Ухвала
від 09.07.2015 по справі 634/684/15-ц
САХНОВЩИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Справа № 634/684/15-ц

"09" липня 2015 р.

Суддя Сахновщинського районного суду Харківської області Єрьоміна О.В., перевіривши матеріали позовної заяви прокурора Сахновщинського району Харківської області до Головного управління Держземагенства у Харківській області, ОСОБА_1, реєстраційної служби Сахновщинського районного управління юстиції про визнання незаконним та скасування наказу, визнання договорів оренди землі недійсними,-

в с т а н о в и в :

До суду надійшла вищевказана позовна заява.

Вважаю, що предВ»явлена позовна заява підлягає залишенню без руху, виходячи з наступного.

Відповідно до ст. 119 ЦПК України у разі пред’явлення позову особами, які діють на захист прав, свобод та інтересів іншої особи, в заяві повинні бути зазначені підстави такого звернення.

Частиною 2 ст. 19 Конституції України встановлено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно зі статтею 121 Конституції України на прокуратуру покладено функції представництва інтересів громадянина або держави у випадках, визначених законом.

Відповідно до статті 20 Закону України "Про прокуратуру" при виявленні порушень закону прокурор в межах своєї компетенції має право звертатися до суду в передбачених законом випадках.

Статтею 36 - 1 названого Закону визначено, що представництво прокуратурою інтересів громадянина або держави в суді полягає у здійсненні прокурорами від імені держави процесуальних та інших дій, спрямованих на захист в суді інтересів громадянина або держави у випадках, встановлених законом.

За приписами статті 45 ЦПК України прокурор, який звертається до суду в інтересах держави, в позовній заяві (заяві) самостійно визначає, в чому полягає порушення інтересів держави, та обґрунтовує необхідність їх захисту, а також зазначає орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах. У разі відсутності такого органу або відсутності у нього повноважень щодо звернення до суду прокурор зазначає про це в позовній заяві і в такому разі прокурор набуває статусу позивача.

Відповідно до Рішення Конституційного Суду України від 08.04.99 у справі № 1-1/99 (далі - Рішення Конституційного Суду України) державні інтереси закріплюються як нормамиКонституції України , так і нормами інших правових актів. Інтереси держави відрізняються від інтересів інших учасників суспільних відносин. В основі перших завжди є потреба у здійсненні загальнодержавних (політичних, економічних, соціальних та інших) дій, програм, спрямованих на захист суверенітету, територіальної цілісності, державного кордону, гарантування державної, економічної, інформаційної, екологічної безпеки, охорону землі як національного багатства, захист прав усіх суб'єктів права власності та господарювання тощо.

З урахуванням того, що "інтереси держави" є оціночним поняттям, прокурор чи його заступник у кожному конкретному випадку самостійно визначає з посиланням на законодавство, на підставі якого подається позов, в чому саме відбулося чи може відбутися порушення матеріальних або інших інтересів держави, обґрунтовує у позовній заяві необхідність їх захисту та зазначає орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах.

В резолютивній частині Рішення Конституційного Суду України зазначено, що прокурори та їх заступники подають до суду позови саме в інтересах держави, а не в інтересах підприємств, установ і організацій незалежно від їх підпорядкування і форм власності. Під поняттям "орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах" потрібно розуміти орган державної влади чи орган місцевого самоврядування, якому законом надано повноваження органу виконавчої влади.

Системний аналіз приписів ЗУ «Про прокуратуру», норм ЦПК України, Рішення Конституційного Суду України свідчать про невиконання прокурором при звернення до суду з позовом вищезазначених вимог в частині зазначення органу, уповноваженого державою здійснювати відповідні функції у спірних відносинах, або у разі відсутності такого органу або відсутності у нього повноважень щодо звернення до суду із зазначенням про це в позовній заяві

Згідно зі ст. 121 ЦПК України, суддя, встановивши, що заяву подано без додержання вимог, викладених у ст.119 цього Кодексу, постановляє ухвалу, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє заявника і надає йому строк для усунення недоліків.

У зв'язку з наведеним, оскільки позовна заява не відповідає вимогам ст. 119 ЦПК України, вважаю за необхідне залишити її без руху і надати позивачу строк для усунення недоліку.

Якщо позивач відповідно до ухвали судді у встановлений строк виконає зазначені вимоги, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Інакше позовна заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

На основі викладеного та керуючиь ст.ст. 119,120,121 ЦПК України, суддя,-

у х в а л и в :

Позовну заяву прокурора Сахновщинського району Харківської області до Головного управління Держземагенства у Харківській області, ОСОБА_1, реєстраційної служби Сахновщинського районного управління юстиції про визнання незаконним та скасування наказу, визнання договорів оренди землі недійсними - залишити без руху, надавши строк 5 днів з моменту отримання ухвали, для усунення вказаного недоліку.

У разі невиконання ухвали суду в зазначений строк, позовна заява можу бути визнана неподаною та повернута позивачеві зі всіма доданими до неї документами.

Ухвала суду може бути оскаржена до апеляційного суду Харківської області протягом 5 днів з моменту отримання копії ухвали.

Суддя:

СудСахновщинський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення09.07.2015
Оприлюднено03.08.2015
Номер документу47509080
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —634/684/15-ц

Рішення від 19.11.2015

Цивільне

Сахновщинський районний суд Харківської області

Єрьоміна О. В.

Рішення від 19.11.2015

Цивільне

Сахновщинський районний суд Харківської області

Єрьоміна О. В.

Ухвала від 10.11.2015

Цивільне

Сахновщинський районний суд Харківської області

Єрьоміна О. В.

Ухвала від 29.09.2015

Цивільне

Сахновщинський районний суд Харківської області

Єрьоміна О. В.

Ухвала від 17.08.2015

Цивільне

Сахновщинський районний суд Харківської області

Єрьоміна О. В.

Ухвала від 29.07.2015

Цивільне

Сахновщинський районний суд Харківської області

Єрьоміна О. В.

Ухвала від 09.07.2015

Цивільне

Сахновщинський районний суд Харківської області

Єрьоміна О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні