Вирок
від 03.08.2015 по справі 211/6851/14-к
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КРИВОГО РОГУ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

В И Р О К

іменем України

Справа № 211/6851/14-к

Провадження № 1-кп/210/120/15

"03" серпня 2015 р.

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу Дніпропетровскої області

в складі: головуючого судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2 , ОСОБА_3

з участю прокурора ОСОБА_4

з участю захисників ОСОБА_5 , ОСОБА_6

ОСОБА_7 , ОСОБА_8

з участю обвинувачених ОСОБА_9 , ОСОБА_10

ОСОБА_11 , ОСОБА_12

розглянувши у закритому судовому засіданні в м. Кривому Розі матеріали кримінального провадження № 22014040000000099 за обвинуваченням:

ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , народився м. Кривий Ріг Дніпропетровської області, громадянина України, не працює, раніше не судимого, прож. АДРЕСА_1 .

у скоєнні злочину, передбаченого ст. 110 ч.2 КК України,-

ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , народився смт. Онуфріївка Кіровоградської області, громадянина України, працює охоронником ТОВ «Сокол КР», раніше не судимого, прож. АДРЕСА_2

у скоєнні злочину, передбаченого ст. 110 ч.2 КК України,-

ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , народився м. Харків, громадянина України, з середньою спеціальною освітою, не працює, не судимого, зареєстрованого АДРЕСА_3 , прож. АДРЕСА_4

у скоєнні злочину, передбаченого ст. 110 ч.2 КК України,-

ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , громадянки України, народилася м. Кривий Ріг, не працює, раніше не судима, зареєстр. АДРЕСА_5 , прож. АДРЕСА_6

у скоєнні злочину, передбаченого ст. 110 ч.2 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

Відповідно до ст. 2 Конституції України територія України в межах існуючого кордону є цілісною і недоторканою.

Питання про зміну території України вирішуються виключно на всеукраїнському референдумі, який може бути назначений тільки Верховною Радою України, при цьому остання не надавала свого дозволу на проведення всеукраїнського референдуму щодо зміни меж території України.

У травні 2014 року громадянин України ОСОБА_9 вирішив зайнятися протиправною діяльністю вчинити умисні дії з метою зміни меж території України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, а саме: розповсюджувати матеріали із закликами до вчинення дій з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, а також залучити до вказаної злочинної діяльності інших мешканців Дніпропетровської області, забезпечивши їх такими матеріалами.

На виконання свого злочинного наміру, ОСОБА_9 у травні 2014 року в соціальній Інтернет-мережі «ВКонтакте» вступив до віртуальної групи «Новороссия», яка представляє інтереси партійної організації «Новроссия», з метою розміщення у себе вдома біженців зі сходу України, а також розповсюдження на території м. Кривий Ріг газети «Новороссия». У той же період часу, мешканець м. Донецька ОСОБА_13 ( матеріали відносно якого виділені в окреме провадження )- представник вказаної групи, запропонував ОСОБА_9 за допомогою поштових операторів «Нова Пошта» та «Делівері» отримувати у м. Кривий Ріг друковані видання газети, друк яких здійснюється незаконною організацією сепаратиського спрямування "Донецька народна республіка" (далі "ДНР"), в яких повинні міститися заклики щодо незаконної зміни меж території або державного кордону України, та у подальшому розповсюдити їх серед населення Дніпропетровської області, зокрема у м. Кривому Розі.

За вказаних обставин ОСОБА_9 погодився виконати прохання ОСОБА_13 , щодо розповсюдження друкованих матеріалів із закликами на зміну меж території або державного кордону України, для чого повідомив останньому особисті дані та поштову адресу, наяку повинні були надходити зазначені друковані видання "ДНР".

На виконання своїх злочинних намірів ОСОБА_9 , діючи за попередньою змовою групою осіб, відповідно до відведеної йому злочинної ролі, у червні 2014 року за невстановлених обставин від невстановленої слідством особи у відділені № 15 поштового оператора «Нова Пошта» за адресою: м. Кривий Ріг, вул. Миру, 5А, отримав друковані матеріали сепаратиського характеру - газету "Новороссия" випуск № 3 у кількості біля 50 примірників, в яких містилися заклики до населення України щодо зміни меж території вказаної держави на порушення порядку, встановленого Конституцією України.

У той же період часу ОСОБА_9 , продовжуючи вказану протиправну діяльність, вирішив залучити до неї свого знайомого - мешканця м.Кривий Ріг ОСОБА_10 , якому запропонував розповсюдити наявні у нього друковані матеріали сепаратиського характеру, у вигляді 50 примірників газети "Новороссия" випуск № 3, серед мешканців м. Кривого Рогу. В свою чергу ОСОБА_10 , усвідомлюючи протиправний характер дій ОСОБА_9 , погодився надати йому допомогу, тим саме вступив із останнім у злочинну змову, направлену на розповсюдження матеріалів із закликами на зміну меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України.

Тоді ж, ОСОБА_9 , перебуваючи в районі зупинки громадського транспорту «СоцГород» м. Кривий Ріг (Дзержинський район), здійснив розповсюдження матеріалів сепаратиського характеру, шляхом передачі ОСОБА_10 друкованого видання "Новороссия" випуск № 3 у кількості біля 50 примірників. Останній, отримавши вказані матеріали сепаратиського характеру, усвідомлюючи протиправність вказаних дій, згідно відведеної йому злочинної ролі, діючи умисно за попередньою змовою групою осіб, з метою швидкого розповсюдження наявних у нього примірників газети "Новороссия" випуск № 3, вирішив залучити до вказаної протиправної діяльності інших мешканців м. Кривого Рогу.

Так, у червні 2014 року, ОСОБА_10 вирішив залучити до вказаної протиправної діяльності свого знайомого - мешканця м.Кривий Ріг ОСОБА_14 , якому запропонував розповсюдити біля 50 примірників газети "Новороссия" випуск № 3 серед мешканців м. Кривого Рогу, на що він надав свою згоду. У той же час, ОСОБА_10 розповсюдив біля 49 примірників газети "Новороссия" випуск № 3 шляхом передачі їх ОСОБА_14 в районі зупинки громадського транспорту «95 квартал» у кафе «Клуб Кави» (Дзержинський район) для подальшого розповсюдження мешканцям м. Кривий Ріг, а також повторно розповсюдив (передав) мешканцю м. Кривий Ріг ОСОБА_11 1 примірник газети "Новороссия" випуск № 3 для особистого ознайомлення.

В подальшому ОСОБА_14 , почавши знайомитись зі змістом вказаного видання, зрозумів, що в ньому може знаходитися інформація сепаратиського характеру, тому він вирішив не розповсюджувати матеріали, що містять заклики до незаконної зміни територіальних меж України, тобто не роздав газети "Новороссия" випуск № 3 мешканцям м. Кривий Ріг за злочинним наміром ОСОБА_10 , а знищив біля 47 примірників зазначеного видання, залишивши у себе вдома 2 примірники газети для особистого ознайомлення без мети розповсюдження іншим особам.

У свою чергу, ОСОБА_11 , ознайомившись з отриманим від ОСОБА_10 примірником газети "Новороссия" випуск № 3, не зацікавився інформацією, яка була там викладена, та залишив газету за місцем свого проживання для подальшого знищення, але цього не зробив, тому що забув про її існування.

Не припиняючи своєї протиправної діяльності ОСОБА_9 , діючи повторно за попередньою змовою групою осіб, відповідно до відведеної йому злочинної ролі, у червні 2014 року за невстановлених обставин від невстановленої слідством особи у відділені № 15 поштового оператора «Нова Пошта» за адресою: м. Кривий Ріг, вул. Миру, 5А, отримав друковані матеріали сепаратиського характеру - газету "Новороссия" випуск № 4 у кількості біля 1200 примірників, в яких містилися заклики до населення України щодо зміни меж території вказаної держави на порушення порядку, встановленого Конституцією України.

У той же період часу ОСОБА_9 , продовжуючи вказану протиправну діяльність, діючи умисно, за попередньою змовою з ОСОБА_10 , запропонував останньому розповсюдити наявні у нього друковані матеріали сепаратиського характеру, у вигляді 250 примірників газети "Новороссия" випуск № 4, серед мешканців м.Кривого Рогу. В свою чергу ОСОБА_10 , усвідомлюючи протиправний характер дій ОСОБА_9 , погодився надати йому допомогу, тим саме вступив із останнім у злочинну змову, направлену на розповсюдження матеріалів із закликами на зміну меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України.

Тоді ж, ОСОБА_9 , перебуваючи в районі зупинки громадського транспорту «СоцГород» м. Кривий Ріг (Дзержинський район), повторно розповсюдив матеріали сепаратиського характеру, шляхом передачі ОСОБА_10 друкованого видання "Новороссия" випуск № 4 у кількості біля 250 примірників. Останній, отримавши вказані матеріали сепаратиського характеру, усвідомлюючи протиправність вказаних дій, згідно відведеної йому злочинної ролі, діючи умисно за попередньою змовою групою осіб, з метою швидкого розповсюдження наявних у нього примірників газети "Новороссия" випуск № 4, вирішив залучити до вказаної протиправної діяльності інших мешканців м. Кривого Рогу.

Так, у червні 2014 року, ОСОБА_10 вирішив залучити до вказаної протиправної діяльності ОСОБА_14 , якому запропонував розповсюдити біля 10 примірників газети "Новороссия" випуск № 4 серед мешканців м. Кривого Рогу, на що він надав свою згоду. У той же час, ОСОБА_10 повторно розповсюдив біля 10 примірників газети "Новороссия" випуск № 4 шляхом передачі їх ОСОБА_14 в районі зупинки громадського транспорту «95 квартал» у кафе «Клуб Кави» (Дзержинський район), для подальшого розповсюдження мешканцям м. Кривий Ріг.

В подальшому ОСОБА_14 , почавши знайомитись зі змістом вказаного видання, зрозумів, що в ньому може знаходитися інформація сепаратиського характеру, тому він вирішив не розповсюджувати матеріали, що містять заклики до незаконної зміни територіальних меж України, тобто не роздав газети "Новороссия" випуск № 4 мешканцям м. Кривий Ріг за злочинним наміром ОСОБА_10 , а знищив біля 8 примірників зазначеного видання, залишивши у себе вдома 2 примірники газети для особистого ознайомлення без мети розповсюдження іншим особам.

Залишок газет "Новороссия" випуск № 4 у кількості 188 примірників ОСОБА_10 зберігав за місцем свого проживання за адресою: АДРЕСА_7 , з метою подальшого розповсюдження серед мешканців м. Кривого Рогу, але здійснити зазначене йому не вдалося з причин, що не залежали від його волі, тому що вказані примірники газети були вилучені співробітниками СБ України у ході проведення обшуку за вказаною адресою.

Крім того, у червні 2014 року, ОСОБА_9 дізнавшись про те, що у м.Кривому Розі затримано ОСОБА_15 ( матеріали відносно якого виділені в окреме провадження )за розповсюдження сепаратиських газет "Новороссия", і знаючи про те, що раніше ОСОБА_10 розповсюджував мешканцю м. Кривий Ріг ОСОБА_14 друковані видання сепаратиського характеру газету "Новороссия", попрохав останнього сховати у себе частину отриманих ним газет "Новороссия" випуск № 4, у кількості біля 750 примірників вказаного видання, які залишилися у нього нерозповсюдженими серед мешканців м.Кривий Ріг, на що останній надав свою згоду. У той же час ОСОБА_9 , діючи повторно, в районі зупинки громадського транспорту «Українська» м.Кривий Ріг (Центрально-міський район), здійснив розповсюдження біля 750 примірників газети "Новороссия" випуск № 4, шляхом передачі їх ОСОБА_14 .

В подальшому ОСОБА_14 , в дійсності не маючи на меті розповсюджувати матеріали, що містять заклики до незаконної зміни територіальних меж України, а також у зв`язку з тим, що ОСОБА_9 не турбувався про вказане видання сепаратиського характеру, знищив, отримані ним у вищевказаний спосіб від ОСОБА_9 , біля 750 примірників газети "Новороссия" випуск № 4.

Окрім цього, з метою швидкого розповсюдження наявних у нього примірників газети "Новороссия" випуск № 4, ОСОБА_9 вирішив залучити до вказаної протиправної діяльності інших мешканців м. Кривого Рогу.

Так, у червні 2014 року, ОСОБА_9 , продовжуючи вказану протиправну діяльність, вирішив залучити до неї свою знайому - мешканку м.Кривий Ріг ОСОБА_16 , якій запропонував розповсюдити біля 100 примірників газети "Новороссия" випуск № 4 серед мешканців м. Кривого Рогу, на що вона надала свою згоду.

Не припиняючи своєї протиправної діяльності ОСОБА_9 , діючи повторно за попередньою змовою групою осіб, відповідно до відведеної йому злочинної ролі, у червні 2014 року частину отриманих ним газет "Новороссия" випуск № 4, у кількості біля 100 примірників вказаного видання, в яких містилися заклики до населення України щодо зміни меж території вказаної держави на порушення порядку, встановленого Конституцією України, за адресою: м. Кривий Ріг, на розі вулиць Українська та Харитонова (Центрально-міський район) розповсюдив шляхом передачі ОСОБА_16 з метою роздачи їх мешканцям зазначеного міста.

В подальшому ОСОБА_16 , ознайомившись зі змістом вказаного видання і зрозумівши, що в ньому знаходиться інформація сепаратиського характеру, вирішила не розповсюджувати матеріали, що містять заклики до незаконної зміни територіальних меж України, тобто не роздавала газети "Новороссия" випуск № 4 мешканцям м. Кривий Ріг за злочинним наміром ОСОБА_9 , а знищила біля 100 примірників зазначеного видання.

Залишок із 1200 примірників газети "Новороссия" випуск № 4 у кількості 103 примірника ОСОБА_9 зберігав за місцем свого проживання за адресою: АДРЕСА_8 , з метою подальшого розповсюдження серед мешканців м. Кривого Рогу, але здійснити зазначене йому не вдалося з причин, що не залежали від його волі, тому що вказані примірники газети були вилучені співробітниками СБ України у ході проведення обшуку за вказаною адресою.

Продовжуючи вказану протиправну діяльність, на виконання своїх злочинних намірів ОСОБА_9 , діючи повторно за попередньою змовою групою осіб, відповідно до відведеної йому злочинної ролі, 16 липня 2014 року від ОСОБА_13 ( матеріали відносно якого виділені в окреме провадження), каналом поштового оператору "Делівері", а саме у відділенні оператору, розташованому за адресою: Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул.О.Брозовського, 85, отримав друковані матеріали сепаратиського характеру - газету "Новороссия" випуск № 5 у кількості біля 1000 примірників, в яких містилися заклики до населення України, щодо зміни меж території вказаної держави на порушення порядку, встановленого Конституцією України, шляхом вступу до озброєних формувань "ДНР" та складання їй присяги на вірність, вчинення інших дій радикального характеру з метою створення суверенного державного утворення - "Новоросія", через незаконне відділення від України її південно-східної частини (Донецької, Луганської, Дніпропетровської, Херсонської, Миколаївської, Харківської та Одеської областей).

Того ж дня ОСОБА_9 , не відмовляючись від свого злочинного наміру та продовжуючи свою протиправну діяльність, направлену на розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення дій з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, разом з ОСОБА_14 та ОСОБА_10 доставили вказану печатну продукцію до місця мешкання останнього, а саме за адресою: АДРЕСА_7 , де ОСОБА_9 , діючи за попередньою змовою з ОСОБА_10 , повторно розповсюдив (передав) останньому біля 750 примірників газети "Новороссия" випуск № 5, з метою подальшого розповсюдження мешканцям вказаного міста. ОСОБА_10 , отримавши вказані газети, усвідомлюючи протиправність вказаних дій, згідно відведеної йому злочинної ролі, діючи умисно за попередньою змовою групою осіб, наступного дня, зустрівшись з ОСОБА_14 повторно розповсюдив їх шляхом передачі ОСОБА_14 в районі зупинки громадського транспорту «95 квартал» у кафе «Клуб Кави» (Дзержинський район), у кількості 255 примірників вказаного видання, для подальшого розповсюдження мешканцям м. Кривий Ріг.

В подальшому ОСОБА_14 , в дійсності не маючи на меті розповсюджувати матеріали, що містять заклики до незаконної зміни територіальних меж України, не використав їх за злочинним наміром ОСОБА_10 , а саме не роздав 255 примірників газети "Новороссия" випуск № 5 мешканцям м. Кривий Ріг, а залишив їх за місцем свого проживання за адресою: АДРЕСА_9 , з метою подальшого знищення, але здійснити зазначене йому не вдалося з причин, що не залежали від його волі, тому що вказані примірники газети були вилучені співробітниками СБ України у ході проведення обшуку за вказаною адресою.

Окрім цього, з метою швидкого розповсюдження наявних у нього примірників газети "Новороссия" випуски № 4 та № 5, ОСОБА_10 вирішив залучити до вказаної протиправної діяльності інших мешканців м. Кривого Рогу.

Так, 19 липня 2014 року, ОСОБА_10 , продовжуючи вказану протиправну діяльність, вирішив залучити до неї свого знайомого - мешканця м.Кривий Ріг ОСОБА_11 , якому запропонував розповсюдити частину наявних у нього друкованих матеріалів сепаратиського характеру, у вигляді біля 300 примірників газети "Новороссия" випуск № 5 та біля 50 примірників газети "Новороссия" випуск № 4, серед мешканців м. Кривого Рогу. В свою чергу ОСОБА_11 , усвідомлюючи протиправний характер дій ОСОБА_10 , погодився надати йому допомогу, тим саме вступив із останнім у злочинну змову, направлену на розповсюдження матеріалів із закликами на зміну меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України.

Того ж дня, ОСОБА_10 , діючи повторно, біля магазину "Текстильмаркет", розташованого за адресою: Дніпропетровська область, м.Кривий Ріг, мкр-н 7-й Зарічний (Жовтневий район), здійснив розповсюдження матеріалів сепаратиського характеру, шляхом передачі ОСОБА_11 біля 300 примірників газети "Новороссия" випуск № 5 та біля 50 примірників газети "Новороссия" випуск № 4. Останній, отримавши вказані матеріали, згідно відведеної йому злочинної ролі, діючи умисно за попередньою змовою групою осіб, того ж дня частину з них, а саме біля 100 примірників газети "Новоросия" випуски № 4 та № 5, разом із ОСОБА_10 за адресою: АДРЕСА_10 , розповсюдили мешканцю м. Кривий Ріг ОСОБА_17 . Залишок газет "Новороссия" випуск № 4 у кількості 37 примірників та випуск № 5 у кількості 133 примірники ОСОБА_11 зберігав за місцем свого проживання за адресою: АДРЕСА_2 , з метою подальшого розповсюдження серед мешканців м. Кривого Рогу, але здійснити зазначене йому не вдалося з причин, що не залежали від його волі, тому що вказані примірники газети були вилучені співробітниками СБ України у ході проведення обшуку за вказаною адресою.

В подальшому ОСОБА_17 , в дійсності не маючи на меті розповсюджувати матеріали, що містять заклики до незаконної зміни територіальних меж України, знищив частину газет "Новороссия" випуск № 4 та випуск № 5, отриманих ним у вищевказаний спосіб від ОСОБА_11 , а 52 примірника газети "Новороссия" випуск № 5 добровільно видав співробітникам СБ України.

Окрім цього, з метою швидкого розповсюдження наявних у нього примірників газети "Новороссия" випуск № 5, ОСОБА_9 вирішив залучити до вказаної протиправної діяльності інших мешканців м. Кривого Рогу.

Так, 16 липня 2014 року, ОСОБА_9 , продовжуючи вказану протиправну діяльність, вирішив залучити до неї свою знайому - мешканку м.Кривий Ріг ОСОБА_12 , якій запропонував розповсюдити частину наявних у нього друкованих матеріалів сепаратиського характеру, у вигляді біля 250 примірників газети "Новороссия" випуск № 5, серед мешканців м. Кривого Рогу. В свою чергу ОСОБА_12 , усвідомлюючи протиправний характер дій ОСОБА_9 , погодилася надати йому допомогу, тим саме вступила із останнім у злочинну змову, направлену на розповсюдження матеріалів із закликами на зміну меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України.

Того ж дня, ОСОБА_9 , перебуваючи за адресою: Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, пр. Південний (Інгулецький район), повторно розповсюдив матеріали сепаратиського характеру, шляхом передачі ОСОБА_12 газети "Новороссия" випуск № 5 у кількості біля 250 примірників. Остання, отримавши вказані матеріали, усвідомлюючи протиправність вказаних дій, згідно відведеної їй злочинної ролі, діючи умисно за попередньою змовою групою осіб, 18.07.2014 року, за адресою: Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, пр. Південний (Інгулецький район), розповсюдила 2 примірника газети "Новороссия" випуск № 5 шляхом передачі їх свої знайомій ОСОБА_16 для особистого ознайомлення.

В подальшому ОСОБА_16 , в дійсності не маючи на меті розповсюджувати матеріали, що містять заклики до незаконної зміни територіальних меж України, не використала їх за злочинним наміром ОСОБА_12 , а саме не роздала 2 примірники газети "Новороссия" випуск № 5 мешканцям м. Кривий Ріг, а передала їх співробітникам СБ України.

Залишок газет "Новороссия" випуск № 5 у кількості 223 примірника ОСОБА_12 зберігала за місцем свого проживання за адресою: АДРЕСА_5 , з метою подальшого розповсюдження серед мешканців м. Кривого Рогу, але здійснити зазначене їй не вдалося з причин, що не залежали від її волі, тому що вказані примірники газети були вилучені співробітниками СБ України у ході проведення обшуку за вказаною адресою.

Крім того, 20 липня 2014 року ОСОБА_11 , діючи повторно, та з метою уникнення викриття його протиправної діяльності правоохоронними органами України, опосередковано розповсюдив газети "Новороссия" випуск № 4 та випуск № 5, а саме залишив їх на зупинках громадського транспорту м. Кривий Ріг: "Текстильмаркет", розташованій за адресою: Дніпропетровська область, м.Кривий Ріг, мкр-н 7-й Зарічний (Жовтневий район), та "Варус", розташованій за адресою: Дніпропетровська область, м.Кривий Ріг, мкр-н 5-й Зарічний (Жовтневий район), а також у громадському транспорті м. Кривий Ріг автобусі, який перевозить покупців магазину "Варус", із зупинки "Варус", розташованій за адресою: Дніпропетровська область, м.Кривий Ріг, мкр-н 5-й Зарічний (Жовтневий район) до кільця 44 кварталу (Жовтневий район) по ходу руху автобусу, з метою ознайомлення невідомими особами зі змістом вказаної газети.

Відповідно до висновку судово-авторознавчої експертизи № 9701 "ХНДІСЕ ім. Заслуженого Професора М.С. Бокаріуса", а також актів про проведене лінгвістичне дослідження № 2 та № 3 комісії спеціалістів-лінгвістів ДВНЗ «Криворізький національний університет», у друкованих виданнях газеті «Новороссия» випуск № 4 та випуск № 5 наявні висловлювання у формі закликів інклюзивного та ексклюзивного типів, які за характером є публічними, а за формою вираження прямими, щодо вступу до озброєних формувань самопроголошених «Донецької народної республіки» та «Луганської народної республіки», утворення самостійного державного утворення «Новороссия» шляхом антиконституційного відділення частини областей від території України.

Таким чином, ОСОБА_9 діючи умисно за попередньою змовою групою осіб із ОСОБА_13 , а також із мешканцями м. Кривий Ріг Дніпропетровської області ОСОБА_10 та ОСОБА_12 , у період з червня по 18 липня 2014 року у м. Кривому Розі Дніпропетровської області, повторно вчинив умисні дії, спрямовані на розповсюдження друкованого видання "Новороссия" матеріалів із закликами до зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України.

Таким чином, ОСОБА_11 діючи умисно за попередньою змовою групою осіб із мешканцем м. Кривий Ріг Дніпропетровської області ОСОБА_10 , у період 19-20 липня 2014 року у м. Кривому Розі Дніпропетровської області, повторно вчинив умисні дії, спрямовані на розповсюдження друкованого видання "Новороссия" матеріалів із закликами до зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України.

Таким чином, ОСОБА_10 діючи умисно за попередньою змовою групою осіб із мешканцями м. Кривий Ріг Дніпропетровської області ОСОБА_9 та ОСОБА_11 , у період з червня по 19 липня 2014 року у м. Кривому Розі Дніпропетровської області, повторно вчинив умисні дії, спрямовані на розповсюдження друкованого видання "Новороссия" матеріалів із закликами до зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України.

Таким чином, ОСОБА_12 діючи умисно за попередньою змовою групою осіб із ОСОБА_9 18 липня 2014 року у м. Кривому Розі Дніпропетровської області, вчинила умисні дії, спрямовані на розповсюдження друкованого видання "Новороссия" матеріалів із закликами до зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України.

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_9 винним себе в скоєнні злочинів не визнав, суду пояснив, що з ОСОБА_18 , ОСОБА_19 познайомився на мітингу біля міськради на початку 2014 року. Він особисто отримував через «Нову пошту» та «Делівері» газети «Новороссия», вказана газета та організація зареєстровані в Мін`юсті , відповідно газети є законними і їх розповсюдження не кримінально каране. В червні-липні 2014 року на прохання ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_19 , ОСОБА_22 він давав їм газети, скільки екземплярів просили, скільки і давав, передавав їм випуски № 4,5. ОСОБА_22 на перехресті вул.. Українська та Харитонова -100 шт. в червні 2014 року, Ісаєву на зупинці «Українська»- 750 шт. Горбенку на пр.-ті Металургів 2 рази № 4 та № 5, № 4- приблизно 100-200шт., № 5 приблизно 700 шт. Кригіну газети не передавав. Передавав газети для того, щоб люди знали, що є альтернативна думка, на меті не мав закликів до зміни устрою в Україні. Не пам`ятає, щоб комусь передавав газету №Новороссия» випуск № 3, в цій частині себе оговорив. В іншій частині свої показання в ході досудового слідства підтримує.

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_10 винним себе в скоєнні злочинів не визнав, суду пояснив, що в березні 2014 року він познайомився з ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , ОСОБА_21 на мітинзі, були спільні погляди на події в України.

В кінці червня 2014 року ОСОБА_19 йому запропонував розповсюджувати альтернативну дмку, ОСОБА_23 запропонував розповсюджувати газети з альтернативною думкою «Новороссия», так як газета «Новороссия» не заборонена і організація «Новороссия» не заборонена.

1 раз взяв у ОСОБА_23 приблизно 50-150 екземплярів газети «Новороссия» № 4. другий раз з ОСОБА_23 приїхали до нього, ОСОБА_20 , і ОСОБА_23 залишив йому приблизно 25 шт, якусь частину взяв ОСОБА_19 . В ході досудового слідства і при слідчому експерименті давав показання правдиві, але в частині передачі йому випуску № 3 себе обмовив, так як не знав, що в пакунку є газета «Новороссия» № 3, розповсюджував газети безплатно протягом місяця № 4 та № 5. газети передавав ОСОБА_24 та ОСОБА_19 , на передачі йому газет наполягав ОСОБА_19 . З ОСОБА_24 передавав газети № 5 Валевічу .

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_11 винним себе в скоєнні злочинів не визнав, суду пояснив, що з ОСОБА_20 познайомився в березні 2014 року на мітинзі. Він, ОСОБА_24 , є керівником ініціативної групи громадської організації «Український вибір». Мета - за єдину України та Митний союз.

В червні 2014 року ОСОБА_20 дав йому газету «Новороссия» № 3, потім подзвонив і сказав, що є ще № 4 та № 5 газет «Новороссия». Вони з ним зустрілися біля магазина «Текстиль Маркет», скільки йому штук газет передав ОСОБА_20 , не пам`ятає, він, ОСОБА_24 , подзвонив ОСОБА_25 і потім передав з ОСОБА_20 Валевічу кучку газет. На зупинці «Текстиль Маркет і на зупинці «Варус» на ОСОБА_26 залишив на зупинках по декілька штук газет «Новороссия». Дома в нього вилучали газети «Новороссия». В ході слідства давав правдиві показання.

Допитана в судовому засіданні обвинувачена ОСОБА_12 винною себе в скоєнні

злочинів не визнала, суду пояснила, що в березні 2014 року вона познайомилася з ОСОБА_20 та ОСОБА_23 на мітингах. 16.07.2014 року їй подзвонив ОСОБА_23 і запропонував взяти газети, потім привіз і передав пакет з газетами, вона їх кількість не рахувала. Наступного дня їй подзвонила ОСОБА_22 та попросила її дати їй гзети на ознайомлення, вона дала курдімановій для ознайомлення газету «Новороссия» № 5 2 шт. через 2 дні працівники СБУ вилучили в неї 223 шт газет «Новороссия». Показання в ході досудового слідства давала правдиві.

Не зважаючи на повне невизнання вини обвинуваченими, їх вина підтверджується показаннями:

Допитаний в судовому засіданні свідок ОСОБА_27 суду пояснив, що він працює з грудня 2012 року водієм таксі «Мотор» в м. Кривому Розі. 16.07.2014 року він працював і через оператора таксі «Мотор» приблизно в 17 год.50 хв. він отримав замовлення та поїхав на адресу вул.. О.Брозовського, 85/6. в його автомобіль Таврія сів молодий чоловік, як пізніше взав ОСОБА_23 , в багажник поклав 2 чорних пакунки, перемотані скетчем і вони поїхали на перехрестя вул.. галенко і О.Брозовського. там в машину сіли ще дві людини, один з них, як взнав ОСОБА_20 і вони всі поїхали на вул.. Дніпропетровськое Шосе, 38. там розрахувалися за проїзд та забрали пакунки і вийшли з машини.про те, що було в пакунках, мова не йшла.

Допитаний в судовому засіданні свідок ОСОБА_28 суду пояснив, що вони знайомі з ОСОБА_24 . Влітку минулого 2014 року ОСОБА_24 запропонував йому зустрітися на вул.. Електрозаводській та подивитися газету «Новороссия» ознайомитися і запропонувати кому-небудь. Разом з ОСОБА_24 був ОСОБА_20 . ОСОБА_24 з ним розмовляв, а ОСОБА_20 в пакунку передав йому газети. Вдома він подивився і половину з них виніс до смітника, а інші екземпляри залишив на наступний раз. Роздавати газети пропонував ОСОБА_24 , говорив, якщо є бажаючі, то щоб я запропонував їм з газетами ознайомитися. Виніс газети до смітника, иак як там проходить велика кількість людей, межл хтось би і зацікавився газетами.

Допитаний в судовому засіданні свідок ОСОБА_29 суду пояснив, що 19.07.2014 року близько 19 год.00 хв., він разом з батьком ОСОБА_30 та товаришем ОСОБА_31 прогулювався по алеї, так званий «Бродвей», на мікрорайоні 5-й Зарічний. Зупинившись біля огородженої території смітника для того, щоб викинути наявне у них сміття, звернули увагу на те, що невідомий чоловік у світлому одязі підійшов до огорожі смітника та поклав на неї зверху розгорнутий поліетиленовий пакет та пішов у невідомому напрямку. Підійшовши ближче до смітника для того, щоб викинути у контейнер сміття, він звернув увагу, що в розгорнутому пакеті знаходяться газети «Новороссия». Із засобів масової інформації йому було відомо, що зазначені газети містять провокаційні матеріали і за розповсюдження яких було затримано низку осіб. У зв`язку з цим вони забрали зазначені газети та звернулися до відділу СБУ в м. Кривому Розі. Свої показання, які давав в ході досудового слідства повністю підтверджує.

Допитаний в судовому засіданні свідок ОСОБА_32 суду пояснив, що 19.07.2014 року він приблизно у другій половині дня під час очікування зустрічі з клієнтом по роботі, на зупинці громадського транспорту «Текстиль Маркет» на мкр-н 7 Зарічний, на лавці помітив декілька екземплярів газети «Новороссия». Викинув всі екземпляри газети, що знаходились на даній лавці зупинки «Текстиль Маркет» у смітник.

Нікого, хто б міг залишити дані газети «Новороссия» я не бачив.

Допитана в судовому засіданні свідок ОСОБА_33 суду пояснила, що вона працювала в ТОВ «Делівері». Під час її роботи, точну дату не пам`ятає, за посилками приходив, як зараз знає, ОСОБА_23 , пред`являв паспорт, забирав посилки та йшов. Зі слів людей знає, що в посилці були газети російської направленості.

Допитаний в судовому засіданні свідок ОСОБА_34 дав пояснення, аналогічні поясненням свідка ОСОБА_29 , свої показання, дані в ході досудового слідства, повністю підтверджує.

Допитаний в судовому засіданні свідок ОСОБА_35 дав пояснення, аналогічні поясненням свідка ОСОБА_29 , свої показання, дані в ході досудового слідства, повністю підтверджує.

Допитаний в судовому засіданні свідок ОСОБА_36 суду пояснив, що 19.07.2014 року у другій половині дня під час очікування зустрічі зі знайомим на зупинці громадського транспорту «Варус» на мкр-н 5 Зарічний, на лавці помітив 20-30 екземплярів газети «Новороссия». Пробігся очима по змісту газети та зрозумів зі змісту газет, що «Росія це добре», а «Україна- це погано», який був номер газети, не пам`ятає. Газети викинув в смітник. Через декілька днів про знахідку газет «Новороссия» повідомив в СБУ.

Допитана в судовому засіданні свідок ОСОБА_37 суду пояснила, що вона працює диспетчером таксі «Мотор» з 25.07.2013 року. В її обов`язки входить прийняття замовлень, слідкування виконання замовлень водіями таксі. Влітку 2014 року вона прийняла замовлення, потрібно було їхати з «Автовокзала», передала цю інформацію водіям і все. Свої показання, які давала в ході досудового слідства підтримує повністю.

Допитана в судовому засіданні свідок ОСОБА_16 суду пояснила, що з ОСОБА_23 та ОСОБА_21 вона познайомилая на мітинзі приблизно в березні 2014 року, підтримувала з ними стосунки, дзвонили один одному, обговорювали ситуацію в країні та шляхи вирішення конфлікту, у нас співпадали політичні погляди.

Приблизно через два місяці після знайомства з ОСОБА_23 , він їй подзвонив та запропонував розповсюджувати газети інформативного характеру, на що вона погодилася. Наступного дня вони зустрілися на перехресті вулиць Українська та ОСОБА_38 , де ОСОБА_23 передав їй пакунок з газетами.

Повернувшись додому та розпакувавши пакунок, вона почитала одну з газет та зрозуміла, що вони містять незаконні заклики до зміни ладу в Україні, після чого викинула вищевказаний пакунок з усіма газетами до смітника.

18.07.2014 року вона зателефонувала ОСОБА_12 для обговорення новин та політичну ситуації в країні. Під час розмови вона запропонувала зустрітись для подальшого обговорення новин. Цього ж дня вони з ОСОБА_12 зустрілися на проспекті Південний, де ОСОБА_21 передала їй дві газети «Новороссия» випуск № 5 для особистого прочитання. Поклала газети до сумки і більше їх звідти не діставала.

Допитаний в судовому засіданні свідок ОСОБА_14 суду пояснив, що знає всіх обвинувачених, обговорювали з ними новини в країні. Одного разу ОСОБА_23 йому подзвонив та запрпонував ознаймитися з газетами, але коли він йому, ОСОБА_19 , передавав ці газети, то він їх знищував. Газети передавав йому ОСОБА_23 .також ОСОБА_23 передав йому 2 прапора, 1 прапор «Новороссия», інший «Ополчение Донбасса», наклейки, котрі були вилучені працівниками СБУ. Свої показання, яеі давав в ході досудовго слідства і при слідчому експертименті повністю підтверджує, тоді краще пам`ятав події, про які його допитували.

Будучи допитаним в ході досудового слідства свідок ОСОБА_14 пояснював, що

«Я, ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_5 проживаю у м. Кривий Ріг за адресою: АДРЕСА_9 разом з матір`ю та бабусею.

Враховуючи ситуацію, яка склалася на даний час в Україні я підтримуємо погляди якнайшвидшого вирішення збройного конфлікту на території нашої держави шляхом ведення переговорів між діючою владою та владою самопроголошених республік ДНР та ЛНР. На мою думку, українське телебачення не в повній мірі висвітлює події у східних областях України, у зв`язку з чим я та мої знайомі вирішили розповсюджувати серед мешканців м. Кривий Ріг газети «Новороссия», у яких містяться матеріали, на наш погляд, які відображають реальну картину ситуації, що склалася.

Можу показати, що приблизно 19-20 червня 2014 року, мені зателефонував мій знайомий ОСОБА_10 , який запропонував мені розповсюджувати газети інформативного характеру «Новороссия», на що я дав згоду. Цього ж дня зустрівшись у кафе «Клуб Кави», який знаходиться на зупинці 95 квартал, останній передав мені 49 примірників газет «Новороссия» випуск № 3 для подальшого розповсюдження. Повернувшись до дому і ознайомившись зі змістом вказаного видання, я зрозумів, що дана газета містить сепаратистські заклики та заклик до війни. Тому дочекавшись вечора я знищив майже всі .примірники, залишивши собі 2 примірники, які зберігав у папці для історичної пам`ятки, так як цікавлюсь історією.

Додам, що з ОСОБА_10 я познайомився приблизно у березні 2014 року, але обставини знайомства на даний час не пам`ятаю. Нас об`єднувала однакова точка зору, щодо політичної ситуації в Україні та світі, тому мені було цікаво спілкуватися з ним.

Приблизно в кінці червня 2014 року, мені знову зателефонував ОСОБА_10 та запропонував зустрітися в кафе «Клуб Кави» на 95-му кварталі. При зустрічі останній повідомив мені, що отримав від ОСОБА_9 чергову партію газет «Новороссия» випуск № 4, після чого дістав близько 10 примірників та передав мені для подальшого розповсюдження. Повернувшись додому я одразу ж знищив майже всі газети, знов залишивши собі 2 примірника для історичної пам`ятки.

Цього ж дня, ОСОБА_9 зустрівся зі мною на зупинці громадського транспорту «Українська», та передав мені, з проханням сховати, близько 750 примірників газет «Новороссия» випуск № 4, на що я дав згоду. Своє прохання ОСОБА_9 аргументував тим, що нещодавно було затримано ОСОБА_39 , який розповсюджував таку ж саму газету «Новороссия». Усвідомлюючи, що вказані газети можуть скомпрометувати мене, я одразу ж знищив всі передані ОСОБА_9 газети «Новороссия» за місцем свого проживання.

Можу додати, що з ОСОБА_40 я познайомився приблизно весною 2014 року у кафе «Клуб Кави». Нас познайомив один із моїх знайомих на ім`я ОСОБА_41 (прізвища на теперішній час не пам`ятаю). Після знайомства ОСОБА_9 зателефонував мені лише напередодні передачі газет «Новороссия».

Приблизно 16 липня 2014 року мені знову зателефонував ОСОБА_9 і повідомив про те, що прийшла посилка з газетами «Новороссия» випуск № 5, та запропонував мені зустрітися з ним, щоб разом забрати пакунок з служби доставки «Делівері», після чого я мав би забрати весь пакунок додому. Я всіляко відтягував час зустрічі та шукав привід не забирати ці газети, так як я вже чітко розумів, що не погоджуюсь з тим, що там публікується, а саме посягання на територіальну цілісність держави. В моїх переконаннях я проти політичного режиму, який існує в нашій країні на теперішній час, проте не підтримую ідеї розділу країни на окремі республіки. Однак, через деякий час мені зателефонував ОСОБА_10 та врешті решт вмовив мене отримати разом з ОСОБА_9 ці газети.

Тому, 16 липня 2014 року, я, ОСОБА_42 та ОСОБА_43 отримали поштове відправлення в службі доставки «Делівері», яка розташована по вулиці О.Брозовського, 85, на ім`я ОСОБА_9 , після чого ми поїхали додому до ОСОБА_44 за адресою: АДРЕСА_7 , де відкрили пакет у якому було приблизно 4 пакунки з газетами «Новороссия» випуск № 5. Один пакунок забрав ОСОБА_9 для подальшого розповсюдження. Решту останній передав ОСОБА_10 для подальшого розповсюдження, які і залишились за місцем проживання ОСОБА_10 . Після цього я разом з ОСОБА_9 пішли на зупинку громадського транспорту, де попрощавшись поїхали у різних напрямках.

Наступного дня ОСОБА_10 передав мені пакунок з газетами «Новороссия» випуск № 5 кількістю приблизно 255 штук, для подальшого розповсюдження. Проте, я забравши газети до себе додому, залишив їх не розповсюджуючи з метою подальшого знищення. Під час обшуку мого житла вищевказаний пакунок я видав співробітникам СБУ добровільно.

Також вина підтверджується:

- протоколом слідчого експерименту за участю ОСОБА_9 від 13.08.2014 року, від 09.10.2014 року, в ході якого ОСОБА_9 розповів про місця та обставини отримання та передачі газет «Новороссия» ( т.1 а.с 101-111, 123-125 );

- протоколом слідчого експерименту за участю ОСОБА_10 від 12.08.2014 року, від 10.10.2014 року, в ході якого ОСОБА_10 розповів про місця та обставини отримання та передачі газет «Новороссия» ( т.1 а.с 196-203, 221-225 );

- протоколом слідчого експерименту за участю ОСОБА_11 від 15.08.2014 року, від 09.10.2014 року, в ході якого ОСОБА_11 розповів про місця та обставини отримання та передачі газет «Новороссия» ( т.2 а.с. 48-52, 63-65 );

- протоколом слідчого експерименту за участю ОСОБА_12 від 14.08.2014 року, в ході якого ОСОБА_12 розповіла про місця та обставини отримання та передачі газет «Новороссия» ( т.2 а.с. 122-125 );

- протоколом слідчого експерименту за участю ОСОБА_16 від 13.07.2014 року, в ході якого ОСОБА_16 розповіла про місця та обставини отримання газет «Новороссия» ( т.2 а.с. 158-161 );

- протоколом слідчого експерименту за участю ОСОБА_14 від 14.08.2014 року в ході якого ОСОБА_14 про розповів місця та обставини отримання газет «Новороссия»

( т.2 а.с. 172-176 );

- протоколом обшуку за місцем мешкання ОСОБА_9 від 22.07.2014 року, в

ході якого були вилучені газети «Новороссия» та інші речі ( т. 3 а.с. 4-8);

- протоколом огляду вилученого у ОСОБА_9 майна та телефона від

22.07.2014 року та від 23.07.2014 року ( т. 3 а.с. 9-33,34-37);

- постанова про визнання речовими доказами та долучення до матеріалів кримінального провадження предметів, вилучених у ОСОБА_9 від 23.07.2014 року

( т.3 а.с. 42);

- протоколом обшуку за місцем мешкання ОСОБА_10 від 22.07.2014 року, в

ході якого були вилучені газети «Новороссия» та інші речі ( т. 3 а.с. 46-49);

- протоколом огляду вилученого у ОСОБА_10 майна та телефона від

22.07.2014 року та від 23.07.2014 року ( т. 3 а.с. 50-51, 52-68);

- постановою про визнання речовими доказами та долучення до матеріалів кримінального провадження предметів, вилучених у ОСОБА_10 від 23.07.2014 року

( т.3 а.с. 73);

- протоколом обшуку за місцем мешкання ОСОБА_11 від 22.07.2014 року, в

ході якого були вилучені газети «Новороссия» та інші речі ( т. 3 а.с. 78-88);

- протоколом огляду вилученого у ОСОБА_11 майна та телефона від

22.07.2014 року ( т. 3 а.с. 89-98, 99 );

- постановою про визнання речовими доказами та долучення до матеріалів кримінального провадження предметів, вилучених у ОСОБА_11 від 23.07.2014 року

( т.3 а.с. 104);

- протоколом обшуку за місцем мешкання ОСОБА_12 від 22.07.2014 року, в

ході якого були вилучені газети «Новороссия» та інші речі ( т. 3 а.с. 108-112 );

- протоколом огляду вилученого у ОСОБА_12 майна та телефона від

22.07.2014 року та 23.07.2014 року ( т. 3 а.с. 113-122,123 );

- постановою про визнання речовими доказами та долучення до матеріалів кримінального провадження предметів, вилучених у ОСОБА_12 від 23.07.2014 року

( т.3 а.с. 127);

- протоколом обшуку за місцем мешкання ОСОБА_17 від 22.07.2014 року, в

ході якого були вилучені газети «Новороссия» та інші речі ( т. 3 а.с. 131-135);

- протоколом огляду вилученого у ОСОБА_17 майна від 22.07.2014 року ( т. 3

а.с. 136-147 );

- постановою про визнання речовими доказами та долучення до матеріалів кримінального провадження предметів, вилучених у ОСОБА_17 від 23.07.2014 року

( т.3 а.с. 151);

- протоколом обшуку за місцем мешкання ОСОБА_14 від 22.07.2014 року, в

ході якого були вилучені газети «Новороссия» та інші речі ( т. 3 а.с. 155-158);

- протоколом огляду вилученого у ОСОБА_14 майна та телефона від

22.07.2014 року ( т. 3 а.с. 159-172,173, 174-182 );

- постановою про визнання речовими доказами та долучення до матеріалів кримінального провадження предметів, вилучених у ОСОБА_14 від 23.07.2014 року

( т.3 а.с. 191-192);

- постановою про визнання речовими доказами та долучення до матеріалів кримінального провадження предметів, добровільно виданих ОСОБА_16 від 23.07.2014 року ( т.3 а.с. 227);

- актом про лінгвістичне дослідження № 2 від 21.07.2014 року, згідно висновків якої в газеті «Новороссия» випуск № 4 з лінгвістичної точки зору наявні прямі заклики до зміни меж території України, державних кордонів України ( т.4 а.с. 16-18);

- актом про лінгвістичне дослідження № 3 від 24.07.2014 року, згідно висновків якої в газеті «Новороссия» випуск № 5 з лінгвістичної точки зору наявні прямі заклики до зміни меж території України, державних кордонів України ( т.4 а.с. 20-23);

- висновками судово-авторознавчих експертиз № 9701 від 26.09.2014 року , № 9698 від 29.08.2014 року та фото таблицями до них, які підтвердили акти лінгвістичних досліджень № 2 і № 3 ( т.4 а.с.28-36, 42-46);

- протоколами за результатами проведення оперативно-технічного заходу за контррозвідувальною справою від 20.10.2014 року, від 05.09.2014 р. ( аудіофайли від 23.06.2014 р., 18-23.06.2014 р., 11-22.07.2014 р. ( т.4 а.с. 54-60, 68-74, 103-123 ), де вбачається що між між всіма обвинувченими та з іншими особами вели розмови про передачу газет «Новороссия» та інших матеріалів для розповсюдження та знали про їх антидержавний зміст

- протоколом за результатами проведення негласної слідчої дії від 15.09.2014 р.

( т.4 а.с.97-98, 100-101, 125-126), з яких вбачається передача пакунків з газетами обвинуваченими між собою та з іншими особами.

- речовими доказами, оглянутими в судовому засіданні, вилученими 22.07.2014 року у ОСОБА_9 :

1. телефон чорного кольору з вставками червоного кольору торгової марки HTC модель «Butterfly», в телефоні встановлено 2 сім-картки («Білайн» - НОМЕР_1 ; «МТС» - порядкового номеру на карточці немає), також під задньою кришкою розташовано сім-картка оператору мобільного зв`язку «Білайн» ( НОМЕР_2 ).

2.Військовий квиток червоного міністерства оборони СССР, № НОМЕР_3 , виданий

ОСОБА_45 ІНФОРМАЦІЯ_6 ;

3.Візитна картка червоного кольору ОСОБА_46 , голови

радянського центру союзу радянських офіцерів, на якій міститься контактна інформація останнього ( НОМЕР_4 ; НОМЕР_5 ; www.ursr.com.ua);

4.Візитна картка чорного кольору «Прокуратура Саксаганского района/ ОСОБА_47 / Следователь юрист 3-класса/ тел. (0564) 26-09-74; НОМЕР_6 »;

5.Блокнот з обкладинкою світло коричневого кольору, записи на першій сторінці починаються з «Мы мирные жители ОСОБА_48 , не желаем на нашей земле войны. Каждый способен понять! Мысли! Метрополит. Наша сила в единстве!...», блокнот з 96 аркушів;

6.Червоний буклет, «Программа меритократическая партия Украины», всього 15 аркушів;

7.Аркуш паперу формату А-4, на якому міститься печатна інформація, починається з « МАНИФЕСТ ХАРЬКОВСКОГО ОПОЛЧЕНИЯ / Харьковчане и все жители Юго-Востока! В стране произошел вооруженный переворот…»;

8.Чорна папка, на лицевій стороні котрої міститься паперова картка з написом «Братский НАРОД!». В папці знаходиться: 1 примірник газети «Новороссия выпуск №3»; аркуш паперу формату А-4, з написом « 1. Против олигархов у власти!...»; 6 скріплених аркушів паперу «ПУНКТЫ НАШЕЙ ПРОГРАММЫ: 1. Потребовать от губернатора оставлять бюджет Днепропетровской области в самой области…»; 2 скріплені аркуші паперу формату А-4 «Цели проведения митинга: Выступить с протестом, против олигархов у власти: - Почему нет?...»; 2 аркуші паперу формату А-4 «ПОДПИСНОЙ ЛИСТ За проведение референдума о самоопределении населения города Кривого Рога;

9.103 екземпляри газети ««Новороссия» / общественно-политическое движение «партия НОВОРОССИЯ» №4 24 июня 2014»;

10.Ноутбук чорного кольору т/м «ACER», модель «Aspire E1-570G», S/N: NXMEREU002340045BE3400.

- речовими доказами, оглянутими в судовому засіданні, вилученими 22.07.2014 року у ОСОБА_10 :

1. 188 екземплярів газети «Новороссия», випуск №5 від 07.07.2014 року.

2.188 екземплярів газети «Новороссия», випуск №4 від 24.06.2014 року.

3.мобільний телефон марки fly ds113, серійний номер НОМЕР_7 з сім картою «київстар»

4.ноутбук марки «Acer» модель 3750G S\n LRXGR0C0051160339D6500

5.аркуш паперу, початок тексту: « ОСОБА_49 НОМЕР_8 …»

6.записна книжка фіолетового кольору 10,2х 14,5 см.

7.аркуш паперу, початок тексту: «- офіс + отдельная квартира»

8.аркуш паперу, початок тексту: «Манифест харьковского ополчения…»

9.аркуш паперу, початок тексту: «Мы призываем всех харьковчан…»

10.аркуш паперу, початок тексту: «Криворожане!...»

11.два поліетиленових пакети ТОВ «Нова пошта» зі штрихкодами;

- речовими доказами, оглянутими в судовому засіданні, вилучених 22.07.2014 року

у ОСОБА_11 :

1.один примірник газети «Новороссия выпуск №3»

2.копія паспорту на ім`я ОСОБА_10 ІНФОРМАЦІЯ_3 .

3.копія паспору на ім`я ОСОБА_50 ІНФОРМАЦІЯ_7 ;

4.копія ІНН на ім`я ОСОБА_10 ІНФОРМАЦІЯ_3 ;

5.37 примірників гагети «Новороссия выпуск №4»

6.133 примірника гагети «Новороссия выпуск №5»

- речовими доказами, оглянутими в судовому засіданні, вилучених 22.07.2014 року

у ОСОБА_12 :

1.друковані паперові видання (газети) у кількості 223 примірника, на 4 аркушах кожна, із назвою: «Новороссия» №5 7 июля 2014 Общественно-политическое движение «Партия Новороссия»;

2.агітаційні листівки у кількості 53 примірника, починаються зі слів «Уважаемые ОСОБА_51 ! Доводим к вашему сведению, что будущее нашего города …»;

3.аркуш паперу формата А-4, білого кольору із текстом агітаційного характеру який починається зі слів «Сейчас Наша задача навести порядок в стране…»;

4.аркуш паперу формата А-4 білого кольору із текстом «Юго-восточные области Украины не против государства Украина, а против нацизма, фашизма и идиотского разжигания межнациональной и межр… в Центре Европе , в 21 веке!»;

5.аркуші паперу формата А-4 білого кольору, у кількості 4 одиниці, із написом АНТИМАЙДАН;

6.аркуш паперу формата А-4 білого кольору із текстом агітаційного характеру, який починається зі слів «Домайданились?! А чего добились: …»;

7.аркуші паперу (листівки) білого кольору із текстом агітаційного характеру, який починається зі слів «Домайданились?! А чего добились: …», у кількості 48 примірників;

8.аркуші паперу фіолетового кольору для нотатків, у кількості 9 шт.;

9.записна книжка без обкладинки, на 121 аркуші, з аркушами паперу у клітинку;

10.записна книжка коричньового кольору у шкіряній обкладинці з написом «Gentry», на 338 сторінках;

11.записна книжка у прозорій пластиковій та паперовій обкладинці блакитного кольору, на 183 аркушах;

12.записна книжка сірого кольору, у жорсткій обкладинці з написом «2013 Радабанк», на 178 аркушах;

13.мобільний телефон марки «Nokia», серійний номер НОМЕР_9 з сім-карткою «AceBase» № НОМЕР_10 ;

14.системний блок комп`ютера білого кольору з написом на лівій боковій кришці «Алла».

- речовими доказами, оглянутими в судовому засіданні, вилучених 22.07.2014 року

у ОСОБА_17 :

52 екземпляри газети «Новороссия» друкованої типографським способом, на 8-ми аркушах кожна, випуск №5 від 07.07.2014 року; телефон LG- E400

- речовими доказами, оглянутими в судовому засіданні, вилучених 22.07.2014 року

у ОСОБА_14 :

1.11 наклейок, виготовлених заводським способом, з пояснюючим написом «НОВОРОССИЯ / НАРОДНОЕ ОПОЛЧЕНИЕ ДОНБАССА»;

2.18 наклейок, виготовлених заводським способом, з пояснюючим написом «СТАЛЬНЫЕ ІНФОРМАЦІЯ_8 . (095)-636-05-20, НОМЕР_11 , (096)-045-84-78»;

3.33 наклейки, виготовлених заводським способом, з пояснюючим написом «НАРОДНОЕ ОПОЛЧЕНИЕ ДОНБАССА»;

4.документ не встановленого зразка з пояснюючим написом виконаним машинописним способом «ПРОПУСК до 23.05.2014 № НОМЕР_12 , 2, 10, 11 эт. ОСОБА_52 / выдан 21.05.2014 г.», відтиском круглої печатки, виконаний барвником синього кольору, з пояснюючим написом «громадська організація * Україна * м. Донецьк * ід. код 37718477 / Комітет зі справ інвалідів ветеранів війни, праці та правоохоронних органів» та ілюстрацією двоголового орла з написом на його фоні «Донская руссь» на фоні чорної, синьої та червоних стрічок, на одному аркуші;

5.1 заламінований аркуш білого паперу з пояснюючим написом, виконаним від руки «Пропуск Кривой Рог Секретарь», відтиском круглої печатки, виконаний барвником синього кольору, з пояснюючим написом «ДОНЕЦКАЯ НАРОДНАЯ РЕСПУБЛИКА» та відтиском круглої печатки, виконаний барвником синього кольору, з пояснюючим написом «громадська організація * Україна * м. Донецьк * ід. код 37718477 / Комітет зі справ інвалідів ветеранів війни, праці та правоохоронних органів»;

6.1 обкладинка з полімерного матеріалу з пояснюючим написом, виконаним машинописним способом «РОССИЯ ПАСПОРТ» та з зображенням двоголового орла;

7.1 аркуш паперу формату А-4 з текстом, виконаним машинописним способом, який починається заголовком «ВСЕ НА РЕФЕРЕНДУМ!» та словами «Друзья и Соратники! «РУССКАЯ ВЕСНА» в самом разгаре! Со всех уголков Украины, России и других стран мира нам пишут тысячи писем и сообщений. Все воодушевлены нашим подвигом …», закінчується словами «ЖИТЕЛИ ДОНБАССА! ПРОГОЛОСУЕМ ЗА СВОЮ НЕЗАВИСИМОСТЬ! ИДЕМ ВСЕ ВМЕСТЕ К СОЗДАНИЮ НОВОРОССИИ! ИДЕМ ВСЕ ВМЕСТЕ К ОБЪЕДИНЕНИЮ С РОССИЕЙ И БЕЛОРУССИЕЙ! Штаб Народного ополчения Донбасса»;

8.1 листівку з текстом, виконаним машинописним способом, який починається словами «ОБРАЩЕНИЕ К СТУДЕНТАМ, ШАХТЕРАМ И РАБОЧИМ СОГРАЖДАНЕ, мы выступаем за ваши права быть …» і закінчується словами «Бессрочные мітинги проходять ежедневно под. стенами Донецкой областной государственной администрации, возле горсоветов и районних администраций области.»;

9.1 листівку з текстом, виконаним машинописним способом, який починається словами «ДОНБАСС, Наш ответ безразличным, малодушным и продавшимся престпной власти. мы не быдло…» і закінчується словами «Мы Донбасс! Мы требуем независимости от бездельников-националистов и контроля над ворами-олигархами»;

10.1 листівку з текстом, виконаним машинописним способом, який починається словами «НАРОДНЫЙ Жители Донбасса! 22.04.14 на съезде представите лей территориальных громад…» і закінчується словами «Призываем Всех принять участие в народном референдуме 11 мая 2014 г.»;

11.1 листівку з текстом, виконаним машинописним способом, який починається словами «Донецкая Народная Республика Создана в 1917 году. Востановлена в 2014!…» і закінчується словами «Хватит ждать. Пора действовать! Только МЫ можем изменить нашу жизнь к лучшему.»;

12.2 газети «НОВОРОССИЯ» № 3 від 11.06.2014 року, кожна на 4 аркушах;

13.2 газети «НОВОРОССИЯ» № 4 від 24.06.2014 року, кожна на 4 аркушах;

14.3 газети «НОВОРОССИЯ» № 5 від 07.07.2014 року, кожна на 4 аркушах;

15.1 нетбук марки «HP», s/n CNU9393S9M, p/n VT880EA#ACB;

16.1 блок живлення CT:WATSE0ALLXUFQ9;

17.1 USB-флеш накопичувач чорного кольору, з пояснюючим написом 8Gb;

18.1 мобільний телефон марки «NOKIA», модель «1616-2», імеі: НОМЕР_13 .

19.1 прапор із синтетичного матеріалу червоного кольору з двома синьо-білими полосами хрест на хрест;

20.1 прапор із синтетичного матеріалу білого кольору з пояснюючим написом «НАРОДНОЕ ОПОЛЧЕНИЕ ДОНБАССА», із зображенням щита з мечем та стрічкою чорно?помаранчевого кольорів;

21.1 банер із хлопкового матеріалу чорного кольору з пояснюючим написом білого кольору «ДОЕНЦКО-КРИВОРОЖСКОЙ РЕСПУБЛИКЕ БЫТЬ!».

22.2 розірвані газети «НОВОРОССИЯ» № 5 від 07.07.2014 року, кожна на 4 аркушах;

23.250 газет «НОВОРОССИЯ» № 5 від 07.07.2014 року, кожна на 4 аркушах.

Основним безпосереднім об`єктом злочину є національна безпека у політичній сфері, яка полягає у відсутності загрози порушення встановлених Конституцією, законами України і міжнародними правовими актами територіальної цілісності України та порядку визначення її території.

Державний кордон України - це лінія і вертикальна поверхня, що проходить по цій лінії, які визначають межі території України, а саме: межі суходолу, вод, надр, повітряного простору. Державний кордон України визначається Конституцією та законами України, а також міжнародними договорами України, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Об`єктивна сторона злочину характеризується активними діями, які можуть проявитися у таких формах, крім інших :

- розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення дій, метою яких є зміна меж території (державного кордону) України.

Розповсюдження матеріалів - це дії, метою яких є доведення змісту відповідних матеріалів до відома багатьох людей (невизначеної їх кількості або певного кола).

Матеріали - письмові чи зафіксовані на іншому носієві інформації (дискеті, аудіо- чи відеокасеті) звернення, листівки, плакати, газети, журнали тощо

Розповсюдження матеріалів є закінченим злочином з моменту, коли хоча б частка вказаних підготовлених матеріалів потрапила до адресатів.

Виходячи з наведеного, суд вважає доведеним той факт, що всі обвинувачені скоїли дії, які виразилися в розповсюдженні матеріалів із закликами до вчинення дій з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України.

З аналізу зібраних по справі доказів вбачається, що обвинувачені отримували та розповсюджували матеріали, а саме газети «Новороссия» № 3,4,5 за 2014 рік, номери газет та кількість, вказаних в обвинувальному акті кожним обвинуваченим, у яких відповідно до актів лінгвістичного дослідження № 2 від 21.07.2014 року, № 3 від 24.07.2014 року, підтверджених висновками судово-авторознавчих експертиз № 9701 від 26.09.2014 року, № 9698 від 29.08.2014 року в газеті «Новороссия» випуск № 3,4,5 наявні прямі заклики до зміни меж території України, державних кордонів України.

Посилання обвинувачених на те, що газета «Новороссия» є зареєстрованою в Міністерстві Юстиції України і її розповсюдження не є незаконним - є безпідставними, так як в законодавчих актах відсутні дані про те, в яких, зареєстрованих в Мін`юсті, чи не зареєстрованих, маються заклики до вчинення дій з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України.

Суд вважає, з урахуванням зібраних доказів, актів лінгвістичного дослідження № 2 від 21.07.2014 року, № 3 від 24.07.2014 року, підтверджених висновками судово-авторознавчих експертиз № 9701 від 26.09.2014 року, № 9698 від 29.08.2014 року в газеті «Новороссия» випуск № 3,4,5 - маються заклики до вчинення дій з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України.

В текстах газет «Новороссия» № 3,4,5 стаття «Создание местных отделений ОПД «Партия Новороссия», цели и общие задачи» містить розділ «Создание федеративного государства Новороссия», ілюстрації у вигляді зображення символіки Новоросії, заклики до захисту населення Новросії, «Стань защитником свого Отечества! Вступай в ряды армии Новороссии», «Народное ополчение Донбасса», заклик «Не будьте равнодушными, не дайте врагу ни единого шанса! Вступайте в армию Стрелкова! «Русская православная армия цели и задачи» ( де армія- це сукупність збройних сил держави) Такої держави на на карті світу, на території України, як Новоросія, немає, і такий командуючий армією, як Стрелков, в зройних силах України відсутній, а відповідно, суд вважає, що в текстах даних та інших статтей, закликах, які маються в газетах «Новороссия» випуск № 3,4,5 - існують заклики до вчинення дій з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України.

Посилання обвинувачених на те, що вони не знали,так як не читали газет, що в газеті «Новороссия» , випуск № 3,4,5 містяться заклики до вчинення дій з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, суд вважає безпідставними, так як вбачається з оголошених у судовому засіданні телефоних розмов між обвинуваченими та іншими особами,і що ці розмови були - обвинувачені підтвердили в судовому засіданні, самі вказували з ким і про що вони розмовляли, обвинувачені знали, що статті в цих газетах містять заклики до вчинення дій з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, є антиконституційними, антидержавними та кримінально караними і ці обставини спростовуються як матеріалами справи так і показаннями самих обвинувачених, які вони давали як в ході досудового слідства, так і в ході судового засідання,окремо один від одного, не домовляючись між собою та зі свідками, підтверджували їх при слідчому експерименті та при допиті свідків у судовому засіданні та при оголошенні матеріалів справи.

Таким чином, немає підстав вважати, що докази, на які посилається адвокат ОСОБА_7 є недопустимими.

Посилання обвинувачених, що вони показання в ході досудового слідства давали під психологічним тиском з боку працівників СБУ в м. Кривому Розі та в Дніпропетровській області спростовуються показаннями самих обвинувачених, які вони давали в ході судового розгляду і поясняли, що показання в ході досудового розслідування і в ході слідчого експерименту давали правдиві і підтверджують їх, також спростовуються і постановою прокуратури Дніпропетровської області від 14.07.2015 року про закриття кримінального провадження, внесеного до ЄРДР 22.05.2015 року на підставі ухвали Дзержинського районного суду м. Кривого Рогу від 27.04.2015 року про перевірку застосування психологічного і морального тиску на обвинувачених відносно працівників СБУ в м. Кривому Розі та в Дніпропетровській області за відсутністю в їх діях складу кримінального правопорушення.

Аналізуючи зібрані по справі докази, суд дійшов висновку про повну доведеність вини ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 і кваліфікує їх дії:

ОСОБА_9 по ст.. 110 ч.2 КК України, як умисні дії, які виразились у розповсюдженні матеріалів із закликами до вчинення дій з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, вчинені повторно, за попередньою змовою групою осіб.

ОСОБА_10 по ст.. 110 ч.2 КК України, як умисні дії, які виразились у розповсюдженні матеріалів із закликами до вчинення дій з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, вчинені повторно, за попередньою змовою групою осіб.

ОСОБА_11 по ст.. 110 ч.2 КК України, як умисні дії, які виразились у розповсюдженні матеріалів із закликами до вчинення дій з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, вчинені повторно, за попередньою змовою групою осіб.

ОСОБА_12 по ст.. 110 ч.2 КК України, як умисні дії, які виразились у розповсюдженні матеріалів із закликами до вчинення дій з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, вчинені за попередньою змовою групою осіб.

Вивченням осіб обвинувачених встановлено, що вони раніше не судимі, на обліку у лікаря нарколога, психіатра не перебувають, характеризуються виключно позитивно.

Обставин, що обтяжують покарання обвинувачених в силу ст. 67 КК України, не встановлено.

Обставин, що помякшують покарання в силу ст. 66 КК України, не встановлено.

Обговорюючи питання про призначення покарання обвинуваченим, суд враховує характер і ступінь суспільної небезпеки скоєного злочину, скоєння тяжкого злочину, злочину проти основ національної безпеки України посягання на територіальну цілісність і недоторканість України, дані про особи обвинувачених, стійкі соціальні зв`язки, скоєння злочину вперше, обставини, що обтяжують та помякшують покарання і вважає можливим призначити покарання обвинуваченим ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 у вигляді позбавлення волі не на максимальний срок, обвинуваченій ОСОБА_12 призначити покарання із звільненням від покарання з випробуванням у відповідності до ст.. 75 КК України з обмеженнями, передбаченими ст. 76 УК України.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.369-371, 373-374 КПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

ОСОБА_9 визнати винними в скоєнні злочину, передбаченого ст.110 ч.2 КК України і призначити покарання у вигляді 5 ( п`яти) років 6 місяців позбавлення волі;

ОСОБА_10 визнати винними в скоєнні злочину, передбаченого ст.110 ч.2 КК України і призначити покарання у вигляді 5 ( п`яти) років 6 місяців позбавлення волі;

ОСОБА_11 визнати винними в скоєнні злочину, передбаченого ст.110 ч.2 КК України і призначити покарання у вигляді 5 ( п`яти) років позбавлення волі;

ОСОБА_12 визнати винною в скоєнні злочину, передбаченого ст.110 ч.2 КК України і призначити у вигляді 5 ( п`яти) років позбавлення волі.

У відповідності зі ст..75 КК України ОСОБА_12 від відбування покарання звільнити, встановивши їй випробувальний термін 3 ( три) роки.

У відповідності зі ст.. 76 КК України зобов`язати засуджену

- не виїжджати за межі України на постійне проживання без дозволу органу кримінально-виконавчої інспекції;

- повідомляти органам кримінально-виконавчої інспекції про зміну місця проживання, роботи.

Речові докази по справі мобільний телефон чорного кольору НТС з сім-картками, ноутбук чорного кольору «ACER», модель «Aspire EI -570 G», вилучені у ОСОБА_9 повернути ОСОБА_9 , або за його згодою його дружині ОСОБА_53 .

Речові докази по справі мобільний телефон «Fly», ноутбук «ACER», модель 3750G, вилучені у ОСОБА_10 повернути ОСОБА_10 , або за його згодою дружині ОСОБА_54 .

Речові докази по справі мобільний телефон Нокія, системний блок комп`ютера з написом «Алла», вилучені у ОСОБА_12 - повернути ОСОБА_12 .

Речові докази по справі мобільний телефон LG-E400, вилучений у ОСОБА_17 повернути ОСОБА_17 .

Речові докази по справі мобільний телефон Нокія, модель 1616-2, ноутбук НР, блок живлення, вилучені у ОСОБА_14 повернути ОСОБА_14 .

Інші речові докази в друкованому вигляді ( газети, листівки та інше) знищити.

Речові докази, які зберігаються в матеріалах справи зберігати в матеріалах справи.

Запобіжний захід ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 - залишити попереднім тримання під вартою.

Запобіжний захід ОСОБА_12 до набрання вироком законної сили залишити попереднім домашній арешт

Строк відбування покарання ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 відраховувати з моменту затримання з 22.07.2014 року.

Вирок може бути оскаржений до апеляційного суду Дніпропетровської області через Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу протягом 30 днів з дня його проголошення.

Копія вироку вручається негайно після його проголошення засудженим і прокурору.

Суддя: ОСОБА_1

СудДзержинський районний суд м.Кривого Рогу
Дата ухвалення рішення03.08.2015
Оприлюднено20.03.2023
Номер документу47802090
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —211/6851/14-к

Ухвала від 22.05.2024

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Сільченко В. Є.

Ухвала від 15.02.2024

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Сільченко В. Є.

Ухвала від 15.02.2024

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Сільченко В. Є.

Ухвала від 26.12.2023

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Сільченко В. Є.

Ухвала від 23.05.2022

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Сільченко В. Є.

Ухвала від 23.05.2022

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Сільченко В. Є.

Ухвала від 15.09.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Сільченко В. Є.

Ухвала від 03.03.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Хлистуненко О. В.

Ухвала від 17.12.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Хлистуненко О. В.

Ухвала від 11.09.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Хлистуненко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні