Рішення
від 21.09.2009 по справі 32/59пн
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

32/59пн

                                ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ  

                                  83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

                                                             Р І Ш Е Н Н Я   

                                                            іменем України

21.09.09 р.                                                                                     Справа № 32/59пн                               

Господарський суд Донецької області  у складі судді О.М. Сковородіної

при секретарі судового засідання: Ю.П. Фесечко

за участю представників сторін

від позивача: Жилко Є.В. довіреність від 31.08.09р.

від відповідача: не з'явився

від третьої особи: не з'явився

                    

у справі за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю „Багатопрофільне підприємство „АЗОВМАШПРОМ” м. Маріуполь

до відповідача: Маріупольської міської ради м. Маріуполь

третя особа: Комунальне підприємство „Маріупольське міське бюро технічної інвентаризації” м. Маріуполь

про визнання права власності.

                                                                                              

Позивач, Товариство з обмеженою відповідальністю „Багатопрофільне підприємство „АЗОВМАШПРОМ” м. Маріуполь, 29.07.09р. звернувся до господарського суду Донецької області з позовом до Маріупольської міської ради м. Маріуполь про визнання права власності.

В обґрунтування своїх вимог позивач посилався на необхідність визнання за ним права власності на нежитлові приміщення у вигляді основної будівлі (літ. А-1, Б-2, В-1), прибудови (літ. А1-1, в-1), сходи (літ. б), огорожу (№ 1), ворота (№ 2,3) загальною площею 280,6кв.м., розташованих за адресою: м. Маріуполь,  вул. Літейна.

Відповідач у відзиві зазначив, що під час побудови спірного майна позивачем були порушені права Маріупольської міської ради, як суб'єкту самоврядування, уповноваженого надавати відповідні дозволи на будівництво об'єктів та приймати їх в експлуатацію. Однак, у додаткових поясненнях відповідач зазначив, що, оскільки, позивачем був сплачений збір на створення і розвиток інженерно – транспортної та соціальної інфраструктури міста, то Маріупольська міська рада не заперечує проти задоволення позовних вимог.

Ухвалою від 31.07.09р. суд залучив до участі у справі в якості третьої особи на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, Комунальне підприємство „Маріупольське міське бюро технічної інвентаризації”.

У поясненнях БТІ зазначило, що видача свідоцтва на право власності – компетенція міської ради, оскільки вона є власником землі, на якій збудоване спірне майно.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши представників сторін, третіх осіб, суд встановив.

16.08.05р. між Маріупольською міською радою та Товариством з обмеженою відповідальністю „Багатопрофільне підприємство „АЗОВМАШПРОМ” був укладений договір оренди земельної ділянки, відповідно до якого орендодавець (відповідач у справі) надає згідно з рішенням Маріупольської міської ради від 09.06.2005р. № 1237, а орендар (позивач у справі) приймає в строкове платне користування з метою функціонування автомобільного транспорту і технічного обслуговування та ремонту автомобілів (завершення будівництва та послідуюча експлуатація автостоянки та дільниці з ремонту автомобілів) земельну ділянку, яка знаходиться на вул. Літейній в Іллічівськом районі м. Маріуполя, загальною площею 0,4080га строком на десять років.

Під час користування земельною ділянкою позивачем самовільно, за власні кошти, але без отримання відповідних дозволів та розробки проектно – кошторисної документації було здійснено будівництво нежитлових приміщень у вигляді основної будівлі (літ. А-1, Б-2, В-1), прибудови (літ. А1-1, в-1), сходів (літ. б), огорожі (№ 1), воріт (№ 2,3) загальною площею 280,6кв.м., розташованих за адресою:   м. Маріуполь, вул. Літейна.

У технічному висновку, наданому Товариством з обмеженою відповідальністю „Донбасспецьмонтаж” (ліцензія АВ № 153610), зазначено, що несучі та огорожуючі конструкції збудованих об'єктів знаходяться у задовільному стані та придатні до подальшої експлуатація за цільовим призначенням.

          Спірне майно було проінвентаризоване БТІ, про що свідчить технічний паспорт, який міститься в матеріалах справи.

Статтею 392 ЦК України передбачено, що власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою.

Відповідно до ч. 3 ст. 376 ЦК України право власності на самочинно збудоване нерухоме майно може бути за рішенням суду визнане за особою, яка здійснила самочинне будівництво на земельній ділянці, що не була їй відведена для цієї мети, за умови надання земельної ділянки у встановленому порядку особі під уже збудоване нерухоме майно.

На вимогу власника (користувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує права інших осіб (ч. 5 ст. 376 ЦК України)

З урахуванням приписів ст. ст. 376, 392 ЦК України, обставин справи та наданих  доказів, вимоги позивача  обґрунтовані та підлягають задоволенню.

Судові витрати підлягають віднесенню на позивача в порядку, що передбачений ч. 2 ст. 49 Господарського процесуального кодексу України.

На підставі ст. ст. 376, 392 ЦК України,  керуючись  ст. ст. 22, 33, 43, 49, 82-85 ГПК України, суд, -          

ВИРІШИВ:

Задовольнити позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю „Багатопрофільне підприємство „АЗОВМАШПРОМ” м. Маріуполь до Маріупольської міської ради м. Маріуполь, третя особа - Комунальне підприємство „Маріупольське міське бюро технічної інвентаризації” м. Маріуполь про визнання права власності.

Визнати право власності за Товариством з обмеженою відповідальністю „Багатопрофільне підприємство „АЗОВМАШПРОМ” (87523, Донецька область,  м. Маріуполь, вул. Монтажна, 5; ЄДРПОУ 13509917) на нежитлові приміщення у вигляді основної будівлі (літ. А-1, Б-2, В-1), прибудови (літ. А1-1, в-1), сходи (літ. б), огорожу (№ 1), ворота (№ 2,3) загальною площею 280,6кв.м., розташованих за адресою: м. Маріуполь, вул. Літейна.

Рішення набирає законної сили 02.10.09р.

Рішення може бути оскаржено в Донецький апеляційний господарський суд  згідно розділу XII ГПК України.

          

Суддя                                                                                              

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення21.09.2009
Оприлюднено28.09.2009
Номер документу4744196
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —32/59пн

Ухвала від 14.12.2009

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Алєєва І.В.

Ухвала від 01.09.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сковородіна О.М.

Рішення від 21.09.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сковородіна О.М.

Ухвала від 31.07.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сковородіна О.М.

Рішення від 21.04.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сковородіна О.М.

Ухвала від 14.04.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сковородіна О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні