Постанова
від 25.06.2015 по справі 826/10795/15
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01601, м. Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

25 червня 2015 року № 826/10795/15

Окружний адміністративний суд м. Києва у складі головуючого судді Нагорянського С.І., розглянувши у порядку скороченого провадження адміністративну справу

за позовомУправління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м.Києві

до Комунального підприємства "Неомед" Шевченківської районної у м.Києві ради

про стягнення заборгованості В С Т А Н О В И В:

До Окружного адміністративного суду міста Києва надійшла позовна заява Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м.Києві до Комунального підприємства "Неомед" Шевченківської районної у м.Києві ради про стягнення капіталізованих платежів у розмірі 465775,60 грн.

Ухвалою Окружного адміністративного суду від 08 червня 2015 року відкрито скорочене провадження у справі та встановлено відповідачу строк до 22 червня 2015 року для подання заперечень проти позову та необхідних документів або заяви про визнання позову.

Вищевказана ухвала суду 08 червня 2015 року про відкриття провадження у справі була направлена відповідачу рекомендованим листом з повідомленням про вручення поштового відправлення на адресу, зазначену в позовній заяві, разом з тим, конверт з вищевказаною ухвалою суду повернувся на адресу суду.

Відповідно до ч. 3 ст. 167 КАС України, судове рішення вважається врученим, у тому числі у разі повернення поштового відправлення, яке не вручено адресату з незалежних від суду причин, та у разі відсутності осіб, які беруть участь у справі, за адресою, повідомленою цими особами суду, або за адресою місцезнаходження (місця проживання), що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, чи для фізичних осіб, які не мають статусу підприємців, за адресою їх місця проживання чи місця перебування, яка зареєстрована у встановленому законом порядку.

Враховуючи, що ухвала суду від 08 червня 2015 року про відкриття провадження у справі не була вручена відповідачу з незалежних від суду причин, вона вважається врученою відповідачу належним чином.

Станом на 25 червня 2015 року жодних заперечень проти позовної заяви або інших клопотань від відповідача до суду не надходило.

Розглянувши подані позивачем документи і матеріали, всебічно та повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи та вирішення справи, судом встановлено наступне.

Комунальне підприємство "Неомед" Шевченківської районної у м.Києві ради перебуває на обліку в Управлінні виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м.Києві, як платник страхових внесків.

На обліку у позивача перебуває ОСОБА_1, як потерпіла внаслідок професійного захворювання, яке отримала під час перебування у трудових відносинах з Комунальним підприємством "Неомед" Шевченківської районної у м.Києві ради.

Постановою Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м.Києві від 26 січня 2015 року № 2609/295/295/75 призначено потерпілій ОСОБА_1 перераховану щомісячну грошову суму (вид виплати 410, КЕКВ 2730.03) в розмірі 814,54 грн.

Відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, з 05 березня 2015 року Комунальне підприємство "Неомед" Шевченківської районної у м.Києві ради перебуває у процесі припинення; голова комісії з припинення ОСОБА_2.

У зв'язку з ліквідацією відповідача, позивач здійснив розрахунок суми капіталізованих платежів щодо ОСОБА_1, яка перебуває на обліку у позивача, як потерпіла внаслідок професійного захворювання, яке отримала під час перебування у трудових відносинах з відповідачем.

Оскільки Комунальне підприємство "Неомед" Шевченківської районної у м.Києві ради ліквідується, 20 квітня 2015 року за № 04-08/1842-14 Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м.Києві направило на адресу голови ліквідаційної комісії Комунального підприємства "Неомед" Шевченківської районної у м.Києві ради претензію про визнання вимог по капіталізації платежів на суму 465775,60 грн., розрахованих щодо ОСОБА_1

Однак, станом на день розгляду справи в суді, жодної інформації про розгляд вимог на адресу відділення Фонду не надходило.

Правову основу, економічний механізм та організаційну структуру загальнообов'язкового державного соціального страхування громадян від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які призвели до втрати працездатності або загибелі застрахованих на виробництві, визначено Законом України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» № 1105.

Основними принципами страхування від нещасного випадку, зокрема є: своєчасне та повне відшкодування шкоди страховиком; обов'язковість страхування від нещасного випадку осіб, які працюють на умовах трудового договору та інших підставах, передбачених законодавством про працю.

Відповідно до ст. 46 Закону № 1105, фінансування Фонду здійснюється за рахунок, зокрема, внесків роботодавців та капіталізованих платежів, що надійшли у випадках ліквідації у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 112 Цивільного кодексу України , у разі ліквідації платоспроможної юридичної особи вимоги її кредиторів задовольняються у першу чергу щодо відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю.

В силу ч. 2 статті 1205 ЦК України, у разі ліквідації юридичної особи платежі, належні потерпілому або особам, визначеним статтею 1200 цього кодексу, мають бути капіталізовані для виплати їх потерпілому або цим особам у порядку, встановленому законом або іншим нормативно-правовим актом.

Капіталізація здійснюється відповідно до Закону № 1105 та Порядку капіталізації платежів для задоволення вимог, що виникли із зобов'язань підприємства-банкрута перед громадянами внаслідок заподіяння шкоди їх життю і здоров'ю, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 06 травня 2000 № 765.

Відповідно до абзацу 2 пункту 1 Порядку № 765, капіталізація платежів здійснюється щодо кожної особи з урахування заборгованості за попередні роки та необхідності виплати майбутніх платежів. Під час розрахунку сум цих платежів повинні враховуватися заробітна плата потерпілого, відсоток втрати професійної працездатності, витрат по догляду за потерпілим, на реабілітацію, протезування, придбання транспортних засобів та види соціальної допомоги відповідно до медичного висновку, необхідність сплати одноразової допомоги у зв'язку з травмою або професійним захворюванням, які можуть призвести до смерті або потерпілого, а також інших виплат, передбачених законодавством.

Пунктом 3 Порядку № 765 визначено, що капіталізація платежів розраховується на період, що визначається як різниця між середньою тривалістю життя для чоловіків і жінок у країні та їх віком на момент здійснення капіталізації.

Так, під час роботи на Комунальному підприємстві "Неомед" Шевченківської районної у м.Києві ради з ОСОБА_1 трапився страховий випадок професійного захворювання, отриманого 03 листопада 1987 року.

За висновком МСЕК від 15 листопада 2006 року серія КИ-3 № 001057 потерпілій встановлена стійка втрата професійної працездатності 80 № та 2 група інвалідності, безстроково.

У зв'язку з вищенаведеними обставинами, ОСОБА_1, відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності», отримує у Фонді страхові виплати і згідно з чинним законодавством має право на капіталізацію платежів.

Управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м.Києві для визначення періоду на який розраховувалась капіталізація платежів, було враховано: відсоток втрати професійної працездатності потерпілої, розмір її щомісячної виплати втраченого заробітку (страхової виплати), вік потерпілої на момент здійснення капіталізації, показник середньої очікуваної тривалості життя (років) до віку потерпілою на момент здійснення капіталізації, витрати на забезпечення потерпілої додатковими видами допомоги.

Таким чином, відповідно до розрахунку, потреба в капіталізації коштів Комунального підприємства "Неомед" Шевченківської районної у м.Києві ради складає 465775,60 грн.

В силу ч. 1 ст. 71 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статті 72 Кодексу адміністративного судочинства України.

Враховуючи встановлені по справі обставини та відсутність заперечень проти позовних вимог, суд прийшов до висновку про задоволення позовних вимог позивача шляхом стягнення з Комунального підприємства "Неомед" Шевченківської районної у м.Києві ради капіталізованих коштів в розмірі 465775,60 грн.

Враховуючи наведене, керуючись ст.ст. 71, 158-163, ст. 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України, Окружний адміністративний суд м. Києва, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Адміністративний позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Комунального підприємства "Неомед" Шевченківської районної у м.Києві ради (01032, м. Київ, вул. Саксаганського, 100, код ЄДРПОУ 01994014) на користь Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м.Києві капіталізовані платежі у розмірі 465775 (чотириста тисяч сімсот сімдесят п'ять) грн. 60 коп.

Постанова набирає законної сили у порядку та в строк, передбачені статтею 254 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена за правилами, встановленими ч.8 ст.182-3, ст.ст.185-187 КАС України.

Суддя С.І. Нагорянський

Дата ухвалення рішення25.06.2015
Оприлюднено01.07.2015
Номер документу45705754
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —826/10795/15

Ухвала від 02.04.2018

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Головань О.В.

Ухвала від 22.03.2018

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Головань О.В.

Ухвала від 27.09.2017

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Добрянська Я.І.

Ухвала від 12.07.2017

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Добрянська Я.І.

Постанова від 25.06.2015

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Нагорянський С.І.

Ухвала від 08.06.2015

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Нагорянський С.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні