Ухвала
від 06.07.2015 по справі 4/269-06-6321
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


УХВАЛА

"06" липня 2015 р.Справа № 4/269-06-6321

За позовом Публічного акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія Одесаобленерго"

до Аграрно-промислової фірми "Оріон-Сиріус"

про стягнення 21826,46 грн.

за участю Другого Малиновського відділу державної виконавчої служби Одеського міського управління юстиції

за участю Публічного акціонерного товариства "Машинобудівне виробниче об"єднання "Оріон"

Суддя Літвінов С.В.

Представники:

Від позивача:Шмигановська І.С. по довіреності №314 від 02.02.2015р.

Від відповідача: не з'явився.

Від заявника: Соловчук Н.І. по довіреності № 31951/07-42/10 від 14.10.2014р.

Від ПАТ "Машинобудівне виробниче об"єднання "Оріон": не з'явився.

СУТЬ СПОРУ:розглядається заява в порядку ст. 25 ГПК України.

Рішенням господарського суду Одеської області від 13.09.06 р. у справі № 4/269-06-6321 з відповідача на користь позивача стягнуто оплату за недовраховану спожиту електричну енергію в сумі 21826,46 грн., державне мито в сумі 218,26грн. та витрати на ІТЗ судового процесу у сумі 118 грн.

26.09.2006 р. на виконання вказаного рішення суду господарським судом Одеської області видано відповідний наказ.

13.05.2015р. за вх.суду№2-2615/14 другий Малиновський відділ державної виконавчої служби Одеського міського управління юстиції в Одеській області (далі - Заявник) звернувся до господарського суду Одеської області з заявою про заміну Аграрно-промислової фірми "Оріон-Сиріус" її правонаступником - Публічним акціонерним товариством "Машинобудівне виробниче об"єднання "Оріон".

Обґрунтовуючи свою заяву, другий Малиновський відділ державної виконавчої служби Одеського міського управління юстиції посилається на те, що в ході виконавчого провадження, боржник відсутній в ЄДР, що унеможливлює виконання рішення господарського суду Одеської області. Згідно довідки ГУС в Одеській області від 03.07.2013р. аграрно-промислова фірма "Оріон-Сиріус" є філією ПАТ „МВО „Оріон", тому заявник вважає, що за зобов'язання Аграрно-промислової фірми "Оріон-Сиріус" несе ПАТ „МВО „Оріон".

Відповідно до ст. 25 ГПК України, у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення діяльності суб'єкта господарювання шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов'язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, господарський суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов'язкові для нього так само, як вони були обов'язкові для особи, яку правонаступник замінив. Про заміну або про відмову заміни сторони чи третьої особи її правонаступником господарський суд виносить ухвалу.

Відповідно до ст. 8 Закону України „Про виконавче провадження" , у разі вибуття однієї із сторін державний виконавець з власної ініціативи або за заявою сторони, а також сама заінтересована сторона мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, обов'язкові тією мірою, якою вони були б обов'язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Ухвалами господарського суду Одеської області від 14.05.2015р., 18.05.2015р. та 22.06.2015р. зобов'язано другий Малиновський відділ державної виконавчої служби Одеського міського управління юстиції надати докази докази того, що АПФ "Оріон-Сиріус" є правонаступником ПАТ "Машинобудівне виробниче об'єднання "Оріон" .

За вимогами ст.33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу свої вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.

Відповідно до ст.34 ГПК України господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом. Ніякі докази не мають для господарського суду заздалегідь встановленої сили. (ст. 43 ГПК України).

Таким чином, процесуальним законодавством на другий Малиновський відділ державної виконавчої служби Одеського міського управління юстиції покладений обов'язок доведення суду тих обставин на які він посилається, у спосіб, визначений законом.

Отже, другий Малиновський відділ державної виконавчої служби Одеського міського управління юстиції в порушень ст. 33 ГПК України не довів суду про те, що відповідач - Аграрно-промислова фірма "Оріон-Сиріус" є правонаступником ПАТ "Машинобудівне виробниче об'єднання "Оріон".

Крім того, відповідно до ст. 95 ЦК України філією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій. Представництвом є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює представництво і захист інтересів юридичної особи. Філії та представництва не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення. Керівники філій та представництв призначаються юридичною особою і діють на підставі виданої нею довіреності. Відомості про філії та представництва юридичної особи включаються до єдиного державного реєстру.

Як вбачається з матеріалів справи, Аграрно-промислова фірма "Оріон-Сиріус" дійсно є філією ПАТ "Машинобудівне виробниче об'єднання "Оріон" але до заяви про заміну боржника відсутні докази того, що філія є правонаступником.

На підставі вищевикладеного, суд вважає відмовити другому Малиновському відділу державної виконавчої служби Одеського міського управління юстиції в задоволенні заяви про заміну боржника - Аграрно-промислової фірми "Оріон-Сиріус" на його правонаступника ПАТ "Машинобудівне виробниче об'єднання "Оріон".

Керуючись ст. 25, ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Відмовити другому Малиновському відділу державної виконавчої служби Одеського міського управління юстиції в задоволенні заяви про заміну боржника - Аграрно-промислової фірми "Оріон-Сиріус" на його правонаступника ПАТ "Машинобудівне виробниче об'єднання "Оріон".

Суддя С.В. Літвінов

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення06.07.2015
Оприлюднено10.07.2015
Номер документу46275941
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —4/269-06-6321

Постанова від 09.12.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Полянський А.Г.

Ухвала від 02.12.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Полянський А.Г.

Ухвала від 23.11.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Полянський А.Г.

Ухвала від 30.10.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Остапенко М.І.

Постанова від 13.08.2015

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Величко Т.А.

Ухвала від 30.07.2015

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Величко Т.А.

Ухвала від 17.07.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Літвінов С.В.

Ухвала від 06.07.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Літвінов С.В.

Ухвала від 22.06.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Літвінов С.В.

Ухвала від 18.05.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Літвінов С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні