Постанова
від 22.02.2010 по справі 2-а-293/10/1970
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 2-а-293/10/1970

22 лютого 2010 р.м.Тернопіль Тернопільський окружний адміністративний суд в складі:

Головуючої Дерех Н.В.

секретаря Митко В.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Тернополі адміністративну справу за адміністративним позовом Прокурора м. Тернополя в інтересах держави в особі в ОСОБА_1 Пенсійного фонду України в м. Тернополі до ОСОБА_2 газети «Тернопіль вечірній» про стягнення заборгованості по сплаті страхових внесків, суд

в с т а н о в и в:

Прокурор м. Тернополя звернувся до суду з адміністративним позовом в інтересах держави в особі ОСОБА_1 Пенсійного фонду України в м. Тернополі (надалі позивач) до ОСОБА_2 газети «Тернопіль вечірній» про стягнення заборгованості по сплаті страхових внесків до Пенсійного Фонду України в сумі 21099 грн. 99 коп., які відповідач добровільно не сплачує.

В судовому засіданні прокурор та представник позивача ОСОБА_1 Пенсійного фонду України в м. Тернополі позов підтримали та просили його задовольнити, оскільки за ОСОБА_2 газети «Тернопіль вечірній» виникла заборгованість перед ОСОБА_1 Пенсійного фонду України в м. Тернополі зі сплати страхових внесків в сумі 21099,99 грн., яку відповідач добровільно не сплачує і яка підлягає стягненню в судовому порядку.

Представник відповідача ОСОБА_2 газети «Тернопіль вечірній» в судовому засіданні позов визнав повністю, і пояснив, що в даний час ОСОБА_2 газети перебуває в процедурі ліквідації, кошти відсутні, хоча борг зі сплати страхових внесків в сумі 21099,99 грн. існує.

Суд, в судовому засіданні заслухавши прокурора, представника позивача та представника відповідача, проаналізувавши матеріали справи вважає, що вказаний позов підставний та підлягає до задоволення, виходячи з наступних підстав.

ОСОБА_2 газети «Тернопіль вечірній» зареєстрована Торгово-реєстраційною палатою Тернопільської міської ради 16 жовтня 1998 року і являється юридичною особою та перебуває на обліку в ОСОБА_1 Пенсійного фонду України в м. Тернополі, як платник внесків (збору) на пенсійне державне страхування.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 газети «Тернопіль вечірній» всупереч вимогам ст.20 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" та ст.3, 5 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" не у повному обсязі проводилась сплата внесків до Пенсійного Фонду України, внаслідок чого станом на 01.01.2010 року виникла заборгованість по сплаті страхових внесків на суму 29659,64 грн.

Заборгованість на суму 21099,99 грн., що складається з боргу по страхових внесках за серпень 2009 року в сумі 6748,96 грн., за вересень 2009 року в сумі 6372, 72 грн., за листопад 2009 року в сумі 7978,31 грн. на виконанні в органах ДВС не знаходиться.

Вказана сума боргу підтверджується копіями розрахунку суми страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за період, протягом якого сформувався борг страхувальника, довідкою ОСОБА_1 Пенсійного фонду України в м. Тернополі про заборгованість ОСОБА_2 газети «Тернопіль вечірній».

Згідно ст. 58 Закону України «Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування» Пенсійний фонд є органом, який здійснює керівництво та управління солідарною системою, провадить збір, акумуляцію та облік страхових внесків, призначає пенсії та підготовляє документи для її виплати, забезпечує своєчасне і в повному обсязі фінансування та виплату пенсій.

Ст. 18 цього ж Закону передбачає, що страхові внески на загальнообовязкове державне пенсійне страхування є цільовим загальнообовязковим платежем, який справляється на всій території України, вони не включаються до складу податків, інших обовязкових платежів, що складають систему оподаткування. На ці внески не поширюється податкове законодавство. Страхові внески не можуть зараховуватись до Державного бюджету. Законодавством не можуть встановлюватись пільги з нарахування та сплати страхових внесків або звільнення від їх сплати.

Згідно ст. 20 Закону страхувальники зобовязані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період (місяць), не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

Механізм нарахування та ставки страхових внесків визначені ст. 19 вищевказаного Закону та Законом України «Про збір на обовязкове державне пенсійне страхування» від 26.06.1997 р. № 400/97-ВР з наступними змінами та доповненнями.

ОСОБА_2 газети «Тернопіль вечірній» зобовязана нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески, однак своєчасно не сплатила, а тому виникла заборгованість в сумі 21099,99 грн.

Згідно ст. 106 Закону суми страхових внесків не нараховані та/або не сплачені страхувальником у визначені законодавством строки вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (недоїмкою).

Як вбачається із матеріалів справи, а саме розрахунку суми страхових внесків на загальнообовязкове державне пенсійне страхування ОСОБА_1 Пенсійного фонду в місті Тернополі нараховано борг в сумі 21099,99 грн.

Приймаючи до уваги, що відповідач добровільно суму боргу в сумі 21099,99 грн. не сплатив її слід з нього стягнути в примусовому порядку, повністю задоволивши позовні вимоги.

керуючись ст. ст. 11, 71, 6, 158, 163 КАС України, Законом України „Про збір на обовязкове державне пенсійне страхуванняВ» , Законом України „Про загальнообовязкове державне пенсійне страхуванняВ» , суд, -

П О С Т А Н О В И В:

1. Позов Прокурора м. Тернополя в інтересах держави в особі в ОСОБА_1 Пенсійного фонду України в м. Тернополі до ОСОБА_2 газети «Тернопіль вечірній» про стягнення заборгованості по сплаті страхових внесків - задовольнити.

2. Стягнути з ОСОБА_2 газети «Тернопіль вечірній» (вул. Родини Барвінських, 4, м. Тернопіль, код за ЄДРПОУ 30165116) борг в сумі 21099 (двадцять одну тисячу девяносто девять) грн. 99 коп. на користь ОСОБА_1 Пенсійного фонду України в м. Тернополі, шляхом перерахування на п/р 2560431200559 в Тернопільському відділенні Ощадбанку № НОМЕР_1 «Державний ощадний банк України», МФО 398035, код 21157094.

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження або апеляційної скарги.

Постанова може бути оскаржена до Львівського адміністративного апеляційного суду через Тернопільський окружний адміністративний суд шляхом подання заяви про апеляційне оскарження протягом десяти днів з дня її проголошення та апеляційної скарги протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження або без попереднього подання такої заяви, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви.

Головуючий суддя Дерех Н.В.

копія вірна

Суддя Дерех Н.В.

Дата ухвалення рішення22.02.2010
Оприлюднено15.07.2015
Номер документу46452560
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-293/10/1970

Ухвала від 28.01.2010

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Дерех Н.В.

Постанова від 22.02.2010

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Дерех Н.В.

Постанова від 22.02.2010

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Дерех Надія Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні