Рішення
від 17.07.2015 по справі 243/5213/15-ц
СЛОВ'ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 243/5213/15-ц

2/243/2817/2015

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 липня 2015 року м. Слов'янськ

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області в складі

головуючої судді Неженцевої О.В.

при секретарі Зима М.О.

за участю позивачки ОСОБА_1 С,В.

представника позивачки ОСОБА_2

відповідачів ОСОБА_1

ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні місцевого суду в місті Слов'янську цивільну справу за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_1, ОСОБА_3 про визнання права власності у порядку спадкування,

В С Т А Н О В И В :

04 червня 2015 року на адресу Слов'янського міськрайонного суду надійшла позовна заява ОСОБА_4, ОСОБА_5 до ОСОБА_1, ОСОБА_3 про визнання права власності в порядку спадкування.

15 червня 2015 року позивачами ОСОБА_4 та ОСОБА_5 була подана уточнена позовна заява з вимогами до ОСОБА_1, ОСОБА_3 про визнання права власності в порядку спадкування. ( а.с. 65-68)

Ухвалою Слов'янського міськрайонного суду Донецької області від 16 червня 2015 року позовна заява ОСОБА_5 в частині заявлених нею позовних вимог до ОСОБА_1, ОСОБА_3 про визнанні права власності у порядку спадкування на нерухоме майно у вигляді: ? частки житлового будинку загальною площею 439, 3 кв.м з нежитловою прибудовою та господарськими будівлями №20»а», який розташований за адресою: Донецька область, Першотравневий район, село Білосарайська Коса, вулиця Безуха, №20»а» та ? частки земельної ділянки площею 0,2440 га, яка розташована за адресою: Донецька область, Першотравневий район,село Білосарайська Коса,вулиця Безуха, №20 «а»,була повернута позивачці для пред'явлення до належного суду по підсудності.( а.с.74-75)

У тексті уточненої позовної заяви від 14 червня 2015 року позивачкою ОСОБА_4 зазначено про те, що після смерті 28 червня 2014 року її батька - ОСОБА_6, відкрилася спадщина, яка складається з наступного спадкового майна: ? частини квартири, розташованої за адресою: АДРЕСА_1; житлового будинку № 66, розташованого за адресою: Донецька область, місто Святогірськ, вулиця 1 Травня; земельної ділянки, розташованої за адресою: Донецька область, місто Святогірськ, вулиця 1 Травня, 66; майнових прав власника - засновника ПРИВАТНОГО ПІДПРИЄМСТВА «СВІТЛАНА», яке згідно довідки з Єдиного Державного реєстру підприємств та організацій України зареєстроване за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1; житлового будинку № 20 «а» з нежитловою прибудовою та господарськими будівлями, який розташований за адресою: Донецька область, Першотравневий район, село Білосарайська Коса, вулиця Безуха; земельної ділянки, розташованої за адресою: Донецька область, Першотравневий район, село Білосарайська Коса, вулиця Безуха, № 20»а» ; житлового будинку № 2 з нежитловою прибудовою та господарськими будівлями, який розташований за адресою: Донецька область, Слов'янський район, село Сидорово, вулиця Першотравнева; транспортного засобу марки TOYOTA модель PRADO, реєстраційний номер НОМЕР_1; гаражного боксу №42 у гаражному кооперативі «УГОЛЬОК».

При житті спадкодавцем ОСОБА_6 було складено заповіт від 11 лютого 2011 року, відповідно до якого він заповідав позивачці по справі ОСОБА_4: будинок та земельну ділянку за адресою: Донецька область, місто Святогірськ, вулиця 1 Травня, № 66 та майнові права власника- засновника ПП« СВІТЛАНА», що виражається у 100 ( ста) відсотках статутного складеного капіталу ( фонду) цього приватного підприємства, а ОСОБА_5 - житловий будинок з нежитловою прибудовою та господарськими будівлями, який розташований за адресою: Донецька область, Першотравневий район, село Білосарайська Коса, вулиця Безуха, № 20 «а» та земельну ділянку за адресою: Донецька область, Першотравневий район, село Білосарайська Коса, вулиця Безуха, 20 «а». Крім того, цим заповітом спадкодавець заповідав відповідачу ОСОБА_1 отримати у спадок гаражний бокс №42 у гаражному кооперативі « УГОЛЬОК» та автомобіль марки BMW 525, 1997 року випуску.

Відповідачка ОСОБА_3 є непрацездатною вдовою і має право на успадкування за законом відповідно до статті 1241 ЦК України.

Посилаючись на те, що згідно постанови приватного нотаріуса Донецького Міського нотаріального округу від 20 березня 2015 року ОСОБА_4 було відмовлено у вчиненні нотаріальної дії з причини проведення антитерористичної операції та відсутності технічної можливості оформлення спадкової справи відповідно до норм чинного законодавства (неможливість використання даних Єдиних державних реєстрів інформаційної системи Міністерства Юстиції України), немає можливості в оформленні спадкових прав після смерті ОСОБА_6 Позивачка ОСОБА_4 вважає, що у даному випадку порушуються її законні права та інтереси як спадкоємиці за заповітом та законом, тому просила суд визнати за нею право власності в порядку спадкування на: 1) ? частки житлового будинку № 66, розташованого за адресою: Донецька область, місто Святогірськ, вулиця 1 Травня, загальною площею 180, 4 кв.м.; 2) ? частки земельної ділянки площею 0,0602 га, яка розташована за адресою: Донецька область, місто Святогірськ, вулиця 1 Травня, № 66; 3) ? частки майнових прав власника - засновника ПРИВАТНОГО ПІДПРИЄМСТВА « СВІТЛАНА»,що виражається у 75 відсотках статутного складеного капіталу ( фонду) цього приватного підприємства; 4) ? частки квартири, розташованої за адресою: АДРЕСА_2; 5) ? частки житлового будинку загальною площею 67,4 кв.м з нежитловою прибудовою та господарськими будівлями, який розташований за адресою: Донецька область, Слов'янський район, село Сидорово, вулиця Першотравнева, № 2 ; 6) ? частки транспортного засобу марки TOYOTA модель PRADO, реєстраційний номер НОМЕР_1.

У судовому засіданні позивачка та її представник ОСОБА_2, який діє на підставі нотаріально посвідченої довіреності від 03 червня 2015 року, позовні вимоги підтримали у повному обсязі і додатково пояснили, що заповіт від 11 лютого 2011 року спадкодавцем при житті не був змінений або скасований, тому є чинним і повинен бути врахований при визначенні спадкоємців за законом та заповітом. Незважаючи на те, що відповідачка ОСОБА_3 перебувала у шлюбі з ОСОБА_6 з 15 листопада 1991 року, спадкове майно не було спільно придбане ними, як подружжям, бо ? частки квартири АДРЕСА_3 належали ОСОБА_6 на підставі свідоцтва про право власності від 29 лютого 1996 року №1780 відповідно до положень Закону України « Про приватизацію державного житлового фонду», а земельна ділянка та житловий будинок у місті Святогірську, житловий будинок у селі Сидорове Слов'янського району, автомобіль марки TOYOTA модель PRADO, Приватне підприємство « СВІТЛАНА» - були отримані спадкодавцем на підставі відповідних договорів дарування, посвідчених у нотаріальному порядку. З урахуванням права ОСОБА_3, як непрацездатної дружини, на отримання обов'язкової частки у спадщині, розмір частки ОСОБА_4 при спадкуванні за заповітом на жилий будинок і земельну ділянку у місті Святогірську, у приватному підприємстві «СВІТЛАНА» буде складати -3/4 частки; а при спадкуванні за законом відносно квартири АДРЕСА_3 - ? частку, відносно жилого будинку у селі Сидорове Слов'янського району та автомобіля марки TOYOTA модель PRADO - по ? частці. Зазначили, що з причини відсутності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину за заповітом і за законом, що підтверджено письмовою відмовою від 20 березня 2015 року нотаріуса у видачі свідоцтва про право на спадщину, спадкоємиця ОСОБА_4 позбавлена можливості оформити свої спадкові права та здійснювати у повному обсязі свої права як власника на це майно.

Відповідачка ОСОБА_3 первісно безпосередньо приймала участь у судовому розгляді справи - 25 червня 2015 року, 09 липня 2015 року та 16 липня 2015 року, а у подальшому подала 16 липня 2015 року письмову заяву про визнання нею уточнених позивачкою ОСОБА_4 позовних вимог від 14 червня 2015 року у повному обсязі та подальшого проведення судового розгляду справи у її відсутність з урахуванням її думки щодо позову. При таких обставинах, з урахуванням думки інших учасників судового розгляду, суд вважає можливим провести розгляд справи по суті у її відсутність.

Відповідач ОСОБА_1 у судовому засіданні заявлені позовні вимоги визнав у повному обсязі та зазначив, що його дружина - позивачка по справі, має право успадкувати визначену нею частку у цьому майні, виходячи із того, що єдиними спадкоємцями першої черги за законом є: донька спадкодавця ОСОБА_4 та дружина спадкодавця ОСОБА_3 Спадкоємицею за заповітом від 11 лютого 2011 року є також його донька ОСОБА_5, яка є онукою спадкодавця.

Вислухавши пояснення позивачки, її представника, відповідача ОСОБА_1, вивчивши матеріали справи і дослідивши надані докази, суд у межах заявлених позовних вимог

( стаття 11 ЦПК України) установив наступне.

Згідно з положеннями частини 1статті 3 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутись за захистом порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до свідоцтва серії I-HO №768087, виданого 01липня 2014 року Донецьким міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного управління юстиції у Донецькій області, ОСОБА_6 помер 28 червня2014 року у віці 73 років, про що цим міським відділом РАЦ 01 липня 2014 року складено відповідний актовий запис про смерть за №581.( а.с. 94).

Згідно положень статті 1216 ЦК України спадкування є перехід прав та обов'язків

(спадщини) від фізичної особи, яка померла ( спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до статті 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права і обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Із матеріалів справи убачається, що після смерті ОСОБА_6 відкрилася спадщина на наступне майно: ? частини квартири, розташованої за адресою: АДРЕСА_1, яка належала спадкодавцеві на підставі свідоцтва про право власності на квартиру (будинок), виданого представництвом фонду Державного майна України в м. Донецьку 29 лютого 1996 року за № 1780 ( а.с.50, 91,92); житлового будинку № 66, розташованого за адресою: Донецька область, місто Святогірськ, вулиця 1 Травня, який належав спадкодавцеві на підставі договору дарування житлового будинку, посвідченого 15 квітня 2009 року нотаріусом Слов'янського міського нотаріального округу Донецької області ОСОБА_7 за реєстровим №1962 ( а.с. 37, 118-119); земельної ділянки, розташованої за адресою: Донецька область, місто Святогірськ, вулиця 1 Травня, 66, загальною площею 0,0602 га кадастровий номер 1414170500:01:002:0560, яка розташована за адресою: Донецька область, місто Святогірськ, вулиця 1 травня,66; цільове призначення (використання) земельної ділянки-для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд, яка належала спадкодавцю на підставі державного акту серії ЯЖ№ 438862, виданого Святогірською міською Радою 15 липня 2009 року( а.с.39,88); майнових прав власника - засновника ПРИВАТНОГО ПІДПРИЄМСТВА «СВІТЛАНА», яке згідно довідки з Єдиного Державного реєстру підприємств та організацій України зареєстроване за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1; ідентифікаційний код 24312069, яке належало спадкодавцю на підставі договору дарування корпоративних прав, посвідченого 26 жовтня 2007 року приватним нотаріусом Донецького міського нотаріального округу ОСОБА_8 за реєстровим номером 6438 ( а.с.54, 55-56, 95); житлового будинку № 2 з нежитловою прибудовою та господарськими будівлями, який розташований за адресою: Донецька область, Слов'янський район, село Сидорово, вулиця Першотравнева, який належав спадкодавцеві на підставі договору дарування житлового будинку, посвідченого 15 березня 2012 року приватним нотаріусом Слов'янського міського нотаріального округу Донецької області ОСОБА_7 за реєстровим номером 1234 ( а.с. 42, 43, 115-116); транспортного засобу марки TOYOTA модель PRADO, реєстраційний номер НОМЕР_1, державний номер НОМЕР_1, номер кузова НОМЕР_2, який належав спадкодавцю на підставі свідоцтва про реєстрацію САК-067144 від 20 вересня 2011 року ( а.с. 59,120).

Відповідно до положень статті 1217 ЦК України спадкування здійснюється за законом або заповітом.

Згідно статті 1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу. Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.

У першу чергу право на спадкування за законом, згідно статті 1261 ЦК України, мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Позивачка ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, є донькою спадкодавця ОСОБА_6, що підтверджено копією свідоцтва про її народження та копією свідоцтва про одруження ( а.с.7-10,19), відповідач ОСОБА_1 - зятем спадкодавця( а.с.14-16,19), а відповідачка ОСОБА_3,ІНФОРМАЦІЯ_3, є дружиною спадкодавця (а.с.96).

При житті ОСОБА_6 склав заповіт від 11 лютого 2011 року, відповідно до якого він заповідав позивачам по справі: ОСОБА_4 - будинок та земельну ділянку за адресою: Донецька область, місто Святогірськ, вулиця 1 Травня, № 66 та майнові права власника-засновника ПП« СВІТЛАНА»,що виражається у 100 (ста) відсотках статутного складеного капіталу ( фонду) цього приватного підприємства; ОСОБА_5 - житловий будинок з нежитловою прибудовою та господарськими будівлями, який розташований за адресою: Донецька область, Першотравневий район, село Білосарайська Коса, вулиця Безуха, № 20 «а» та земельну ділянку за адресою: Донецька область, Першотравневий район, село Білосарайська Коса, вулиця Безуха, 20 «а». Крім того, цим заповітом спадкодавець заповідав ОСОБА_1 отримати у спадок гаражний бокс №42 у гаражному кооперативі « УГОЛЬОК» та автомобіль марки BMW 525, 1997 року випуску. Зазначений заповіт не був змінений чи скасований спадкодавцем ( а.с. 28,107, 89-90)

Згідно положень статті 1233 ЦК України заповіт є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті.

Відповідачка ОСОБА_3 є непрацездатною вдовою і має право на успадкування відповідно до статті 1241 ЦК України, положеннями якої передбачено, що неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова(вдовець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов'язкова частка).

Спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її, що передбачено положеннями частини 1 статті 1268 ЦК України.

Згідно частин 1 та 2 статті 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини. Особа, яка подала заяву про прийняття спадщини, може відкликати її протягом строку, встановленого для прийняття спадщини.

Для прийняття спадщини, згідно частини 1 статті 1269 ЦК України, встановляється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Із матеріалів справи убачається, що звернення спадкоємців ОСОБА_4 ( за законом і заповітом), ОСОБА_1М.( за заповітом) та ОСОБА_3 ( за законом) мало місце у визначений законом строк і порядок, про що свідчать фотокопії матеріалів спадкової справи №20/2014 до майна померлого 28 червня 2014 року ОСОБА_6, які були надані на запит суду приватним нотаріусом Донецького міського нотаріального округу ОСОБА_9В.( а.с.122-137)

Положеннями статті 1296 ЦК України передбачено, що спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину. Якщо спадщину прийняло кілька спадкоємців, свідоцтво про право на спадщину видається кожному з них із визначенням імені та часток у спадщині інших спадкоємців. Відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Згідно статті 1297 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину у складі якої є нерухоме майно, зобов'язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно. Якщо спадщину прийняло кілька спадкоємців, свідоцтво про право на спадщину видається на ім'я кожного із них, із зазначенням імені та частки у спадщині інших спадкоємців.

Свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення шести місяців з часу відкриття спадщини, що передбачено положеннями частини 1 статті 1268 ЦК України.

Із матеріалів справи та матеріалів спадкової справи №20/2014 убачається, що свідоцтва про право на спадщину за законом та заповітом спадкоємцям майна після смерті ОСОБА_6 не видавалися. ( а.с.122-137)

Як убачається із постанови приватного нотаріусу Донецького міського нотаріального округу ОСОБА_9 від 20 березня 2015 року за № 7/02-31, ( далі- за текстом постанови) «згідно наказу Міністерства юстиції України від 17 червня 2014 року № 953/5 «Про невідкладні заходи щодо захисту прав громадян на території проведення антитерористичної операції», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 17 червня 2014 року за № 64025471( із змінами, внесеними Наказом Міністерств юстиції України 29.10.2014 №1801/5, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 30 жовтня 2014 року №1361/26138 «Про припинення доступу до деяких реєстрів інформаційної системи Міністерства юстиції України», Державним підприємством « Інформаційний центр Міністерства юстиції України тимчасово припинено доступ користувачів до Єдиних та Державних реєстрів інформаційної системи Міністерства юстиції України, а саме Державного реєстру обтяжень рухомого майна, Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Спадкового реєстру, … до закінчення антитерористичної операції на сході України в деяких населених пунктах Луганської та Донецької області, в т.ч. в міст Донецьку. Оскільки нотаріус позбавлений можливості виконати зазначені приписи чинного законодавства виходячи з викладеного, керуючись ст. 49 Закону України «Про нотаріат» п.1глави 13 розділу I Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України», ОСОБА_4 було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на майно померлого ОСОБА_6П.( а.с.137,34)

Відповідно до витягу з єдиного реєстру нотаріусів України, приватний нотаріус ОСОБА_9, номер свідоцтва 1704, не змінила своє місце здійснення нотаріальної діяльності і на даний час значиться за адресою: 83050, місто Донецьк, вулиця Університетська, 42-1, що є місцем, яке на даний час тимчасово не контролюється Україною.( а.с.82)

Згідно роз'яснень, викладених у пункті 23 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року №7 «Про судову практику у справах про спадкування», свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину у порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Суд вважає, що у позивачки ОСОБА_4, з зазначеної у постанові нотаріусу від 20 березня 2015 року причини відсутнє на даний час право на оформлення своїх спадкових прав через органи нотаріату, тому це її право підлягає захисту у судовому порядку.

Згідно роз'яснень, викладених у пунктах 9 та 10 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року №7 « Про судову практику у справах про спадкування», вирішуючи питання про спадкування частки учасника підприємницького товариства, необхідно враховувати, що це допускається статтями 130,147, 166 ЦК, статтями 55,69 Закону України від 19 вересня 1991року №1576-XII « Про господарські товариства» і не підпадає під заборону пункту 2 частини першої статті 1219 ЦК. При цьому спадкується не право на участь, а право на частку в статутному ( складеному) капіталі.

Відповідно до статті 1225 ЦК право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами спадкування( зі збереженням її цільового призначення) при підтвердженні цього права спадкодавця державним актом на право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом.

Як раніше зазначалося судом, з урахуванням права ОСОБА_3, як непрацездатної дружини за положеннями статті 1241 ЦК України на отримання обов'язкової частки у спадщині, розмір частки ОСОБА_4 при спадкуванні за заповітом на жилий будинок і земельну ділянку у місті Святогірську, у приватному підприємстві «СВІТЛАНА» буде складати - по 3/4 частки; а при спадкуванні за законом відносно квартири АДРЕСА_3 - ? частку, відносно жилого будинку у селі Сидорове Слов'янського району та автомобілі марки TOYOTA модель PRADO - по ? частці.

Судом під час розгляду справи по суті було встановлено, що визнання відповідачкою ОСОБА_3 позовних вимог ОСОБА_4 за цим позовом не суперечить закону і не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, тому таке визнання позову на підставі положень статті 174 ЦПК України може бути визнано судом.

Проаналізувавши встановлені обставини по справі та надані сторонами докази в їх сукупності, суд приходить до висновку про законність та обгрунтованість позовних вимог ОСОБА_4, тому у судовому порядку за нею підлягає визнанню право власності у порядку спадкування за заповітом, на наступне майно:

- ? частки житлового будинку №66, розташованого по вулиці 1 травня у місті Святогірську м. Слов'янськ Донецької області, житловою площею 65,0 кв.м., загальною 180, 4 кв.м.- А-2, з господарськими спорудами: вбиральня цегляна - В, колодязь -№1,огорожа - №2 ;

- ? частки земельної ділянки загальною площею 0,0602 га кадастровий номер 1414170500:01:002:0560,яка розташована за адресою: Донецька область, місто Святогірськ, вулиця 1 травня,66; цільове призначення (використання) земельної ділянки-для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд;

- ? частки майнових прав власника засновника ПРИВАТНОГО ПІДПРИЄМСТВА «СВІТЛАНА», що виражається у 75 (сімдесяти п'яти) відсотках статутного складеного капіталу( фонду) цього підприємства, ідентифікаційний код 24312069.

Крім того, за ОСОБА_4 підлягає визнанню право власності у порядку спадкування за законом на наступне майно:

- ? частки квартири АДРЕСА_4, загальною площею - 70, 2кв.м,житловою площею- 40,0 кв.м., в тому числі: перша кімната - 17,2 кв.м., друга кімната- 12,6 кв.м, третя кімната- 10,2 кв.м., кухня - 8,6 кв.м.,ванна кімната- 2,9 кв.м.,вбиральня - 1,1кв.м., коридор - 11,2 кв.м.,вбудована шафа - 0,3 кв.м., кладова ( веранда) - 1,5 кв.м.,балкон (тераса) -1,1(3,7) кв.м., лоджія -3,5 (7,0) кв.м.;

- ? частки житлового будинку житловою площею 26,8 кв.м, загальною площею 67,4 кв.м.- А-1, з господарчо - побутовими спорудами, а саме: льох вапняні блоки- Б, сарай дерево- В, літня кухня дерево- Г, огорожа №1-3, колодязь - № 4, розташовані за адресою: с. Сидорове Слов'янського району Донецької області, вулиця Першотравнева(вул. Первомайська),будинок №2;

- ? частки транспортного засобу марки TOYOTA модель PRADO, 2007 року випуску, державний номер НОМЕР_1, номер кузова НОМЕР_2, який належав спадкодавцю на підставі свідоцтва про реєстрацію САК-067144 від 20 вересня 2011 року.

Позивачка та її представник не вимагали компенсації за понесені судові витрати, пов'язані із зверненням до суду.

Керуючись статтями 11,57-61,174,209, 212,213, 214, 215 Цивільного процесуального кодексу України, статтями 1216-1223,1233,1258,1261,1268,1269,1270,1296-1298 Цивільного кодексу України,

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги ОСОБА_4 задовольнити.

Визнати за ОСОБА_4,ІНФОРМАЦІЯ_2, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3, НОМЕР_4, виданий Ворошиловським РВ УМВС України в місті Донецьку Донецькій області 30 липня 1996 року, право власності у порядку спадкування за заповітом, посвідченого 11 лютого 2011 року приватним нотаріусом Донецького міського нотаріального округу ОСОБА_9, реєстровий номер 393, після смерті 28 червня 2014 року ОСОБА_6 на наступне майно:

-? частки житлового будинку №66, розташованого по вулиці 1 травня у місті Святогірську м. Слов'янськ Донецької області, житловою площею 65,0 кв.м., загальною 180, 4 кв.м.- А-2, з господарськими спорудами: вбиральня цегляна - В, колодязь -№1,огорожа - №2, який належав спадкодавцю на підставі договору дарування житлового будинку, посвідченого 15 квітня 2009 року нотаріусом Слов'янського міського нотаріального округу Донецької області ОСОБА_7 за реєстровим №1962;

- ? частки земельної ділянки загальною площею 0,0602 га кадастровий номер 1414170500:01:002:0560,яка розташована за адресою: Донецька область, місто Святогірськ, вулиця 1 травня,66; цільове призначення (використання) земельної ділянки-для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд, яка належала спадкодавцю на підставі державного акту серії ЯЖ№ 438862, виданого Святогірською міською Радою 15 липня 2009 року;

- ? частки майнових прав власника засновника ПРИВАТНОГО ПІДПРИЄМСТВА «СВІТЛАНА», що виражається у 75 (сімдесяти п'яти) відсотках статутного складеного капіталу( фонду) цього підприємства, ідентифікаційний код 24312069.

Визнати за ОСОБА_4,ІНФОРМАЦІЯ_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3, НОМЕР_4, виданий Ворошиловським РВ УМВС України в місті Донецьку Донецькій області 30 липня 1996 року, право власності у порядку спадкування за законом після смерті 28 червня 2014 року ОСОБА_6 на наступне майно:

- ? частки квартири АДРЕСА_4, загальною площею - 70, 2кв.м,житловою площею- 40,0 кв.м., в тому числі: перша кімната - 17,2 кв.м., друга кімната- 12,6 кв.м, третя кімната- 10,2 кв.м., кухня - 8,6 кв.м.,ванна кімната- 2,9 кв.м.,вбиральня - 1,1кв.м., коридор - 11,2 кв.м.,вбудована шафа - 0,3 кв.м., кладова ( веранда) - 1,5 кв.м.,балкон (тераса) -1,1(3,7) кв.м., лоджія -3,5 (7,0) кв.м., яка належала спадкодавцю на підставі свідоцтва про право власності на квартиру( будинок), виданого представництвом фонду Державного майна України в м. Донецьку 29 лютого 1996 року за № 1780;

- ? частки житлового будинку житловою площею 26,8 кв.м, загальною площею 67,4 кв.м.- А-1, з господарчо - побутовими спорудами, а саме: льох вапняні блоки- Б, сарай дерево- В, літня кухня дерево- Г, огорожа №1-3, колодязь - № 4, розташовані за адресою: с. Сидорове Слов'янського району Донецької області, вулиця Першотравнева(вул. Первомайська),будинок №2; який належав спадкодавцю на підставі договору дарування житлового будинку, посвідченого 15 березня 2012 року приватним нотаріусом Слов'янського міського нотаріального округу Донецької області ОСОБА_7 за реєстровим номером 1234;

- ? частки транспортного засобу марки TOYOTA модель PRADO, 2007 року випуску, державний номер НОМЕР_1, номер кузова НОМЕР_2, який належав спадкодавцю на підставі свідоцтва про реєстрацію САК-067144 від 20 вересня 2011 року.

Апеляційна скарга на рішення суду подається Апеляційному суду Донецької області через Слов'янський міськрайонний суд Донецької області протягом десяти днів з дня його проголошення, а особами, які не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, - протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя: О.В. Неженцева

СудСлов'янський міськрайонний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення17.07.2015
Оприлюднено23.07.2015
Номер документу46974865
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —243/5213/15-ц

Рішення від 17.07.2015

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Неженцева О. В.

Рішення від 17.07.2015

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Неженцева О. В.

Ухвала від 16.07.2015

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Неженцева О. В.

Ухвала від 16.06.2015

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Неженцева О. В.

Ухвала від 16.06.2015

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Неженцева О. В.

Ухвала від 05.06.2015

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Неженцева О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні