Ухвала
від 16.06.2015 по справі 642/4375/15-к
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

16.06.2015

Справа № 642/4375/15

Провадження №1кс/642/1663/15

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 червня 2015 року м. Харків

Слідчий суддя Ленінського районного суду м. Харкова, ОСОБА_1 за участю секретаря ОСОБА_2 , слідчого СВ ХМУ ГУМВС України в Харківській області ОСОБА_3 , розглянув клопотання слідчого СВ ХМУ ГУМВС України в Харківській області ОСОБА_3 про проведення обшуку,-

ВСТАНОВИВ:

Слідчий СВ ХМУ ГУМВС України в Харківській області ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Ленінського районного суду м. Харкова з клопотанням про проведення обшуку, погодженим з прокурором, в якому просить надати дозвіл на проведення обшуку за місцем здійснення господарської діяльності ТОВ «Маранело Груп» ЄДРПОУ 34329227, тобто в нежитлових приміщеннях кімнат другого поверху №№233, 234 будинку АДРЕСА_1 .

Як вбачається з наданих матеріалів, слідчим відділом ХМУ ГУМВС України в Харківській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні за №12015220010000085 від 22.04.2015, за ознакою кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 172 КК України.

В обґрунтування клопотання слідчий посилається на те, що службові особи ТОВ «Маранело Груп» ЄДРПОУ 34329227, в червні місяці 2014 грубо порушили законодавство про працю гр. ОСОБА_4 , а саме не оформили трудові відносини при фактичному допуску працівника до роботи, не відобразили трудові взаємовідносини у трудовій книжці та виплачували неофіційну заробітну плату, що надійшло 22.04.2015 року до СВ ХМУ ГУМВС України в Харківській області з ОУ Харківської ОДПІ Харківської області ДПС.

Згідно інформації податкового обліку засновниками ТОВ «Маранело Груп» ЄДРПОУ 34329227 є юридична особа ТОВ «Маркет Експерт 2004» ЄДРПОУ 33121019 та фізичні особи ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 . Також встановлено, що згідно податкових звітів ТОВ «Маранело Груп» ЄДРПОУ 34329227 офіційно працевлаштовані чотири особи, одна з яких директор ОСОБА_5 який є засновником ТОВ.

Проведеними заходами встановлено, що ТОВ «Маранело Груп» ЄДРПОУ 34329227 здійснює господарську діяльність в нежитлових приміщеннях, кімнатах №№233,234 другого поверху будинку АДРЕСА_1 .

Відповідно до відомостей Реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції Харківської області нежитлові приміщення будинку №42-А по вулиці Тобольська у місті Харкові належать на праві приватної власності ПАТ "Харківський Водоканалпроект" ЄДРПОУ 02494957.

ПАТ "Харківський Водоканалпроект" ЄДРПОУ 02494957 було надіслано запит в порядку ст. 93 КПК України щодо надання інформації про фізичних та юридичних осіб, орендуючих в теперішній час приміщення та площаді, розташовані за адресою: м. Харків, вул. Тобольська, буд. 42-А.

Згідно відповіді встановлено, що нежитлове приміщення, а саме кімната №233будинку №42-А по вулиці Тобольська у місті Харкові, де фактично здійснює господарську діяльність ТОВ «Маранело Груп» ЄДРПОУ 34329227 орендує ТОВ «Фрізія Пекарня» ЄДРПОУ 35857825директором та засновником якого є засновник ТОВ «Маранело Груп» ЄДРПОУ 34329227 ОСОБА_6 , а нежитлове приміщення - кімнату №233будинку № 42-А по вулиці Тобольська у місті Харкові де також здійснює свою господарську діяльність ТОВ «Маранело Груп» ЄДРПОУ 34329227 орендує ТОВ «Маркет Експерт 2004» ЄДРПОУ 33121019, яке є засновником ТОВ «Маранело Груп» ЄДРПОУ 34329227.

З метою отримання доказів протиправної діяльності службових осіб ТОВ «Маранело Груп» ЄДРПОУ 34329227 до матеріалів кримінального провадження необхідно долучити речі, які свідчитимуть про ці протиправні дії, а саме: бухгалтерської документації, електронних носіїв інформації, чорнових записів, грошових коштів отриманих внаслідок протиправної діяльності, кадрової документації, щодо оформлення та звільнення на зазначені підприємства працівників, відомостей нарахування та виплати заробітної плати, банківських карток про нарахування та виплату заробітної плати працівникам, заяви на прийняття на роботу, накази на прийняття на роботу, касові книги, касова документація зазначеного підприємства, готівкові не оприбутковані кошти.

Суд, вислухавши слідчого СВ ХМУ ГУМВС України в Харківській області ОСОБА_3 , який підтримав клопотання, дослідивши надані матеріали, приходить до висновку, що клопотання задоволенню не підлягає з наступних підстав.

Згідно зі ст. 223 КПК України підставами для проведення слідчої дії є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети.

Відповідно ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті. Під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також всі складові частини такого приміщення. Не є житлом приміщення, спеціально призначені для утримання осіб, права яких обмежені за законом. Під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Згідно зі ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також місце встановлення розшукуваних осіб. У разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про:1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; 3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7) речі, документи або осіб, яких планується відшукати.

Слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукуванні речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукуванні речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Згідно ст. 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції. Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

В силу ст. 1 Протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ратифікованого Законом N 475/97-ВР ( 475/97-ВР ) від 17.07.97 року, кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Відповідно до ст. 19 Конституції України (норми якої є нормами прямої дії і мають вищу юридичну силу перед нормами інших нормативних актів, у тому числі і кодексів) органи державної влади (до яких належать правоохоронні органи), їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, передбачені Конституцією та законами України.

Зі ст. 21 Конституції України вбачається, що усі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах. Права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними.

Статтею 41 Конституції України передбачено, що кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Дослідивши надані матеріали дають суду підстави для висновку про те, що слідчим не доведено наявність достатніх підстав вважати, що за місцем здійснення господарської діяльності ТОВ «Маранело Груп» ЄДРПОУ 34329227, тобто в нежитлових приміщеннях кімнат другого поверху №№233, 234 будинку №42-А по вулиці Тобольська у місті Харкові може зберігатись предмети, речі і документи, що використовуються у вказаній злочинній діяльності, а саме бухгалтерська документація, електронні носіїв інформації, чорнові записи, грошові кошти отримані внаслідок протиправної діяльності, кадрова документація, щодо оформлення та звільнення на зазначені підприємства працівників, відомості нарахування та виплати заробітної плати, банківські картки про нарахування та виплати заробітної плати працівникам, заяви на прийняття на роботу, накази на прийняття на роботу, касові книги, касова документація зазначеного підприємства, які мають значення речових доказів у кримінальному провадженні.

За таких обставин клопотання підлягає задоволенню.

Враховуючи викладене, керуючись вимогами ст.ст.234,235 КПК України,-

УХВАЛИВ:

В задоволенні клопотання слідчого СВ ХМУ ГУМВС України в Харківській області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудЛенінський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення16.06.2015
Оприлюднено20.03.2023
Номер документу45668758
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —642/4375/15-к

Ухвала від 26.05.2015

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Євтіфієв В. М.

Ухвала від 26.05.2015

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Євтіфієв В. М.

Ухвала від 16.06.2015

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

Ухвала від 16.06.2015

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні