Постанова
від 23.04.2015 по справі 808/468/15
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 квітня 2015 року 12:20Справа № 808/468/15 м.Запоріжжя Запорізький окружний адміністративний суд

у складі: головуючого - судді Чернової Ж.М.

за участю секретаря судового засідання Батигіна О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Запоріжжя адміністративну справу

за позовом: Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м.Запоріжжі

до: Державного реєстратора юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців реєстраційної служби Запорізького районного управління юстиції ОСОБА_1

про: зобов’язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

До Запорізького окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м.Запоріжжі до Державного реєстратора юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців реєстраційної служби Запорізького районного управління юстиції ОСОБА_1, в якому позивач просить суд зобов'язати відповідача відмінити державну реєстрацію припинення юридичної особи Державний заклад "Запорізька районна санітарно-епідеміологічна станція запорізької області" Міністерства охорони здоров'я України (код ЄДРПОУ 05498499) та внести до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України запис про відміну державної реєстрації припинення юридичної особи.

Позивач подав клопотання про розгляд справи без участі його представника, на позовних вимогах наполягає у повному обсязі. Вимоги позову обґрунтовує тим, що Постановою Запорізького окружного адміністративного суду від 04.03.2013 року позов відділення було задоволено у повному обсязі, стягнуто з Запорізької районної СЕС капіталізовані платежі в розмірі 532 251,46 грн. Проте, 19.12.2014 від Державного реєстратора Реєстраційної служби Запорізького районного управління юстиції надійшла інформація про припинення державної реєстрації в результаті ліквідації Запорізької районної СЕС. Вважає, що Державний реєстратор був зобов'язаний перевірити інформацію про наявність відкритих виконавчих проваджень стосовно вказаної юридичної особи. Відтак, наполягає на тому, що необхідно відмінити державну реєстрацію припинення юридичної особи Державний заклад "Запорізька районна санітарно-епідеміологічна станція запорізької області" Міністерства охорони здоров'я України (код ЄДРПОУ 05498499). Просить позов задовольнити.

Відповідач у судове засідання не з’явився, 20.04.2015 на адресу суду надійшли письмові заперечення на адміністративний позов. Просить розглядати справу без участі його представника, у задоволенні позову просить відмовити, мотивуючи тим, що при перевірці наявності виконавчих проваджень через сайт Державного підприємства «Інформаційно-ресурсний державним реєстратором не виявлено жодних виконавчих проваджень, тому була проведена державна реєстрація припинення юридичної особи Державний заклад "Запорізька районна санітарно-епідеміологічна станція запорізької області" Міністерства охорони здоров'я України (код ЄДРПОУ 05498499) на законних підставах.

Згідно з ч.1 ст.41 КАС України суд під час судового розгляду адміністративної справи здійснює повне фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу. У разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Проаналізувавши наявні матеріали та фактичні обставини справи, дослідивши і оцінивши надані докази в їх сукупності, судом встановлені наступні обставини:

Як свідчать матеріали справи, Наказом Державного закладу «Запорізька обласна санітарно-епідеміологічна станція» від 16.10.2012 № 23-09 «Про ліквідацію санітарно-підеміологічних закладів Запорізької області» було прийняте рішення про ліквідацію без правонаступника Державного закладу «Запорізька районна санітарно- епідеміологічна станція Запорізької області» Міністерства охорони здоров'я України (код ЄДРПОУ 05498499).

В процесі проведення перевірки вказаного закладу, заборгованості зі сплати страхових внесків виявлено не було, але було нараховано 532 251,46 грн. капіталізованих платежів у зв'язку з наявністю потерпілих на виробництві.

16.11.2012р. відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м.Запоріжжі звернулося до ліквідаційної комісії Запорізької районної СЕС з заявою № 04/4230 про грошові вимоги по капіталізації.

Листом від 12.12.2012 голова ліквідаційної комісії ОСОБА_2, розглянувши заяву відділення Фонду про визнання грошових вимог по капіталізації, відмовив у визнанні грошових вимог. У зв'язку з зазначеним, відділення Фонду звернулось до Запорізького окружного адміністративного суду з позовом про стягнення з Запорізької районної СЕС капіталізованих платежів в розмірі 532 251,46 грн.

Постановою Запорізького окружного адміністративного суду від 04.03.2013 року позов відділення було задоволено у повному обсязі, стягнуто з Запорізької районної СЕС капіталізовані платежі в розмірі 532 251,46 грн.

10.06.2013 відділення Фонду звернулось з заявою до Ленінського відділу Державної виконавчої служби Запорізького міського управління юстиції про прийняття виконавчого листа від 22.04.2013 р. про стягнення з Запорізької районної СЕС капіталізованих платежів в розмірі 532 251,46 грн.

Постановою від 14.06.2013 року (ВП № 38471385) державного виконавця Москаленко Є.А. було відкрите виконавче провадження за виконавчим листом від 22.04.2013 .

До теперішнього часу виконавчий лист знаходиться на примусовому виконанні у Ленінському ВДВС ЗМУЮ.

19.12.2014 від Державного реєстратора Реєстраційної служби Запорізького районного управління юстиції надійшла інформація про припинення державної реєстрації в результаті ліквідації Запорізької районної СЕС (дата реєстраційної дії 10.12.2014).

26.12.2014 відділення Фонду звернулось до Державного реєстратора юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців реєстраційної служби Запорізького районного управління юстиції ОСОБА_1 з заявою про скасування державної реєстрації припинення юридичної особи Запорізької районної СЕС. Вказану заяву було отримано державним реєстратором особисто 29.12.2014, про що свідчить Повідомлення про вручення поштового відправлення. Станом на день звернення до суду з цим позовом відповіді від державного реєстратора на заяву до відділення Фонду не надходило, припинення державної реєстрації Запорізької районної СЕС скасовано не було.

Не погоджуючись з припиненням юридичної особи - Державного закладу «Запорізька районна санітарно- епідеміологічна станція Запорізької області» Міністерства охорони здоров'я України (код ЄДРПОУ 05498499) позивач звернувся до суду.

Відповідно до частини 2 статті 19 Конституції України, органи державної влади, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Обов’язок суду вирішувати спори на підставі Конституції України закріплений положеннями принципу законності викладеного у пункті 1 частини першої статті 9 КАС України.

Судом встановлено, що 10.12.2014 державним реєстратором реєстраційної служби Запорізького районного управління юстиції Запорізької області була проведена державна реєстрація припинення юридичної особи Державний заклад "Запорізька районна санітарно-епідеміологічна станція запорізької області" Міністерства охорони здоров'я України (код ЄДРПОУ 05498499) .

Припинення юридичної особи проводилось на підставі поданих наступних згідно п.1 ст.37 ЗУ «Про державну реєстрацію идичних осіб та фізичних осіб - підприємців» документів:

-реєстраційна картка форма № 8 на проведення реєстраційної дії припинення юридичної особи у зв'язку з ліквідацією;

-довідка з Державної податкової інспекції у Запорізькому районі ГУ Міндоходів у Запорізькій області зі сплати податків і зборів №1408082200107 від 21.10.2014;

-довідка з Державної податкової інспекції у Запорізькому районі ГУ Міндоходів у Запорізькій області зі сплати єдиного внеску № 1408088100060 від 17.10.2014;

-довідка з Управління Пенсійного фонду у Запорізькому районі Запорізької області № 211/02 від 09.12.2014;

-довідка з архівної установи № 01-35/249 від 23.09.2014.

Тобто перелік документів відповідає п.1 ст.37 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» №755, яким передбачено, що для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті злиття, приєднання, поділу або перетворення голова комісії з припинення або уповноважена ним особа після закінчення процедури припинення, передбаченої законом, але не раніше закінчення строку заявлення вимог кредиторами повинна подати особисто (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) державному реєстраторові такі документи:

заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті злиття, приєднання, поділу або перетворення;

підписаний головою і членами комісії з припинення юридичної особи та затверджений засновниками (учасниками) юридичної особи або органом, до повноважень якого належить прийняття рішення про припинення юридичної особи, примірник оригіналу передавального акта, якщо припинення здійснюється в результаті злиття, приєднання або перетворення, чи розподільчого балансу, якщо припинення здійснюється в результаті поділу, або їх нотаріально засвідчені копії;

довідку архівної установи про прийняття документів, які відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню;

документ про узгодження плану реорганізації з органом доходів і зборів (за наявності податкового боргу);

довідку відповідного органу доходів і зборів про відсутність заборгованості із сплати податків, зборів;

довідку відповідного органу Пенсійного фонду України про відсутність заборгованості із сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, страхових коштів до Пенсійного фонду України та фондів соціального страхування.

Згідно п.п. 9-14 ст. 37 Закону №755, причин для залишення документів без розгляду для проведення реєстраційної дій державним реєстратором не виявлено.

За приписами п.4 ст. 36 цього Закону, державний реєстратор зобов'язаний перевірити інформацію про наявність відкритих виконавчих проваджень.

Відповідно до листа Державної реєстраційної служби України від 29.10.2014 №402/04-18-14, який було направлено начальникам реєстраційних служб головних управлінь юстиції в областях та м.Києві на виконання вимог Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення порядку відкриття бізнесу» від 15.04.2014 №1206, перевірка інформації про наявність виконавчих проваджень здійснюється через веб-сайт Державного підприємства «Інформаційно-ресурсний центр».

При перевірці наявності виконавчих проваджень через вищевказаний сайт державним реєстратором не виявлено жодних виконавчих проваджень, тому була проведена державна реєстрація припинення юридичної особи.

Отримавши заяву про скасування державної реєстрації припинення юридичної особи від Відділення виконавчої дирекції фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Запоріжжі державний реєстратор надіслав лист-запит № 3-вих від 06.01.2015 до Ленінського відділу державної виконавчої служби Запорізького міського управління юстиції для підтвердження факту закриття виконавчого провадження за № 38471385 відкритого стосовно ДЗ «Запорізька районна СЄС Запорізької області».

На вищевказаний запит державний реєстратор отримав відповідь № 115 від 14.01.2015 стосовного того, що 21.11.2014 року державний виконавець Ленінського відділу державної виконавчої служби Запорізького міського управління юстиції виніс постанову про повернення виконавчого документу стягувачу у зв'язку з не виявленням майна на яке можливо звернути стягнення. Тож інформація про виконавче провадження у відомостях про юридичну особу на сайті Державного підприємства «Інформаційно-ресурсний центр» не висвітлюється через те, що по суті виконавче провадження було закрите.

Відповідно до вищевказаного, державний реєстратор реєстраційної служби Запорізького районного управління юстиції Запорізької області провів державну реєстрацію припинення юридичної особи Державного закладу «Запорізька обласна санітарно-епідеміологічна станція» згідно ст. 36 ЗУ «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців», підстави для скасування державної реєстрації припинення вищевказаної юридичної особи відсутні.

Вищевказані факти були викладені у листі-відповіді № 44-вих від 26.01.2015 на заяву Відділення виконавчої дирекції фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Запоріжжі. Вищезазначений лист був направлений 27.01.2015 (тобто пізніше 20.01.2015 - дати яку зазначає позивач), у зв'язку очікуванням відповіді від Ленінського відділу державної виконавчої служби Запорізького міського управління юстиції, з метою довести вказані у листі факти відповідними документами, а саме підтвердження дійсного закриття виконавчого провадження станом на дату припинення юридичної особи, яке оскаржує Відділення виконавчої дирекції фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Запоріжжі.

Частиною 3 статті 2 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони: на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України; з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано; обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії); безсторонньо (неупереджено); добросовісно; розсудливо; з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи несправедливій дискримінації; пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія); з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення; своєчасно, тобто протягом розумного строку.

Відповідно до частини 1 статті 11 КАС України, розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Згідно з частиною 1 статті 71 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення позовних вимог Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м.Запоріжжі.

Керуючись ст.ст. 2, 7-12, 69, 71, 94, 158-163 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

В задоволенні адміністративного позову відмовити.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлені строки. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Запорізький окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 КАС України, або прийняття постанови у письмовому провадженні - з дня отримання копії постанови, апеляційної скарги, з подачею її копії відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя Ж.М.Чернова

Дата ухвалення рішення23.04.2015
Оприлюднено21.07.2015
Номер документу46866476
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —808/468/15

Ухвала від 30.03.2015

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Чернова Жанна Миколаївна

Постанова від 23.04.2015

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Чернова Жанна Миколаївна

Ухвала від 07.04.2015

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Чернова Жанна Миколаївна

Ухвала від 26.02.2015

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Чернова Жанна Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні