Рішення
від 08.07.2015 по справі 902/589/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

08 липня 2015 р. Справа № 902/589/15

Господарський суд Вінницької області у складі головуючого судді Маслія І.В., при секретарі судового засідання Василишеній Н.О.

За участю представників сторін:

позивача: Сорокіна В.П., Жейда І.І.- представники за довіреностями;

відповідача: Онофрійчук М.О.- представник за довіреністю.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні суду справу

за позовом :Комунального підприємства "Вінницяоблтеплоенерго" (21100, м. Вінниця, вул. Вишнева, 24)

до :Комунального підприємства "Іллінціфарм" Іллінецької районної ради Вінницької області (22700, м. Іллінці, вул. Енгельса, 48)

про стягнення 39251,44 грн. заборгованості

ВСТАНОВИВ :

Комунальне підприємство "Вінницяоблтеплоенерго" звернулось до господарського суду Вінницької області з позовом про стягнення з Комунального підприємства "Іллінціфарм" Іллінецької районної ради Вінницької області 39 251,44 грн. заборгованості за спожиту теплову енергію.

Ухвалою від 23.04.2015 року порушено провадження у справі та призначено справу до розгляду.

18 травня 2015 року від відповідача до суду надійшов відзив на позовну в якому в якому останній проти позову заперечив з підстав викладених у ньому.

25 травня 2015 року від позивача надійшла заява про зміну предмету позову.

Розгляд справи неодноразово відкладався, в звязку з необхідністю витребування додаткових доказів.

11 червня 2015 року від позивача надійшла заява про залишення без розгляду заяви про зміну предмету позову від 25.05.2015 року.

Ухвалою від 16 червня 2015 року продовжено передбачений ч.1 ст. 69 Господарського процесуального кодексу України строк вирішення спору на 15 днів та відкладено розгляд справи на 08 липня 2015 року.

В судове засідання 08 липня 2015 року з'явились усі учасники процесу.

Представник позивача в судовому засіданні підтримав позовні вимоги викладені в позовній заяві та підтримав заяву про залишення без розгляду заяви про зміну предмету позову від 25.05.2015 року.

Суд приймає на підставі ст. 22 ГПК України заяву про залишення без розгляду заяви про зміну предмету позову від 25.05.2015 року.

З огляду на це судом розглядається первинна позовна вимога викладена в позовній заяві.

Представнкик відповідача в судовому засідані проти задоволення позову заперечив з підстав викладених у відзиві та підтримав клопотання про припинення провадження у справі.

Ухвалою від 08.07.2015 року суд відхилив клопотання відповідача про припинення провадження у справі.

Заслухавши пояснення представників сторін, повно, всебічно і об'єктивно дослідивши в сукупності надані в справу докази, надавши їм юридичну оцінку суд встановив наступне

Згідно розпорядження Вінницької обласної ради від 25.07.2014 року № 199 Комунальному підприємству "Вінницяоблтеплоенерго" було передано обладнання котелень для задоволення потреб у теплопостачанні об'єктів бюджетної сфери, житла та соцкультпобуту в містах і селищах Вінницької області в тому числі об'єктів розташованих за адресою: м. Еллінці, вул.. Енгельса, 48.

Комунальне підприємство "Вінницяоблтеплоенерго" (позивач) у опалювальному сезоні:

- 2014-2015 років: у періоді з жовтня 2014 року по квітень 2015 року,

поставило Комунальному підприємству "Іллінціфарм" Іллінецької районної ради Вінницької області (відповідач) до нежитлових приміщень, які знаходятся на балансі відповідача згідно Рішень Іллінецької районної ради (наявних в матеріалах справи) розташованих за адресою: ,м. Іллінці, вул. Енгельса, 48, з загальною опалювальною площею 166,44 кв.м., теплову енергію у вигляді гарячої води для централізованого опалення приміщень відповідача на загальну суму 39251,44 грн.

Вартість 1 Гкал. теплової енергії згідно Закону України "Про державне регулювання у сфері комунальних послуг" від 9 липня 2010 р. № 2479-УІ, тарифи на теплову енергію для суб'єктів природних монополій встановлює національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг (постанова Верховного Суду України від 28.05.2013 р. у справі №3-9гс13), що поставлялась відповідачу складала:

- з 01.11.2014 р. по 01.12.2014 р. тариф у розмірі - 1347,16 грн. з ПДВ встановлений на підставі постанови НКРЕКП України від 26.06.2014 р. № 799;

- з 01.12.2014 р. по 01.03.2015 р. тариф у розмірі - 1576,86 грн. з ПДВ встановлений на підставі постанови НКРЕКП України від 28.11.2014 р. № 555;

- з 01.03.2015 р. по 01.04.2015 р. тариф у розмірі - 2169,83 грн. з ПДВ встановлений на підставі постанови НКРЕКП України від 27.02.2015 р. № 401.

Приміщення відповідача приладами обліку теплової енергії не обладнані.

У звязку з відсутністю у відповідача приладів обліку теплової енергії, позивач для проведення розрахунків за спожиту теплову енергію склав та підписав із Відповідачем опитувальні листи ( 2 листи від 19.09.2014 р. та 1 лист від 25.09.2014 р.) в яких визначається розрахунковим шляхом нормування погодинних витрат теплоти на потреби опалення приміщень, які займає відповідач.

22 жовтня 2014 р. позивач розпочав постачати теплову енергію відповідачу для опалення частини приміщень за адресою: м. Іллінці, вул. Енгельса, 48 про що між сторонами складено та підписано Акт підключення теплопостачання в звязку з початком опалювального сезону від 22.10.2014 року.

13 листопада 2014 року позивач направив на адресу відповідача примірник Договору купівлі-продажу теплової енергії № Т-33 від 22.10.2014 р. для розгляду, підписання та повернення одного екземпляру позивачу (копія договору та докази відправлення наявні в матеріалах справи).

24 листопада 2014 року відповідач направив на адресу позивача лист про відмову підписання Договору купівлі-продажу теплової енергії у зв'язку з неприйнятними тарифами.

Позивач направляв рекомендованою кореспонденцією на адресу відповідача рахунки фактури про спожиту останнім теплову енергію ( докази направлення та рахунки наявні в матеріалах справи а.с. 28-47).

З метою досудового врегулювання спору, відповідачу направлялась претензія (а.с. № 49) щодо сплати заборгованості за спожиту теплову енергію.

Проте, відповідач не сплатив вартість поставленої теплової енергії у вигляді гарячої води на централізоване опалення нежитлових приміщень, розташованих за адресою: м. Іллінці, вул. Енгельса, 48.

Так, у відповідності до приписів ч.ч. 1-2 ст. 11 ЦК України цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема є: договори та інші правочини; створення літературних, художніх творів, винаходів та інших результатів інтелектуальної, творчої діяльності: завдання майнової (матеріальної) та моральної шкоди іншій особі; інші юридичні факти; цивільні права та обов'язки можуть виникати безпосередньо з актів цивільного законодавства.

КП "Вінницяоблтеплоенерго" здійснює свою господарську діяльність у сфері теплопостачання на підставі відповідних ліцензій на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії та є суб'єктом відносин у сфері теплопостачання, і відповідно до ч.4 ст. 19 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" є виконавцем послуг з централізованого опалення та послуг з централізованого постачання гарячої води для об'єктів усіх форм власності, як суб'єкт господарювання з постачання теплової енергії (теплопостачальна організація).

Згідно з ст.1 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" комунальні послуги - результат господарської діяльності, спрямованої на задоволення потреби фізичної чи юридичної особи у забезпеченні холодною та гарячою водою, водовідведенням, газо та електропостачанням, опаленням, а також вивезення побутових відходів у порядку, встановленому законодавством.

Відповідно до ст.ст. 1, 19 Закону України "Про теплопостачання" теплова енергія - товарна продукція, що виробляється на об'єктах сфери теплопостачання для опалення, підігріву питної води, інших господарських і технологічних потреб споживачів, призначена для купівлі-продажу, а споживачем теплової енергії визнається особа, яка використовує теплову енергію на підставі договору. Вироблена теплова енергія постачається споживачу згідно з договором купівлі-продажу.

Згідно з приписами п. 1 ч. 3. ст. 20 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" споживач зобов'язаний укласти договір на надання житлово-комунальних послуг, підготовлений виконавцем на основі типового договору.

Основними обов'язками споживача теплової енергії є: своєчасне укладання договору з теплопостачальною організацією на постачання теплової енергії - частина третя ст. 24 Закону України "Про теплопостачання".

Відповідно до ч. 6 ст. 19 Закону України "Про теплопостачання", споживач повинен щомісячно здійснювати оплату теплопостачальній організації за фактично отриману теплову енергію.

Такий обов'язок споживача сплачувати спожиту теплову енергію теплову відповідає вимогам п.5 ч.3 ст. 20 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" - споживач зобов'язаний оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Відповідно до ч. 6 ст. 25 Закону України "Про теплопостачання" у разі відмови споживача оплачувати споживання теплової енергії, заборгованість стягується в судовому порядку.

Отже, за відсутності письмового договору права та обов'язки сторін регулюються на підставі актів цивільного законодавства, а саме: Цивільним кодексом України, ЗУ "Про житлово-комунальні послуги", ЗУ "Про теплопостачання", також іншими нормативно-правовими актами, що регулюють правовідносини у сфері надання житлово- комунальних послуг, теплопостачання та загальними положеннями про зобов'язання.

Оскільки відповідачем не виконано зобов'язання з оплати спожитої теплової енергії, яка постачалася на опалення приміщеннь відповідача, позивач вправі в судовому порядку вимагати стягнення нарахованої заборгованості.

Відповідно до статті 55 Конституції України, статей 15,16 Цивільного кодексу України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Згідно статті 43 ГПК України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Відповідно до вимог статті 32 ГПК України, доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність або відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Відповідно до статті 33 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

Оскільки відсутність договору на надання житлово-комунальних послуг сама по собі не може бути підставою для звільнення споживача від оплати послуг у повному обсязі, тому споживач зобов'язаний оплатити спожиті послуги, якщо фактично ними він користувався.

Аналогічна правова позиція викладена в постанові Верховного суду України від 30.10.2013 у справі № 6-59цс13.

Відповідач лише в квітні 2015 року листом повідомив позивача про відключення від теплопостачання при цьому питання відключення від мереж централізованого опалення регулюється Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 року № 630. та передбачає виконання низки проектно-технічних дій та погоджень їх результатів з уповноваженими органами.

Враховуючи те, що доказів, які б спростовували надані позивачем документи щодо надання послуг відповідачу, - до суду не надано, суд приходить до висновку про правомірність нарахування відповідачу грошових коштів за спожиту теплову енергію в сумі 39 251,44 грн., а тому позовні вимоги підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 49 ГПК України судовий збір підлягає покладенню на відповідача.

Керуючись ст. 33, 34, 36, 43, 44, 49, 82-84, 115 Господарського процесуального кодексу України суд, -

ВИРІШИВ :

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Комунального підприємства "Іллінціфарм" Іллінецької районної ради Вінницької області (22700, м. Іллінці, вул. Енгельса, 48, код 37220157) на користь Комунального підприємства "Вінницяоблтеплоенерго" (21100, м. Вінниця, вул. Вишнева, 24, код 33649363) 39 251,44 грн. заборгованості за спожиту теплову енергію та 1827,00 грн. судового збору.

3. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Повний текст рішення суду оформлено і підписано відповідно до вимог ст. 84 ГПК України 09 липня 2015 р.

Суддя Маслій І.В.

віддрук. прим.:

1 - до справи

Дата ухвалення рішення08.07.2015
Оприлюднено14.07.2015
Номер документу46406281
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —902/589/15

Ухвала від 26.05.2015

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Маслій І.В.

Постанова від 18.08.2015

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Огороднік К.М.

Ухвала від 30.07.2015

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Огороднік К.М.

Рішення від 08.07.2015

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Маслій І.В.

Ухвала від 08.07.2015

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Маслій І.В.

Ухвала від 16.06.2015

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Маслій І.В.

Ухвала від 23.04.2015

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Маслій І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні