Ухвала
від 16.07.2015 по справі 908/3633/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251 номер провадження справи 13/135/15

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

16.07.2015 Справа № 908/3633/15

За позовом: Прокурора Якимівського району Запорізької області в інтересах держави в особі органу уповноваженого державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах -

позивача-1: Якимівської районної державної адміністрації Запорізької області, смт. Якимівка Запорізької області

позивача-2: Головного управління Держгеокадастру у Запорізькій області, м. Запоріжжя

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Мультиком-Холдинг", смт. Яктмівка Запорізької області

про розірвання договору оренди земельної ділянки та повернення земельної ділянки

Суддя Серкіз В.Г.

Представники:

від позивача 1: не з'явився

позивача 2: Кротенок С.В., довіреність № 07 від 09.07.2015р.

від відповідача: не з'явився

від прокуратури: Тронь Г.М., посвідчення № 013451 від 03.12.2012р.

Розглядається позовна заява Прокурора Якимівського району в інтересах держави в особі органу уповноваженого державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах - Якимівської районної державної адміністрації Запорізької області та Головного управління Держгеокадастру у Запорізькій області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Мультиком-Холдинг" про розірвання договору оренди земельної ділянки та повернення земельної ділянки.

Ухвалою суду від 15.06.2015р. позовну заяву прийнято до розгляду, порушено провадження у справі № 908/3633/15, присвоєно справі номер провадження 13/135/15 та призначено судове засідання на 09.07.2015р.

Ухвалою суду від 09.07.2015р. розгляд справи відкладено на 16.07.2015р. та витребувано додаткові докази.

Прокурор у судовому засіданні підтримав позовну заяву № 1370-вих-15 від 09.06.2015р. в повному обсязі та просить суд розірвати договір оренди земельної ділянки від 01.12.2005р., укладений між Якимівською районною державною адміністрацією Якимівського району Запорізької області та Товариством з обмеженою відповідальністю «Мультиком-Холдинг», який зареєстрований у Якимівському РВ Запорізької РФ ДП "Центр ДЗК при Держкомземі України", про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 26.12.2015р. за № 040526400030 та зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю "Мультиком-Холдинг" передати земельну ділянку прощею 32,61 га та вартістю 957 408,60 грн., кадастровий номер 2320355100:10:002:0001, яка розташована за межами населеного пункту на території Якимівської селищної ради, Якимівського району Запорізької області, Головному управлінню Держгеокадастру Запорізькій області.

Представник позивача 2 підтримав позовні вимоги представника прокуратури та просить задовольнить позов у повному обсязі. Також, представник позивача 2 у судовому засіданні надав клопотання, у якому просить суд здійснити процесуальну заміну позивача 2 з Головного управління Держземагенства у Запорізькій області на його правонаступника - Головне управління Держгеокадастру у Запорізькій області. В підтвердження своїх доводів представник позивача 2 надає виписку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 10.06.2015р. відповідно до якої Головне управління Держгеокадастру у Запорізькій області є правонаступником Головного управління Держземагенства у Запорізькій області.

Згідно із ч. 2 ст. 22 ГПК України, сторони мають право знайомитися з матеріалами справи, робити з них витяги, знімати копії, брати участь в господарських засіданнях, подавати докази, брати участь у дослідженні доказів, заявляти клопотання, давати усні та письмові пояснення господарському суду, наводити свої доводи і міркування з усіх питань, що виникають у ході судового процесу, заперечувати проти клопотань і доводів інших учасників судового процесу, оскаржувати судові рішення господарського суду в установленому цим Кодексом порядку, а також користуватися іншими процесуальними правами, наданими їм цим Кодексом.

Ст. 25 ГПК України встановлено, що у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення діяльності суб'єкта господарювання шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов'язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, господарський суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов'язкові для нього так само, як вони були обов'язкові для особи, яку правонаступник замінив. Про заміну або про відмову заміни сторони чи третьої особи її правонаступником господарський суд виносить ухвалу.

При процесуальному правонаступництві предметом судового розгляду є ті самі спірні правовідносини. Таким чином, суб'єктний склад, об'єкт та зміст спірних правовідносин залишаються незмінними.

Таким чином, процесуальне правонаступництво - це перехід процесуальних прав і обов'язків сторони у справі до іншої особи у зв'язку з вибуттям особи у спірному матеріальному право відношенні. Процесуальне правонаступництво випливає з юридичних фактів правонаступництва (заміни сторони матеріального правовідношення її правонаступником) і відображає зв'язок матеріального і процесуального права.

Абзацом 3 п. 1.4 постанови Пленуму Вищого господарського суду України № 18 від 26.12.2011 р. «Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції» (із змінами, внесеними згідно з Постановою Вищого господарського суду N 3 (v0003600-13 ) від 16.01.2013) зазначено, що приписами статті 25 ГПК України передбачено процесуальне правонаступництво у зв'язку не лише зі смертю (оголошенням померлою) фізичної особи та реорганізацією суб'єкта господарювання, а й в інших передбачених законом випадках, у тому числі заміни кредитора або боржника у зобов'язанні (статті відповідно 512 і 520 Цивільного кодексу України). У разі заміни кредитора в зобов'язанні не в повному обсязі (у подільному зобов'язанні; в разі передачі новому кредитору права на стягнення неустойки окремо від передачі прав вимоги за основним зобов'язанням тощо) новий кредитор є правонаступником первісного кредитора лише в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу відповідних прав якщо інше не встановлено договором або за законом (стаття 514 Цивільного кодексу України); при цьому якщо правонаступником заявляються відповідні вимоги, то вважається, що позов подано кількома позивачами (стаття 23 ГПК). Процесуальне правонаступництво допускається на будь-якій стадії судового процесу і здійснюється господарським судом без виклику сторін у справі, якщо їх явка не зумовлена необхідністю з'ясування судом тих чи інших обставин.

Тому, розглянувши надані позивачем 2 докази та враховуючи приписи діючого законодавства, суд вважає за необхідне замінити позивача 2 - Головне управління Держземагенства у Запорізькій області його правонаступником - Головним управлінням Держгеокадастру у Запорізькій області.

Представник Якимівської районної державної адміністрації Запорізької області вдруге не прибув у судове засідання, про дату, час та місце проведення судового засідання був повідомлений належним чином ухвалою суду. Витребувані документи судом не надав, підстави неявки суду не відомі.

Представник відповідача в судове засідання не прибув, про дату, час та місце проведення судового засідання був повідомлений належним чином ухвалою суду. Витребувані документи судом не надав, підстави неявки суду не відомі.

За змістом ст. 77 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд відкладає в межах строків, встановлених статтею 69 цього Кодексу, розгляд справи, коли за якихось обставин спір не може бути вирішено в даному судовому засіданні. Такими обставинами, зокрема, є неявка в судове засідання представників позивача 1 та відповідача.

Враховуючи викладене, суд вважає за необхідне розгляд справи відкласти та призначити судове засідання на 27.07.2015р.

Керуючись ст.ст. 22, 25, 77, 86 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

1. Здійснити заміну позивача 2 - Головного управління Держземагенства у Запорізькій області його правонаступником - Головним управлінням Держгеокадастру у Запорізькій області.

2. Розгляд справи відкласти.

3. Призначити судове засідання на 27.07.2015р. об 10 год. 00 хв.

4. Зобов'язати надати:

Прокурору та позивачам - нормативне та документальне обґрунтування заявлених вимог з посиланням на конкретні норми матеріального права (витяги з закону) та документальні докази; договір земельної ділянки від 01.12.2005р. з додатками, змінами і доповненнями, докази його виконання сторонами; листування з відповідачем по суті спору; забезпечити явку компетентних представників у судове засідання /довіреність на представників/.

- Витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, щодо адреси відповідача та знаходження його на теперішній час в державному реєстрі;

Також, суд попереджає Якимівську району державну адміністрацію Запорізької області, що при невиконанні ухвали суду позов буде залишено без розгляду відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 81 ГПК України та оштрафовано Якимівську району державну адміністрацію Запорізької області у розмірі до ста неоподаткованих мінімумів доходів громадян за ухилення від вчинення дій, покладених господарським судом на сторону, відповідно до ст. 83 ГПК України

Відповідача - завірені належним чином копії документів, що посвідчують правовий статус (оригінали суду для огляду); нормативне та документальне обґрунтування заперечень проти позовних вимог згідно діючого законодавства - письмовий відзив на позовну заяву, відзив на позовну заяву представити суду і до судового засідання направити на адресу позивача (докази відправлення надати в судове засідання); договір земельної ділянки від 01.12.2005р. з додатками, змінами і доповненнями, докази його виконання сторонами; листування з позивачем по суті спору; належним чином засвідчені копії витребуваних документів - у справу, оригінали - суду для огляду. Забезпечити явку компетентного представника у судове засідання /довіреність на представника/.

Явку представників сторін в судове засідання визнати обов'язковою.

Виписка із ст. 83 ГПК України: Суд має право стягнути в доход Державного бюджету України з винної сторони штраф у розмірі до ста неоподаткованих мінімумів доходів громадян за ухилення від вчинення дій, покладених господарським судом на сторону.

Суддя В.Г.Серкіз

Дата ухвалення рішення16.07.2015
Оприлюднено30.07.2015
Номер документу47447933
СудочинствоГосподарське
Сутьрозірвання договору оренди земельної ділянки та повернення земельної ділянки

Судовий реєстр по справі —908/3633/15

Судовий наказ від 09.09.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Серкіз В.Г.

Судовий наказ від 09.09.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Серкіз В.Г.

Рішення від 27.07.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Серкіз В.Г.

Ухвала від 16.07.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Серкіз В.Г.

Ухвала від 09.07.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Серкіз В.Г.

Ухвала від 15.06.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Серкіз В.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні