Постанова
від 20.05.2015 по справі 805/1486/15-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 травня 2015 р. Справа № 805/1486/15-а

приміщення суду за адресою: 84112, м.Слов'янськ, вул. Добровольського, 2

Донецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Кірієнко В.О., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Управління Пенсійного фонду України в Волноваському районі Донецької області до Відділу Державної виконавчої служби Волноваського міського управління юстиції про визнання бездіяльності неправомірною та зобов'язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В:

Управління пенсійного фонду України у Волноваському районі Донецької області звернулось до суду з позовом до Відділу Державної виконавчої служби Волноваського міського управління юстиції про визнання бездіяльності з виконання вимоги № Ю 652у, виданої УПФУ у Волноваському районі Донецькій області 05.06.2013року про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю «Альфа - Текстиль» (адреса: Волноваський район, м. Волноваха, вул. Воровського, 16, ЄДРПОУ 37354188) заборгованості на користь управління Пенсійного фонду України у Волноваському районі Донецької області (адреса: м. Волноваха, вул. Обручева, 17) в розмірі 1653,98 грн. неправомірною та зобов'язання вжити заходи примусового виконання вимоги УПФУ у Волноваському районі Донецької області № Ю 652у від 05.06.2013року у відповідності до положень ст.ст.11, 32 Закону України В«Про виконавче провадженняВ» .

В обґрунтування позовних вимог зазначено, що на виконанні у ВДВС Волноваського РУЮ знаходиться вимога УПФУ в Волноваському районі Донецької області про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю «Альфа - Текстиль» заборгованості в розмірі 1653,98 грн., за якою відкрито виконавче провадження ВП№38614532 від 25.06.2013року. На теперішній час виконавче провадження не закінчено. В порушенні вимог ст. 11 Закону України В«Про виконавче провадженняВ» не повністю встановлено майновий стан боржника шляхом направлення відповідних запитів до обліково-реєстраційних установ, та відповідачем не здійснено виїзд за місцем дійснення підприємницької діяльності боржника.

У зв'язку з чим, просив суд задовольнити позовні вимоги у повному обсязі.

Представник позивача у судове засідання не з'явився, про дату, час і місце розгляду справи повідомлені належним чином. На адресу суду надіслав клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином. На адресу суду надійшло клопотання про розгляд справи за відсутності представника відповідача, при цьому, відповідач проти задоволення позовних вимог заперечував.

З урахуванням вищевикладеного, суд вважає можливим розглянути справу у порядку письмового провадження.

Дослідивши обставини справи та перевіривши їх доказами в межах заявлених позовних вимог і на підставі документів, які містяться в матеріалах адміністративної справи, суд встановив наступне.

Управлінням пенсійного фонду України у Волноваському районі Донецької області було надано на виконання відповідачу наступний виконавчий документ:

вимога № Ю 652у від 05.06.2013року про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю «Альфа - Текстиль» недоїмки на суму 2867,59 грн.;

Постановою заступника начальника Відділу державної виконавчої служби Волноваського районного управління юстиції від 01.08.2013року відкрито виконавче провадження ВП №39449432 з виконання вимоги про сплату боргу № Ф 739у від 03.07.2013року на суму 1653,98 грн. та встановлено боржнику 7-ми денний строк з моменту її винесення для самостійного виконання постанови.

З протоколу ознайомлення зі станом реалізації виконавчого провадження згідно статті 12 Закону України В«Про виконавче провадженняВ» у Відділі державної виконавчої служби Волноваського районного управління юстиції від 31.03.2015 по ТОВ «Альфа - Текстиль» щодо виконання вимоги № Ю 652у від 05.06.2013року вбачається, що державним виконавцем ВДВС Волноваського районного управління юстиції з метою встановлення майнового стану боржника направлено запити: до МРЕВ - 17.09.2013року, 07.07.2014року, 19.03.2015року; до ДПІ - не направлялись; до БТІ - 17.09.2013року; до держземагенства - 17.09.2013року, 07.07.2014року, 19.03.2015року; до державної сільгоспінспекції - 17.09.2013; до боржника - не направлялись.

Судом встановлено, що 02.06.2014 року та 23.03.2015року державним виконавцем було надіслано до Волноваського районного суду подання про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України громадянина ОСОБА_1, який являється директором ТОВ «Альфа - Текстиль». Ухвалою Волноваського районного суду Донецької області від 24.07.2014 року у задоволенні подання державного виконавця про встановлення тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України громадянина ОСОБА_1, який являється директором ТОВ «Альфа - Текстиль», було відмовлено.

03.03.2015року державним виконавцем було здійснено виїзд за місцем державної реєстрації підприємства ТОВ «Альфа - Текстиль», за результатами якого було складено акт державного виконавця, яким встановлено, що при виході за адесою: м. Волноваха, вул. Воровського, буд.16 вивески підприємства та адміністративного апарату ТОВ «Альфа - Текстиль» виявлено не було.

Також, відповідачем надані суду запити від 19.03.2015року до Центру надання послуг пов'язаних з виконанням АТЗ, з обслуговування та м. Докучаєвська при УДАІ ГУМВС України в Донецькій області, відділу Держземагенства у Волноваському районі Донецької області, від 07.07.2014року до Державної інспекції сільського господарства у Донецькій області, Донбаського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, відділу Держземагенства у Волноваському районі Донецької області, Центру надання послуг пов'язаних з виконанням АТЗ, з обслуговування та м. Докучаєвська при УДАІ ГУМВС України в Донецькій області.

Крім того, державним виконавцем з метою звернення стягнення на грошові кошти, які містяться на розрахункових рахунках боржника, було направлено постанову від 04.07.2014року про накладення арешту на кошти, що містяться на рахунках ТОВ «Альфа - Текстиль» до банківських установ, а саме, до ПАТ «Фінекс банк» та ПАТ «Укрексімбанк».

Відповідно до листа ПАТ «Укрексімбанк» за вказаним в постанові від 04.07.2014року ЄДРПОУ та найменуванням боржника клієнт відсутній. Проте, згідно відповіді ПАТ «Фінексбанк» від 10.10.2014року на кошти, що належать ТОВ «Альфа - Текстиль» було накладено арешт, залишок коштів на час отримання постанови становить 230,12грн.

В матеріалах справи наявна виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, що надає можливість встановити який вид діяльності здійснює боржник. Проте, згідно встановлених з витягу видів господарської діяльності боржника (діяльність посередників у торгівлі текстильними виробами.ю одягом, хутром, взуттям, шкіряними виробами; оптова торгівля текстильними товарами; роздрібна торгівля тектильними товарами в спеціалізованих магазинах) не можливо встановити існування майна, на яке може бути звернуто стягнення.

Суд не приймає до уваги доводи позивача щодо відсутності запитів до ДПІ щодо встановлення розрахункових рахунків боржника, оскільки в матеріалах справи наявна постанова державного виконавця про арешт коштів боржника від 04.07.2014року, в якій на підставі рішення суду накладено арешт на розрахункові рахунки боржника, тобто, державним виконавцем були встановлені розрахункові рахунки боржника.

Також, суд не бере до уваги доводи позивача щодо не здійснення привіду керівника підприємства-боржника через органи внутрішніх справ, оскільки відповідно до ст.96 Цивільного кодексу України юридична особа самостійно відповідає за своїми зобов'язаннями. Юридична особа відповідає за своїми зобов'язаннями усім належним їй майном. Учасник (засновник) юридичної особи не відповідає за зобов'язаннями юридичної особи, а юридична особа не відповідає за зобов'язаннями її учасника (засновника), крім випадків, встановлених установчими документами та законом.

Суд погоджується з доводами позивача стосовно порушення відповідачем термінів примусового виконання рішення, як то передбачено ст. 30 Закону України «Про виконавче провадження».

Водночас, суд зазначає, що згідно загальних засад права бездіяльність суб'єкта владних повноважень - це пасивна поведінка суб'єкта владних повноважень, яка може мати вплив на реалізацію прав, свобод, інтересів фізичної чи юридичної особи. Дії суб'єкта владних повноважень - це активна поведінка суб'єкта владних повноважень, яка може мати вплив на реалізацію прав, свобод, інтересів фізичної чи юридичної особи.

Таким чином, порушення відповідачем термінів примусового виконання рішення не може вважатись бездіяльністю державного виконавця.

Згідно ч.2 ст.11 КАС України суд розглядає адміністративні справи не інакше як за позовною заявою, поданою відповідно до цього Кодексу, і не може виходити за межі позовних вимог.

Умови і порядок виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), що відповідно до закону підлягають примусовому виконанню у разі невиконання їх у добровільному порядку, визначає Закон України В«Про виконавче провадженняВ» .

Відповідно до ст. 1 Закону України В«Про виконавче провадженняВ» від 21.04.1999 року № 606-XIV виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження та примусове виконання рішень інших органів (посадових осіб) - це сукупність дій органів і посадових осіб, визначених у цьому Законі, що спрямовані на примусове виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), які провадяться на підставах, в межах повноважень та у спосіб, визначених цим Законом, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону та інших законів, а також рішеннями, що відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

В силу ст.11 цього Закону державний виконавець зобов'язаний вживати передбачених цим Законом заходів примусового виконання рішень, неупереджено, своєчасно і в повному обсязі вчиняти виконавчі дії.

Державний виконавець: здійснює заходи, необхідні для своєчасного і в повному обсязі виконання рішення, зазначеного в документі на примусове виконання рішення (далі - виконавчий документ), у спосіб та в порядку, встановленому виконавчим документом і цим Законом; надає сторонам виконавчого провадження та їх представникам можливість ознайомитися з матеріалами виконавчого провадження; розглядає заяви сторін та інших учасників виконавчого провадження і їхні клопотання; заявляє в установленому порядку про самовідвід за наявності обставин, передбачених цим Законом; роз'яснює сторонам їхні права і обов'язки.

Державний виконавець у процесі здійснення виконавчого провадження має право: 1) проводити перевірку виконання боржниками рішень, що підлягають виконанню відповідно до цього Закону; 2) здійснювати перевірку виконання юридичними особами всіх форм власності, фізичними особами, фізичними особами - підприємцями рішень стосовно працюючих у них боржників; 3) з метою захисту інтересів стягувача одержувати безоплатно від органів, установ, організацій, посадових осіб, сторін та учасників виконавчого провадження необхідні для проведення виконавчих дій пояснення, довідки та іншу інформацію, у тому числі конфіденційну; 4) безперешкодно входити до приміщень і сховищ, що належать боржникам або зайняті ними, проводити огляд зазначених приміщень і сховищ, у разі необхідності примусово відкривати та опечатувати такі приміщення і сховища; 5) накладати арешт на майно боржника, опечатувати, вилучати, передавати таке майно на зберігання та реалізовувати його в установленому законодавством порядку; 6) накладати арешт на кошти та інші цінності боржника, зокрема на кошти, які перебувають на рахунках і вкладах у банках, інших фінансових установах, на рахунки в цінних паперах, а також опечатувати каси, приміщення і місця зберігання грошей; 7) за згодою власника використовувати приміщення, у тому числі комунальної власності, для тимчасового зберігання вилученого майна, а також транспортні засоби стягувача або боржника для перевезення майна; 8) звертатися до суду, який видав виконавчий документ, із заявою про роз'яснення рішення, про видачу дубліката виконавчого документа, про встановлення чи зміну порядку і способу виконання, про відстрочку та розстрочку виконання рішення; 9) звертатися до органу (посадової особи), який видав виконавчий документ, про роз'яснення змісту документа; 10) звертатися до суду з поданням про розшук боржника - фізичної особи або дитини чи про постановлення вмотивованого рішення про примусове проникнення до житла чи іншого володіння боржника - фізичної або іншої особи, в якої перебуває майно боржника чи майно та кошти, належні боржникові від інших осіб, або дитина, стосовно якої складено виконавчий документ про її відібрання; 11) викликати фізичних осіб, посадових осіб з приводу виконавчих документів, що знаходяться у виконавчому провадженні, а в разі неявки боржника без поважних причин виносити постанову про його привід через органи внутрішніх справ; 12) залучати у встановленому порядку до провадження виконавчих дій понятих, працівників органів внутрішніх справ, інших осіб, а також експертів, спеціалістів, а для оцінки майна - суб'єктів оціночної діяльності - суб'єктів господарювання; 13) накладати стягнення у вигляді штрафу на фізичних, юридичних та посадових осіб у випадках, передбачених законом; 14) застосовувати під час провадження виконавчих дій відеозапис, фото- і кінозйомку; 15) у процесі виконання рішень за наявності вмотивованого рішення суду про примусове проникнення до житла чи іншого володіння фізичної особи безперешкодно входити на земельні ділянки, до житлових та інших приміщень боржника - фізичної особи, особи, у якої знаходиться майно боржника чи майно та кошти, належні боржникові від інших осіб, проводити в них огляд, у разі необхідності примусово відкривати їх в установленому порядку із залученням працівників органів внутрішніх справ, опечатувати такі приміщення, арештовувати, опечатувати та вилучати належне боржникові майно, яке там перебуває та на яке за законом можливо звернути стягнення; 16) вимагати від матеріально відповідальних і посадових осіб боржників - юридичних осіб або від боржників - фізичних осіб надання пояснень за фактами невиконання рішень або законних вимог державного виконавця чи іншого порушення вимог законодавства про виконавче провадження; 17) з метою профілактичного впливу повідомляти органам державної влади, громадським об'єднанням, трудовим колективам і громадськості за місцем проживання або роботи особи про факти порушення нею вимог законодавства про виконавче провадження; 18) у разі ухилення боржника від виконання зобов'язань, покладених на нього рішенням, звертатися до суду за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду боржника - фізичної особи або керівника боржника - юридичної особи за межі України - до виконання зобов'язань за рішенням; 19) у разі необхідності залучати до проведення чи організації виконавчих дій суб'єктів господарювання, у тому числі на платній основі, за рахунок авансового внеску стягувача; 20) здійснювати інші повноваження, передбачені цим Законом та іншими законами.

Як встановлено ст. 5 Закону України В«Про виконавче провадженняВ» вимоги державного виконавця щодо виконання рішень обов'язкові для всіх органів, організацій, посадових осіб, фізичних і юридичних осіб на території України.

Державному виконавцю повинні бути безоплатно надані у встановлений ним строк інформація, документи або їх копії, необхідні для здійснення його повноважень.

Невиконання законних вимог державного виконавця тягне за собою відповідальність згідно із законом.

Як встановлено ч. 1 ст. 27 Закону України В«Про виконавче провадженняВ» у разі ненадання боржником у строки, встановлені частиною другою статті 25 цього Закону для самостійного виконання рішення, документального підтвердження повного виконання рішення державний виконавець на наступний день після закінчення відповідних строків розпочинає примусове виконання рішення.

За правилами ст. 30 Закону України В«Про виконавче провадженняВ» державний виконавець зобов'язаний провести виконавчі дії з виконання рішення протягом шести місяців з дня винесення постанови про відкриття виконавчого провадження, а з виконання рішення немайнового характеру - у двомісячний строк. Строк здійснення виконавчого провадження не включає час відкладення провадження виконавчих дій або зупинення виконавчого провадження на період проведення експертизи чи оцінки майна, виготовлення технічної документації на майно, реалізації майна боржника, час перебування виконавчого документа на виконанні в адміністрації підприємства, установи чи організації, фізичної особи, фізичної особи - підприємця, які здійснюють відрахування із заробітної плати (заробітку), пенсії та інших доходів боржника. Строк здійснення зведеного виконавчого провадження обчислюється з моменту приєднання до такого провадження останнього виконавчого документа.

Аналізуючи вищенаведені норми, суд дійшов висновку, що державний виконавець повинен здійснити заходи, необхідні для своєчасного і в повному обсязі виконання рішення, зазначеного в документі на примусове виконання рішення, у спосіб та в порядку, встановленому виконавчим документом і цим Законом.

Тому, з урахуванням наявних в матеріалах справи доказів здійснення заходів, необхідних для своєчасного і в повному обсязі виконання рішення, зазначеного в документі на примусове виконання рішення, суд вважає позовні вимоги в частині визнання неправомірною бездіяльності відповідача з виконання вимоги № Ю 652у, виданої УПФУ у Волноваському районі Донецькій області 05.06.2013року про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю «Альфа - Текстиль» заборгованості на користь управління Пенсійного фонду України у Волноваському районі Донецької області в розмірі 1653,98 грн. необґрунтованими та такими, що не підлягають задоволенню.

Стосовно позовних вимог в частині зобов'язання вжити заходи примусового виконання зазначених вимог УПФУ у Волноваському районі Донецької області у відповідності до положень ст.ст.11, 32 Закону України В«Про виконавче провадженняВ» , суд вважає їх необґрунтованими з огляду на таке.

Законом України В«Про виконавче провадженняВ» визначені повноваження державного виконавця, за допомогою яких він здійснює виконавчі дії направлені на своєчасне та повне виконання рішень. Обрання того чи іншого заходу впливу на боржника здійснюється безпосередньо державним виконавцем окремо в кожному виконавчому провадженні з урахуванням обставин по справі, тому суд не може підміняти повноваження органів державної виконавчої служби та визначати, яким чином виконати вимоги Управління Пенсійного фонду України в Волноваському районі Донецької області.

Таким чином, у позовних вимогах Управління Пенсійного фонду України в Волноваському районі Донецької області до Відділу Державної виконавчої служби Волноваського міського управління юстиції про визнання бездіяльності неправомірною та зобов'язання вчинити певні дії, суд відмовляє.

Відповідно до ст.94 Кодексу адміністративного судочинства України, судові витрати не стягуються.

Керуючись ст.ст.2-15, 17-18, 33-35, 41-42, 47-51, 56-59, 69-71, 79, 86, 87, 94, 99, 104-107, 110-111, 122-143, 151-154, 158, 162, 163, 167, 185-186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

У позовних вимогах Управління Пенсійного фонду України в Волноваському районі Донецької області до Відділу Державної виконавчої служби Волноваського міського управління юстиції про визнання бездіяльності неправомірною та зобов'язання вчинити певні дії - відмовити.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду через Донецький окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня проголошення постанови апеляційної скарги. У разі застосування судом частини третьої ст.160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні, апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У випадку подання апеляційної скарги постанови, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя Кірієнко В.О.

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення20.05.2015
Оприлюднено02.07.2015
Номер документу45703196
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —805/1486/15-а

Ухвала від 29.07.2015

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Геращенко Ігор Володимирович

Ухвала від 29.04.2015

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кірієнко В.О.

Ухвала від 07.07.2015

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Геращенко Ігор Володимирович

Ухвала від 07.07.2015

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Геращенко Ігор Володимирович

Постанова від 20.05.2015

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кірієнко В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні