіг коштів з повн ою розшифровкою видів платеж ів по розрахунковому рахунку № 2600578003, який належить ПП „Біопр о-Плюс" за період з 15 квітня 2008 ро ку по 23 жовтня 2008 року. В решті за яву відхилено.

Рішення суду в частині відм ови оскаржила Державна подат кова інспекція у Залізничном у р-ні м. Львова.

В апеляційній скарзі покли кається на те, що судом не вра ховано, що ДПІ у Залізничному р-ні м. Львова надсилалось ке рівнику ПП „Біопро-Плюс" пові домлення про необхідність пр ибути до ДПІ у Залізничному р -ні м. Львова для проведення д окументальної невиїзної пер евірки щодо виявлених розбіж ностей в даних податкової зв ітності за червень-липень 2008 р оку, або надати пояснення та документальні підтвердженн я з питань виявлених розбіжн остей, проте керівник ПП „Біо про-Плюс" не з'явився, та поясн ень щодо розбіжностей не над ав. За даними перевірки за адр есою по місцю реєстрації під приємство не виявлено.

2

Крім того, місцевим судом не було повно та всебічно з'яс овано обставини, на які ДПІ у Залізничному р-ні м. Львова п окликалась в позовній заяві, а також було порушення норм цивільно-процесуального пра ва, щодо оцінки доказів.

Просить скасувати рішення суду в частині відмови в задо воленні заяви та ухвалити но ве рішення, яким заяву ДПІ за довольнити повністю.

Заслухавши суддю-доповіда ча, пояснення представників ДПІ та банку, перевіривши ма теріали справи, колегія судд ів вважає, що апеляційна скар га підлягає задоволенню: ріш ення суду підлягає скасуванн ю в частині відмови у задовол енні заяви на підставі п.3 ч.1 с т. 309 ЦПК України з ухваленням н ового рішення про задоволенн я заяви повністю, виходячи з наступного.

Відмовляючи у задоволенні заяви в частині вимог про над ання банком інформації щодо контрагентів ПП „Біопро-Плюс ", суд керувався тим, що банк н е повинен надавати таку інфо рмацію, оскільки згідно зі с т. 62 ч.1 п.4 Закону України від 7 гр удня 2000 р. № 2121-111 „Про банки та бан ківську діяльність" інформац ія щодо юридичних та фізични х осіб, яка містить банківськ у таємницю, розкривається ба нками органам Державної пода ткової служби України з пита нь оподаткування або валютно го контролю стосовно операці й за рахунками конкретної ос оби.

Проте з такими висновками суду погодитись не можна з та ких підстав.

Статтею 62 Закону визнано по рядок розкриття банківської таємниці, відповідно до ч.1 як ої інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містит ь банківську таємницю, розкр ивається банками, зокрема: на письмову вимогу суду або за р ішенням суду (п.2 ч.1 ст. 62 Закону ); органам Державної податков ої служби України на їх письм ову вимогу з питань оподатку вання або валютного контролю стосовно операцій за рахунк ами конкретної юридичної осо би або фізичної особи - суб'єкт а підприємницької діяльност і за конкретний проміжок час у (п.4 ч.1 ст. 62 Закону).

За змістом зазначених норм закону рішення суду про розк риття банківської таємниці т а письмова вимога органу Дер жавної податкової служби Укр аїни є окремими і самостійни ми підставами для розкриття банком банківської таємниці .

Суд першої інстанції на від повідні положення закону ува ги не звернув, не врахував, що Державна податкова інспекці я у Залізничному р-ні м. Львов а звернулася саме до суду із з аявою про розкриття банківсь кої таємниці, а не до банку з п исьмовою вимогою щодо конкре тної юридичної особи, і безпі дставно відмовив у задоволен ні частини вимог заяви з поси ленням на ст. 62 Закону.

Також ч.5 ст. 60 Закону визнач ено, що Національний банк Укр аїни видає нормативно-правов і акти з питань зберігання, з ахисту, використання та розк риття інформації, що станови ть банківську таємницю, та на дає роз'яснення щодо застосу вання таких актів.

Відповідно до ч.4 ст. 62 Закону банку забороняється надават и інформацію про клієнтів ін шого банку, навіть якщо їх ім ена зазначені у документах, у годах та операціях клієнта.

Разом з тим, пунктом 3.5 Прави л зберігання, захисту, викор истання та розкриття банківс ької таємниці, затверджених постановою Правління Націон ального банку України від 14 ли пня 2006 р. № 267 та зареєстрованих в Міністерстві юстиції Україн и 3 серпня 2006 р. за № 935/12809, передбач ено, що банку забороняється н адавати інформацію про клієн тів іншого банку, навіть якщо вони зазначені в документах , договорах та операціях кліє нта, якщо інше не зазначено в дозволі клієнта іншого банк у або вимозі, рішенні (постан ові) суду.

Ураховуючи наведене, інфор мація про клієнтів іншого ба нку може бути надана в разі вк азівки про це у рішенні суду.

Звертаючись до суду із заяв ою, Державна податкова інспе кція у Залізничному р-ні м. Ль вова відповідно до пунктів 3, 4 , 5 ст. 288 ЦПК зазначила особу, що до якої вимагається розкритт я інформації, яка містить бан ківську таємницю, - ПП „Біопр о-Плюс" обґрунтувала необхід ність та обставини, за яких в имагає розкрити інформацію, а також зазначила обсяги (меж і розкриття) інформації, яка містить банківську таємницю , та мету її використання.

Зокрема, заявником було за значено про необхідність отр имання інформації щодо контр агентів ПП „Біопро-Плюс" з метою виявлення причин розбіжностей в сторону

3

збільшення сум ПДВ по пода тковому кредиту між ПП „Біоп ро-Плюс" та його контрагентам и та виявлення осіб, які могл и незаконно включити до пода ткового кредиту податок на д одану вартість та незаконно відшкодувати його за рахунок коштів бюджету.

Таким чином для з'ясування в казаних обставин ДПІ у Заліз ничному р-ні просила розкрит и інформацію, яка містить бан ківську таємницю, щодо контр агентів ПП „Біопро-Плюс".

Іншим шляхом встановити вк азані обставини заявник позб авлений можливості оскільки на виклики ДПІ представник П П „Біопро-Плюс" не з'являється , актом податкових інспектор ів ДПІ у Залізничному районі м. Львова від 17.09.2008 р. зафіксова но факт відсутності підприєм ства ПП „Біопро-Плюс" за юриди чною адресою; м. Львів, вул. Ку рманович, 2.

Висновки суду про відмову у задоволенні цієї частини ви мог не відповідають обставин ам справи та не містять право вого обґрунтування, тому ухв алене у справі судове рішенн я в частині відмови у задовол енні вимог заяви підлягає ск асуванню з ухваленням нового рішення про задоволення зая ви повністю.

Керуючись п.2 ч.1 ст. 307, п.3 ч.1 ст . 309, ч.1 ст. 314, ст. ст. 316, 319 ЦПК Украї ни, колегія суддів, -

вирішила:

Апеляційну скаргу Державн ої податкової інспекції у За лізничному районі м. Львова з адовольнити.

Рішення Личаківського рай онного суду м. Львова від 31 жов тня 2008 р. скасувати в частині ві дмови у задоволенні заяви та ухвалити нове рішення.

Заяву Державної податково ї інспекції у Залізничному р айоні м. Львова про розкриття банком інформації, яка місти ть банківську таємницю, задо вольнити повністю.

Зобов'язати ВАТ СКБ „Дністе р" (м. Львів 79017, вул. Переяславс ька, 6-а) розкрити інформацію, яка містить банківську таєм ницю, та надати Державній под атковій інспекції у Залізнич ному районі м. Львова інформа цію про обсяг і обіг коштів по розрахунковому рахунку ПП „ Біопро-Плюс" (код ЄДРПОУ 35816857 м. Л ьвів, вул. Курмановича, 2) № 2600578003 з повною розшифровкою виду п латежів та контрагентів за п еріод з 15.04.2008 р. по 23.10.2008 р.

Рішення суду допустити до негайного виконання.

Рішення суду набирає зако нної сили з моменту його прог олошення, може бути оскаржен о в касаційному порядку прот ягом 2-х місяців до Верховного Суду України.

Дата ухвалення рішення18.12.2008
Оприлюднено10.11.2009
Номер документу4551741
СудочинствоЦивільне
Сутьзадоволення зая ви повністю. Керуючись п.2 ч.1 ст. 307, п.3 ч.1 ст . 309, ч.1 ст. 314, ст. ст. 316, 319 ЦПК Украї ни, колегія суддів

Судовий реєстр по справі —22ц-28322008

Рішення від 18.12.2008

Цивільне

Апеляційний суд Львівської області

Мусіна Т.Г.

Рішення від 10.04.2008

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

ЧУБУКОВ О.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні