Ухвала
від 13.07.2015 по справі 905/844/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м.Харків, пр. Леніна, 5

УХВАЛА

ПРО ПОРУШЕННЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ

13.07.2015 Справа № 905/844/15

Суддя господарського суду Донецької області Колесник Р.М., розглянувши матеріали справи за позовною заявою

позивача: Жовтневої районної адміністрації Маріупольської міської ради, м. Маріуполь, Донецька область

до відповідача: фізичної особи-підприємця ОСОБА_1, м. Маріуполь, Донецька область

про зобов'язання виконати зобов'язання за договором та сплату неустойки в сумі 74475,15 гривень

ВСТАНОВИВ

Позивач, Жовтнева районна адміністрація Маріупольської міської ради звернулася до господарського суду Донецької області з позовом до фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 про зобов'язання виконати зобов'язання за договором та сплату неустойки в сумі 74475,15 гривень.

До позовної заяви позивачем додано клопотання про відстрочення сплати судового збору до 31.07.2015р.

В обгрунтування заявленого клопотання позивач посилається на те, що він є неприбутковою організацією, та не має на меті своєї діяльності отримання прибутку. Станом на 01.07.2015р. на реєстраційному рахунку позивача знаходяться кошти тільки для виплати заробітної плати робітникам адміністрації. Для отримання коштів для сплати судового збору Жовтнева районна адміністрація Маріупольської міської ради повинна зареєструвати у ДКСУ юридичні та фінансові зобов'язання на ці видатки та надіслати до Департаменту фінансів Маріупольської міської ради заяву про виділення коштів. Після надходження коштів до Жовтневої районної адміністрації Маріупольської міської ради сума судового збору буде сплачена у повному обсязі. На підтвердження викладеного позивач надав копії виписки по рахунках станом на 26.06.2015р. та рішення № 60 від 25.10.2012 про внесення, повторне внесення, виключення, відмову у внесенні установи (організації) до/з Реєстру неприбуткових установ та організацій або присвоєння установі (організації) іншої ознаки неприбутковості.

Дослідивши надані позивачем докази, суд приходить до висновку про наявність підстав за для задоволення заявленого клопотання та відстрочення сплати судового збору.

Відповідно до ст. 8 Закону України "Про судовий збір" враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк але не довше ніж до ухвалення судового рішення.

Отже, саме фінансовий стан сторони є критерієм, що має оцінюватися судом при вирішенні заяви про відстрочення сплати судового збору.

Враховуючи значну суму позовних вимог та розмір суми судового збору відповідно, а також приймаючи до уваги тяжке фінансове становище позивача, що сталося внаслідок багатьох чинників, зокрема тих, що наведено в клопотанні про відстрочення, суд вважає доведеним факт наявності перешкод у сплаті судового збору до подання позовної заяви, та приходить до висновку про можливість застосування до позивача процедури відстрочення сплати судового збору.

Приймаючи таке рішення суд керувався в тому числі тим, що надання стороні відстрочення від сплати судового збору не призведе до великих негативних наслідків для інтересів державного бюджету, як це могло б бути у разі застосування процедури звільнення від сплати судового збору або зменшення судового збору, отже підставним та таким, що підлягає задоволенню вбачається клопотання позивача про відстрочення сплати судового збору.

Водночас, відповідно до п. 3.2.Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 21 лютого 2013 року N 7 "Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України" у разі відстрочення або розстрочення сплати судового збору господарський суд повинен зазначити в ухвалі (про прийняття заяви чи скарги до провадження або в іншій) конкретний строк (строки) сплати судового збору, який (які) не може бути пізнішим за дату, на яку судом призначено розгляд заяви чи скарги. У разі перенесення цієї дати (в зв'язку з відкладенням розгляду справи або з інших причин) відповідно може бути продовжено й строк (строки), на які відстрочено або розстрочено сплату судового збору, про що господарським судом зазначається у відповідній ухвалі.

З урахуванням викладеного, суд вважає за необхідне відстрочити сплату судового збору до дати першого судового засідання, на яку буде призначено судовий розгляд справи, що не перешкоджає позивачу, у разі перенесення розгляду справи, подати нове клопотання про відстрочення, про що може бути вирішене в ухвалі про відкладення розгляду справи на наступну дату.

В решті, позов подано з додержанням вимог, викладених у ст.ст. 54-57 Господарського процесуального кодексу України і додані до нього матеріали достатні для прийняття позовної заяви до розгляду.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 61, 64, 65, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В:

1. Клопотання Жовтневої районної адміністрації Маріупольської міської ради про відстрочення сплати судового збору по справі до 31.07.2015р. задовольнити. Відстрочити сплату судового збору до 31.07.2015 року.

2. Прийняти позовну заяву до розгляду та порушити провадження у справі № 905/844/15. Судове засідання призначити на 04.08.2015 року о 10:50 год., яке відбудеться у приміщенні суду, яке відбудеться у приміщенні суду, розташованого за адресою м. Харків, пр. Леніна 5, кімната № 310.

3. Зобов'язати позивача надати суду: в день судового засідання оригінали документів, доданих до матеріалів справи (для огляду у судовому засіданні), виписку з ЄДР щодо позивача та відповідача станом на час порушення провадження у справі.

4. Зобов'язати відповідача за три дні до дня слухання справи надати суду: письмовий відзив на позов, в якому зазначити мотиви повного або часткового відхилення вимог позивача з посиланням на законодавство, докази завчасного направлення відзиву позивачу, документи, що засвідчують правовий статус (статут, свідоцтво про реєстрацію, свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи, Положення про філію), довідку про банківські реквізити, виписку з ЄДР станом на час порушення провадження у справ.

5. Копії, які подаються до суду, оформити відповідно до вимог ст. 36 ГПК України та п. 5.27 Національного стандарту України "Державна уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів. ДСТУ 4163-2003", затвердженого Наказом Держспоживстандарту України № 55 від 07.04.2003 р.

6. Явка уповноважених представників учасників справи у судове засідання не є обов'язковою. У разі явки та з метою уникнення проблем із запізненням у судове засідання, а також у зв'язку із можливістю зміни конкретної зали судового розгляду повноваженим представникам рекомендовано з'являтися до суду завчасно.

7. Роз'яснити сторонам, що у випадку ухилення від вчинення дій, покладених судом на сторону, з винної сторони стягується штраф, передбачений п. 5 ст. 83 ГПК України у розмірі до ста неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Суддя Р.М. Колесник

Дата ухвалення рішення13.07.2015
Оприлюднено15.07.2015
Номер документу46604858
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов'язання виконати зобов'язання за договором та сплату неустойки в сумі 74475,15 гривень

Судовий реєстр по справі —905/844/15

Ухвала від 20.01.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

Р.М. Колесник

Судовий наказ від 29.09.2015

Господарське

Господарський суд Донецької області

Р.М. Колесник

Судовий наказ від 29.09.2015

Господарське

Господарський суд Донецької області

Р.М. Колесник

Рішення від 08.09.2015

Господарське

Господарський суд Донецької області

Р.М. Колесник

Ухвала від 04.08.2015

Господарське

Господарський суд Донецької області

Р.М. Колесник

Ухвала від 13.07.2015

Господарське

Господарський суд Донецької області

Р.М. Колесник

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні