Рішення
від 17.09.2015 по справі 753/5273/15-ц
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 753/5273/15-ц Головуючий у 1 - й інстанції: Колесника О.М.

№ апеляційного провадження: Доповідач - Ратнікова В.М.

22-ц/796/11602/2015

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 вересня 2015 року колегія суддів Судової палати у цивільних справах Апеляційного суду місті Києва в складі:

головуючого судді - Ратнікової В.М.

суддів - Борисової О.В.

- Кравець В.А.

при секретарі - Івановій А.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за апеляційною скаргою представника позивача ОСОБА_3 ОСОБА_4 на рішення Дарницького районного суду міста Києва від 09 липня 2015 року по цивільній справі за позовом ОСОБА_3 до ОСББ «Позняки-Добробут» про скасування протоколів правління (лічильної комісії) ОСББ та засідання лічильної комісії про проведення загальних зборів членів ОСББ по затвердженню нового внеску, -

в с т а н о в и л а:

Рішенням Дарницького районного суду міста Києва від 09 липня 2015 року ОСОБА_3 відмовлено в задоволенні позовних вимог до ОСББ «Позняки-Добробут» про скасування протоколів правління (лічильної комісії) ОСББ та засідання лічильної комісії про проведення загальних зборів членів ОСББ по затвердженню нового внеску.

Стягнуто з ОСОБА_3 на користь ОСББ «Позняки-Добробут» 2 842 грн. судових витрат.

Не погоджуючись з таким рішенням суду, представник позивача ОСОБА_3 ОСОБА_4 звернувся до суду з апеляційною скаргою, в якій просить рішення Дарницького районного суду міста Києва від 09 липня 2015 року скасувати та ухвалити нове рішення про задоволення позовних вимог в повному обсязі.

Свою апеляційну скаргу мотивує тим, що рішення суду 1-ї інстанції ухвалене з порушенням норм матеріального права, без урахування усіх обставин, що мають значення для розгляду справи. Зазначає, що, ухвалюючи оскаржуване рішення, судом 1-ї інстанції не надано жодної правової оцінки оскаржуваним протоколам на відповідності їх положенням ЦК України, Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку», статуту ОСББ «Позняки-Добробут» та не взято до уваги той факт, що оскаржуваними протоколами встановлюється дискримінація прав членів ОСББ «Позняки-Добробут» на використання спільного майна. Також, вказує на те, що в оскаржуваному рішенні суд 1-ї інстанції посилається ч.3 ст.61 ЦК України та на обставини, які нібито встановлені рішенням Дарницького районного суду м. Києва від 19.07.2011 року, рішенням Дарницького районного суду м. Києва від 16.12.2013 року, ухвалою Апеляційного суду м. Києва від 14.12.2011 року, ухвалою Апеляційного суду м. Києва від 12.03.2014 року та доказуванню не підлягають. Проте, даними рішеннями судів будь-які обставини щодо правомірності протоколу правління (лічильної комісії) ОСББ «Позняки-Добробут» від 27.02.2012 року та протоколу засідання лічильної комісії про проведення загальних зборів членів ОСББ від 28.10.2013 року не досліджувалися та правова оцінка їм не надавалась. Крім того, судом 1-ї інстанції стягнуто з позивача на користь відповідача витрати на правову допомогу в сумі 2842 грн. з порушенням приписів Закону України «Про граничний розмір компенсації витрат на правову допомогу у цивільних та адміністративних справах».

В судовому засіданні представник позивача ОСОБА_3 ОСОБА_4 підтримав доводи апеляційної скарги та просив її задовольнити.

Представник ОСББ «Позняки-Добробут» Трамбовецький АндрійВалерійович проти доводів апеляційної скарги заперечував, просив рішення суду 1-ї інстанції залишити без змін.

Заслухавши доповідь судді Ратнікової В.М., пояснення осі, які з'явилися в судове засідання, розглянувши справу в межах доводів апеляційної скарги і обґрунтованість постановленої ухвали, колегія суддів приходить до висновку, що апеляційна скарга підлягає частковому задоволенню з слідуючих підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 на праві власності належить чотирьохкімнатна квартира за АДРЕСА_1, що підтверджується свідоцтвом про права власності на квартиру від 10.06.2002 року.

11 червня 2002 року Дарницькою районною в місті Києві державною адміністрацією було затверджено статут Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 «Позняки - Добробут».

ОСОБА_3 є членом Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 «Позняки - Добробут».

24 грудня 2010 року виконавчим органом Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) було видано розпорядження за №1164 про встановлення тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій та їх структури і внесення змін до розпоряджень виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 31.08.2009 року №978, №979, від 14.08.2009 року №92, від 02.03.2010 року №114. Даним розпорядженням було затверджено тарифи та структуру тарифів, зокрема, і для Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 «Позняки - Добробут»: тариф грн. за 1 кв.м. загальної площі квартири за місяць (з ПДВ), крім квартир першого поверху - 3,76 грн., тариф грн. за 1 кв.м. загальної площі квартири першого поверху за місяць (з ПДВ) - 3,22 грн.

27 лютого 2012 року було проведено засідання правління (лічильної комісії) ОСББ «Позняки-Добробут», яке оформлено відповідним протоколом. Під час даного засідання шляхом голосування було прийнято рішення, що з квітня 2012 року (тобто в квитанціях отриманих у травні) боржники будуть платити квартплату 3,22 грн. для 1-го поверху та 3,76 грн. для 2-16 поверхів.

05 листопада 2013 року було проведено засідання лічильної комісії про проведення загальних зборів членів ОСББ «Позняки-Добробут» по затвердженню нового внеску для обслуговування будинку та прибудинкової території (квартплати), яке оформлено відповідним протоколом. Під час даного засідання шляхом голосування було прийнято рішення, що для постійних боржників внеску (квартплати) для обслуговування будинку та прибудинкової території 3,56 грн. за кв.м. для 1-го поверху та 4,08 грн. за кв.м. для 2-16 поверхів.

ОСОБА_3 вважаючи, що вказані протоколи є дискримінаційними щодо неї і порушують ст.19 Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» та п.3.2; 3.4; 3.5 статуту ОСББ «Позняки-Добробут», 17 березня 2015 року звернулася до суду з позовом до ОСББ «Позняки-Добробут» та просила суд скасувати протокол засідання правління (лічильної комісії) ОСББ «Позняки-Добробут» від 27 лютого 2012 року та скасувати протокол засідання лічильної комісії про проведення загальних зборів членів ОСББ «Позняки-Добробут» по затвердженню нового внеску для обслуговування будинку та прибудинкової території (квартплати) від 05 листопада 2013 року.

Відмовляючи ОСОБА_3 в задоволенні позовних вимог до ОСББ «Позняки-Добробут» про скасування протоколів правління (лічильної комісії) ОСББ та засідання лічильної комісії про проведення загальних зборів членів ОСББ по затвердженню нового внеску, суд 1-ї інстанції виходив з того, що позовні вимоги є необґрунтованими, не підтверджені належними та допустимими доказами, а тому правових підстав для задоволення позовних вимог, немає.

Колегія суддів вважає, що такий висновок суду 1-ї інстанції зроблений на підставі повного та об'єктивного дослідження наданих сторонами доказів та в повній мірі відповідає вимогам закону.

Статтею 4 Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» визначено, що об'єднання створюється для забезпечення і захисту прав його членів і дотримання їхніх обов'язків, належного утримання та використання неподільного і загального майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами.

Основна діяльність об'єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав власників приміщень на володіння та користування спільним майном членів об'єднання, належне утримання будинку та прибудинкової території, сприяння членам об'єднання в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов'язань, пов'язаних з діяльністю об'єднання.

Відповідно ст.9 Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» членом об'єднання може бути фізична чи юридична особа, яка є власником квартири (квартир) або приміщення (приміщень) у багатоквартирному будинку.

Згідно зі ст.10 вказаного Закону органами управління об'єднання є загальні збори його членів, правління, ревізійна комісія об'єднання. Вищим органом управління об'єднання є загальні збори. Загальні збори скликаються і проводяться згідно з вимогами статуту об'єднання. Загальні збори правомочні, якщо на них присутні більше половини членів об'єднання. Рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов'язковим для всіх членів об'єднання.

До виключної компетенції загальних зборів членів об'єднання, зокрема, відноситься: затвердження статуту об'єднання, внесення змін до нього; обрання членів правління об'єднання; визначення розмірів внесків та платежів членами об'єднання; визначення розміру матеріального та іншого заохочення членів об'єднання і правління; визначення обмежень на користування об'єктами, які перебувають у спільній власності об'єднання; прийняття рішень про передачу в оренду об'єктів, які перебувають у спільній власності членів об'єднання, фізичним і юридичним особам; затвердження угод про заснування товариств або участі у товариствах.

До компетенції правління, зокрема, відноситься: здійснення контролю за своєчасною сплатою членами об'єднання внесків і платежів та вжиття заходів щодо стягнення заборгованості згідно з законодавством; скликання та організація проведення загальних зборів членів об'єднання або зборів представників.

Пунктами 4.5, 4.8, 4.9 статуту ОСББ «Позняки-Добробут» встановлено, що загальні збори членів об'єднання є чинними, якщо на них присутні члени об'єднання або їх уповноважені представники, які мають більше ніж 50 відсотків голосів. Рішення загальних зборів приймаються більшістю в 50 відсотків голосів від загальної кількості голосів членів об'єднання, які присутні на загальних зборах. До виключної компетенції загальних зборів членів об'єднання відносяться визначення розмірів внесків та платежів членами об'єднання. Рішення загальних зборів об'єднання може бути прийняте шляхом письмового опитування членів об'єднання.

З урахуванням встановлених обставин справи, та норм матеріального права, колегія суддів приходить до висновку, що суд першої інстанції прийшов до обґрунтованого та законного висновку про те, що ОСББ «Позняки-Добробут» під час оформлення протоколу засідання правління (лічильної комісії) ОСББ «Позняки-Добробут» від 27 лютого 2012 року та протоколу засідання лічильної комісії про проведення загальних зборів членів ОСББ «Позняки-Добробут» по затвердженню нового внеску для обслуговування будинку та прибудинкової території (квартплати) від 05 листопада 2013 року діяло в межах своїх повноважень, наданих йому законом, під час їх прийняття було дотримано положення Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» та статуту ОСББ «Позняки-Добробут», а тому правових підстав для скасування даних протоколів, немає.

Доводи апеляційної скарго про те, що оскаржувані протоколи є дискримінаційними по відношенню до позивача, колегія суддів вважає необгрутованими, оскільки з наявного в матеріалах справи розрахунку вбачається, що позивач, маючи заборгованість, сплачувала житлово-комунальні послуги з квітня 2012 року по листопад 2013 року за тарифом 3,76 грн., за період з грудня 2013 року по березень 2014 року за тарифом 4,08 грн., а у відсутність такої заборгованості вона сплачувала за ті ж спожиті житлово-комунальні послуги за тарифом 2,95 грн. за період з лютого 2011 року по березень 2012 року та з квітня 2014 року по травень 2015 року. Тобто, в період коли у позивача була відсутня заборгованість зі сплати житлово-комунальних послуг відповідачем до позивача засовувалися занижені тарифи, встановлені оскаржуваними протоколами.

Твердження апелянта про те, що в оскаржуваному рішенні суд 1-ї інстанції безпідставно посилається на рішення Дарницького районного суду м. Києва від 19.07.2011 року, рішення Дарницького районного суду м. Києва від 16.12.2013 року, ухвалу Апеляційного суду м. Києва від 14.12.2011 року, ухвалу Апеляційного суду м. Києва від 12.03.2014 року, так як даними рішеннями судів будь-які обставини щодо правомірності оскаржуваних протоколів не досліджувалися та правова оцінка їм не надавалася, не є підставою для скасування правильного по суті рішення суду, оскільки в оскаржуваному рішенні суд 1-ї інстанції послався на дані рішення судів, як на підтвердження того, що в певні періоди у ОСОБА_3 була заборгованість зі сплати житлово-комунальних послуг, яка була стягнута в судовому порядку.

Доводи апелянта про те, що суд 1-ї інстанції фактично не вдавався до оцінки доказів у даній справі та не здійснював аналізу фактичних обставин справи, колегія суддів вважає необґрунтованими, оскільки суд 1-ї інстанції дотримався встановленого ст.212 ЦПК України принципу оцінки доказів, відповідно до якого суд на підставі всебічного, повного й об'єктивного розгляду обставин справи аналізує і оцінює докази, як кожен окремо, так і в їх сукупності, у взаємозв'язку, в єдності і протиріччі, і ця оцінка повинна спрямовуватися на встановлення достовірності чи відсутності обставин, які обґрунтовують доводи і заперечення сторін, та дав їм належну оцінку.

Інші доводи апеляційної скарги правильність висновків суду першої інстанції також не спростовують.

Проте, колегія суддів не може в повній мірі погодитися з висновком суду 1-ї інстанції про стягнення з ОСОБА_3 на користь ОСББ «Позняки-Добробут» 2 842 грн. судових витрат, а тому доводи апеляційної скарги в цій частині вважає обґрунтованими, виходячи з наступного.

Згідно зі ст.84 ЦПК України, витрати, пов'язані з оплатою правової допомоги адвоката або іншого фахівця в галузі права, несуть сторони, крім випадків надання безоплатної допомоги.

Граничний розмір компенсації витрат на правову допомогу встановлюється законом.

Статтею 1 Закону України «Про граничний розмір компенсації витрат на правову допомогу у цивільних та адміністративних справах» встановлено, що розмір компенсації витрат на правову допомогу у цивільних справах, в яких така компенсація виплачується стороні, на користь якої ухвалено судове рішення, іншою стороною, не може перевищувати 40 відсотків встановленої законом мінімальної заробітної плати у місячному розмірі за годину участі особи, яка надавала правову допомогу, у судовому засіданні, під час вчинення окремих процесуальних дій поза судовим засіданням та під час ознайомлення з матеріалами справи в суді, що визначається у відповідному судовому рішенні.

Законом України «Про державний бюджет на 2015 рік» встановлено, що мінімальна заробітна плата з 1 січня становить 1218 гривень.

Виходячи з зазначеного розміру мінімальної заробітної плати, вартість години участі особи, яка надавала правову допомогу, становить 487,20 грн. (1218грн.х40%), як наслідок вартість хвилини участі особи, яка надавала правову допомогу, становить 8,12 грн. (487,20грн.:60хв.).

З наявних в матеріалах справи розрахунків витрат на правову допомогу вбачається, що ОСББ «Позняки-Добробут» просить стягнути на їх користь витрати по оплаті послуг адвоката:

за складання заперечень проти позову 730,80 грн.,

за участь у судому засіданні 14.05.2015 року 1055,60 грн.;

за участь у судому засіданні 02.07.2015 року 1055,60 грн.

Відповідно до вимог ст.88 ЦПК України стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати.

Понесені позивачем витрати на правову допомогу документально підтверджені платіжним дорученням №91 від 28.04.2015 року на суму 1786,40 грн., платіжним дорученням №139 від 03.07.2015 року на суму 1055,60 грн.

З урахуванням обставин справи та даних платіжних доручень, колегія суддів приходить до висновку, що стягненню з ОСОБА_3 на користь ОСББ «Позняки-Добробут» підлягають втирати на правову допомогу в сумі 1421 грн., в тому числі: 730,80 грн. за складання заперечень проти позову; 121,80 грн. за участь у судому засіданні 14.05.2015 року (згідно журналу від 14.05.2015 року представник брав участь у судовому засіданні 15 хв. х 8,12 грн.); та 568,40 грн. за участь у судому засіданні 02.07.2015 року (згідно журналу від 13.08.2015 року адвокат представник брав участь у судовому засіданні 1год.10 хв. х 8,12 грн.).

Судом 1-ї інстанції не взято до уваги дані факти та постановлено рішення в цій частині з порушенням норм матеріального та процесуального права.

Оцінивши в сукупності докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, колегія суддів приходить до висновку, що рішення Дарницького районного суду міста Києва від 09 липня 2015 року в частині стягнення з ОСОБА_3 на користь ОСББ «Позняки-Добробут» витрат на правову допомогу необхідно змінити, зменшити суму витрат на правову допомогу, що підлягає стягненню з 2842 грн. до 1421 грн.

Керуючись ст.ст. 84, 88, 303, 307, 309, 313, 316, 319 ЦПК України, колегія суддів, -

в и р і ш и л а:

Апеляційну скаргу представника позивача Карпухіної ЛюдмилиОлексіївни Блонського Анатолія Григоровича задовольнити частково.

Рішення Дарницького районного суду міста Києва від 09 липня 2015 року змінити,зменшити суму витрат на правову допомогу, що підлягає стягненню з ОСОБА_3 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1) на користь ОСББ «Позняки-Добробут» (код ЄДРПОУ 26199173) з 2842 грн. до 1421 грн.

В іншій частині рішення Дарницького районного суду міста Києва від 09 липня 2015 року залишити без змін.

Рішення набирає законної сили з моменту його проголошення, але може бути оскаржене в касаційному порядку до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ протягом двадцяти днів.

Головуючий : Судді:

Дата ухвалення рішення17.09.2015
Оприлюднено22.09.2015
Номер документу50647433
СудочинствоЦивільне
Сутьзаснування товариств або участі у товариствах. До компетенції правління, зокрема, відноситься: здійснення контролю за своєчасною сплатою членами об'єднання внесків і платежів та вжиття заходів щодо стягнення заборгованості згідно з законодавством; скликання та організація проведення загальних зборів членів об'єднання або зборів представників. Пунктами 4.5, 4.8, 4.9 статуту ОСББ «Позняки-Добробут» встановлено, що загальні збори членів об'єднання є чинними, якщо на них присутні члени об'єднання або їх уповноважені

Судовий реєстр по справі —753/5273/15-ц

Рішення від 17.09.2015

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Ратнікова Валентина Миколаївна

Ухвала від 12.08.2015

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Ратнікова Валентина Миколаївна

Ухвала від 12.08.2015

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Ратнікова Валентина Миколаївна

Ухвала від 23.03.2015

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Колесник О. М.

Рішення від 09.07.2015

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Колесник О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні