Постанова
від 10.08.2009 по справі 2а-4064/09/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТ ИВНИЙ СУД міста КИЄВА

01025, м. Київ, вул. Десятинн а, 4/6

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

10.08.2009 р. № 2а-4064/09/2670

Окружний адміністративн ий суд міста Києва у складі:

головуючого судді Кочана В .М., секретаря судового засіда ння Іщук А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адмініст ративний позов

Державного підприємства "Авіаційний науково-технічн ий комплекс ім.О.К.Антонова"

третя особа на стороні пози вача: ТОВ Юридична фірма "Ілля шев та партнери"

до Головного управління Слу жби безпеки України у м. Києві та Київській області

про визнання протиправними ді й щодо витребування документ ів на підставі запиту від 31.03.2009 року №51/2/3/1-43681,

В С Т А Н О В И В:

ДП "Авіаційний науково -технічний комплекс ім. О.К. Ан тонова" звернулось до суду з а дміністративним позовом з в имогами про визнання протипр авними дій щодо витребуванн я документів на підставі зап иту від 31.03.2009 року №51/2/3/1-43681.

Представник позивача в су довому засіданні позовні вим оги підтримав і пояснив, що 06 .04.2009р. Державне підприємство А віаційний науково-технічний комплекс імені О.К.Антонова (д алі - позивач) отримало запит Г оловного управління Служби б езпеки України у м. Києві та Ки ївській області (далі - відпов ідач) від 31.03.2009 року №51/2/3/1-43681 про над ання документів на підставі ст. 6 та п. 5 ст. 7 Закону України "П ро контррозвідувальну діяль ність".

Зокрема, в запиті відповід ач просив надати завірені ко пії документальних матеріал ів (договорів з додатками, акт ів приймання-передачі, платі жних доручень, тендерної док ументації, розрахунків варто сті ціни) щодо фінансово-госп одарських взаємовідносин мі ж ДП АНТК ім. Антонова та ТОВ « Юридична фірма "Ілляшев та Па ртнери" (код ЄДРПОУ 24925731, м. Київ, в ул. Печерська, 2-16) в період з 2007 по 2009 рр., а також документів (поло ження, посадових інструкцій співробітників), що відображ ають порядок створення та фу нкціонування юридичного від ділу (управління) АНТК. |

Позивач вважає дії відпов ідача по витребуванню докуме нтів протиправними та такими , що порушують права позивача , оскільки відповідно до ст. 6 т а п. 5 ст. 7 Закону України "Про ко нтррозвідувальну діяльніст ь" документи можуть бути витр ебувані тільки на підставі р ішення суду.

Представники відповідач а проти задоволення адмініст ративного позову заперечили .

Вислухавши пояснення пре дставників сторін та третьої особи, суд вважає, що в задово ленні адміністративного поз ову слід відмовити з наступн их підстав.

В судовому засіданні вста новлено, що 06.04.2009р. Державне під приємство Авіаційний науков о-технічний комплекс імені О .К.Антонова отримало запит Го ловного управління Служби бе зпеки України у м. Києві та Киї вській області від 31.03.2009 року №5 1/2/3/1-43681 про надання документів н а підставі ст. 6 та п. 5 ст. 7 Закону України "Про контррозвідува льну діяльність".

В запиті відповідач проси в надати завірені копії доку ментальних матеріалів (догов орів з додатками, актів прийм ання-передачі, платіжних дор учень, тендерної документаці ї, розрахунків вартості ціни ) щодо фінансово-господарськ их взаємовідносин між ДП АНТ К ім. Антонова та ТОВ «Юридичн а фірма "Ілляшев та Партнери" ( код ЄДРПОУ 24925731, м. Київ, вул. Пече рська, 2-16) в період з 2007 по 2009 рр., а т акож документів (положення, п осадових інструкцій співроб ітників), що відображають пор ядок створення та функціонув ання юридичного відділу (упр авління) АНТК.

Відповідно до ч.2 ст. 2 Закон у України "Про контррозвідув альну діяльність" завданнями контррозвідувальної діяльн ості є: добування, аналітична обробка та використання інф ормації; що містить ознаки аб о факти розвідувальної, теро ристичної та іншої діяльност і спеціальних служб іноземни х держав, а також організацій , окремих груп та осіб на шкоду державній безпеці України; п ротидія розвідувальній, теро ристичній та іншій діяльност і спеціальних служб іноземни х держав, а також організацій , окремих груп та осіб на шкоду державній безпеці України; р озроблення і реалізація захо дів щодо запобігання, усунен ня та нейтралізації загроз і нтересам держави, суспільств а та правам громадян.

Право відповідача на витр ебування документів на підст аві ст. 6 та п. 5 ст. 7 Закону Україн и "Про контррозвідувальну ді яльність" виникає у разі пору шення контррозвідувальної с прави.

Для виконання визначених законом завдань та за наявно сті підстав, передбачених ст аттею 6 Закону України "Про кон тррозвідувальну діяльність ", в ході контррозвідувальної діяльності органи, підрозді ли та співробітники Служби б езпеки України мають право в итребовувати, збирати і вивч ати, за наявності визначених законом підстав, документи т а відомості, що характеризую ть діяльність підприємств, у станов, організацій, а також с посіб життя окремих осіб, дже рела і розміри їх доходів для попередження і припинення р озвідувальних, терористични х та інших протиправних пося гань на державну безпеку Укр аїни.

Посилання позивача на Пос танову Пленуму від 28.03.2008 №2 "Про д еякі питання застосування су дами України законодавства п ри дачі дозволів на тимчасов е обмеження окремих конститу ційних прав і свобод людини і громадянина під час здійсне ння оперативно-розшукової ді яльності, дізнання і досудов ого слідства" суд до уваги не п риймає, оскільки норми Закон у України "Про контррозвідув альну діяльність" не містять обов"язку для відповідача ви требовувати документів та ві домості за наявності рішення суду.

Таким чином, відповідач ді яв на підставі та у межах повн оважень , що передбачені зако нами та Конституцією України , обгрунтовано та з використа нням повноважень з метою, з як ою це повноваження надано.

Керуючись ст.ст. 2, 7, 17, 94, 158, 161, 162, 163 Кодексу адміністративного с удочинства України, суд

П О С Т А Н О В И В:

В задоволенні адмініс тративного позову відмовити .

Постанова відповідно д о ч. 1 ст. 254 Кодексу адміністрат ивного судочинства України н абирає законної сили після з акінчення строку подання зая ви про апеляційне оскарження , встановленого цим Кодексом , якщо таку заяву не було подан о.

Постанова суду може бути о скаржена до суду апеляційної інстанції шляхом подання за яви про апеляційне оскарженн я постанови суду та апеляцій ної скарги. Заява про апеляці йне оскарження постанови суд у першої інстанції подається протягом десяти днів з дня ск ладення постанови в повному обсязі. Апеляційна скарга на постанову суду подається пр отягом двадцяти днів після п одання заяви про апеляційне оскарження. Заява про апеляц ійне оскарження та апеляційн а скарга подаються Київськом у апеляційному адміністрати вному суду через Окружний ад міністративний суд міста Киє ва.

Головуючий - суддя Кочан В.М.

Дата складення пос танови у повному обсязі 17.08.2009 р.

Дата ухвалення рішення10.08.2009
Оприлюднено12.11.2009
Номер документу4598661
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-4064/09/2670

Ухвала від 08.07.2010

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Вівдиченко Т.Р.

Постанова від 10.08.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кочан В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні