Ухвала
від 01.07.2015 по справі 916/2258/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, пр. Шевченка, 29


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про визнання боржника банкрутом

"01" липня 2015 р. Справа № 916/2258/15

За заявою: ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю „ЛЮКСПРОМСЕРВІС" ( 65033, м. Одеса, вул. Мельницька, буд. 29, код ЄДРПОУ 39128334 ), про порушення справи про банкрутство за спрощеною процедурою, передбаченою ст. 95 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ( в подальшому Закон України № 2343-ХІІ).

Господарський суд Одеської області у складі:

судді - Ровинського О.Ю.

секретаря судового засідання - Чітакової В.О.

за участю представників сторін:

від боржника/голови ліквідаційної комісії : не з'явився, не зважаючи на те, що був повідомлений належним чином;

СУТЬ СПОРУ : 03.06.2015 р. голова ліквідаційної комісії ТОВ „ЛЮКСПРОМСЕРВІС", звернувся до господарського суду Одеської області із заявою про визнання ТОВ „ЛЮКСПРОМСЕРВІС" банкрутом, в порядку передбаченому ст. 95 Закону України № 2343-ХІІ, оскільки в процедурі самостійної ліквідації, виявлена неможливість виконання своїх грошових зобов'язань перед кредитором на загальну суму у розмірі 390 000 грн. 00 коп. у зв'язку з відсутністю майнових активів для їх задоволення у повному обсязі та прийняття 18.05.2015 р. рішення про звернення до господарського суду Одеської області із відповідною заявою.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 03.06.2015 р. заяву про порушення провадження у справі про банкрутство ТОВ „ЛЮКСПРОМСЕРВІС" вх № 2380/15 призначено на розгляд судді Ровинському О.Ю. та присвоєно № 916/2258/15.

Ухвалою господарського суду Одеської області від 08.06.2015 р. заяву голови ліквідаційної комісії ТОВ „ЛЮКСПРОМСЕРВІС" про порушення провадження у справі про банкрутство, прийнято до розгляду.

Ухвалою господарського суду Одеської області від 17.06.2015 р. порушено провадження у справі про банкрутство ТОВ „ЛЮКСПРОМСЕРВІС" та введено мораторій на задоволення вимог кредиторів.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні наявні матеріали справи, господарський суд встановив, що заява про визнання боржника - ТОВ „ЛЮКСПРОМСЕРВІС" банкрутом підлягає задоволенню з наступних підстав:

Засновником ТОВ „ЛЮКСПРОМСЕРВІС" 13.03.2015 р. прийнято рішення про припинення підприємницької діяльності юридичної особи шляхом ліквідації підприємства; створення ліквідаційної комісії, до складу якої включено директора ТОВ „ЛЮКСПРОМСЕРВІС" - гр. Масюка Дениса Миколайовича, як голову ліквідаційної комісії ТОВ „ЛЮКСПРОМСЕРВІС"; звільнено з посади директора товариства а також визначено порядок та строк заявлення кредиторами своїх вимог до Боржника.

Частиною 5 ст. 11 Закону (№2343-ХІІ), передбачено, що боржник зобов'язаний звернутись до господарського суду у разі, якщо під час ліквідації боржника не у зв'язку з процедурою банкрутства встановлено неможливість боржника задовольнити вимоги кредиторів у повному обсязі.

Згідно з ч.1 ст. 95 Закону (№2343-ХІІ) якщо вартості майна боржника -юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи. Обов'язковою умовою звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство є дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 110 Цивільного кодексу України, юридична особа ліквідується за рішенням її учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, в тому числі, у зв'язку із закінченням строку, на який було створено юридичну особу, досягнення мети, для якої її створено, а також в інших випадках, передбачених установчими документами.

Відповідно до ч. 1 ст. 105 ЦК України учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, зобов'язаний негайно письмово повідомити про це орган, що здійснює державну реєстрацію, який вносить до єдиного державного реєстру відомості про те, що юридична особа перебуває у процесі припинення.

Відповідно до вимог ст. 105 Цивільного кодексу України, після внесення запису про прийняття рішення засновників (учасників) юридичної особи, суду або уповноваженого ними органу про припинення юридичної особи до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців комісія з припинення юридичної особи поміщає у спеціалізованому друкованому засобі масової інформації, в якому публікуються відомості про державну реєстрацію юридичної особи, що припиняється, повідомлення про припинення юридичної особи та про порядок і строк заявлення кредиторами вимог до неї.

Отже, враховуючи вищезазначені вимоги закону, необхідними для звернення із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника у порядку ст. 95 Закону України (№2343-ХІІ) є : оцінка вартості наявного майна боржника, публікація оголошення згідно з вимогами ст. 105 ЦК України з метою виявлення кредиторів та встановлення повного обсягу кредиторської заборгованості, повідомлення органу державної податкової служби про ліквідацію підприємства та складання проміжного ліквідаційного балансу. Крім того, звернення до суду з такою заявою можливо лише після закінчення строку, передбаченого ст. 105 ЦК України.

16.03.2015 р. за заявою голови ліквідаційної комісії ТОВ „ЛЮКСПРОМСЕРВІС" державним реєстратором до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців внесено запис про прийняття засновником ТОВ „ЛЮКСПРОМСЕРВІС" рішення щодо припинення юридичної особи; визначено строк для заявлення кредиторами своїх вимог, що підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на 14.05.2015 р.

Головою ліквідаційної комісії ТОВ „ЛЮКСПРОМСЕРВІС", до спеціалізованого друкованого засобу масової інформації - „Бюлетеня державної реєстрації" Державного комітету України з питань регуляторної політики і підприємства надано повідомлення про прийняття засновником ТОВ „ЛЮКСПРОМСЕРВІС" рішення про припинення юридичної особи, яке опубліковано у „Бюлетні державної реєстрації" за № 314 (9) від 06.04.2015 р.

Частиною 4 ст. 60 Господарського кодексу України встановлено, що ліквідаційна комісія вживає необхідних заходів щодо стягнення дебіторської заборгованості суб'єкта господарювання, який ліквідується, та виявлення вимог кредиторів, з письмовим повідомленням кожного з них про ліквідацію суб'єкта господарювання.

Відповідно до вимог ч. 5 ст. 60 Господарського кодексу України, яка регулює загальний порядок ліквідації суб'єкта господарювання, ліквідаційна комісія оцінює наявне майно суб'єкта господарювання, який ліквідується і розраховується з кредиторами, складає ліквідаційний баланс та подає його власнику або органу, який призначив ліквідаційну комісію. Достовірність та повнота ліквідаційного балансу повинні бути перевірені у встановленому законодавством порядку.

Згідно з вимогами ч. 1 ст. 111 Цивільного кодексу України ліквідаційна комісія після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, який містить відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується, перелік пред'явлених кредиторами вимог, а також про результати їх розгляду. Проміжний ліквідаційний баланс затверджується учасниками юридичної особи або органом, який прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи.

За результатами проведення ліквідаційних заходів направлених на виявлення кредиторів ТОВ „ЛЮКСПРОМСЕРВІС", головою ліквідаційної комісії складено перелік вимог кредиторів та результати їх розгляду, відповідно до якого грошові вимоги ТОВ „МІТОН ПЛЮС" , які виникли на підставі укладеного між сторонами договору поставки від 02.02.2015 р. № ДГ-0000011 та підтверджуються специфікацією № 1 від 02.02.2015 р., видатковою накладною від 02.02.2015 р. № РН-0000022, визнані на загальну суму у розмірі 390 000 грн. 00 коп.

Після проведення заходів направлених на підсумковий аналіз діяльності підприємства та з'ясування його фінансового та майнового становища, головою ліквідаційної комісії складено проміжний ліквідаційний баланс форми № 1-м станом на 18.05.2015 р., який затверджено рішенням голови ліквідаційної комісії ТОВ „ЛЮКСПРОМСЕРВІС" від 18.05.2015 р.

Так, згідно з ліквідаційним балансом банкрута станом на 18.05.2015 р. у ТОВ „ЛЮКСПРОМСЕРВІС" рахуються оборотні активи у формі грошей та їх еквівалентів в національній валюті у розмірі 11,2 тис. грн. ( код рядка 230 ) та вбачаються пасиви у формі поточних зобов'язань за товари, роботи, послуги у розмірі 390 тис. грн.. ( код рядка 530 )

Згідно ч. 4 ст. 205 Господарського кодексу України у разі неспроможності суб'єкта господарювання через недостатність його майна задовольнити вимоги кредиторів він може бути оголошений за рішенням суду банкрутом.

На підставі ст. 209 Господарського кодексу України у разі нездатності суб'єкта підприємництва після настання встановленого строку виконати свої грошові зобов'язання перед іншими особами, територіальною громадою або державою інакше як через відновлення його платоспроможності цей суб'єкт (боржник) відповідно до частини четвертої статті 205 цього Кодексу визнається неспроможним. Нездатність боржника відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані судом вимоги кредиторів інакше як через застосування визначеної судом ліквідаційної процедури вважається банкрутством.

У зв'язку з неможливістю самостійного погашення ТОВ „ЛЮКСПРОМСЕРВІС" грошового зобов'язання перед кредитором у розмірі 390 000 грн. 00 коп. та недостатністю майнових активів боржника, головою ліквідаційної комісії 18.05.2015 р. прийнято рішення про звернення до господарського суду з відповідною заявою.

Частиною 2 ст. 95 Закону (№2343-ХІІ) встановлено, що за результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора. Обов'язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності в нього ліцензії.

З заяви про порушення справи про банкрутство ТОВ „ЛЮКСПРОМСЕРВІС" вбачається, що голова ліквідаційної комісії просить господарський суд відповідно до ч. 2 ст. 95 Закону України ( № 2343-ХІІ ) призначити ліквідатором ТОВ „ЛЮКСПРОМСЕРВІС" - гр. Масюкова Дениса Миколайовича ( паспорт серії ЕЕ 895759, виданий Феодосійським МВГУ МВС України в Криму 23.09.2004 р., Ідентифікаційний номер 3235909334 ).

Згідно ч.3 ст.38 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" з метою виявлення кредиторів з вимогами за зобов'язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, здійснюється офіційне оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет.

Відповідно до п.2.2. Положення про порядок офіційного оприлюднення відомостей про справу про банкрутство, затвердженого постановою пленуму Вищого господарського суду України №16 від 17.12.2013р., офіційному оприлюдненню підлягає, зокрема, повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

Розглянувши заяву про визнання банкрутом ТОВ „ЛЮКСПРОМСЕРВІС", майна якого недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд дійшов висновку, що головою ліквідаційної комісії під час проведення ліквідації товариства поза межами процедури банкрутства дотримано вимог встановлених ст. 105, ст. 111 ЦК України, ч.5 ст. 60 ГК України; наявність у матеріалах справи доказів, що свідчать про неспроможність ТОВ „ЛЮКСПРОМСЕРВІС" задовольнити грошові вимоги виявленого кредитора у зв'язку з відсутністю майнових активів боржника, суд вважає, що боржник неспроможний відновити свою платоспроможність не інакше як через застосування ліквідаційної процедури, а тому господарський суд вважає за необхідне визнати ТОВ „ЛЮКСПРОМСЕРВІС" - банкрутом і відкрити відносно нього ліквідаційну процедуру та призначити ліквідатором Банкрута - гр. Масюкова Дениса Миколайовича.

На підставі викладеного, керуючись ст. 1, 2, 9, 10, 37 - 46, 95 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 60, п. 4 ст. 205, ст.ст. 209, 210 Господарського кодексу України, ст.ст. 104, 105, 110, 111 Цивільного кодексу України ст. ст. 82, 85 Господарського процесуального кодексу, господарський суд, -

П О С Т А Н О В И В :

1. Визнати банкрутом - Товариство з обмеженою відповідальністю „ЛЮКСПРОМСЕРВІС" ( 65033, м. Одеса, вул. Мельницька, буд. 29, код ЄДРПОУ 39128334 );

2. Відкрити ліквідаційну процедуру Товариства з обмеженою відповідальністю „ЛЮКСПРОМСЕРВІС" ( 65033, м. Одеса, вул. Мельницька, буд. 29, код ЄДРПОУ 39128334 ), передбачену ст. ст. 37- 46, 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

3. Ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю „ЛЮКСПРОМСЕРВІС" ( 65033, м. Одеса, вул. Мельницька, буд. 29, код ЄДРПОУ 39128334 ) призначити - гр. Масюкова Дениса Миколайовича ( паспорт серії ЕЕ 895759, виданий Феодосійським МВГУ МВС України в Криму 23.09.2004 р., Ідентифікаційний номер 3235909334 ).

4. Власник майна боржника (уповноважена ним особа), керівник боржника, голова ліквідаційної комісії (ліквідатор), які допустили порушення вимог частини першої статті 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", несуть солідарну відповідальність за незадоволення вимог кредиторів.

5. Ліквідатору надати суду персональний склад членів ліквідаційної комісії для затвердження.

6. Відповідно до п. 3, 4 ст. 38 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" здійснити офіційне оприлюднення повідомлення про визнання боржника - Товариства з обмеженою відповідальністю „ЛЮКСПРОМСЕРВІС" ( 65033, м. Одеса, вул. Мельницька, буд. 29, код ЄДРПОУ 39128334 ) банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури на офіційному веб - сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет.

7. Ліквідатору не рідше одного разу на місяць надавати до суду та кредиторам письмову інформацію щодо проведення ліквідаційної процедури та після завершення всіх розрахунків із кредиторами подати до господарського суду Одеської області звіт та ліквідаційний баланс в порядку ст. 46 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

8. Зобов'язати ліквідатора на вимогу господарського суду або державного органу з питань банкрутства надавати необхідні відомості щодо проведення ліквідаційної процедури.

9. Строк виконання всіх грошових зобов'язань банкрута вважається таким, що настав. У банкрута не виникає жодних додаткових зобов'язань (у тому числі зі сплати податків і зборів (обов'язкових платежів), крім витрат, безпосередньо пов'язаних із здійсненням ліквідаційної процедури.

10. Припинити нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій за всіма видами заборгованості банкрута.

11. Скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладання нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.

12. Продаж майна банкрута допускається в порядку, передбаченому цим Законом.

13. Вимоги за зобов'язаннями боржника можуть пред'являтися у місячний строк з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом у офіційних друкованих органах. Зазначений строк є граничним і поновленню не підлягає.

14. Кредитори, вимоги яких заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, або не заявлені взагалі, не є конкурсними, а їх вимоги погашаються в шосту чергу.

15. Виконання зобов'язань боржника, визнаного банкрутом, здійснювати у випадках і порядку, передбаченому Розділом ІІІ - (Ліквідаційна процедура) Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

16. Копію постанови надіслати: банкруту, ДПІ у Малиновському районі м. Одеси Головного управління ДФС в Одеській області, Відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців реєстраційної служби Одеського міського управління юстиції, ВДВС Малиновського міського управління юстиції Одеської області.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття, відповідно до з ч. 4 ст. 8 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Постанову може бути оскаржено у встановленому згідно ст. 91ГПК України та ст. 8 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" порядку.

Суддя О.Ю. Ровинський

Дата ухвалення рішення01.07.2015
Оприлюднено07.07.2015
Номер документу46036384
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/2258/15

Ухвала від 18.11.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Ровинський О.Ю.

Ухвала від 28.10.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Ровинський О.Ю.

Ухвала від 30.09.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Ровинський О.Ю.

Ухвала від 16.09.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Ровинський О.Ю.

Ухвала від 19.08.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Ровинський О.Ю.

Ухвала від 19.08.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Ровинський О.Ю.

Ухвала від 03.08.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Ровинський О.Ю.

Ухвала від 29.07.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Ровинський О.Ю.

Ухвала від 14.07.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Ровинський О.Ю.

Ухвала від 01.07.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Ровинський О.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні