Постанова
від 07.03.2007 по справі 17/42
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

17/42

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

 "07" березня 2007 р. Справа №  17/42

Господарський суд Кіровоградської області в складі судді Таран С.В., розглянувши матеріали справи №17/42

за позовом: прокурора Голованівського району Кіровоградської області в інтересах держави, в особі управління Пенсійного фонду України в Голованівському районі, смт. Голованівськ Голованівського району Кіровоградської області  

до відповідача: агрофірми "Красногірка" у формі товариства з обмеженою відповідальністю, с. Красногірка Голованівського району Кіровоградської області   

про стягнення 2901,11 грн.  

ПРЕДСТАВНИКИ:

від прокуратури - прокурор відділу представництва інтересів громадян і держави в судах Гребенюк Т.Г., посвідчення №457;

від позивача - участі не брали;

від відповідача - участі не брали.

Прокурором Голованівського району Кіровоградської області в інтересах держави, в особі управлінням Пенсійного фонду України в Голованівському  подано позов про стягнення з  агрофірми "Красногірка" у формі товариства з обмеженою відповідальністю заборгованості по сплаті страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в сумі 2901,11 грн. за грудень місяць 2006 року.

Відповідач до суду не з'явився,  хоча належним чином  був сповіщений про час та місце  проведення судового засідання, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення №1238870 від 16.02.2007 р. (а.с.25), позов не заперечив, витребувані документи господарським судом не подав.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника  прокуратури, оцінивши наявні в матеріалах справи та досліджені в судовому засіданні докази, господарський  суд встановив наступне.

Статтею 121 Конституції України передбачено, що на органи прокуратури покладено функції представництва інтересів держави у суді.

Держава реалізує свою політику загальнообов'язкового державного соціального страхування  в тому числі і через Пенсійний фонд України, тому прокурор вправі подати позов до господарського суду, якому делеговані на підставі пункту 6 Прикінцевих та Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України повноваження адміністративного суду, в інтересах держави в особі відповідних органів Фонду, за наявності в органу, що зазначається позивачем, статусу юридичної особи.

Відповідно до Положення про управління Пенсійного фонду України в  районах, містах і районах у містах, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 30.04.2002 року №8-2, управління Пенсійного фонду України в Голованівському є органом Фонду, підвідомчим головному управлінню Фонду в Кіровоградській області, що разом утворюють систему органів Фонду, яке здійснює управління фінансами пенсійного забезпечення в межах району.

Згідно п. 2.2 вказаного Положення управління контролює надходження збору та інших платежів до Фонду від підприємств, установ, організацій та громадян, збирає у встановленому порядку відповідну звітність, проводить планові та позапланові перевірки фінансово-бухгалтерських документів, звітів та інших документів щодо правильності обчислення та сплати збору.

Управління має право вживати в установленому законодавством порядку заходів, спрямованих на стягнення не внесених своєчасно сум збору разом з нарахованою пенею, а також застосовувати штрафні санкції відповідно до законодавства.

Абзацом 8 частини третьої статті 106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", який вступив в силу з 01.01.2004 р., передбачено право органу Пенсійного фонду на звернення до суду чи господарського суду з позовом про стягнення недоїмки.

Відповідно до статті 8 "Про пенсійне забезпечення" виплата пенсій здійснюється з коштів Пенсійного фонду України відповідно фонд якого формується за рахунок коштів, що відраховується підприємствами і організаціями.

До страхових внесків згідно статті 1 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", відносяться кошти відрахувань на соціальне страхування та збір на обов'язкове державне пенсійне страхування, сплачені згідно із законодавством, що діяло раніше; кошти, сплачені на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування відповідно до цього Закону.

Відповідно до статей 18, 19, 20 пункту 8 Розділу 15 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" страхові внески, що перераховуються до солідарної системи, сплачуються страхувальниками та застрахованими особами на умовах і в порядку, визначеному цим Законом, та у розмірах, передбачених Законом України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" від 26.06.1997 № 400/97, тобто платник нараховує та сплачує страхові внески у встановлений граничний термін за визначеною ставкою відповідно до Закону України “Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування” (до 31.03.2005р. –32%, з 31.03.2005 р . –32,3%, з 01.01.2006р. –31,8%) від суми фактичних витрат на оплату праці найманих працівників і відраховує та перераховує страхові внески від об'єктів оподаткування застрахованих осіб - найманих працівників за ставкою 1-2 % від їх сукупного оподатковуваного доходу.

Згідно з пунктом 6 та 12 ст. 20 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески нараховані за відповідний базовий звітний період (календарний місяць), не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду. Базовий період дорівнює 1 календарному місяцю. Страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платника страхових внесків.

Агрофірма "Красногірка" у формі товариства з обмеженою відповідальністю зареєстрована в Управлінні Пенсійного фонду України в Голованівському районі (а.с.20), а тому відповідно до цього є платником по платежах до бюджету управління.

Згідно розрахунку позивача заборгованість відповідача перед управлінням Пенсійного фонду України в Голованівському районі за грудень місяць 2006 року  складає 2901,11 грн., що підтверджується матеріалами справи: копією розрахунку суми страхових внесків на загальноообов”язкове державне пенсійне страхування, що підлягає сплаті за грудень місяць 2006 року (а.с.11-12, 29-30); актом звірки розрахунків, підписаним керівником підприємства відповідача без зауважень та скріпленим печаткою агрофірми "Красногірка" у формі ТОВ (а.с.28).

Оскільки докази сплати заборгованості в сумі 2901,11 грн. в матеріалах справи відсутні, на вимогу господарського суду не подано,  тому позовні вимоги  є обґрунтованими і підлягають задоволенню.

Керуючись статтями 160, 162, 163, частинами 1-4 статті 254 Кодексу адміністративного судочинства України, пунктом 6 "Прикінцевих та перехідних положень" Кодексу адміністративного судочинства України, господарський суд

                                            ПОСТАНОВИВ:

Позовні вимоги задовольнити повністю.

Стягнути з агрофірми "Красногірка" у формі товариства з обмеженою відповідальністю (Кіровоградська область,  Голованівський район, с. Красногірка,  р/р №260092392 в у Голованівському відділенні ВАТ "Райффайзен Банк Аваль", МФО 323538, код 05527284) на користь управління Пенсійного фонду України в Голованівському районі (Кіровоградська область, Голованівський район, смт.Голованівськ, вул. Леніна, 48, р/р №256093121235 в ОУ ВАТ "Державний ощадний банк України" м.Кіровоград, МФО 323475, код 650027) – 2901,11 грн. заборгованості по страхових внесках на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування  за грудень 2006 р.

Постанова суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження.

Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, встановлений Кодексом адміністративного судочинства України, постанова суду першої інстанції набирає законної сили  після закінчення цього строку.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Якщо строк апеляційного оскарження буде поновлено, то вважається, що постанова чи ухвала суду не набрала законної сили.

Заява про апеляційне оскарження та апеляційна скарга подаються до Дніпропетровського господарського суду через господарський суд Кіровоградської області. Заява про апеляційне оскарження постанови суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення, а в разі складання постанови у повному обсязі  відповідно до ст. 160 Кодексу адміністративного судочинства України - з дня складення в повному обсязі.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження, і копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

 

Суддя   С.В. Таран

Дата ухвалення рішення07.03.2007
Оприлюднено23.08.2007
Номер документу478075
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —17/42

Ухвала від 28.12.2020

Господарське

Господарський суд Сумської області

Резніченко Олена Юріївна

Ухвала від 23.12.2020

Господарське

Господарський суд Сумської області

Резніченко Олена Юріївна

Судовий наказ від 11.05.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Матюхін В.І.

Ухвала від 27.05.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Владимиренко І.В.(звільн)

Ухвала від 27.04.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Владимиренко І.В.(звільн)

Ухвала від 23.03.2010

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Кузь В.Л.

Ухвала від 03.08.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Френдій Н.А.

Ухвала від 12.08.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Френдій Н.А.

Ухвала від 31.07.2012

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Кушнір І.В.

Ухвала від 23.04.2012

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Болгар Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні