Постанова
від 27.07.2015 по справі 819/1962/15
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 819/1962/15

27 липня 2015 р.м.Тернопіль

Тернопільський окружний адміністративний суд в складі:

головуючої судді Дерех Н.В.

розглянувши у письмовому провадженні у м. Тернополі адміністративну справу за адміністративним позовом Державної податкової інспекції у Корабельному районі м. Миколаєва Головного управління ДФС у Миколаївській області до ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю "Воскресіння" про стягнення податкового боргу,

в с т а н о в и в:

Державна податкова інспекція у Корабельному районі м. Миколаєва Головного управління ДФС у Миколаївській області (надалі позивач, ДПІ у Корабельному районі м. Миколаєва) звернулася до суду з адміністративним позовом до ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю "Воскресіння" (надалі відповідач, ТОВ "Воскресіння") про стягнення податкового боргу в сумі 31922 грн. 73 коп.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю "Воскресіння" перебуває на обліку в Тернопільській ОДПІ як платник податків з 26.02.1996 року і відповідно до ст. 67 Конституції України, пп. 16.1.4. п. 16.1. ст. 16 ПК України на нього покладений обов'язок сплачувати податки і збори в строки та у розмірах, встановлених законодавство, проте в порушення вказаних вище позовних вимог Відповідачем несвоєчасно та не в повному обсязі сплачувались податкові зобов’язання по сплаті орендної плати за використання земельних ділянок в установлені законом терміни, що призвело до виникнення податкового боргу. ТОВ «Воскресіння» на 2014 рік податковою декларацією № НОМЕР_1 від 18.02.2014р., узгодив податкові зобов'язання по сплаті орендної плати за використання земельних ділянок, щомісячно у сумі 3997 грн. 93 коп., яку Відповідач повинен сплачувати щомісячно з 30.04.2014 року, проте у зв'язку із несплатою своїх податкових зобов'язань по періоду сплата з 30.04.2014 року по 30.11.2014 рік, у відповідача виник податковий борг на загальну суму 31922 грн. 73 коп.

Представник позивача Державної податкової інспекції у Корабельному районі м. Миколаєва Головного управління ДФС у Миколаївській області в судове засідання не прибув, про дату час і місце розгляду справи повідомлений належним чином, подав письмове клопотання про розгляд справи без участі їх представника.

Представник відповідача ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю "Воскресіння" в судове засідання не прибув, про дату час і місце розгляду справи повідомлений належним чином, подав письмові заперечення, в яких просить зважити на несприятливі економічні умови ведення підприємницької діяльності в Україні та у зв'язку із цим незадовільне фінансове становище TOB «Воскресіння», Відповідач не здійснив оплату податкових зобов'язань із плати за землю. На даний час, підприємством здійснюються заходи стосовно фінансового оздоровлення та залучення коштів для фінансового забезпечення господарської діяльності Відповідача, що дозволить в повній мірі погасити заборгованість по обов'язкових платежах із плати за землю.

Відповідно до ч.6 ст.128 КАС України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта. Отже, враховуючи зазначені вище підстави, суд вирішив розглянути справу у письмовому провадженні.

Дослідивши матеріали справи та оцінивши подані докази, суд вважає, що позов підставний і підлягає до задоволення, виходячи з наступних міркувань.

У відповідності до п. 41.1. ст. 41 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755 (далі - ПК України), контролюючими органами є органи доходів і зборів - центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування єдиної державної податкової, державної митної політики в частині адміністрування податків і зборів, митних платежів та реалізує державну податкову, державну митну політику, забезпечує формування та реалізацію державної політики з адміністрування єдиного внеску, забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері боротьби з правопорушеннями при застосуванні податкового та митного законодавства, а також законодавства з питань сплати єдиного внеску (далі - центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику), його територіальні органи.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю «Воскресіння» зареєстроване Тернопільською районною державною адміністрацією Тернопільської області 19.02.1996р., з 26.02.1996 року взяте на податковий облік у Тернопільській об'єднаній ДПІ.

ТОВ «Воскресіння» на 2014 рік податковою декларацією № НОМЕР_1 від 18.02.2014р., яка подана позивачу самостійно відповідачем, узгодив податкові зобов'язання по сплаті орендної плати за використання земельних ділянок, щомісячно у сумі 3997 грн. 93 коп., яку Відповідач повинен сплачувати щомісячно з 30.04.2014 року

У зв'язку із несплатою своїх податкових зобов'язань по періоду сплати з 30.04.2014 року по 30.11.2014 рік у Відповідача виник податковий борг на загальну суму 31922 грн. 73 коп.

Таким чином сума боргу несплаченого податкового зобов'язання по сплаті орендної плати за землю за період березень-жовтень 2014р. складає 31983 грн. 44 коп.

Станом на день розгляду справи Відповідач має заборгованість (зі сплати орендної плати за землю) перед бюджетом на загальну суму 31922 грн. 73 коп. Доказів добровільної сплати суду не представлено.

Відповідно до пп. 14.1.39. п. 14.1. ст. 14 ПК України грошове зобов'язання платника податків - це сума коштів, яку платник податків повинен сплатити до відповідного бюджету як податкове зобов'язання та/або штрафну (фінансову) санкцію, а також санкції за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

Згідно з пп. 14.1.175. ПК України податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

ДПІ у Корабельному районі м. Миколаєва відповідно до ст. 59 Податкового Кодексу України проводилася робота в напрямку погашення заборгованості перед бюджетом з направленням боржнику податкових вимог. Відповідачу 14 квітня 2014 року було направлено податкову вимогу № 542-25 від 07.07.2014 року поштою. На підставі п. 95.1 ст. 95 Податкового кодексу України, контролюючий орган здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі. Згідно п.95.3 ст. 95 Податкового кодексу України, стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання контролюючим органам, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Відповідно до підпункту 20.1.34 пункту 20.1 ст.20 ПК України органи державної податкової служби мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини, яке перебуває у податковій заставі.Несплата податків порушує інтереси Держави, оскільки спричиняє шкоду економічним інтересам Держави, загрожує виконанню загальнодержавних програм, які фінансуються з бюджету, підриває основні принципи існуючого суспільного ладу.

Згідно п. 102.4. ст.102 ПК України податковий борг, що виник у зв'язку з відмовою у самостійному погашенні такого грошового зобов'язання, може бути стягнутий протягом наступних 1095 календарних днів з дня виникнення податкового боргу.

В порушення вказаних вище норм відповідачем не сплачено грошове зобов'язання, що призвело до виникнення податкового боргу.

Пунктом 95.1 статті 95 ПК України передбачено, що контролюючий орган здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Як вбачається зі змісту пунктів 95.1, 95.3, 95.4 статті 95 ПК України на підставі рішення суду контролюючий орган в першу чергу стягує кошти, які перебувають у власності платника, а вразі їх недостатності - здійснює продаж майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Таким чином, оскільки відповідач не спростував доводи адміністративного позову, не надав доказів про добровільну сплату податкового боргу, вжиті податковим органом заходи не призвели до його погашення, а також враховуючи встановлені обставини справи та положення чинного законодавства, суд приходить до висновку про обгрунтованість позовних вимог, а відтак суд приходить до переконання, що позовні вимоги підлягають до задоволення в повному обсязі.

Керуючись ст. ст. 2, 6, 7, 72, 160-163 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю "Воскресіння" (с. Ангелівка, Тернопільський район, Тернопільська область, код ЄДРПОУ 22603118) на користь місцевого бюджету Корабельного району м. Миколаєва податковий борг з орендної плати за землю в сумі 31922 (тридцять одну тисячу дев’ятсот двадцять дві) грн. 73 коп., шляхом стягнення коштів з рахунків у банках, обслуговуючих ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю "Воскресіння" та за рахунок готівки, що належить відповідачу.

Постанова суду може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Тернопільський окружний адміністративний суд в порядку і строки, передбачені ст. 186 Кодексу адміністративного судочинства України та набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Копію постанови надіслати сторонам у справі.

Головуючий суддя Дерех Н.В.

копія вірна:

Суддя Дерех Н.В.

СудТернопільський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення27.07.2015
Оприлюднено03.08.2015
Номер документу47529267
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —819/1962/15

Ухвала від 31.01.2017

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Довгополов Олександр Михайлович

Постанова від 27.07.2015

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Дерех Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні