Постанова
від 19.04.2010 по справі 6/42-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19.04.10 Справа №6/42-10.

Господарський суд Сумської області у складі:

Головуючого судді - Гордієнко М.І.,

розглянувши матеріали справи № 6/42-10, порушеної

за заявою боржника - ОСОБА_1 особи - підприємця ОСОБА_2 ( вул. Чапаєва, б. 57, м. Суми, 40030, код НОМЕР_1)

про порушення справи про банкрутство

За участю представників сторін:

Від кредитора - представник ОСОБА_3 - ОСОБА_4

Боржник - ОСОБА_2

ВСТАНОВИВ :

Ухвалою суду від 12.04.2010р. порушено провадження у справі № 6/42-10 за заявою боржника ОСОБА_1 особи - підприємця ОСОБА_1 особи - підприємця ОСОБА_2 про визнання його банкрутом в порядку ст. ст. 47-49 Закону України В«Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» , накладено арешт на все рухоме і нерухоме майно належне на праві власності боржнику за винятком майна, на яке згідно з цивільним процесуальним законодавством України не може бути звернено стягнення.

Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" встановлює умови та порядок відновлення платоспроможності суб'єкта підприємницької діяльності -боржника або визнання його банкрутом та застосування ліквідаційної процедури, повного або часткового задоволення вимог кредиторів.

Законодавець визначив сферу застосування Закону, обмеживши її суб'єктами підприємницької діяльності (юридичними особами та фізичними особами, які здійснюють підприємницьку діяльність). ОСОБА_1 особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які мають заборгованість, що не ґрунтується на веденні підприємницької діяльності не підпадають під сферу регулювання зазначеного Закону та не можуть бути суб'єктами банкрутства відповідно до положень Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Відповідно ст. 53 Цивільного кодексу України визначається, що фізична особа, яка неспроможна задовольнити вимоги кредиторів, пов'язані із здійсненням нею підприємницької діяльності, може бути визнана банкрутом у порядку, встановленому законом.

Згідно ч. 7 ст. 128 Господарського кодексу України громадянин-підприємець може бути визнаний судом банкрутом відповідно до вимог цього Кодексу та інших законів.

Такий порядок передбачений, зокрема, ст.ст. 47 - 48 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Отже, враховуючи вищезазначені вимоги закону, необхідними передумовами для звернення із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника у порядку ст. 47 Закону є наявність у нього заборгованості перед кредиторами, яка ґрунтується на веденні ним підприємницької діяльності.

Згідно з ч. 4 ст. 48 вказаного Закону, якщо у встановлений частиною другою цієї статті строк громадянин-підприємець не подав доказів задоволення вимог кредиторів і в зазначений строк не укладено мирової угоди, господарський суд визнає громадянина - підприємця банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру.

Відповідно до вимог ст. 1 Закону ліквідація - припинення діяльності суб'єкта підприємницької діяльності, визнаного господарським судом банкрутом, з метою здійснення заходів щодо задоволення визнаних судом вимог кредиторів шляхом продажу його майна.

Відповідно до вимог ст. 51 Цивільного Кодексу України до підприємницької діяльності фізичних осіб застосовуються нормативно-правові акти, що регулюють підприємницьку діяльність юридичних осіб, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин.

Судом встановлено, що боржник звернувся із заявою до господарського суду у зв'язку з тим, що він неспроможний виконати грошові зобов'язання перед кредиторами: ЗАТ «Альфа - банк»; ОСОБА_3 на загальну суму 2 817 975 грн.46 коп.

Отже, матеріалами справи підтверджується заборгованість боржника в сумі 2 817 975 грн.46 коп.

Боржник в судовому засіданні пояснив, що на даний момент він практично не отримує прибутку від діяльності як підприємець та виручка від реалізації товарів за 1 квартал 2009 року склала 122000грн, за 2-й квартал 2009 року ( наростаючим підсумком з початку року) склала 155000 грн., тобто за другий квартал отримано лише 33 000 грн. ( в середньому по 11000 грн. щомісяця).

22.01.2009 року державним реєстратором виконавчого комітету Сумської міської ради було внесено відомості до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців про припинення підприємницької діяльності, що підтверджується довідкою від 02.02.2010 року.

Боржнику належить на праві власності нежиле приміщення, магазин продовольчих товарів, загальною площею 84,6 кв.м., що знаходиться за адресою: Сумська область, м. Суми. пр. М.Лушпи, буд. 23/1.

Інших об'єктів нерухомого майна, транспорту, техніки, земельних ділянок на праві власності за боржником не числяться.

Заборгованість із страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та інші види загальнообов'язкового державного соціального страхування, а також заборгованості по відшкодуванню шкоди, заподіяною життю та здоров'ю, виплати авторської винагороди та заробітної плати боржник не має.

Боржник має поточний рахунок № 260020356066 в Сумській ОДПАТКБ «Правекс - банк» на якому залишки складають 0,31 грн.

Отже, вимоги кредиторів щодо грошових зобов'язань, що не оспорюються боржником складають 2 817 975 грн.46 коп., що підтверджуються наданими доказами.

При зазначених обставинах, задоволення вимог одного або кількох кредиторів приведе до неможливості виконання грошових зобов'язань боржника у повному обсязі перед іншими кредиторами.

З матеріалів справи вбачається, що між боржником та ЗАТ «Альфа - банк» укладено договір про відкриття кредитної лінії № SМЕ 0015300 від 17.07.2008 р., у відповідності до якого банк зобов'язався надати позичальнику кредит шляхом відкриття кредитної лінії у сумі 240000 доларів США на строк 180 місяців зі сплатою процентів за користування кредитом у розмірі 20,24% річних для придбання нерухомого майна для його подальшого використання у підприємницької діяльності.

17 липня 2008 року між боржником і ОСОБА_5 укладено договір купівлі - продажу нежитлового приміщення за адресою: м. Суми, проспект М.Лушпи, буд.23/1, вчиненою за 1 382 250 грн.

Згідно договору іпотеки № 0015300/1 від 17 липня 2008 року у забезпечення виконання за кредитним договором SМЕ 0015300 від 17.07.2008 р. боржник передав ЗАТ «Альфа - банк» у іпотеку нерухоме майно, а саме нежитлове приміщення за адресою: м. Суми, проспект М.Лушпи, буд.23/1, яке було оцінено сторонами за домовленістю у розмірі 1 382 250 грн.

Загальна вартість іпотечного майна згідно витягу з Реєстру прав власності на нерухоме майно становить 189694 грн.

12 червня 2008 року між ЗАТ «Альфа - банк» і боржником був укладений кредитний договір № SМЕ 0014392 згідно якого боржнику було надано 20 000 доларів США.

В результаті невиконання умов договору боржнику була нарахована прос рочка за кредитом у сумі - 113959,32 грн., по процентах - 6870,06 грн., пеня - 48582,54 грн.

17 липня 2008 року між боржником та ФО -ПП Горгулем ОСОБА_6 був укладений договір, згідно якого ОСОБА_3 передано боржнику грошові кошти у розмірі 248563 грн., строк повернення зазначеної суми 17.04.2009 року.

Отже, з матеріалів справи вбачається, що за рахунок майна боржника, що є предметом іпотеки, неможливо виконати зобов'язання перед банком та ФО -ПП Горгулем ОСОБА_6.

Судом встановлено, що кредитори, заборгованість перед якими стала підставою для звернення до суду, викликались в судове засідання, ухвала про порушення справи про банкрутство надсилалась усім кредиторам, таким чином всі кредитори були повідомлені належним чином про день, час і місце розгляду справи.

Боржник в судовому засідання підтримав заявлені вимоги та погодився з викладеним в заяві.

Відповідно до ч. 5 ст. 60 Господарського кодексу України, боржником проведений правовий аналіз та висновки стосовно оцінки усього майна суб'єкта господарювання, який ліквідується, про що вказується в заяві.

Також, згідно ст. 24 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» призначається ліквідатор.

До господарського суду Сумської області надійшло клопотання від представника кредитора ОСОБА_3 про призначення ліквідатором у даній справі арбітражного керуючого ОСОБА_7, від якої надійшла згода щодо її призначення ліквідатором у даній справі.

В судовому засіданні боржник погодився із запропонованою кандидатурою ліквідатора боржника арбітражного керуючого ОСОБА_7

За зазначених обставин, суд вважає за необхідне визнати боржника - ОСОБА_1 особу - підприємця ОСОБА_2 ( вул. Чапаєва, б. 57, м. Суми, 40030, код НОМЕР_1) банкрутом, відкрити ліквідаційну процедуру та призначити ліквідатором арбітражного керуючого ОСОБА_7( ліцензія АВ № 158304 від 19.10.06р.).

Керуючись статтями 22-34, 47- 49 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", суд-

ПОСТАНОВИВ :

Визнати банкрутом - ОСОБА_1 особу - підприємця ОСОБА_2 ( вул. Чапаєва, б. 57, м. Суми, 40030, код НОМЕР_1).

Відкрити ліквідаційну процедуру.

З дня прийняття господарським судом постанови про визнання громадянина-підприємця банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури: строки виконання зобов'язань громадянина-підприємця вважаються такими, що настали, припиняється нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших фінансових (економічних) санкцій за всіма зобов'язаннями громадянина-підприємця; припиняється стягнення з громадянина-підприємця за всіма виконавчими документами, за винятком виконавчих документів за вимогами про стягнення аліментів, а також за вимогами про відшкодування шкоди, заподіяної життю та здоров'ю громадян; відомості про фінансове становище банкрута перестають бути конфіденційними чи становити комерційну таємницю; укладення угод, пов'язаних з відчуженням майна банкрута чи передачею його майна третім особам, допускається в порядку, передбаченому Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

З дня прийняття даної постанови скасовуються арешти, що накладені на майно боржника, і інші обмеження щодо розпорядження майном боржника, в тому числі податкова застава. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.

Призначити ліквідатором банкрута арбітражного керуючого ОСОБА_7 ( ліцензія АВ № 158304 від 19.10.06р.).

Зобов'язати ліквідатора у вказаний строк виконати ліквідаційну процедуру, надати суду обґрунтований звіт про виконану роботу, всі докази, що свідчать про виконання ліквідаційної процедури, у тому числі, докази розшуку майна, що належить банкруту та яке знаходиться у спільній власності, акти інвентаризації майна, акти оцінки майна, звіт про виплачені кредиторам кошти, договори купівлі-продажу майна банкрута, довідки установ банку про закриття рахунків банкрута, докази повідомлення органів державної податкової служби, пенсійного фонду і центру зайнятості про закінчення ліквідаційної процедури, довідку органів внутрішніх справ про прийняття печаток і штампів банкрута, оригінал свідоцтва про державну реєстрацію, ліквідаційний баланс, реєстр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів, докази, що свідчать про стягнення дебіторської заборгованості, або докази що свідчать про неможливість стягнення дебіторської заборгованості, довідку банку про рух грошових коштів по поточному рахунку за весь час роботи ліквідаційної процедури, баланси за весь час роботи ліквідатора та ліквідаційний баланс, відшкодування витрат ліквідатора, інші документи, що свідчать про виконану ліквідатором роботу по ліквідації банкрута.

Реалізація майна боржника повинна проводитеся відповідно статті 29,30 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Кредитори мають право подати свої вимоги до боржника не пізніше двох місяців з моменту відкриття ліквідаційної процедуру ( дані боржника: ОСОБА_1 особа - підприємець ОСОБА_2 ( вул. Чапаєва, б. 57, м. Суми, 40030, код НОМЕР_1), свідоцтво про державну реєстрацію ФО -ПП серія ВО1 № 474559 від 13.08.2003р. виданого виконавчим комітетом Сумської міської ради , номер запису 26320170000007577).

Копію даної постанови направити кредиторам , ліквідатору, боржнику, державному органу з питань банкрутства, державному реєстратору, органу ДВС.

СУДДЯ М.І. ГОРДІЄНКО

Дата ухвалення рішення19.04.2010
Оприлюднено03.08.2015
Номер документу47541490
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —6/42-10

Ухвала від 18.05.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Гордієнко Михайло Іванович

Ухвала від 18.05.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Гордієнко Михайло Іванович

Ухвала від 30.08.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Бабакова Л.М.*

Ухвала від 10.08.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Рижков Микола Борисович

Ухвала від 18.05.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Гордієнко Михайло Іванович

Ухвала від 29.07.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Гончар Т. В.

Ухвала від 26.06.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Гончар Т. В.

Ухвала від 06.07.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Гончар Т. В.

Постанова від 19.04.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Гордієнко Михайло Іванович

Постанова від 09.11.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Хандурін М.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні