Постанова
від 22.10.2009 по справі 2а-5137/09/0870
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Категорія статоб ліку 6.14

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

м. Запоріжжя, вул. Кремлівсь ка, 65-в

ПОСТАНОВА

Іменем України

22 жовтня 2009 року Справа № 2а-5137/09/0870

Запорізький окружний адм іністративний суд у складі:

головуючого - судді Стрельнікової Н.В.

при секретарі Сві тлицькій О.О.

розглянув в відкритому с удовому засіданні адмініст ративну справу

за позовом: Прокурора Ле нінського району м. Запоріжж я в інтересах держави в особі Запорізького територіально го управління Державної комі сії з цінних паперів та фондо вого ринку, м. Запоріжжя

до: Закритого акціонерно го товариства «Зовнішньотор гівельна фірма ZTR», м. Запор іжжя

про стягнення штрафу,

за участю представників:

від прокуратури: не з'яв ився;

від позивача: Пшенич на О.А., довіреність № 15/д від 8 січня 2009 року;

від відповідача: не з'яв ився.

ВСТАНОВИВ:

14 вересня 2009 року до Запорі зького окружного адміністра тивного суду надійшов адміні стративний позов прокурора Л енінського району м. Запоріж жя в інтересах держави в особ і Запорізького територіальн ого управління Державної ком ісії з цінних паперів та фонд ового ринку до Закритого акц іонерного товариства «Зовні шньоторгівельна фірма ZTR», в я кому просить суд стягнути з в ідповідача 85 000 грн. штрафу за п равопорушення на ринку цінни х паперів.

В обґрунтування заявлених вимог прокурор посилається на те, що Запорізьким територ іальним управлінням Державн ої комісії з цінних паперів т а фондового ринку відносно З АТ «Зовнішньоторгівельна фі рма ZTR» в квітні та червні 2009 рок у винесено постанови про нак ладення санкцій за правопору шення на ринку цінних папері в за не розкриття річної інфо рмації про емітента за 2007 рік н а фондовому ринку. ЗАТ «Зовні шньоторгівельна фірма ZTR» ско єно правопорушення відповід альність за яке передбачено п. 8 ч. 1 ст. 11 Закону України «Про державне регулювання ринку ц інних паперів в Україні». До т еперішнього часу сума штрафу в розмірі 85 000 грн. відповідаче м у добровільному порядку до державного бюджету України не сплачена.

Прокурор у судове засіданн я не з'явився. До суду надійш ла заява помічника прокурора Ленінського району м. Запорі жжя Мала О.Р. (вх. № 19948 від 22.10.2009 р.), в які просить суд провести суд ове засідання без участі пре дставника прокуратури.

Представник позивача Пше нична О.А. позовні вимоги пі дтримала в повному обсязі з п ідстав зазначених у позовній заяві. Надала суду клопотанн я № 04/42/2122 від 2 жовтня 2009 року щодо уточнення адміністративног о позову в частині реквізиті в для зарахування суми штраф ної санкції, оскільки в позов і помилково вказані невірні реквізити. Просить суд задов ольнити позов у повному обся зі та стягнути з відповідача суму штрафу в розмірі 85 000 грн.

Представник відповідача у судове засідання не з'явив ся, про час та місце розгляду с прави повідомлявся належним чином. Причини неявки суду не повідомив.

З матеріалів справи та наяв них в ній доказів, судом встан овлено наступне.

08 квітня 2009 року начальником Запорізького територіально го управління ДКЦПФР, за резу льтатами розгляду справи про правопорушення на ринку цін них паперів № 75-ЗП від 8 квітня 2009 року у відношенні ЗАТ «Зовн ішньоторгівельна фірма ZTR» ви несено розпорядження № 53-ЗП пр о усунення у термін до 10 травн я 2009 року порушень чинного зак онодавства про цінні папери. Вказане розпорядження напра влено на адресу відповідача для усунення порушень на рин ку цінних паперів.

В ході розгляду зазначеної справи встановлено, що відпо відачем не розкрито річну ін формацію за 2007 рік на фондовом у ринку шляхом розміщення в з агальнодоступній інформаці йній базі даних ДКЦПФР, опубл ікування в офіційному друков аному виданні ДКЦПФР та пода ння до Запорізького тер упра вління ДКЦПФР, що є порушення м ст. 40 Закону України «Про цін ні папери та фондовий ринок» № 3480-ІV та п. 3 розділу VI Положення про розкриття інформації ем ітентами цінних паперів.

У зв'язку з тим, що відпові дачем не виконано розпорядже ння про усунення порушень за конодавства про цінні папери № 53-ЗП від 8 квітня 2009 року, відпо відно до якого ЗАТ «Зовнішнь оторгівельна фірма ZTR» у термі н до 10 травня 2009 року повинно бу ло усунути встановлені поруш ення, а саме розкрити річну ін формацію за 2007 рік, то 19 травня 20 09 року уповноваженою особою Д КЦПФР порушено справу про пр авопорушення на ринку цінних паперів.

4 червня 2009 року уповноважено ю особою ДКЦПФР, за невиконан ня розпорядження № 53 від 8 квіт ня 2009 року, у відношенні ЗАТ «Зо внішньоторгівельна фірма ZTR» складений акт про правопору шення на ринку цінних папері в № 121-ЗП. Для дачі пояснень та п ідписання акта про правопору шення представник ЗАТ «Зовні шньоторгівельна фірма ZTR» на з 'явився.

17 червня 2009 року начальником Запорізького територіально го управління Власовим В.Г. , відносно відповідача, за н евиконання розпорядження уп овноваженої особи ДКЦПФР щод о усунення порушень законода вства на ринку цінних папері в, винесено постанову № 123-З П про накладення санкцій за п равопорушення на ринку цінн их паперів. На підставі вказа ної постанови на відповідача накладено штраф у розмірі 5000 н еоподатковуваних мінімумів доходів громадян на суму 85 000 г рн.

У судове засідання відпові дач доказів сплати накладено го штрафу не надав, що свідчит ь про те що до теперішнього ча су штраф відповідачем на спл ачено.

Розглянувши матеріали спр ави суд вважає, що позов підля гає задоволенню в повному об сязі з наступних підстав.

Відповідно до ст. 5 Закону Ук раїни «Про державне регулюва ння ринку цінних паперів в Ук раїни» № 448/96-ВР від 30 жовтня 1996 ро ку (далі Закон України № 448/96-ВР) д ержавне регулювання ринку ці нних паперів здійснює Держав на комісія з цінних паперів т а фондового ринку.

Крім того, відповідно з п. 14 с т. 8 Закону України №448/96, позивач має право накладати адмініс тративні стягнення, штрафні та інші санкції за порушення чинного законодавства на юр идичних осіб та їх співробіт ників, аж до анулювання ліцен зій на здійснення професійно ї діяльності на ринку цінних паперів.

Відповідно до п. 8 ст. 11 Закону України №448/96 Державна комісія з цінних паперів та фондовог о ринку застосовує до юридич них осіб фінансові санкції з а невиконання або несвоєчасн е виконання рішень Державної комісії з цінних паперів та ф ондового ринку або розпорядж ень, постанов або рішень упов новажених осіб Державної ком ісії з цінних паперів та фонд ового ринку щодо усунення по рушень законодавства на ринк у цінних паперів. За ті самі ді ї, вчинені повторно протягом року у розмірі від п'яти до д есяти тисяч неоподатковуван их мінімумів доходів громадя н.

На підставі ст. 12 Закону Укра їни № 448/96 штрафи, передбачені с таттею 11 цього Закону, наклада ються Головою Державної комі сії з цінних паперів та фондо вого ринку, членом Комісії, на чальником відповідного тери торіального органу або за йо го письмовим дорученням його заступником після розгляду матеріалів, які засвідчують факт правопорушення. Про вчи нення правопорушення, зазнач еного у статті 11, уповноважено ю особою Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, яка його виявила, склад ається акт, який разом з поясн еннями керівника, іншої відп овідальної посадової особи т а документами, що стосуються справи, протягом трьох робоч их днів направляється посадо вій особі, яка має право накла дати штраф.

Згідно п. 1 ст. 40 Закону Україн и «Про цінні папери та фондов ий ринок» № 3480-IV від 23 лютого 2006 ро ку (далі Закон України № 3480- IV), ре гулярною інформацією стосов но емітента є річна та кварта льна звітна інформація про р езультати фінансово-господа рської діяльності емітента, яка подається Державній комі сії з цінних паперів та фондо вого ринку (в тому числі в елек тронному вигляді).

Відповідно до п. 6 ст. 40 Закону України № 3480- IV строки, порядок т а форми подання регулярної і нформації про емітента (річн ої та квартальної) встановлю ється Державною комісією з ц інних паперів та фондового р инку.

Згідно з п. 3 розділу VІ «Полож ення про розкриття інформаці ї емітентами цінних паперів» №1591 від 19.12.2006 року розкриття річ ної інформації емітентами - закритими акціонерними това риствами, які не здійснювали відкрите розміщення цінних паперів, здійснюється шляхом : розміщення в загальнодосту пній інформаційній базі дани х Комісії - у строк не пізніш е 30 квітня року, наступного за звітним; опублікування в офі ційних друкованих виданнях - у строк не пізніше 30 квітня року, наступного за звітним; п одання її до Комісії не пізні ше 1 червня року, наступного за звітним.

За таких обставин, вимоги п рокурора Ленінського райо ну м. Запоріжжя про стягнен ня з відповідача ЗАТ «Зовніш ньоторгівельна фірма ZTR» на ко ристь Державного бюджету Укр аїни 85 000 грн. штрафу є обґрунто ваними, заснованими на закон і і такими, що підлягають задо воленню у повному обсязі.

Відповідно до приписів п. 4 с т. 94 КАС України, у справах, в як их позивачем є суб'єкт влад них повноважень, а відповіда чем - фізична чи юридична ос оба, судові витрати, здійснен і позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 71, 94, 112, 136, 159-163 КАС Укр аїни, ст.ст. 48, 60 Закону України «Про автомобільний транспор т», суд -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов пр окурора Ленінського району м . Запоріжжя в інтересах держа ви в особі Запорізького тери торіального управління Держ авної комісії з цінних папер ів та фондового ринку до Закр итого акціонерного товарист ва «Зовнішньоторгівельна фі рма ZTR» про стягнення штрафу з адовольнити повністю.

Стягнути з Закритого акціо нерного товариства «Зовнішн ьоторгівельна фірма ZTR» (69069, м. З апоріжжя, вул. Мінська, 13, код ЄД РПОУ 13616642) в доход Державного бю джету України (код бюджетної класифікації 21081100 на р/р № 3111716700006 в Управлінні Держказначейств а в Запорізькій області, МФО 81 3015, одержувач: державний бюдже т Ленінського району м. Запор іжжя, код ЄДРПОУ 34677103) суму штраф у в розмірі 85 000 (вісімдесят п' ять тисяч) гривень 00 копійок.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання заяви про апеляці йне оскарження, якщо таку зая ву не було подано. Якщо було по дано заяву про апеляційне ос карження, але апеляційна ска рга не була подана у строк, пос танова набирає законної сили після закінчення цього стро ку. У разі подання апеляційно ї скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеля ційного розгляду справи.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Дніпропетровського апеляц ійного адміністративного су ду шляхом подачі в 10-ти денний строк, з дня її складення у по вному обсязі, заяви про апеля ційне оскарження і поданням після цього протягом 20 днів ап еляційної скарги, з подачею ї ї копії до апеляційної інста нції або в порядку ч. 5 ст. 186 КАС У країни.

Суддя (підпис) Н.В. Стрельнікова

Постанова у повному об сязі складена 26 жовтня 2009 року.

Постанова не набрала закон ної сили.

Суддя Н.В. Стрельнікова

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення22.10.2009
Оприлюднено16.12.2010
Номер документу6487591
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-5137/09/0870

Постанова від 22.10.2009

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталя Вікторівна

Ухвала від 15.09.2009

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталя Вікторівна

Постанова від 22.10.2009

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталія Вікторівна

Ухвала від 15.09.2009

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Н.В.

Ухвала від 15.09.2009

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Н.В.

Ухвала від 15.09.2009

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Н.В.

Ухвала від 15.09.2009

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні