Постанова
від 17.11.2011 по справі 1962/11/2170
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

73027, м. Херсон, вул. Робоча, 66, тел. 48-51-90


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 листопада 2011 р. Справа № 2-а-1962/11/2170

Херсонський окружний адміністративний суд у складі головуючої судді Василяки Д.К., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Херсонського міського центру зайнятості до ОСОБА_1 про повернення коштів матеріального забезпечення,

встановив:

Херсонський міський центр зайнятості звернувся до суду з адміністративним позовом до ОСОБА_1 (далі відповідач), в якому просить стягнути з відповідача 5647,98 грн. Позов обґрунтований тим, що відповідач перебував на обліку у Херсонському міському центрі зайнятості та йому надано статус безробітного та призначено виплату допомоги по безробіттю з 23.12.08 по 21.04.09 року. За результатами перевірки достовірності страхових випадків та обґрунтованості виплат матеріального забезпечення відповідно до Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" акт № 305/П від 14.10.10р, встановлено, що відповідач в період перебування на обліку у Херсонському міському центрі зайнятості як безробітний був зареєстрований як суб’єкт підприємницької діяльності. У зв’язку з чим відшкодуванню підлягає сума отриманої допомоги з набуття статусу безробітного, яка складає 5647,98 грн.

Позивач заявив клопотання про розгляд справи у його відсутності, позовні вимоги підтримав.

Відповідач письмових заперечень на позов не надав, в судове засідання не прибув, про причини неявки суд не повідомив.

Відповідно до ч. 6 ст. 128 КАС України, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Виходячи з вищевикладеного, суд вважає за можливе розглянути адміністративну справу в порядку письмового провадження.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив: відповідно до Положення про Херсонський міський центр зайнятості, затвердженого директором обласного центру зайнятості від 28.08.2007 року, Херсонський міський центр зайнятості є місцевим органом виконавчої влади та робочим органом виконавчої дирекції Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, підпорядковується Херсонському обласному центру зайнятості.

Відповідно до частини 1 статті 18 Закону України В«Про зайнятість населенняВ» , для реалізації державної політики зайнятості населення, професійної орієнтації, підготовки і перепідготовки, працевлаштування та соціальної підтримки тимчасово не працюючих громадян у порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України (вищим органом виконавчої влади), створюється державна служба зайнятості, діяльність якої здійснюється під керівництвом Міністерства праці та соціальної політики України, місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування.

Судом встановлено, матеріалами справи підтверджено, що 16.12.08 р., ОСОБА_1, подав заяву до Херсонського міського центру зайнятості, в якій зазначив, що не зареєстрована як суб’єкт підприємницької діяльності. З 23.12.08 року центром зайнятості ОСОБА_1, присвоєно статус безробітного, на підставі наказу № НТ081223 призначено і розпочато виплату допомоги по безробіттю. Згідно наказу від 21.04.09 року № НТ090421 ОСОБА_1Ю, знято з обліку і виплата допомоги по безробіттю припинена, у зв’язку з працевлаштуванням за направленням служби зайнятості.

Відповідно до акта перевірки достовірності страхових випадків та обґрунтованості виплат матеріального забезпечення відповідно до Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" № 305/П від 14.10.10р., згідно довідки з ЄДР, встановлено, що ОСОБА_1, зареєстрований як фізична особа підприємець з 11.01.07р. та водночас перебував на обліку в центрі зайнятості як безробітний.

18.03.2011 року директором Херсонського міського центру зайнятості прийнято наказ № НТ110318, щодо повернення коштів наданих ОСОБА_1, як допомога по безробіттю у період з 23.12.08 по 21.04.09 роки в сумі 5647,98 грн. Листом від 22.03.11р. за № 08-11/1139 Херсонським міським центром зайнятості було запропоновано відповідачу добровільно повернути кошти, даний лист відповідач отримав, але на день розгляду справ суму боргу у добровільному порядку не сплатив.

Згідно п. 20 В«Порядку реєстрації, перереєстрації та ведення обліку громадян, які шукають роботу, і безробітнихВ» затвердженого постановою Кабінетів Міністрів України № 219 від 14.02.2007 року, зняття з обліку громадян, зареєстрованих державною службою зайнятості як таких, що шукають роботу, і безробітних відбувається з дня виявлення факту подання недостовірних даних, що мав місце під час одержання допомоги по безробіттю.

Відповідно до ст. 1 Закону України В«Про зайнятість населенняВ» , зайнятість - це діяльність громадян, пов’язана із задоволенням особистих та суспільних потреб і така, що, як правило, приносить їм доход у грошовій або іншій формі. Статтею 2 цього ж Закону встановлено, що безробітними визнаються працездатні громадяни працездатного віку, які через відсутність роботи не мають заробітку або інших передбачених законодавством доходів і зареєстровані у державній службі зайнятості як такі, що шукають роботу, готові та здатні приступити до підходящої роботи. Безробітними визнаються також інваліди, які не досягли пенсійного віку, не працюють та зареєстровані як такі, що шукають роботу.

У п.1 ст.1 Закону України В«Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіттяВ» зазначено, що загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття (далі - страхування на випадок безробіття) - система прав, обов'язків і гарантій, яка передбачає матеріальне забезпечення на випадок безробіття з незалежних від застрахованих осіб обставин та надання соціальних послуг за рахунок коштів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Відповідач перебуваючи на обліку в центрі зайнятості порушив вимоги ч. 2 ст. 36 Закону України В«Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіттяВ» - не надав до центру зайнятості відомості про свою реєстрацію як суб’єкта підприємницької діяльності. Згідно з п. 2 ст. 36 Закону України В«Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіттяВ» - особи, зареєстровані в установленому порядку як безробітні, зобов'язані своєчасно подавати відомості про обставини, що впливають на умови виплати їм забезпечення та надання соціальних послуг.

Відповідно до абзацу 2 пп. 1 п. 20 В«Порядку реєстрації, перереєстрації та ведення обліку громадян, які шукають роботу, і безробітнихВ» затвердженого постановою Кабінету Міністрів України N 219 від 14.02.2007 року громадяни, зареєстровані як такі, що шукають роботу, та безробітні, знімаються з обліку з дня працевлаштування, в тому числі на сезонні або загальнодержавні оплачувані громадські роботи, державної реєстрації фізичної особи - підприємця, укладення цивільно-правового договору, предметом якого є діяльність, спрямована на виконання власними силами робіт, надання послуг.

Відповідач був попереджений, що в разі отримання допомоги по безробіттю незаконним шляхом (отримання заробітку, доходу, пенсії, проходження очного курсу навчання в навчальному закладу; приховування факту працевлаштування та в інших випадках) і відмови від добровільного повернення службі зайнятості суми незаконно отриманої допомоги по безробіттю цю суму буде стягнено в судовому порядку.

Згідно ч.3 ст.36 Закону України В«Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіттяВ» сума виплаченого забезпечення та вартості наданих соціальних послуг застрахованій особі внаслідок умисного невиконання нею своїх обов'язків та зловживання ними стягується з цієї особи відповідно до законодавства України з моменту виникнення обставин, що впливають на умови виплати їй забезпечення та надання соціальних послуг.

Вивчивши матеріали справи, враховуючи те, що доказів погашення відповідачем зазначеної суми станом на день розгляду цього спору не надав, суд встановив, що заборгованість ОСОБА_1, перед Херсонським міським центром зайнятості складає 5647,98 грн.

Таким чином, виходячи з меж заявлених позовних вимог, системного аналізу положень чинного законодавства України та матеріалів справи, суд дійшов висновку, що викладені в позовній заяві доводи позивача є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до частини 4 статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 2, 7, 17,18,19,94, 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

постановив :

Позов задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 (17.08.1982 р/н., ідентифікаційних номер НОМЕР_1) на користь Херсонського міського центру зайнятості (73027, м. Херсон, вул. Р.Люксембург 7-а, р/р 37173001004936, ГУДКУ у Херсонській області, МФО 852010, код 35219574) заборгованість в сумі 5647 (п’ять тисяч шістсот сорок сім) грн.98 коп.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня її проголошення. В разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя Василяка Д.К.

кат. 10.2.3

Дата ухвалення рішення17.11.2011
Оприлюднено20.07.2015
Номер документу46731987
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1962/11/2170

Ухвала від 29.02.2024

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Левчук О.А.

Ухвала від 08.02.2024

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Левчук О.А.

Ухвала від 16.11.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Левчук О.А.

Ухвала від 14.08.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Бездрабко О.І.

Постанова від 17.11.2011

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Василяка Д.К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні