Ухвала
від 22.05.2015 по справі 722/763/15-а
СОКИРЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер 722/763/15-а

Номер провадження 2-а/722/26/15

УХВАЛА

про визнання причин пропуску строку поважними

22 травня 2015 року м.Сокиряни

Сокирянський районний суд Чернівецької області в складі:

головуючого судді Побережної О.Д.

при секретарі Горн Г.П.

за участі: представника прокуратури Сокирянського району Чернівецької області ОСОБА_1, представника відповідача ОСОБА_2,

розглянувши у попередньому судовому засіданні в залі суду в м.Сокиряни заяву прокурора Сокирянського району Чернівецької області ОСОБА_3 про визнання поважними причини пропуску строку звернення до суду з адміністративним позовом в інтересах неповнолітнього ОСОБА_4 до комунального закладу «Чернівецька загальноосвітня школа-інтернат № 4», третя особа на стороні позивача без самостійних вимог - служба у справах дітей Сокирянської районної державної адміністрації про визнання протиправними дій та стягнення недоплаченої одноразової грошової допомоги, -

ВСТАНОВИВ:

Прокурор Сокирянського району Чернівецької області ОСОБА_3 12.05.2015 року звернувся до суду з вищезазначеним позовом в інтересах неповнолітнього ОСОБА_4

Посилається на те, що ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, є дитиною, позбавленою батьківського піклування, що підтверджується рішенням виконавчого комітету Білоусівської сільської ради № 122 від 25.07.2008 року. У зв'язку з чим протягом 2006-2014 років він навчався в КЗ «Чернівецька спеціальна загальноосвітня школа-інтернат №4» та перебував на повному державному утриманні,

З вересня 2014 року і по теперішній час ОСОБА_4 навчається у Державному професійно-технічному навчальному закладі «Чернівецький професійний будівельний ліцей».

У зв'язку із закінченням ОСОБА_4 інтернатного закладу та вступом його до ліцею, адміністрацією КЗ «Чернівецька спеціальна загальноосвітня школа-інтернат №4» неповнолітньому ОСОБА_4 виплачено грошову допомогу у розмірі 42,50 грн.

Адміністрація КЗ «Чернівецька спеціальна загальноосвітня школа-інтернат №4» при складанні кошторису для виплати грошової допомоги, а також виплати випускнику школи ОСОБА_4 вказаної грошової допомоги, керувалася положеннями постанови Кабінету Міністрів України «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей- сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» від 05.04.1994 року №226 та листом Департаменту освіти і науки, молоді та спорту Чернівецької обласної державної адміністрації № 01-31/5208 від 20.12.2013 року «Про формування бюджетних запитів на 2014 рік».

Відповідач при здійсненні нарахування та виплати позивачу одноразової грошової допомоги керувався положеннями Постанови № 226, п. 1 п. 13 яким передбачено виплату грошової допомоги в розмірі не менш як 2,5 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, що складає 42,50 грн.

Крім того, лист управління освіти і науки, молоді і спорту Чернівецької обласної державної адміністрації № 01-31/5208 від 20.12.2013 року, яким керувався КЗ «Чернівецька спеціальна загальноосвітня школа-інтернат №4» при виплаті грошової допомоги ОСОБА_4 носить рекомендаційний характер і не є обов'язковим для виконання.

Згідно статті 7 Закону України «Про Державний бюджет на 2014 рік» установлено прожитковий мінімум на дітей віком від 6 до 18 років: у 2014 році - 1286 гривень.

Тобто, ОСОБА_4 повинен був отримати грошову допомогу у розмірі 7716 грн. (1286 грн х 6), замість 42,50 грн., на теперішній час йому не доплачено 7673,5 гривень.

Просить визнати протиправними дії КЗ «Чернівецька спеціальна загальноосвітня школа-інтернат №4» щодо невиплати випускнику ОСОБА_4 одноразової грошової допомоги та стягнути з відповідача на користь ОСОБА_4 недоплачену одноразову грошову допомогу у розмірі 7673,50 грн. Стягнути з відповідача судові витрати по справі.

Представник прокуратури у судовому засіданні позовні вимоги підтримує та просить їх задовольнити. Крвм того, подано клопотання про визнання причин пропуску строку звернення до суду поважною та його поновлення. Посилається на те, що про невиплату ОСОБА_4 передбаченої законом грошової допомоги прокуратурі Сокирянського району стало відомо під час вивчення інформації КЗ «Чернівецька спеціальна загальноосвітня школа-інтернат №4», яка надійшла на запит прокурора в квітні 2015 року.

ОСОБА_4, в інтересах якого прокурор звернувся до суду є неповнолітнім, юридичної освіти немає, тому з врахуванням його віку та рівня юридичної обізнаності, не знав та не міг знати про передбачений діючим законодавством розмір належної йому одноразової грошової допомоги.

Про порушення свого права на отримання одноразової грошової допомоги при закінченні КЗ «Чернівецька спеціальна загальноосвітня школа-інтернат №4» у розмірі шести прожиткових мінімумів, неповнолітній ОСОБА_4 дізнався під час розмови із старшим прокурором прокуратури Сокирянського району ОСОБА_1 17.04.2015 року.У той самий день неповнолітній ОСОБА_4 звернувся до прокуратури Сокирянського району із заявою про представництво його інтересів в суді.

Представник відповідача у судовому засіданні позовні вимоги не визнала та подала письмові заперечення на позов. Крім того, подано клопотання про залишення позову без розгляду, оскільки вважає, що строк для захисту прав та законних інтересів неповнолітнього ОСОБА_4 починається з 15.09.2014 року, оскільки згідно платіжної відомості № від 15.09.2014 року ним отримано одноразову грошову допомогу. Не вбачає наявності поважних причин пропуску звернення до суду

Представник третьої особи в судовому засідання не з`явилася, однак подала заяву про проведення попереднього судового засідання без її присутності у зв`язку з зайнятістю на роботі. Не заперечує щодо задоволення позовних вимог.

Частиною першою та другою ст. 99 КАС України встановлено, що адміністративний позов може бути подано в межах строку звернення до адміністративного суду, встановленого цим Кодексом або іншими законами.

Для звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів особи встановлюється шестимісячний строк, якщо не встановолено інше, який обчислюється з дня, коли особа дізналася чи повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

Крім того, відповідно до ч.5 зазначеної статі для звернення до адміністративного суду щодо оскарження рішення суб`єкта владних повноважень, на підставі якого ним може бути заявлено вимогу про стягнення грошових коштів, встановлюється місячний строк.

Згідно ч.1 ст. 100 КАС України адміністративний позов, поданий після закінчення строків, установлених законом, залишається без розгляду, якщо суд на підставі позовної заяви та доданих до неї матеріалів не знайде підстав для визнання причин пропуску строку звернення до адміністративного суду поважними, про що постановляється ухвала.

З копії платіжної відомості № 4 комунального закладу «Чернівецька загальноосвітня школа-інтернат № 4», встановлено, що ОСОБА_4 особисто отримав 15.09.2014 року одноразову грошову допомогу у розмірі 42,50 грн., про що свідчить його підпис.

Таким чином, строк звернення до суду обчислюється саме з цього дня. Однак, дана особа є неповнолітньою дитиною, яка позбавлена батьківського піклування, юридично необізнана та якій про порушення своїх прав стало відомо лише 17.04.2015 року після звернення до прокуратури Сокирянського району Чернівецької області.

Відповідно до п. 1 ст. 3 «Конвенції про права дитини» від 20.11.1989 року зі змінами, схваленими резолюцією 50/155 Генеральної Асамблеї ООН від 21.12.1995 року та ратифікованими Законом України «Про прийняття зміни до Конвенції про права дитини» від 03.04.2003 року №717-ІV в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що причини пропуску строку звернення представника прокуратури в інтересах неповнолітнього ОСОБА_4 до суду є поважними, а тому клопотання прокурора підлягає задоволенню. У зв`язку з задоволенням клопотання прокурора, у задоволенні клопотання представника відповідача слід відмовити.

На підставі наведеного та керуючись п. 1 ст. 3 «Конвенції про права дитини» від 20.11.1989 року зі змінами, схваленими резолюцією 50/155 Генеральної Асамблеї ООН від 21.12.1995 року та ратифікованими законом України «Про прийняття зміни до Конвенції про права дитини» від 03.04.2003 року №717-ІV, ст.ст. 99, 100, 158, 165 КАС України, суд,-

УХВАЛИВ:

Заяву прокурора Сокирянського району Чернівецької області ОСОБА_3 про визнання поважними причини пропуску строку звернення до суду з адміністративним позовом в інтересах неповнолітнього ОСОБА_4 до комунального закладу «Чернівецька загальноосвітня школа-інтернат № 4», третя особа на стороні позивача без самостійних вимог - служба у справах дітей Сокирянської районної державної адміністрації про визнання протиправними дій та стягнення недоплаченої одноразової грошової допомоги - задовольнити.

Визнати поважними причини пропуску строку звернення до суду прокурора Сокирянського району Чернівецької області ОСОБА_3 з адміністративним позовом в інтересах неповнолітнього ОСОБА_4 до комунального закладу «Чернівецька загальноосвітня школа-інтернат № 4», третя особа на стороні позивача без самостійних вимог - служба у справах дітей Сокирянської районної державної адміністрації про визнання протиправними дій та стягнення недоплаченої одноразової грошової допомоги.

У задоволенні клопотання представника комунального закладу «Чернівецька загальноосвітня школа-інтернат № 4» про залишення позову без розгляду - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий:

Дата ухвалення рішення22.05.2015
Оприлюднено08.07.2015
Номер документу46024440
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —722/763/15-а

Постанова від 03.06.2015

Адміністративне

Сокирянський районний суд Чернівецької області

Побережна О. Д.

Ухвала від 22.05.2015

Адміністративне

Сокирянський районний суд Чернівецької області

Побережна О. Д.

Постанова від 03.06.2015

Адміністративне

Сокирянський районний суд Чернівецької області

Побережна О. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні