Постанова
від 18.05.2010 по справі 2а-528/10/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"18" травня 2010 р. Справа № 2a-528/10/0970

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружний адміністративний суд у складі:

Судді Григорука О.Б.

при секретарі Пікович Л.Р.

за участю: прокурор - не з"явився; представника позивача - ОСОБА_1, представника відповідача - ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду адміністративну справу

за позовом: Прокурора м. Калуш в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України в м. Калуші, вул. Л. Українки, 18б, м. Калуш, Калуський район, Івано-Франківська область, 77300

до відповідача: Державного науково-дослідного інституту галургії, вул. Фабрична, 5, м. Калуш, Калуський район, Івано-Франківська область, 77300

про стягнення заборгованості в сумі 21441,75 грн.,-

ВСТАНОВИВ:

Прокурор міста Калуша в інтересах держави в особі управління Пенсійного фонду України в м.Калуші звернувся з адміністративним позовом до Державного науково-дослідного інституту галургії про стягнення заборгованості в сумі 21441,75 грн.

Позовні вимоги мотивує тим, що проведеною перевіркою прокуратурою міста Калуша встановлено, що Державний науково-дослідний інститут галургії зареєстрований, як платник внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування в управлінні Пенсійного фонду України в місті Калуші. Станом на 01.02.2010 року за відповідачем рахується борг по відшкодуванню фактичних витрат на виплату пенсій науковим працівникам за 2009 рік в сумі 21441,75 грн.

Прокурор в судове засідання не з"явився.

Представник позивача в судовому засіданні пояснив, що 08.01.2010 року управління Пенсійного фонду України в м.Калуші надіслало відповідачу повідомлення про суму витрат на виплату пенсій, що становлять різницю між сумою пенсій, призначених згідно із Законом України «Про наукову та науково-технічну діяльність», та сумою пенсій, обчислених відповідно до інших законодавчих актів, за 2009 рік, які відповідач повинен сплатити. Однак, Державний науково-дослідний інституту галургії не відшкодував управлінню Пенсійного фонду України в м.Калуші фактичні витрати на виплату пенсій науковим працівникам за цей період, а тому дана сума підлягає стягненню в судовому порядку. На цій підставі просив позов задовольнити.

Представник відповідача в судовому засіданні позовні вимоги не визнав. Суду подав заперечення проти позову, в якому зазначив, що Державний науково-дослідний інститут галургії є державною небюджетною організацією, що займається науковою та науково-технічною діяльністю та фінансується з Державного бюджету на 60-80%, а інша процентна частка - за рахунок фінансування інституту, подав суду письмове заперечення. Просив в задоволенні позовних вимог відмовити.

Вислухавши представника позивача, відповідача, розглянувши позовну заяву, матеріали справи та оцінивши досліджені докази, судом встановлено наступне.

Державний науково-дослідний інститут галургії є державною небюджетною організацією, що займається науковою та науково-технічною діяльністю. Даний факт визнається сторонами. Статтею 24 Закону України «Про наукову та науково-технічну діяльність» передбачено, що держава встановлює для наукових (науково-педагогічних) працівників, які мають необхідний стаж наукової роботи, пенсії на рівні, що забезпечує престижність наукової праці та стимулює систематичне оновлення наукових кадрів. Пенсія науковому (науково-педагогічному) працівнику призначається при досягненні пенсійного віку: чоловікам - за наявності стажу роботи не менше 25 років, у тому числі стажу наукової роботи не менше 20 років; жінкам - за наявності стажу роботи не менше 20 років, у тому числі стажу наукової роботи не менше 15 років.

Різниця між сумою пенсії, призначеної за цим Законом, та сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів, на яку має право науковий працівник, фінансується:

для наукових (науково-педагогічних) працівників державних бюджетних наукових установ, організацій та вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації - за рахунок коштів державного бюджету;

для наукових (науково-педагогічних) працівників інших державних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації - за рахунок коштів цих підприємств, установ, організацій та закладів, а також коштів державного бюджету в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. При цьому за рахунок коштів державного бюджету науковим (науково-педагогічним) працівникам оплачується з розрахунку на одну особу 50 відсотків різниці пенсії, призначеної за цим Законом;

для наукових (науково-педагогічних) працівників недержавних наукових установ, організацій та вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації - за рахунок коштів цих установ, організацій та закладів.

Постановою Кабінету Міністрів України N 372 від 24.03.2004 року було затверджено Порядок фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної науковим (науково-педагогічним) працівникам державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації згідно із Законом України "Про наукову і науково-технічну діяльність", та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають право зазначені особи.

Відповідно до п. 2 цього Порядку за рахунок коштів державного бюджету фінансується 50 відсотків різниці у розмірі пенсії наукових (науково-педагогічних) працівників державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації у розрахунку на одну особу. Інша частина фінансується за рахунок коштів цих підприємств, установ, організацій та закладів.

Розмір витрат на фінансування різниці у розмірі пенсії за рахунок коштів державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації визначається у розрахунку на рік органами Пенсійного фонду до 20 січня поточного року та протягом 10 днів з дня призначення пенсії відповідно до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність", про що відповідному підприємству, установі, організації або закладу відразу надсилається повідомлення (п.5 Порядку).

Зазначені підприємства, установи, організації та заклади самостійно визначають суму, що підлягає до сплати у розрахунку на місяць, та щомісяця до 25 числа перераховують органу Пенсійного фонду за своїм місцезнаходженням відповідні кошти для фінансування різниці у розмірі пенсії, призначеної у минулому та поточному роках.

У разі порушення строку сплати коштів, які спрямовуються на фінансування різниці у розмірі пенсії, органи Пенсійного фонду стягують відповідні суми у порядку, визначеному законодавством (п.8 Порядку).

Крім того, відповідно до п.13 розділу XV "Прикінцеві положення" Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» у разі якщо особа має право на отримання пенсії відповідно до Закону України "Про наукову та науково-технічну діяльність" та цього Закону, призначається одна пенсія за її вибором. При цьому різниця між розміром пенсії, на який має право особа відповідно до зазначеного Закону, та розміром пенсії із солідарної системи відповідно до цього Закону фінансується за рахунок коштів, спрямованих із джерел, визначених Законом України "Про наукову та науково-технічну діяльність".

Як вбачається з матеріалів справи, відповідач є державною небюджетною організацією, за рахунок коштів якої фінансується 50 відсотків різниці у розмірі пенсії наукових (науково-педагогічних) працівників. 08.01.2010 року управління Пенсійного фонду України в м.Калуші надіслало відповідачу повідомлення про суму витрат на виплату пенсій, що становлять різницю між сумою пенсій, призначених згідно із Законом України «Про наукову та науково-технічну діяльність», та сумою пенсій, обчислених відповідно до інших законодавчих актів, за 2009 рік, які відповідач повинен сплатити та яка склала 21441,75 грн. Однак, Державний науково-дослідний інституту галургії не відшкодував управлінню Пенсійного фонду України в м.Калуші фактичні витрати на виплату пенсій науковим працівникам за цей період, а тому дана сума підлягає стягненню в судовому порядку.

Посилання відповідача на ст.ст. 14, 15 Закону України "Про систему оподаткування" є безпідставними, оскільки органи Пенсійного фонду України не включено до складу податкових органів, а фактичні витрати на виплату пенсій науковим працівникам, що відшкодовуються органам Пенсійного фонду України не входять до системи оподаткування України.

На підставі ст. 124 Конституції України, керуючись ст. ст. 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд ,-

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Державного науково-дослідного інституту галургії, ідентифікаційний код 00209119, на користь Управління Пенсійного фонду України в м. Калуш, заборгованість в сумі 21 441 (двадцять ода тисяча чотириста сорок одна) грн. 75 коп.

Відповідно до ст. 186 Кодексу адміністративного судочинства України постанова може бути оскаржена протягом 10 днів з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 Кодексу адміністративного судочинства України - з дня складення в повному обсязі шляхом подачі заяви про апеляційне оскарження. Якщо постанову було проголошено у відсутності особи, яка бере участь у справі, то строк подання заяви про апеляційне оскарження обчислюється з дня отримання нею копії постанови. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Заява про апеляційне оскарження та апеляційна скарга подаються до суду апеляційної інстанції через суд, який ухвалив оскаржуване судове рішення.

Відповідно до ст.254 Кодексу адміністративного судочинства України постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, встановлений Кодексом адміністративного судочинства України, постанова суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя: /підпис/ ОСОБА_3

Постанова складена в повному обсязі 21.05.2010 року.

СудІвано-Франківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення18.05.2010
Оприлюднено06.08.2015
Номер документу47801033
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-528/10/0970

Постанова від 18.05.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Григорук О.Б.

Постанова від 18.05.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Григорук О.Б.

Ухвала від 18.02.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Григорук О.Б.

Постанова від 18.05.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Григорук О.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні