Рішення
від 01.04.2010 по справі 2-126/10
ВЕЛИКОБУРЛУЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Великобурлуцький районний суд Харківської області

смт. Великий Бурлук, вул. Леніна, 9, 62602, (05752) 5-41-34

Справа № 2-126

2010 р.

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

„01В» квітня 2010 року Великобурлуцький районний суд

Харківської області

в складі головуючого - судді РИКОВА М.І.

при секретарі ДРИЛЬ Т.І.

представника позивача ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Великий Бурлук справу за позовом ОСОБА_2 до товариства з обмеженою відповідальністю «Росія» про визнання договору оренди земельної частки (паю) припиненим та повернення земельної ділянки з неналежного користування, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_2 звернулась до суду з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю „РосіяВ» (далі ТОВ „РосіяВ» ) Великобурлуцького району Харківської області про визнання договору оренди земельної частки (паю) припиненим та повернення земельної ділянки з неналежного користування відповідача, обґрунтовуючи це тим, що 20 лютого 2000 року ОСОБА_3 з ТОВ „РосіяВ» уклала договір оренди земельної частки (паю) строком на 20 років. Право розпорядження земельною часткою підтверджувалось сертифікатом на право на земельну частку (пай) серії ХР № 0233539. Вказаний договір зареєстрований Черненською сільською радою в книзі записів договорів на право тимчасового користування землею 12 лютого 2000 року за № 513.

В липні 2006 року ОСОБА_3 померла, у зв'язку з чим право на спадщину перейшло до позивача. Договір оренди земельної ділянки з ТОВ „РосіяВ» вона не укладала.

14 лютого 2008 року на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) ОСОБА_2 отримано державний акт на право власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Черненської сільської ради.

Позивач просила визнати договір оренди земельної частки (паю), укладений 20 лютого 2000 року між ОСОБА_3 та ТОВ „РосіяВ» , припиненим з 14 лютого 2008 року, тобто з моменту отримання державного акта, оскільки вона набула статусу власника земельної ділянки, змінився предмет оренди та статус сторін договору, але дія раніше укладеного договору, всупереч вимогам законодавства України, не припинена. Також позивач просила суд зобов'язати відповідача передати належну їй на праві власності земельну ділянку.

В судовому засіданні представник позивача ОСОБА_1 підтримав позовні вимоги позивача в повному обсязі, при цьому доповнив, що після отримання ОСОБА_2 державного акту, остання намагалась укласти договір оренди з відповідачем, але ТОВ „РосіяВ» проігнорувало вимогу групи землевласників щодо укладення договорів оренди земельних ділянок. 18 вересня 2009 року постановою господарського суду Харківської області ТОВ „РосіяВ» визнано банкрутом та відкрита ліквідаційна процедура. Ліквідатором вищевказаного товариства призначено ОСОБА_4 В добровільному порядку відповідач не бажає припиняти договір, який укладено 20 лютого 2000 року на підставі сертифіката. Тому позивач і вимушена звернутись до суду за захистом своїх прав, оскільки наявність чинного договору оренди земельної частки (паю) перешкоджає власнику землі укласти договір з іншим орендарем.

Згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців за № 626266, станом на 11 вересня 2009 року місцезнаходження юридичної особи ТОВ „РосіяВ» є с. Чорне вул. Садова, 14 Великобурлуцького району Харківської області, а її керівником є ОСОБА_4 (а.с.18). Відповідач ОСОБА_4 про час і місце судового засідання судом повідомлявся належним чином, про що свідчить розписка про одержання судової повістки (а.с.46), але дана особа до суду не з'явилась, про причини неявки не повідомив. Відповідно до ч.4 ст.169, ст.224 ЦПК України, справа розглянута заочно, на підставі наявних у ній доказів.

Вислухавши представника позивача, вивчивши матеріали справи, оцінив надані сторонами докази, суд вважає, що позов підлягає частковому задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлені такі факти і відповідні їм правовідносини.

20 лютого 2000 року між ОСОБА_3, як орендодавцем і ТОВ „РосіяВ» , як орендарем був укладений договір оренди земельної частки (паю), строком на 20 років на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай), серії ХР № 0233539. Зазначений договір зареєстрований 12 лютого 2000 року за № 513 у книзі записів договорів на право тимчасового користування землею Черненської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області (а.с.07).

У 2007 році ОСОБА_2 отримала свідоцтво про право на спадщину за законом, на підставі якого успадкувала належне ОСОБА_3, яка померла 12 липня 2006 року, земельну ділянку площею 8,8461 га.(а.с.54).

Відповідно до ст.1218 ЦК України, ч.4 ст.32 Закону України „Про оренду земліВ» до ОСОБА_2, як до спадкоємця перейшли права і обов'язки за укладеним ОСОБА_3 договором оренди земельної частки (паю).

Порядок укладення договорів оренди земельної частки (паю) урегульований Указом Президента України від 03 грудня 1999 року № 1529/99 „Про невідкладні заходи щодо прискорення реформування аграрного сектора економікиВ» та постановою Кабінету Міністерства України від 24 січня 2000 року № 119 „Про затвердження порядку реєстрації договорів оренди земельної частки (паю)В» .

Фактично у договорі від 20 лютого 2000 року йдеться про оренду земельної частки (паю), який помилково названий договором оренди земельної ділянки (паю) , що зазначено у п.1.3 цього договору (а.с.48-49).

На виконання Указу Президента № 1529/09 форма Типового договору оренди земельної частки (паю) затверджена наказом Державного комітету України по земельних ресурсах від 17 січня 2000 року № 5, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 23 лютого 2000 року за № 101/4322 (далі-Типовий договір).

Суд констатує, що укладений між сторонами договір не відповідає встановленій формі Типового договору.

В ньому не передбачені такі істотні умови, як щорічне погодження між сторонами розміру та форм оплати орендної плати шляхом унесення змін або доповнень в додаток до Договору як його невід'ємної частини, як це передбачено в п. 2.2 Типового договору. В укладеному сторонами договорі взагалі відсутній додаток і розмір орендної плати встановлено в сумі 288 грн. на весь час дії договору.

Не передбачено в договорі необхідність індексації орендної плати відповідно до рівня інфляції національної валюти України, як це передбачено в п.2.2 Типового договору.

На порушення п.3 Типового договору в укладеному між сторонами договорі не передбачено обов'язок орендаря сплачувати пеню у розмірі 0,2 відсотка від суми недоїмки за кожний день прострочення.

В цілому текст укладеного договору фактично повністю відмінний від форми Типового договору.

Відповідно до п.17 розділу Х „Перехідні положенняВ» ЗК України, сертифікати на право на земельну частку (пай), отримані громадянами, вважаються правовстановлюючими документами при реалізації ними права вимоги на відведення земельної частки (паю) в натурі (на місцевості) відповідно до законодавства.

Сертифікати на право на земельну частку (пай) є дійсними до виділення власникам земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості) земельних ділянок та видачі їм державних актів на право власності на землю.

ОСОБА_3 15 квітня 2005 року на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) отримала державний акт, серії ХР № 063441 на право власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 8,8461 га., кадастровий номер 6321485500:01:000:0473, яка розташована на території Черненської сільської ради, встановлені межі цієї ділянки. Цей акт зареєстровано в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 448. 14 вересня 2007 році ОСОБА_2 отримала свідоцтво про право на спадщину за законом, на підставі якого успадкувала належне ОСОБА_3, яка померла 12 липня 2006 року, вищевказану земельну ділянку площею 8,8461 га.(а.с.54).

Представник позивача пояснив суду, що власники земельних ділянок після отримання державних актів пропонували ТОВ „РосіяВ» переукласти договір оренди в зв'язку із зміною його предмету, але позитивної відповіді не отримали.

Група власників земельних ділянок (в тому числі позивач) також колективно зверталися до ліквідатора ТОВ «Росія» ОСОБА_4 з вимогою розірвати договори оренди земельних часток (паїв), посилаючись на отримання державних актів та визнання відповідача банкрутом (а.с.52-53).

Представник позивача пояснив, що ліквідатор ТОВ «Росія» ОСОБА_4 не погодився розірвати договори за згодою сторін.

Після одержання державного акта на право приватної власності на землю й виділення земельної ділянки в натурі, згідно з п.2.3 Типового договору оренди земельної частки (паю) (затверджено наказом Державного комітету України по земельних ресурсах від 17 січня 2000 року № 5; зареєстровано у Міністерстві юстиції України 23 лютого 2000 року за № 101/4322) зобов'язання сторін за укладеним договором припиняється відповідно до чинного законодавства.

Згідно з розділом ІХ «Перехідні положення» Закону України № 161-ХІV від 6 жовтня 1998 року „Про оренду земліВ» після виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) договір оренди землі переукладається відповідно до державного акта на право власності на земельну ділянку на тих самих умовах, що і раніше укладений.

Зазначена норма Закону прямо вказує на обов'язковість припинення дії договору оренди земельної частки (паю), пов'язуючи це з отриманням державного акта й виділенням земельної ділянки в натурі.

Таким чином, після отримання позивачем державного акту і виділення в натурі земельної ділянки, змінився предмет зобов'язання, а відтак - і суттєві умови виконання зобов'язань, у зв'язку з чим сторони повинні були привести договірні відносини у належний стан відповідно до вимог Закону України від 06 жовтня 1998 року № 161-ХIV „Про оренду земліВ» .

Відповідно до ч.2 ст.651 ЦК України договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Положення п.8 розд.Х «Перехідні положення» ЗК та розд. ІХ «Перехідні положення» Закону № 161-ХІV щодо переукладання договору оренди земельної частки (паю) передбачають право на переукладання договору оренди з попереднім орендарем і не можуть бути примусом для власника земельної ділянки. До того ж відповідач не прийняв пропозицію громадян-землевласників щодо укладення договорів оренди після отримання державних актів. На тих самих умовах, що і раніше укладений, договір оренди земельної ділянки не може бути укладений у будь-якому разі, оскільки форма і зміст раніше укладеного договору суперечить чинному законодавству України.

Сторони договору оренди земельної частки (паю) не привели договірні відносини у належний стан, враховуючи вимоги Закону України „Про оренду земліВ» .

На даний час, згідно з постановою господарського суду Харківської області від 18 вересня 2009 року, ТОВ „РосіяВ» визнано банкрутом та відкрита ліквідаційна процедура. Ліквідатором вищевказаного товариства призначено ОСОБА_4 (а.с.08-09). На даний час ТОВ „РосіяВ» не має права вести господарську діяльність.

Представник позивача пояснив, що відділ Держкомзему у Великобурлуцькому районі Харківської області відмовляється надавати висновки, які необхідні для укладення договору оренди земельної ділянки на підставі державного акта, оскільки юридично ще не припинений договір оренди, який укладено на підставі сертифіката на право на земельну частку (пай). Суду надана письмова відмова вищевказаного відділу (а.с.51).

За таких обставин суд дійшов висновку, що договір оренди земельної частки (паю), право на яку підтверджувалось сертифікатом на право на земельну частку (пай), слід припинити шляхом його розірвання в зв'язку з неможливістю його виконання, оскільки необхідність припинення його дії прямо витікає з розділу ІХ «Перехідні положення» Закону України № 161-ХІV від 6 жовтня 1998 року „Про оренду земліВ» і внаслідок існування зазначеного договору позивач позбавлений права на свій розсуд користуватися належною йому земельною ділянкою.

В частині вимог позивача про зобов'язання ТОВ „РосіяВ» передати належну їй на праві власності земельну ділянку позовні вимоги не підлягають задоволенню, оскільки не надано доказів того, що ТОВ „РосіяВ» володіє вищевказаною земельною ділянкою на даний час. Після отримання позивачем державного акта відповідна земельна ділянка відповідачеві не передавалась. До того ж після отримання позивачем державного акта на право власності на земельну ділянку без укладення договору оренди землі, відповідач не мав права користуватися земельною ділянкою, яка не передавалася йому згідно з правилами, встановленими ст.ст.17, 20 Закону України «Про оренду землі», ч.2 ст.125, ч.2 ст.126 ЗК України.

Підстав для застосування строків позовної давності не встановлено.

Згідно з ст.88 ЦПК України з відповідача слід стягнути на користь позивача понесені нею судові витрати.

Керуючись ст.ст. 10, 11, 209, 212, 214-215, 224-226 ЦПК України, районний суд,-

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_2 - задовольнити частково.

Договір оренди земельної частки (паю), право на яку підтверджувалось сертифікатом на право на земельну частку (пай), серії ХР № 0233539, укладений 20 лютого 2000 року між ОСОБА_3 і товариством з обмеженою відповідальністю „РосіяВ» , юридична адреса: індекс 62613 с. Чорне вул. Садова, 14 Великобурлуцький район Харківська область, який зареєстрований 12 лютого 2000 року за № 513 у книзі записів договорів на право тимчасового користування землею Черненської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області - припинити, шляхом його розірвання.

В іншій частині позовних вимог ОСОБА_2 - відмовити.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю „РосіяВ» , юридична адреса: індекс 62613 с. Чорне вул. Садова, 14 Великобурлуцький район Харківська область на користь ОСОБА_2 понесені судові витрати в розмірі 45 грн. 50 коп.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку через суд першої інстанції шляхом подачі в 10-денний строк з дня проголошення рішення заяви про апеляційне оскарження і поданням після цього протягом 20 днів апеляційної скарги або в порядку ч.4 ст.295 ЦПК України.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Повний текст рішення виготовлено та підписано 02 квітня 2010 року.

Головуючий - Суддя Великобурлуцького районного суду

Харківської області: ОСОБА_5

Рішення виготовлене за допомогою компВ»ютерної техніки в нарадчій кімнаті.

СудВеликобурлуцький районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення01.04.2010
Оприлюднено28.07.2015
Номер документу47217207
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-126/10

Ухвала від 10.12.2021

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Єпішин Ю. М.

Ухвала від 12.11.2021

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Єпішин Ю. М.

Ухвала від 30.09.2021

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Кузьміна О. І.

Ухвала від 12.01.2021

Цивільне

Ленінський районний суд м.Полтави

Крючко Н. І.

Ухвала від 18.07.2019

Цивільне

Ківерцівський районний суд Волинської області

Корецька В. В.

Рішення від 03.08.2010

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 06.05.2010

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 08.04.2010

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 08.04.2010

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 05.03.2010

Цивільне

Машівський районний суд Полтавської області

Косик С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні