Рішення
від 09.07.2015 по справі 753/5273/15-ц
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 753/5273/15-ц

провадження № 2/753/3593/15

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"09" липня 2015 р. Дарницький районний суд м. Києва в складі

головуючого судді Колесника О.М.

при секретарях Заболотній Л.Г.,

Литвин Н.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві цивільну справу за позовом ОСОБА_3 до ОСББ „Позняки-Добробут" про скасування протоколів правління (лічильної комісії) ОСББ та засідання лічильної комісії про проведення загальних зборів членів ОСББ по затвердженню нового внеску,

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся до суду з позовом до відповідача про cкасування рішень загальних зборів членів ОСББ.

В судовому засіданні представник позивача ОСОБА_3 ОСОБА_4 позовні вимоги підтримав, просив їх задовольнити, пояснивши, що позивач ОСОБА_3 є власником квартири АДРЕСА_1. В даному будинку створене ОСББ „Позняки-Добробут", членом якого є позивач. Протоколом засідання правління (лічильної комісії) ОСББ „Позняки-Добробут" від 27.02.2012 року було вирішено про застосування до власників квартир, які не мають заборгованості по розрахункам за надані комунальні послуги, зниженого внеску (квартплати) обслуговування будинку і прибудинкової території до 2 грн. 95 коп. за 1 м 2 загальної площі квартири, а для власників квартир, що мають таку заборгованість - 3 грн. 76 коп. за 1 м 2 загальної площі квартири. Про дане рішення позивачка дізналась в травні 2012 року після отримання платіжних документів для оплати за комунальні послуги за квітень 2012 року. З цим рішенням позивачка не згодна, поскільки воно є дискримінаційним щодо неї і порушує ст.19 Закону України „Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" та п.3.2; 3.4; 3.5 статуту ОСББ „Позняки-Добробут". Крім того, протоколом засідання лічильної комісії про проведення загальних зборів членів ОСББ „Позняки-Добробут" по затвердженню нового внеску для обслуговування будинку та прибудинкової території (квартплати) від 5.11.2013 року було вирішено про застосування до власників квартир, які не мають заборгованості по розрахункам за надані комунальні послуги, зниженого внеску (квартплати) обслуговування будинку і прибудинкової території до 2 грн. 95 коп. за 1 м 2 загальної площі квартири, а для власників квартир, що мають таку заборгованість - 4 грн. 08 коп. за 1 м 2 загальної площі квартири. Вказане рішення є також незаконним і підлягає скасуванню як і перше, поскільки воно прийняте також з порушенням вказаних вище норм права, так як частка кожного члена об'єднання у спільній частковій власності будинку невід'ємно пов'язана з правом власності члена об'єднання на квартиру, жилі або нежилі приміщення, а згідно ч.3, ст.319 ЦК України усім власникам забезпечуються рівні умови здійснення своїх прав. Вибірковість вказана норма права не передбачає.

Представники відповідача ОСББ „Позняки-Добробут" Хоружий В.В., Трамбовецький А.В. та Толочко В.П. в судовому засіданні позов не визнали, пояснивши, що відповідач жодним із своїх рішень не порушив права позивачки як власника квартири, при цьому ні вона, ні її представник не надали жодних доказів порушеного права ОСОБА_3 При ухваленні оскаржуваних рішень ОСББ діяло виключно в межах своїх повноважень та керуючись чинним законодавством на той час.

Заслухавши представників сторін, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що в задоволенні позову необхідно відмовити з наступних підстав.

Суд в межах заявлених позовних вимог та наданих доказів сторонами встановив наступні факти та правовідносини.

Як встановлено в судовому засіданні, 11.06.2002 року Дарницькою районною у м. Києві державною адміністрацією було зареєстровано статус ОСББ „Позняки-Добробут", місцезнаходження якого АДРЕСА_1 (а.с.9-14; 77-82).

Позивач ОСОБА_3 є власником квартири АДРЕСА_1, що підтверджується ксерокопією свідоцтва про право власності на квартиру від 18.06.2002 року (а.с.6).

Згідно ч.2, п.6, ч.8, ст.10 Закону України „Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" вищим органом управління об'єднання є загальні збори. До виключної компетенції загальних зборів членів об'єднання відноситься: визначення розмірів внесків та платежів членами об'єднання .

Вказана норма права відображена у п.4.8.5 статуту ОСББ „Позняки-Добробут" (а.с.10, зворот. бік). Крім того, п.4.8.7 того ж статуту зазначає, що до виключної компетенції загальних зборів членів об'єднання відноситься: визначення розміру матеріального або іншого виду заохочення членів об'єднання і правління.

Протоколом засідання правління (лічильної комісії) ОСББ „Позняки-Добробут" від 27.02.2012 року було вирішено про застосування до власників квартир, які не мають заборгованості по розрахункам за надані комунальні послуги, зниженого внеску (квартплати) обслуговування будинку і прибудинкової території до 2 грн. 95 коп. за 1 м 2 загальної площі квартири, а для власників квартир, що мають таку заборгованість - 3 грн. 76 коп. за 1 м 2 загальної площі квартири (а.с.49).

Крім того, іншим протоколом засідання лічильної комісії про проведення загальних зборів членів ОСББ „Позняки-Добробут" по затвердженню нового внеску для обслуговування будинку та прибудинкової території (квартплати) від 28.10.2013 року було вирішено про застосування до власників квартир, які не мають заборгованості по розрахункам за надані комунальні послуги, зниженого внеску (квартплати) обслуговування будинку і прибудинкової території до 2 грн. 95 коп. за 1 м 2 загальної площі квартири, а для власників квартир, що мають таку заборгованість - 4 грн. 08 коп. за 1 м 2 загальної площі квартири (а.с.50-51).

Обидва рішення були прийняті шляхом письмового опитування членів об'єднання, що врегульовано п.4.9 статуту ОСББ „Позняки-Добробут" і підраховано лічильною комісією правління ОСББ в порядку п.4.13.6 статуту.

Таким чином, суд приходить до висновку, що відповідач при ухваленні обох оскаржуваних рішень діяв в межах своєї компетенції, згідно діючих норм на той час чинного законодавства і згідно вимог затвердженого статуту ОСББ.

У відповідності до п.1-2, ч.1 ст.15 Закону України „Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" власник - член об'єднання зобов'язаний: виконувати вимоги статуту об'єднання; виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень.

Пункт 6.2.1 статуту ОСББ „Позняки-Добробут" дублює вказану вище норму права.

Як наголошує ч.3, ст.61 ЦПК України обставини, встановлені судовим рішенням у цивільній, господарській або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлені ці обставини.

Як встановлено судовим рішенням Дарницького районного суду м. Києва від 19.07.2011 року, Ухвалою Апеляційного суду м. Києва від 14.12.2011 року, рішенням Дарницького районного суду м. Києва від 16.12.2013 року, Ухвалою Апеляційного суду м. Києва від 12.03.2014 року ОСОБА_3 мала певну заборгованість за період з 1.01.2010 року по 1.05.2011 року та з 1.10.2011 по 1.10.2013 року по сплаті спожитих житлово-комунальних послуг (а.с.34-43), яка була стягнута в судовому порядку.

24.12.2010 року Київська міська державна адміністрація прийняла розпорядження №1164 (а.с.44-45), яким було затверджено економічно-обґрунтований тариф на утримання будинку і споруд та прибудинкової території з визначення для будинку АДРЕСА_1 ОСББ „Позняки-Добробут" у розмірі 3,76 грн. за 1 м 2 загальної площі квартири для 2-16 поверхів будинку і 3,22 грн. за 1 м 2 загальної площі квартири для квартир 1 поверху (а.с.46-48). З метою стимулювання та заохочення мешканців багатоповерхових будинків м. Києва до своєчасної та повної оплати житлово-комунальних послуг КМДА 27.01.2011 року прийняла розпорядження №99 та №101, за п.2-4 яких було затверджено різні тарифи, які використовуються для нарахування плати за житлово-комунальні послуги до 20 числа поточного місяця і після 20 числа. Саме з метою такого стимулювання власників квартир даного ОСББ відповідач провів загальні збори шляхом письмового опитування, рішення яких зазначеного вище.

За правилами ч.3, ст.10 та ч.1, ст.60 ЦПК України кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених ст.61 ЦПК України.

За змістом ч.3, ст.319 ЦК України усім власникам забезпечуються рівні умови здійснення своїх прав.

У відповідності до ч.3-4, ст.19 Закону України „Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" зі змінами на 2.12.2010 року загальне майно перебуває у спільній частковій власності співвласників багатоквартирного будинку. Власники приміщень володіють, користуються і у встановлених Законом і цивільним законодавством межах розпоряджаються спільним майном.

Аналізуючи докази, зібрані у судовому засіданні, суд вважає, що вказаними рішеннями відповідач не порушив право позивача щодо забезпечення рівних умов з іншими власниками квартири у здійсненні своїх прав, а також інших прав ОСОБА_3 як власника квартири НОМЕР_2. При цьому як вбачається з розрахунку заборгованості позивач, маючи певну заборгованість, сплачувала житлово-комунальні послуги з квітня 2012 року по листопад 2013 року за тарифом 3,76 грн., за період з грудня 2013 року по березень 2014 року за тарифом 4,08 грн., а у відсутність такої заборгованості вона сплачувала ті ж спожиті житлово-комунальні послуги за тарифом 2,95 грн. за період з лютого 2011 року по березень 2012 року та з квітня 2014 року по травень 2015 року (а.с.85-86). Таким чином, поскільки в судовому засіданні не знайшли свого підтвердження обставини порушення прав позивача відповідачем при ухваленні вказаних оскаржуваних рішень, тому в задоволенні позову необхідно відмовити в повному обсязі.

У відповідності до ст.79; 88 ЦПК України поскільки суд відмовляє у задоволенні позову в повному обсязі, тому з позивача на користь відповідача необхідно стягнути 2 842 грн. судових витрат, пов'язаних з участю представників відповідача ОСОБА_5 та ОСОБА_6, які діяли від імені ОСББ на підставі договору про надання юридичних послуг від 1.03.2014 року, укладеного між ОСББ „Позняки-Добробут" і ТОВ „Київський центр права" та додатку до нього (а.с.55-57), при цьому відповідач на рахунок ТОВ сплатив вказану суму, що підтверджено документально (а.с.53; 90).

Керуючись ст.10, 11; 57-59; 60, 79; 88, 209; 213-215 ЦПК України, на підставі ч.3, ст.319 ЦК України, ч.3, ст.10 та ч.1, ст.60; ч.3, ст.61 ЦПК України, ст.10; 15; 19 Закону України „Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку", суд

В И Р І Ш И В :

В задоволенні позову ОСОБА_3 до ОСББ „Позняки-Добробут" про скасування протоколів правління (лічильної комісії) ОСББ „Позняки-Добробут" від 27.02.2012 року та засідання лічильної комісії про проведення загальних зборів членів ОСББ „Позняки-Добробут" по затвердженню нового внеску для обслуговування будинку та прибудинкової території (квартплати) від 28.10.2013 року відмовити.

Стягнути з ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженки м. Конотопа, Сумської області, (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1) на користь ОСББ „Позняки-Добробут" 2 842 грн. судових витрат.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Апеляційного суду м. Києва протягом 10 днів з дня проголошення вступної та резолютивної частини рішення через Дарницький районний суд м. Києва.

Суддя :

Дата ухвалення рішення09.07.2015
Оприлюднено21.07.2015
Номер документу46850572
СудочинствоЦивільне
Сутьпроведення загальних зборів членів ОСББ по затвердженню нового внеску

Судовий реєстр по справі —753/5273/15-ц

Рішення від 17.09.2015

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Ратнікова Валентина Миколаївна

Ухвала від 12.08.2015

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Ратнікова Валентина Миколаївна

Ухвала від 12.08.2015

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Ратнікова Валентина Миколаївна

Ухвала від 23.03.2015

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Колесник О. М.

Рішення від 09.07.2015

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Колесник О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні