Ухвала
від 30.06.2015 по справі 755/6785/15-к
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 755/6785/15-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"30" червня 2015 р. Слідчий суддя Дніпровського районного суду м.Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю старшого слідчого СУ ФР ДПІ у Дніпровському районі ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчого СУ ФР ДПІ у Дніпровському районі ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному проваджені №32015100040000019 від 20 лютого 2015 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий СУ ФР ДПІ у Дніпровському районі ГУ ДФС у м.Києві ОСОБА_3 , за погодженням зі старшим прокурором прокуратури Дніпровського району м.Києва ОСОБА_4 звернувся до суду в рамках кримінального провадження №32015100040000019 від 20 лютого 2015 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.212 КК України, з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів з можливістю їх вилучення, а саме: інформації, яка містить банківську таємницю щодо клієнта банку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), що знаходиться у банківській установі ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_2 ), яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , що має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Мотивуючи клопотання, слідчий посилається на те, що досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи TOB « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), протягом 2014 року, під час здійснення фінансово-господарських взаємовідносин з підприємствами, що мають ознаки фіктивності ПП « ОСОБА_5 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ухилились від сплати податків на суму 632633 грн.

Підставою внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань став акт документальної позапланової невиїзної перевірки TOB « ІНФОРМАЦІЯ_3 » № 9/26-53-22-01-21/38995074 від 06.01.2015.

Зокрема, в ході розслідування встановлено, що службові особи TOB « ІНФОРМАЦІЯ_3 » з метою ухилення від сплати податків, а також проведення транзитних операцій для надання податкової вигоди підприємствам реального сектору економіки використовують в своїй діяльності інші підприємства з ознаками фіктивності: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 ».

Під час допиту директор ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_6 , повідомила, що не має жодного відношення до здійснення фінансово-господарської діяльності підприємства.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) має банківський рахунок № НОМЕР_6 у ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ( АДРЕСА_2 , відкриття та використання яких здійснюється згідно документів, відповідно до Закону України «Про банки і банківську діяльність» від 07.12.2000 №2121-III, інструкції «Про порядок відкриття, використовування і закриття рахунків в національній і іноземних валютах», затвердженої ухвалою правління НБУ від 12.11.2003 №492.

Таким чином, в розпорядженні вказаної банківської установи, знаходяться фінансові банківські документи стосовно суб`єкта господарювання ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), які мають значення для встановлення повноти обчислення та сплати податків, осіб, що розпоряджаються коштами на рахунку вказаного суб`єкта підприємницької діяльності, кількості, дати, перерахованих сум і призначення платежів, наявності взаємин між суб`єктами підприємницької діяльності. Відомості щодо руху грошових коштів по рахунку осіб, які використовували зазначений рахунок, суб`єктів підприємницької діяльності (контрагентів) та інші відомості, зазначені в документах можуть бути використані як докази, у зв`язку з тим, що вказують на факти та обставини, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню.

Крім цього, для кримінального провадження необхідно вилучення оригіналів цих документів у зв`язку з необхідністю дослідження дати, часу, міста складання, підписів, почерку та відбитку печатки та штампів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), відображених у цих документах. Проведення вилучення (виїмки) оригіналів документів також обумовлено тим, що у відповідності до п. 7 п. п. 4 «Рішення координаційної наради з проблем судової експертизи при Міністерстві юстиції України» від 02 березня 2012 року, проведення експертизи по копіям документів, а саме її висновок, формулюється виключно у вірогідній формі з відповідним обґрунтуванням, зокрема фактом відсутності оригіналу документа, тому у слідства виникає необхідність у безпосередньому вилучені саме оригіналів документів, а не їх копій.

З урахуванням того, що сторона кримінального провадження довела в змісті клопотання, що існує загроза передчасного розголошення відомостей, які стосуються суті кримінального провадження та процесуальних дій, які заплановано провести з метою збирання доказів, слідчий суддя вважає за можливе розглянути дане клопотання без виклику представника юридичної особи, у володінні якої знаходяться такі документи.

Вивчивши клопотання, додані до нього документи, якими слідчий обґрунтовує доводи клопотання та витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, вислухавши слідчого ОСОБА_3 , який підтримав клопотання та в обґрунтування послався на доводи, наведені в клопотанні, слідчий суддя приходить до наступного.

Так, відповідно до вимог ч. 2 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді.

Крім того, у випадку необхідності отримання інформації, що містить відомості, які можуть становити банківську таємницю, що відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 162 КПК України, містить охоронювану законом таємницю, сторона кримінального провадження в порядку, передбаченому главою 15 КПК України, має право згідно з положеннями ст. 160 КПК, звернутись до слідчого судді з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів.

Разом з тим, положеннями ч. 2 ст. 160 КПК України встановлені чіткі вимоги до змісту клопотання, з яким звертається сторона кримінального провадження до слідчого судді, при цьому в змісті клопотання, серед іншого повинно бути зазначено значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні; можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Як вбачається зі змісту клопотання слідчого про тимчасовий доступ до речей і документів, слідчий, зазначивши в клопотанні, які саме відомості щодо клієнта банківської установи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що становлять банківську таємницю, має намір отримати слідчий у випадку надання йому тимчасового доступу до документів вказаного товариства, які знаходяться у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », навів формальні дані щодо можливості використання таких відомостей як доказів, в тому числі чітко не зазначив у клопотанні, які саме обставини передбачається довести у кримінальному провадженні за допомогою відомостей, що містяться в документах ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », які знаходяться у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Крім того, у клопотанні відсутнє обґрунтування слідчого про необхідність отримання тимчасового доступу до документів клієнта банку - ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за період з 01.01.2013 року по теперішній час включно, в той час, як вбачається з наданої до клопотання копії витягу з кримінального провадження №2015100040000019, досудове розслідування здійснюється по факту заниження службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » податку на додану вартість при взаємовідносинах саме з ПП « ОСОБА_5 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), а не з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та за інший період часу, а саме: з 01.08.2014 року по 30.09.2014 року.

На підставі викладеного, слідчий суддя приходить до висновку, що слідчим не доведено у клопотанні, що інформація, яка знаходиться у володільця у ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », яку передбачається отримати слідчим у разі надання йому тимчасового доступу до документів, сама по собі або в сукупності з іншими речами і документами, має суттєве значення для встановлення важливих обставин у даному кримінальному провадженні.

Таким чином, враховуючи відсутність належного обґрунтування слідчим в клопотанні достатності підстав для надання тимчасового доступу до документів, що містять відомості, які становлять банківську таємницю, вважаю, що клопотання старшого слідчого СУ ФР ДПІ у Дніпровському районі ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів не підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись вимогами ст. ст. 159, 162-164 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Відмовити в задоволенні клопотання старшого слідчого СУ ФР ДПІ у Дніпровському районі ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, а саме: інформації, яка містить банківську таємницю щодо клієнта банку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), що знаходиться у банківській установі ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_2 ), яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , у кримінальному проваджені № 32015100040000019 від 20 лютого 2015 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.212 КК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення30.06.2015
Оприлюднено21.03.2023
Номер документу46534650
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному проваджені №32015100040000019 від 20 лютого 2015 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України

Судовий реєстр по справі —755/6785/15-к

Ухвала від 11.11.2015

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Іваніна Ю. В.

Ухвала від 11.11.2015

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Іваніна Ю. В.

Ухвала від 17.11.2015

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

Ухвала від 17.11.2015

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

Ухвала від 11.11.2015

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Сазонова М. Г.

Ухвала від 30.06.2015

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Марченко М. В.

Ухвала від 30.06.2015

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Марченко М. В.

Ухвала від 26.06.2015

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Марченко М. В.

Ухвала від 30.06.2015

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Марченко М. В.

Ухвала від 30.06.2015

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Марченко М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні