Постанова
від 28.12.2009 по справі 2а-6885/09/0870
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 грудня 2009 року о 09 год. 51 хв. Справа № 2а-6885/09/0870

Запорізький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Стрельнікової Н.В.

при секретарі Горбовій І.С.

розглянув у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовом: Управління Пенсійного фонду України в Орджонікідзевському районі

м. Запоріжжя, м. Запоріжжя

до: Запорізького державного «Науково-виробничого підприємства «Система»,

м. Запоріжжя

про: недоїмки по внескам на загальнообов'язкове державне пенсійне

страхування,

за участю представників:

від позивача: ОСОБА_1 довіреність № 9949/12 від 12.10.2009;

від відповідача: не з'явився;

ВСТАНОВИВ:

14 грудня 2009 року до Запорізького окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Управління Пенсійного фонду України в Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя (далі - УПФУ в Орджонікідзевському районі) до Запорізького державного «Науково-виробничого підприємства «Система» (далі - ЗД «НВП «Система»), у якій позивач просить суд стягнути з відповідача недоїмку по внескам на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування у сумі 12289 грн. 20 коп. В обґрунтування заявлених вимог позивач посилається на те, що відповідач відповідно до Закону є платником страхових внесків до Пенсійного фонду. Згідно до наданих відповідачем розрахунків сум страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за серпень, вересень та жовтень 2009 року та картки особового рахунку страхувальника юридичної особи, нараховано страхових внесків до сплати на суму 12289 грн. 20 коп., але відповідачем вони не сплачені.

Представник позивача у судовому засіданні заявлені позовні вимоги підтримав у повному обсязі та просив задовольнити їх у повному обсязі.

У судове засідання представник відповідача не з'явився. Про час, місце та дату судового засідання відповідач повідомлявся належним чином.

Суд визнав за доцільне вирішити справу за наявними в ній матеріалами, за відсутності в судовому засіданні представника відповідача.

Дослідивши матеріали справи, з'ясувавши обставини, суд вважає, що позовні вимоги слід задовольнити повністю виходячи з наступного.

Статтями 14 та 15 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-ІV (далі - за текстом Закон № 1058) встановлено, що платниками страхових внесків до Пенсійного фонду є роботодавці, підприємства, установи і організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, об'єднання громадян, профспілки, політичні партії (у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ, організацій, об'єднань громадян, профспілок, політичних партій, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами), фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності та інші особи (включаючи юридичних та фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок, фіксований сільськогосподарський податок, придбали спеціальний торговий патент), які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, або за договорами цивільно-правового характеру.

Відповідно до пункту 2 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками і застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в Пенсійний Фонд України, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004 року за № 64/8663, страхувальники є платниками страхових внесків.

Відповідно до п.6 ст.19 Закону № 1058 страхові внески нараховуються на суми фактичних витрат на оплату праці працівників що включають витрати на виплату основної і додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, у тому числі в натуральній формі, які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України «Про оплату праці», виплату винагород фізичним особам за виконання робіт (послуг) за угодами цивільно-правового характеру, що підлягають обкладенню податком на доходи фізичних осіб, а також на суми оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності, яка здійснюється за рахунок коштів роботодавця, та допомоги по тимчасовій працездатності. Страхові внески нараховуються на суми, зазначені в частинах першій та другій цієї статті, незалежно від джерел їх фінансування, форми, порядку, місця виплати та використання, а також незалежно від того, чи були зазначені суми фактично виплачені після їх нарахування до сплати.

Відповідно до пункту 6 ст. 20 Закону № 1058 страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду незалежно від виплати заробітної плати (доходу), на суми яких нараховуються страхові внески.

Частиною 2 ст. 20 Закону № 1058 встановлено, що обчислення страхових внесків застрахованих осіб здійснюється страхувальником на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких проводиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування заробітної плати (доходу), на які відповідно до цього Закону нараховуються страхові внески.

Відповідно до ч. 3 ст. 106 Закону № 1058 територіальні органи Пенсійного фонду за формою і у строки, визначені правлінням Пенсійного фонду, надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про її сплату. Вимога про сплату недоїмки є виконавчим документом. Протягом десяти робочих днів із дня одержання вимоги про сплату недоїмки страхувальник зобов'язаний сплатити суми недоїмки та суми фінансових санкцій. Страхувальник у разі незгоди з розрахунком суми недоїмки, зазначеної у вимозі про сплату недоїмки, узгоджує її з органами Пенсійного фонду в порядку, встановленому правлінням Пенсійного фонду, а в разі неузгодження вимоги із органами Пенсійного фонду має право на оскарження вимоги в судовому порядку.

Згідно розрахунків суми страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за серпень, вересень та жовтень 2009 року, картки особового рахунку страхувальника юридичної особи наданих відповідачем до Управління Пенсійного фонду України в Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя, нараховано страхових внесків до сплати на суму 12289 грн. 20 коп.

Доказів у підтвердження сплати боргу у повному обсязі відповідач суду не надав.

На час проведення судового засідання за відповідачем перед Управлінням Пенсійного фонду України в Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя рахується заборгованість на суму 12289 грн. 20 коп.

За таких обставин, вимоги позивача про стягнення з ЗД «НВП «Система» на користь Управління Пенсійного фонду України в Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя 12289 грн. 20 коп. недоїмки по внескам на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування є обґрунтованими, заснованими на законі і такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 71, 159-163 КАС України, суддя -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя до Запорізького державного «Науково-виробничого підприємства «Система» ім. Ватутіна про стягнення суми недоїмки по внескам на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування - задовольнити повністю.

Стягнути з Запорізького державного «Науково-виробничого підприємства «Система» (69035, м. Запоріжжя, пр. Леніна, 170, р/р 26008301167643 Орджонікідзевське відділення ПІБ, МФО 313355, ЄДРПОУ 04883574) на користь Управління Пенсійного фонду України в Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя (69057, м. Запоріжжя, р/р 25601301001080 ЗОУ ВАТ «Державний ощадний банк України», МФО 313957, ЄДРПОУ 20508396) суму недоїмки по внескам на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування у розмірі 12289 (дванадцять тисяч двісті вісімдесят дев'ять) грн. 20 коп.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, постанова набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду шляхом подачі в 10-ти денний строк, з дня її складення, заяви про апеляційне оскарження і поданням після цього протягом 20 днів апеляційної скарги, з подачею її копії до апеляційної інстанції або в порядку ч. 5 ст. 186 КАС України.

Суддя (підпис) Н.В. Стрельнікова

Постанова складена у повному обсязі 31 грудня 2009 року.

Дата ухвалення рішення28.12.2009
Оприлюднено17.07.2015
Номер документу46632291
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-6885/09/0870

Ухвала від 07.02.2020

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталя Вікторівна

Ухвала від 14.09.2017

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталя Вікторівна

Постанова від 28.12.2009

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталя Вікторівна

Ухвала від 15.12.2009

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталя Вікторівна

Постанова від 28.12.2009

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталія Вікторівна

Ухвала від 15.12.2009

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталія Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні