Ухвала
від 21.08.2014 по справі 172/326/14-ц
ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Справа № 172/326/14-ц

21.08.2014 року Васильківський районний суд Дніпропетровської області в складі:

головуючого судді Порох К.Г.

при секретарі Голубенко Т.В., за участю представника позивача ОСОБА_1, розглянувши у відкритому судовому засіданні в сел. Васильківка заяву ТОВ"Дніпроагропрогрес" про перегляд заочного рішення від 03 червня 2014 року у цивільній справі №172/326/14 за позовом ОСОБА_2 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Дніпроагропрогрес"

Про розірвання договорів оренди земельних ділянок, скасування їх державної реєстрації та стягнення заборгованості

ВСТАНОВИВ:

До Васильківського районного суду Дніпропетровської області надійшла вищевказана заява, в якій відповідач ТОВ "Дніпроагропрогрес" посилається на те, що рішенням Васильківського районного суду Дніпропетровської області від 03.06. 2014 року задоволені позовні вимоги ОСОБА_2 про розірвання договорів оренди земельних ділянок, скасування їх державної реєстрації та стягнення заборгованості. Справа розглянута у заочному порядку.

Відповідач не згоден, що був належно повідомлений про час та місце розгляду даної справи, так як не отримував ні ухвали про порушення провадження у справі, а ні позовної заяви з додатками, а тому не мав можливості ознайомитися з предметом та підставами заявленого позову, доводами позивача, обставинами, якими він обгрунтовує позовні вимоги та наявним у справі доказовим матеріалом. Винесення рішення без участі відповідача позбавило його передбачених ч.1ст.27ЦПК України прав, зокрема, надати суду свої пояснення та докази, які мають істотне значення у справі, а також право подати до суду заперечення проти позову, що призвело до ухвалення судом неправильного рішення. На підтвердження свої позиції відповідач посилається на висновок ВСУ про те, що разове невнесення плати за договором оренди земельної ділянки не є підставою для його розірвання, отже посилання позивача на одноразову невиплату орендної плати їй ТОВ"Дніпроагропрогрес" є безпідставним для його розірвання. Таким чином відповідач вважає, що заочне рішення повинне бути скасоване.

В судове засідання представник відповідача не з"явився, повідомлений належним чином.

Представник позивача ОСОБА_1 в запереченнях на заяву відповідача зазначив, що вимоги відповідача безпідставні та необгрунтовані. Зокрема, відповідач повідомлявся належним чином про час і місце розгляду справи, що підтверджується повідомленнями про вручення поштових відправлень на ім"я відповідача( а.с.10,16,29) про призначення судових засідань відповідно на: 03.04.2014 року, 28.04.2014 року, 03.06.2014року. Крім того, 03.04.2014року відповідачем надіслана заява з проханням відкласти розгляд справи, призначеної на цей день.(а.с12).

Щодо посилань відповідача на Постанову Верховного Суду України від12.12.2012року у справі №6-146цс -12, про те, що одноразова несплата орендної плати не є підставою для розірвання Договору оренди землі не може бути прийнята щодо даної справи, оскільки ч.1ст.782ЦК України визначено поняття невнесення орендної плати як підстави для розірвання договору оренди землі. В згаданій нормі ЦК вказано, що наймодавець має право відмовитись від договору найму і вимагати повернення речі, якщо наймач не вносить плату за користування протягом 3 місяців підряд. Відповідач не сплатив орендної плати за користування земельною ділянкою до цього часу, а земельна ділянка не оброблена і в поточному році взагалі не використовувалась за призначенням.

В зв"язку з наведеним вважав можливим відмовити у задоволенні заяви про перегляд заочного рішення.

Згідно ч.1 ст. 231 ЦПК України - заява про переглд заочного рішення розглядається в судовому засіданні. Неявка осіб, належним чином повідомлених про час і місце засідання, не перешкоджає розгляду заяви.

Суд дослідивши матеріали цивільної справи № 172/326/14-ц прийшов до висновку, що заява не підлягає задовленню з наступних підстав.

Згідно ч.1 ст. 232 ЦПК України - заочне рішення підлягає скасуванню , якщо судом буде встановлено, що відповідач не з'явився в судове засідання та не повідомив про причини неявки з поважних причин і докази, на які він посилаєтся, мають істотне значення для правильного вирішення справи.

Твердження відповідача про те, що він не отримував повісток та не повідомлявся належним чином спростовується наявними в матеріалах справи рекомендованими повідомленнями про вручення поштових відправлень на ім"я відповідача про призначення справи до розгляду на 03.04.2014року(а.с.10) та клопотанням відповідача за підписом керівника ОСОБА_3 про відкладення розгляду справи за позовом ОСОБА_2М на іншу дату, направлене до суду 03.04.2014року за допомогою факсимільного зв"язку (а.с.10,12).

Факт повідомлення відповідача про розгляд справи 23.04.2014 року, 03.06.2014року підтверджується рекомендованими повідомленнями про вручення поштових відправлень на ім"я відповідача про призначення справи до розгляду (а.с.16,29).

Представник відповідача не з"явився в судове засідання 21 серпня 2014року на розгляд заяви про перегляд заочного рішення, повідомлений належним чином судовою повісткою, врученою зазделегіть - 27.06.2014року(а.с.44).

Відповідачем не надані докази, що мають істотне значення для вирішення справи по суті. Як вбачається з тексту заяви , відповідач не спростовує факту невиплати орендної плати позивачці, не зазначає причин невиконання взятих на себе зобов"язань за договором оренди землі, а намагається, посилаючись на судові рішення Верховного Суду України, виправдати свої дії щодо неналежного виконання умов договору перед орендарем. Зазначена позиція відповідача суперечить нормам цивільного судочинства щодо зобов"язання осіб, які беруть участь у справі, добросовісно здійснювати свої права і виконувати свої обов"язки (ч.3ст.27ЦПК України) та ч.3ст.13ЦК України щодо недопущення особою зловживання правом в інших формах.

Згідно п.1 ч.3 ст.231ЦПК України у результаті розгляду заяви про перегляд заочного рішення суд може залишити заяву без задоволення.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.228-232 ЦПК України , суд -

У Х В А Л И В

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Дніпроагропрогрес" про перегляд заочного рішення Васильківського районного суду Дніпропетровської області від 03 червня 2014 року у цивільній справі №172/326/14 за позовом ОСОБА_2 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Дніпроагропрогрес" про розірвання договорів оренди земельних ділянок, скасування їх державної реєстрації та стягнення заборгованості залишити без задоволення.

Роз"яснити сторонам, що заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку в Апеляційний суд Дніпропетровськолї області шляхом подання апеляційної скарги через васильківський районний суд протягом 10 днів з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Суддя:

СудВасильківський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення21.08.2014
Оприлюднено06.07.2015
Номер документу45889331
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —172/326/14-ц

Ухвала від 03.06.2014

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Порох К. Г.

Ухвала від 03.04.2014

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Порох К. Г.

Ухвала від 21.08.2014

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Порох К. Г.

Ухвала від 11.07.2014

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Порох К. Г.

Ухвала від 26.06.2015

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Порох К. Г.

Рішення від 03.06.2014

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Порох К. Г.

Ухвала від 25.03.2014

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Порох К. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні