Постанова
від 22.02.2010 по справі 2а-89/10/0870
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 лютого 2010 року о 15-20 годині Справа № 2а-89/10/0870

Запорізький окружний адміністративний суд

у складі: головуючого - судді Матяш О.В.,

при секретарі Полтавці Д.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Запоріжжя

адміністративну справу за позовом УПФУ в Шевченківському районі м. Запоріжжя

до ЗАТ «Абразівщік»

про стягнення витрат на доставку та виплату пенсій, призначених на пільгових умовах,

ВСТАНОВИВ:

позивач звернувся до суду з вказаним позовом й просить стягнути з відповідача витрати на виплату та доставку пенсії, призначеної на пільгових умовах пенсіонеру ОСОБА_1, зазначивши в заяві, що на їх обліку знаходиться ЗАТ «Абразівщік», який зобов'язаний відшкодовувати органам ПФУ фактичні витрати на виплату та доставку пенсії, призначеної відповідно до п.«б» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» (далі - Закон №1788).

Згідно з розрахунками по відшкодуванню цих витрат, відповідачу до сплати було нараховано 1922,3 гривень за період з вересня по грудень 2009 року.

У зв'язку з тим, що нарахована сума відповідачем сплачена не була, позивач просить задовольнити позов й стягнути всю заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгової пенсії у розмірі 1922,3 гривень.

Відповідач у судове засідання не з'явився з неповажної причини, про час та місце слухання справи був повідомлений належним чином, заперечень проти позову суду не надав, про причини неявки суд не повідомив. Тому подальше відкладення розгляду справи суд вбачає недоцільним.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що працівнику ЗАТ «Абразівщік» ОСОБА_1 призначена та виплачується пенсія за віком на пільгових умовах, відповідно до п. «б» ст.13 Закону №1788. Відповідно до Розрахунку, загальна заборгованість відповідача по відшкодуванню цих витрат за період з вересня по грудень 2009 року становить 1922,30 гривень.

Судом встановлено, що пенсіонер ОСОБА_1 працював на ЗАТ «Абразівщік» та був зайнятий повний робочий день на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, тому він має право на призначення пенсії на пільгових умовах. У зв'язку з цим відповідач за рахунок власних коштів повинен покривати фактичні витрати на виплату і доставку пільгової пенсії своєму працівнику.

Як визначено в п.«б» ст.13 Закону №1788, на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи, працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці, - за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць.

Пільговий стаж обчислюється за фактичною тривалістю роботи із шкідливими і важкими умовами праці згідно з довідками підприємств.

При цьому, підприємства за рахунок власних коштів покривають фактичні витрати на виплату і доставку цих пільгових пенсій до досягнення працівниками загально встановленого пенсійного віку: чоловікам - 60 років, жінкам - 55 років.

Відповідно до п. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (далі - закон 1058), пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених КМУ, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

Відповідно до пп. 6.1 п. 6 Інструкції № 21-1 «Про порядок обчислення і сплати страхувальниками і застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до ПФУ» (далі - Інструкція № 21-1), відшкодуванню підлягають витрати ПФУ на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону № 1058, для підприємств, створених відповідно до законодавства України, незалежно від форм власності, виду діяльності та господарювання - 100% фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених, відповідно до абз.1 ч. 2 Прикінцевих положень Закону №1058.

Згідно з пп.6.4, 6.8 п. 6 Інструкції №21-1, розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами доходів органів ПФУ щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за віком, призначених на пільгових умовах відповідно до п. «б» ст.13 Закону №1788, які надсилаються підприємствам щомісячно до 25-го числа. Підприємства вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за віком, призначених на пільгових умовах, що призначені в минулих роках.

Отже, якщо пенсіонеру ОСОБА_1 призначено пенсію за п.«б» ст.13 Закону України №1788, то фактичні витрати на виплату і доставку пенсії за віком на пільгових умовах покриваються підприємством, робота на якому дає право на пільгову пенсію - ЗАТ «Абразівщік».

Оскільки відповідачем до цього часу заявлену суму заборгованості по відшкодуванню вказаних витрат не сплачено, позов підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 2,17,158-163 КАС України, ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», ст.ст.1,2 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування», п.2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», п.6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками і застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до ПФУ, суд

ПОСТАНОВИВ:

позов задовольнити.

Стягнути з ЗАТ «Абразівщік» (м. Запоріжжя, вул. Горна,15, код ЄДРПОУ 20482254), на користь УПФУ в Шевченківському районі м. Запоріжжя на р/р 256093014001082 в ЗОУ ВАТ «Державний ощадний банк України», МФО 313957, код одержувача 20508387, відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, в розмірі 1922,30 (однієї тисячі дев'ятисот двадцяти двох) гривень 30 копійок.

Постанова може бути оскаржена у Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд через Запорізький окружний адміністративний суд у десятиденний строк з дня складення постанови у повному обсязі шляхом подання заяви про апеляційне оскарження і подання після цього протягом двадцяти днів апеляційної скарги. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, що її подає, до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду.

Якщо постанову було проголошено у відсутності особи, яка бере участь у справі, то строк подання заяви про апеляційне оскарження обчислюється з дня отримання нею копії постанови. Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо її не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Постанова виготовлена у повному обсязі 26.02.2010.

Суддя О.В. Матяш

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення22.02.2010
Оприлюднено10.07.2015
Номер документу46187192
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-89/10/0870

Ухвала від 29.01.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Матяш Ольга Віталіївна

Постанова від 22.02.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Матяш Ольга Віталіївна

Ухвала від 13.01.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Матяш Ольга Віталіївна

Постанова від 22.02.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Матяш Ольга Віталіївна

Ухвала від 29.01.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Матяш Ольга Віталіївна

Ухвала від 13.01.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Матяш Ольга Віталіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні