Постанова
від 24.11.2011 по справі 4-510/11
КОМСОМОЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХЕРСОНА

Справа№ 4-510/11

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 листопада 2011 рокуКомсомольський районний суд м. Херсона у складі:

головуючого -судді : Котьо І.В.

при секретарі: Способ Н.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду скаргу ОСОБА_1 на постанову про відмову в порушенні кримінальної справи від 15 квітня 2011 року ,

встановив:

ОСОБА_1 звернулась до суду з вказаною скаргою , просила суд скасувати постанову про відмову в порушенні кримінальної справи від 15 квітня 2011 року винесену слідчим СВ Комсомольського РВ ХМУ УМВС України в Херсонській області ОСОБА_2 так як вона постановлена з порушенням норм кримінально-процесуального законодавства, а також передчасно та без достатньої перевірки .

ОСОБА_1 та її захисник в судовому засіданні підтримали заявлену скаргу і просили суд задовольнити її посилаючись на обставини викладені в ній .

Представник прокуратури - ОСОБА_3 в судовому засіданні зазначила про те що оскаржувана постанова винесена з дотриманням вимог діючого кримінально-процесуального законодавства.

Вислухавши сторони , дослідивши відмовний матеріал № 6214-10 , суд встановив, що :

- постановою 15 квітня 2011 року винесену слідчим СВ Комсомольського РВ ХМУ УМВС України в Херсонській області ОСОБА_2А було відмовлено в порушенні кримінальної справи за фактом смерті ОСОБА_4 за відсутності події злочину.

Частина 1 ст. 94 КПК України передбачає вичерпний перелік приводів до порушення кримінальної справи , відповідно до якого це є заяви або повідомлення підприємств , установ , організацій , посадових осіб , представників влади , громадськості або окремих громадян , а також коли є безпосереднє виявлення органом дізнання , слідчим прокурором або судом ознак злочину та інші . А згідно ч.2 ст. 94 КПК України справа може бути порушена тільки у тих випадках , коли є достатні данні , які вказують на наявність ознак злочину, в разі відсутності таких підстав відповідно до вимог ст. 99 КПК України виноситься постанова про відмову в порушенні кримінальної справи з додержанням вимог передбачених ст. 130 КПК України.

У відповідності до вимог ст. 99 КПК України постанова про відмову в порушенні кримінальної справи постановлюється тільки при відсутності підстав для її порушення, тобто коли відсутні данні які вказують на ознаки конкретного вчиненого злочину , або його готування , а саме коли умови свідчать про відсутність протиправності в діях, коли самого факту розціненого заявником як злочин не було , або коли подія була результатом дій самого потерпілого ( п.1 ч.1 ст. 6 КПК України ) або коли умови свідчать про відсутність складу злочину тобто відсутність об'єкту , суб'єкту та інших елементів ( п.2 ч.1 ст. 6 КПК України).

Відповідно до оскаржуваної постанови слідчий відмовив в порушенні кримінальної справи за фактом смерті ОСОБА_4 посилаючись на пояснення знайомих, працівників швидкої допомоги, а також досліджень судово-медичних експертів і прийшов до висновку про те що тілесні ушкодження які було встановлено на тілі ОСОБА_4 могли виникнути не виключно від пострілу його власною рукою з рушниці В«Сайга-20В» .

Однак суд вважає що слідчий прийшов до вказаного висновку передчасно і без достатньої перевірки, оскільки як слідує з наданих суду матеріалів в ході проведеної перевірки не встановлено механізм завдання тілесних ушкоджень ОСОБА_4 з урахуванням ранового каналу , місця знаходження гільзи та місця виявлення дробі . Крім того при проведенні перевірки не перевірялось наявність або відсутність порохових газів на одежі ОСОБА_4

Крім того, як слідує з пояснень працівника швидкої допомоги ОСОБА_5 після їх приїзду на місце він побачив труп чоловіка який лежав на правому боці , і на ньому знаходилась рушниця в області скроні. В праві скроні була рана несумісна з життям. Однак вказані протиріччя не усунуто. В свідченнях знайомих та працівників ОСОБА_4 були посилання на те що в приміщені гаражу знаходилась апаратура відеоспостереження , однак відомості про її перевірку в наданих матеріалах також відсутні. За таких обставин суд вважає що скарга ОСОБА_1 обґрунтована і підлягає задоволенню.

Керуючись ст. 236-2 КПК України , суд -

постановив:

Скаргу ОСОБА_1 на постанову про відмову в порушенні кримінальної справи від 15 квітня 2011 року задовольнити .

Постанову від 15 квітня 2011 року винесену слідчим СВ Комсомольського РВ ХМУ УМВС України в Херсонській області ОСОБА_2А якою було відмовлено в порушенні кримінальної справи за фактом смерті ОСОБА_4 скасувати .

Відмовний матеріал № 6214-10 за зверненням за фактом смерті ОСОБА_4 направити до Комсомольського РВ ХМУ УМВС України в Херсонській області для проведення додаткової перевірки.

На постанову суду протягом семи діб з дня її винесення може бути подана апеляція до апеляційного суду Херсонської області через Комсомольський районний суд м. Херсона .

Суддя:ОСОБА_6

СудКомсомольський районний суд м.Херсона
Дата ухвалення рішення24.11.2011
Оприлюднено03.08.2015
Номер документу47258523
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —4-510/11

Постанова від 16.03.2011

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Постанова від 07.03.2011

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є. І. Є. І.

Постанова від 02.12.2011

Кримінальне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Бойко О. М.

Постанова від 14.07.2011

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Домарацька А. В.

Постанова від 11.10.2011

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м.Маріуполя

Вайновський А. М.

Постанова від 24.11.2011

Кримінальне

Комсомольський районний суд м.Херсона

Котьо І. В.

Постанова від 24.10.2011

Кримінальне

Московський районний суд м.Харкова

Харченко А. М.

Постанова від 24.10.2011

Кримінальне

Московський районний суд м.Харкова

Харченко А. М.

Постанова від 08.11.2011

Кримінальне

Личаківський районний суд м.Львова

Шеремета Г. І.

Постанова від 30.12.2011

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Мартинишин М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні