Постанова
від 22.10.2009 по справі 2а-5137/09/0870
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Категорія статобліку 6.14

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

м. Запоріжжя, вул. Кремлівська, 65-в

ПОСТАНОВА

Іменем України

22 жовтня 2009 року Справа № 2а-5137/09/0870

Запорізький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого -судді Стрельнікової Н.В.

при секретарі Світлицькій О.О.

розглянув в відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовом: Прокурора Ленінського району м. Запоріжжя в інтересах держави в особі Запорізького територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, м. Запоріжжя

до: Закритого акціонерного товариства «Зовнішньоторгівельна фірма ZTR», м. Запоріжжя

про стягнення штрафу,

за участю представників:

від прокуратури: не з'явився;

від позивача: ОСОБА_1, довіреність № 15/д від 8 січня 2009 року;

від відповідача: не з'явився.

ВСТАНОВИВ:

14 вересня 2009 року до Запорізького окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов прокурора Ленінського району м. Запоріжжя в інтересах держави в особі Запорізького територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку до Закритого акціонерного товариства «Зовнішньоторгівельна фірма ZTR», в якому просить суд стягнути з відповідача 85 000 грн. штрафу за правопорушення на ринку цінних паперів.

В обґрунтування заявлених вимог прокурор посилається на те, що Запорізьким територіальним управлінням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку відносно ЗАТ «Зовнішньоторгівельна фірма ZTR»в квітні та червні 2009 року винесено постанови про накладення санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів за не розкриття річної інформації про емітента за 2007 рік на фондовому ринку. ЗАТ «Зовнішньоторгівельна фірма ZTR»скоєно правопорушення відповідальність за яке передбачено п. 8 ч. 1 ст. 11 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні». До теперішнього часу сума штрафу в розмірі 85 000 грн. відповідачем у добровільному порядку до державного бюджету України не сплачена.

Прокурор у судове засідання не з'явився. До суду надійшла заява помічника прокурора Ленінського району м. Запоріжжя Мала О.Р. (вх. № 19948 від 22.10.2009 р.), в які просить суд провести судове засідання без участі представника прокуратури.

Представник позивача ОСОБА_1 позовні вимоги підтримала в повному обсязі з підстав зазначених у позовній заяві. Надала суду клопотання № 04/42/2122 від 2 жовтня 2009 року щодо уточнення адміністративного позову в частині реквізитів для зарахування суми штрафної санкції, оскільки в позові помилково вказані невірні реквізити. Просить суд задовольнити позов у повному обсязі та стягнути з відповідача суму штрафу в розмірі 85 000 грн.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином. Причини неявки суду не повідомив.

З матеріалів справи та наявних в ній доказів, судом встановлено наступне.

08 квітня 2009 року начальником Запорізького територіального управління ДКЦПФР, за результатами розгляду справи про правопорушення на ринку цінних паперів № 75-ЗП від 8 квітня 2009 року у відношенні ЗАТ «Зовнішньоторгівельна фірма ZTR»винесено розпорядження № 53-ЗП про усунення у термін до 10 травня 2009 року порушень чинного законодавства про цінні папери. Вказане розпорядження направлено на адресу відповідача для усунення порушень на ринку цінних паперів.

В ході розгляду зазначеної справи встановлено, що відповідачем не розкрито річну інформацію за 2007 рік на фондовому ринку шляхом розміщення в загальнодоступній інформаційній базі даних ДКЦПФР, опублікування в офіційному друкованому виданні ДКЦПФР та подання до Запорізького тер управління ДКЦПФР, що є порушенням ст. 40 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок»№ 3480-ІV та п. 3 розділу VI Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.

У зв'язку з тим, що відповідачем не виконано розпорядження про усунення порушень законодавства про цінні папери № 53-ЗП від 8 квітня 2009 року, відповідно до якого ЗАТ «Зовнішньоторгівельна фірма ZTR»у термін до 10 травня 2009 року повинно було усунути встановлені порушення, а саме розкрити річну інформацію за 2007 рік, то 19 травня 2009 року уповноваженою особою ДКЦПФР порушено справу про правопорушення на ринку цінних паперів.

4 червня 2009 року уповноваженою особою ДКЦПФР, за невиконання розпорядження № 53 від 8 квітня 2009 року, у відношенні ЗАТ «Зовнішньоторгівельна фірма ZTR»складений акт про правопорушення на ринку цінних паперів № 121-ЗП. Для дачі пояснень та підписання акта про правопорушення представник ЗАТ «Зовнішньоторгівельна фірма ZTR»на з'явився.

17 червня 2009 року начальником Запорізького територіального управління ОСОБА_2, відносно відповідача, за невиконання розпорядження уповноваженої особи ДКЦПФР щодо усунення порушень законодавства на ринку цінних паперів, винесено постанову № 123-ЗП про накладення санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів. На підставі вказаної постанови на відповідача накладено штраф у розмірі 5000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на суму 85 000 грн.

У судове засідання відповідач доказів сплати накладеного штрафу не надав, що свідчить про те що до теперішнього часу штраф відповідачем на сплачено.

Розглянувши матеріали справи суд вважає, що позов підлягає задоволенню в повному обсязі з наступних підстав.

Відповідно до ст. 5 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в України»№ 448/96-ВР від 30 жовтня 1996 року (далі Закон України № 448/96-ВР) державне регулювання ринку цінних паперів здійснює Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку.

Крім того, відповідно з п. 14 ст. 8 Закону України №448/96, позивач має право накладати адміністративні стягнення, штрафні та інші санкції за порушення чинного законодавства на юридичних осіб та їх співробітників, аж до анулювання ліцензій на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів.

Відповідно до п. 8 ст. 11 Закону України №448/96 Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку застосовує до юридичних осіб фінансові санкції за невиконання або несвоєчасне виконання рішень Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку або розпоряджень, постанов або рішень уповноважених осіб Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку щодо усунення порушень законодавства на ринку цінних паперів. За ті самі дії, вчинені повторно протягом року у розмірі від п'яти до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

На підставі ст. 12 Закону України № 448/96 штрафи, передбачені статтею 11 цього Закону, накладаються Головою Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, членом Комісії, начальником відповідного територіального органу або за його письмовим дорученням його заступником після розгляду матеріалів, які засвідчують факт правопорушення. Про вчинення правопорушення, зазначеного у статті 11, уповноваженою особою Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, яка його виявила, складається акт, який разом з поясненнями керівника, іншої відповідальної посадової особи та документами, що стосуються справи, протягом трьох робочих днів направляється посадовій особі, яка має право накладати штраф.

Згідно п. 1 ст. 40 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок»№ 3480-IV від 23 лютого 2006 року (далі Закон України № 3480- IV), регулярною інформацією стосовно емітента є річна та квартальна звітна інформація про результати фінансово-господарської діяльності емітента, яка подається Державній комісії з цінних паперів та фондового ринку (в тому числі в електронному вигляді).

Відповідно до п. 6 ст. 40 Закону України № 3480- IV строки, порядок та форми подання регулярної інформації про емітента (річної та квартальної) встановлюється Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

Згідно з п. 3 розділу VІ «Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів»№1591 від 19.12.2006 року розкриття річної інформації емітентами -закритими акціонерними товариствами, які не здійснювали відкрите розміщення цінних паперів, здійснюється шляхом: розміщення в загальнодоступній інформаційній базі даних Комісії -у строк не пізніше 30 квітня року, наступного за звітним; опублікування в офіційних друкованих виданнях -у строк не пізніше 30 квітня року, наступного за звітним; подання її до Комісії не пізніше 1 червня року, наступного за звітним.

За таких обставин, вимоги прокурора Ленінського району м. Запоріжжя про стягнення з відповідача ЗАТ «Зовнішньоторгівельна фірма ZTR»на користь Державного бюджету України 85 000 грн. штрафу є обґрунтованими, заснованими на законі і такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до приписів п. 4 ст. 94 КАС України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем -фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 71, 94, 112, 136, 159-163 КАС України, ст.ст. 48, 60 Закону України «Про автомобільний транспорт», суд -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов прокурора Ленінського району м. Запоріжжя в інтересах держави в особі Запорізького територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку до Закритого акціонерного товариства «Зовнішньоторгівельна фірма ZTR»про стягнення штрафу задовольнити повністю.

Стягнути з Закритого акціонерного товариства «Зовнішньоторгівельна фірма ZTR»(69069, м. Запоріжжя, вул. Мінська, 13, код ЄДРПОУ 13616642) в доход Державного бюджету України (код бюджетної класифікації 21081100 на р/р № 3111716700006 в Управлінні Держказначейства в Запорізькій області, МФО 813015, одержувач: державний бюджет Ленінського району м. Запоріжжя, код ЄДРПОУ 34677103) суму штрафу в розмірі 85 000 (вісімдесят п'ять тисяч) гривень 00 копійок.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, постанова набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду шляхом подачі в 10-ти денний строк, з дня її складення у повному обсязі, заяви про апеляційне оскарження і поданням після цього протягом 20 днів апеляційної скарги, з подачею її копії до апеляційної інстанції або в порядку ч. 5 ст. 186 КАС України.

Суддя (підпис) Н.В. Стрельнікова

Постанова у повному обсязі складена 26 жовтня 2009 року.

Постанова не набрала законної сили.

Суддя Н.В. Стрельнікова

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення22.10.2009
Оприлюднено17.07.2015
Номер документу46631676
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-5137/09/0870

Постанова від 22.10.2009

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталя Вікторівна

Ухвала від 15.09.2009

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталя Вікторівна

Постанова від 22.10.2009

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталія Вікторівна

Ухвала від 15.09.2009

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Н.В.

Ухвала від 15.09.2009

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Н.В.

Ухвала від 15.09.2009

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Н.В.

Ухвала від 15.09.2009

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні