Рішення
від 15.07.2015 по справі 323/3195/14-ц
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Дата документу Справа №

Апеляційний суд Запорізької області

Є.у.№ 323/3195/14-ц

№ провадження

22-ц/778/1999/15 Головуючий у 1 інстанції: Фісун Н.В.

Суддя-доповідач: ОСОБА_1

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 липня 2015 року м. Запоріжжя

Колегія суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Запорізької області у складі:

головуючого: Боєвої В.В.,

суддів: Коваленко А.І.,

ОСОБА_1,

при секретарі Бурак А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за апеляційною скаргою Відокремленого структурного підрозділу «Оріхівський коледж Таврійського державного агротехнологічного університету» на рішення Оріхівського районного суду Запорізької області від 30 січня 2015 року у справі за позовом Відокремленого структурного підрозділу «Оріхівський коледж Таврійського державного агротехнологічного університету» до ОСОБА_2 про виселення без надання іншого помешкання та стягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И Л А:

У вересні 2014 року Відокремлений структурний підрозділ «Оріхівський коледж Таврійського державного агротехнологічного університету» звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 про виселення без надання іншого помешкання та стягнення заборгованості.

У позові зазначав, що у Відокремленого структурного підрозділу «Оріхівський коледж Таврійського державного агротехнологічного університету» в оперативному управлінні знаходиться студентський гуртожиток, який розташований за адресою: вул. Карла Маркса, 78, м. Оріхів Запорізької області. Відповідач не є працівником ВСП «Оріхівський коледж ТДАТУ» чи студентом освітньої установи. Порядок надання житлової площі у гуртожитках визначається законодавством Союзу РСР, цим Кодексом та іншими актами законодавства Української РСР .Статтею 129 ЖК Української РСР передбачено, що на підставі рішення про надання жилої площі в гуртожитку - адміністрація підприємства, установи, організації видає громадянинові спеціальний ордер, який є єдиною підставою для вселення на надану жилу площу. Однак, ВСП «Оріхівський коледж ТДАТУ» не приймалося рішення про надання жилої площі відповідачу в гуртожитку, а тому і не видавався відповідачу спеціальний ордер, який є єдиною підставою для вселення на житлову площу.

Крім того, згідно з п. 16 Примірного положення про студентський гуртожиток вищого навчального закладу затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 13 листопада 2007 року, взагалі проживання в студентських гуртожитках, сторонніх осіб, розміщення підрозділів вищого навчального закладу, а також інших, організацій забороняється.

Таким чином, відповідач проживає у студентському гуртожитку без будь-яких правових, підстав, не кажучи про відсутність будь-якого документа, який би надавав право відповідачу на вселення до студентського гуртожитку.

До того ж, відповідачем за час проживання в кімнаті № 25 студентського гуртожитку, нерегулярно сплачуються платежі за користування жилою площею кімнати, внаслідок чого станом на 01 вересня 2014 року утворилася заборгованість по оплаті за комунальні послуги у розмірі 2 678,23 грн. Просить виселити ОСОБА_2 з кімнати № 25 студентського гуртожитку по вул. Карла Маркса, 78 в м. Оріхові Запорізької області без надання іншого жилого приміщення та стягнути з ОСОБА_2 на користь ВСП «Оріхівський коледж ТДАТУ» заборгованість за надані комунальні послуги та проживання у розмірі 2678,23 грн. і сплачений судовий збір у розмірі 487,20 грн.

12 січня 2015 року позивач уточнив позовні вимоги, просив виселити ОСОБА_2 з кімнати № 25 студентського гуртожитку по вул. Карла Маркса, 78 в м. Оріхові Запорізької області без надання іншого жилого приміщення та стягнути сплачений судовий збір у розмірі 487,20 грн.

Рішенням Оріхівського районного суду Запорізької області від 30 січня 2015 року відмовлено у задоволенні позову.

Стягнуто з Відокремленого структурного підрозділу «Оріхівський коледж Таврійського державного агротехнологічного університету» в дохід держави судові витрати у розмірі 243 грн. 60 коп.

Не погодившись з рішенням суду, Відокремлений структурний підрозділ «Оріхівський коледж Таврійського державного агротехнологічного університету» подав апеляційну скаргу, в якій, посилаючись на порушення судом першої інстанції норм матеріального і процесуального права, просить скасувати рішення суду та ухвалити нове рішення про задоволення позовних вимог.

Заслухавши у засіданні апеляційного суду суддю - доповідача, пояснення представника апелянта ОСОБА_3, заперечення відповідача ОСОБА_2, перевіривши законність і обґрунтованість рішення та обставини справи в межах доводів апеляційної скарги і вимог, заявлених в суді першої інстанції, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає частковому задоволенню з таких підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 309 ЦПК України підставами для скасування рішення суду першої інстанції і ухвалення нового рішення або зміни рішення є:

1) неповне з'ясування судом обставин, що мають значення для справи;

2) недоведеність обставин, що мають значення для справи, які суд вважав встановленими;

3) невідповідність висновків суду обставинам справи;

4) порушення або неправильне застосування норм матеріального або процесуального права, а також розгляд і вирішення справи неповноважним судом; участь в ухваленні рішення судді, якому було заявлено відвід на підставі обставин, що викликали сумнів у неупередженості судді, і заяву про його відвід визнано судом апеляційної інстанції обґрунтованою; ухвалення чи підписання постанови не тим суддею, який розглядав справу.

Як установлено судом, ОСОБА_2 зареєстрована та проживає в кімнаті № 25 студентського гуртожитку по вул. Карла Маркса, 78 в м. Оріхові Запорізької області. Вона не є працівником відокремленого структурного підрозділу «Оріхівський коледж Таврійського державного агротехнологічного університету» чи студентом цієї освітньої установи.

Відмовляючи у задоволенні позову суд посилався на те, що позивач не довів те, що при вселенні ОСОБА_2 гуртожиток був призначений тільки для проживання студентів (учнів) та взагалі має статус студентського гуртожитку, тому застосував положення Закону України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків».

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» сфера дії цього Закону поширюється на громадян, які на законних підставах тривалий час (не менше п'яти років) зареєстровані та фактично проживають у гуртожитках, призначених для проживання одиноких громадян або для проживання сімей, та не мають іншого власного житла. ОСОБА_4 не поширюється на громадян, які проживають у гуртожитках, призначених для тимчасового проживання у зв'язку з навчанням.

Суду апеляційної інстанції позивачем наданий акт приймання-передачі будівель, споруд, інших основних засобів, що належить Оріхівському сільськогосподарського технікуму до Таврійського державного агротехнологічного університету від 14.03.2014 року, з якого вбачається, що зазначений студентський гуртожиток у зв’язку з реорганізацією технікуму переданий на баланс Таврійського державного агротехнологічного університету та за актом приймання передачі від 07 травня 2014 року цей гуртожиток переданий ВСП «Оріхівський коледж ТДАТУ» в оперативне управління.

Пунктом 7 Положення про студентський гуртожиток ВСП «Оріхівський коледж ТДАТУ», затверджений 19.09.2014 року у гуртожитках можуть бути надані місця для тимчасового проживання, за умови наявності вільних місць.

ОСОБА_2 мешкає в зазначеній кімнаті гуртожитку на підставі договору №516 найму житлового приміщення у гуртожитках Оріхівського сільськогосподарського технікуму, укладеному 26 грудня 2011 року між Оріхівським сільськогосподарським технікумом (правонаступником якого є ВСП «Оріхівський коледж ТДАТУ») та ОСОБА_2. За умовами п.7.1 зазначеного договору хоча цей договір набув чинності з моменту підписання і діяв протягом одного року, проте якщо за один місяць до закінчення терміну дії договору жодна із сторін не попередить письмово другу сторону про свій намір розірвати договір, його дія пролонгується ще на один рік.

Стаття 764 ЦК України передбачає можливість поновлення договору найму, яка зводиться по суті до автоматичного продовження попередніх договірних відносин на той самий строк без укладення нового договору за умови, що наймач продовжує користуватися майном після закінчення строку дії договору найму та немає заперечень наймодавця протягом одного місяця після закінчення строку договору.

Таким чином, наймач ОСОБА_2 продовжує користуватися майном після закінчення строку дії договору найму, немає заперечень наймодавця протягом одного місяця після закінчення строку договору зазначений договір найму, укладений сторонами, автоматично продовжувався на той самий строк (один рік) та його дія була продовжена до 26 грудня 2014 року. Тому позов про її виселення є передчасним.

Згідно з п. 1.2 Положення про відокремленого структурного підрозділу «Оріхівський коледж Таврійського державного агротехнологічного університету» відокремленого структурного підрозділу «Оріхівський коледж Таврійського державного агротехнологічного університету» ВСП «Оріхівський коледж Таврійського державного агротехнологічного університету» є правонаступником ( в межах переданого йому майна та зобов’язань) Оріхівського сільськогосподарського технікуму, вищим навчальним закладом першого рівня акредитації без права юридичної особи, який здійснює освітню діяльність. Коледж від імені ТДАТУ може бути позивачем (а.с. 4-5).

Між тим, суд не дав належної оцінки тому, що ВСП «Оріхівський коледж Таврійського державного агротехнологічного університету» не є юридичною особою і не може звертатися з позовом від свого імені, позивачем може бути тільки від імені Таврійського державного агротехнологічного університету та не залучив до справи належного позивача - Таврійський державний агротехнологічний університет.

З огляду на зазначене, позов ВСП «Оріхівський коледж Таврійського державного агротехнологічного університету» про виселення задоволенню не підлягає з інших, ніж зазначено судом першої інстанції підстав.

Тому колегія суддів вважає, що рішення суду першої інстанції на підставі п. 3 та п. 4 ч. 1 ст. 309 ЦПК України підлягає зміні в частині правового обґрунтування відмови у позові.

Керуючись ст.ст. 307, 309, 314, 316, 317 ЦПК України, судова колегія

В И Р І Ш И Л А:

Апеляційну скаргу Відокремленого структурного підрозділу «Оріхівський коледж Таврійського державного агротехнологічного університету» задовольнити частково.

Рішення Оріхівського районного суду Запорізької області від 30 січня 2015 року у цій справі змінити:

Відмовити у задоволенні позову Відокремленого структурного підрозділу «Оріхівський коледж Таврійського державного агротехнологічного університету» до ОСОБА_2 про виселення без надання іншого помешкання з інших підстав правового обґрунтування.

Рішення набирає законної сили з моменту проголошення, проте може бути оскаржене протягом двадцяти днів шляхом подачі касаційної скарги до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ.

Головуючий:

Судді:

Дата ухвалення рішення15.07.2015
Оприлюднено23.07.2015
Номер документу47062230
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —323/3195/14-ц

Рішення від 15.07.2015

Цивільне

Апеляційний суд Запорізької області

Денисенко Т. С.

Ухвала від 16.03.2015

Цивільне

Апеляційний суд Запорізької області

Денисенко Т. С.

Рішення від 30.01.2015

Цивільне

Оріхівський районний суд Запорізької області

Фісун Н. В.

Рішення від 30.01.2015

Цивільне

Оріхівський районний суд Запорізької області

Фісун Н. В.

Ухвала від 23.09.2014

Цивільне

Оріхівський районний суд Запорізької області

Фісун Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні