Постанова
від 09.06.2015 по справі 819/1182/15-а
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 819/1182/15-a

09 червня 2015 р.м.Тернопіль

Тернопільський окружний адміністративний суд, в складі:

головуючої судді Подлісній І.М. при секретарі судового засідання Субтельній Л.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Тернополі адміністративну справу за позовом Тернопільської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Тернопільській області до Підприємства "Надія" заснованого на власності Тернопільської міської громадської організації соціального захисту і реабілітації інвалідів "Вікторія" про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

Тернопільська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління ДФС у Тернопільській області звернулася до суду із адміністративним позовом до Підприємства "Надія" заснованого на власності Тернопільської міської громадської організації соціального захисту і реабілітації інвалідів "Вікторія" про стягнення заборгованості.

Представник позивача, Тернопільської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Тернопільській області, в судовому засіданні позовні вимоги підтримав в повному обсязі, просив позов задовольнити з мотивів наведених у адміністративному позові.

Представник відповідача, Підприємства "Надія" заснованого на власності Тернопільської міської громадської організації соціального захисту і реабілітації інвалідів "Вікторія", в судовому засіданні проти задоволення позовних вимог заперечив. просив суд в позові відмовити.

Суд, заслухавши пояснення представника позивача, проаналізувавши та дослідивши матеріали справи, вважає що даний позов підлягає до задоволення, виходячи з наступних міркувань.

Органи державної податкової служби мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини (пп. 20.1.18. п. 20.1. ст. 20 Податкового кодексу України), в свою чергу до обов'язків платника податку належить сплата податків та зборів в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи (пп. 16.1.4. п. 16.1. ст. 16).

Підприємство "Надія" заснованого на власності Тернопільської міської громадської організації соціального захисту і реабілітації інвалідів "Вікторія" зареєстроване органами державної реєстрації із наступним присвоєнням коду ЄДРПОУ 33198610 та перебуває на обліку в Тернопільській об'єднаній державній податковій інспекції Головного управління ДФС у Тернопільській області, як платник податків.

Станом на 21 квітня 2015 року за відповідачем числиться заборгованість перед бюджетами та державними цільовими фондами в сумі 3303,07 грн. по податку на додану вартість (основний платіж – 0,00 грн., штрафні санкції – 0,00 грн., пеня – 3303,07 грн.)

У відповідності до п. 6.1 ст. 6 Податкового кодексу України, податком є обов'язковий, безумовний платіж до відповідного бюджету, що справляється з платників податку відповідно до цього Кодексу.

Платниками податків визнаються фізичні особи (резиденти і нерезиденти України), юридичні особи (резиденти і нерезиденти України) та їх відокремленні підрозділи, які мають, одержують (передають) об'єкти оподаткування або провадять діяльність (операції), що є об'єктом оподаткування згідно з цим Кодексом або податковими законами, і на яких покладено обов'язок із сплати податків та зборів згідно з цим Кодексом.

Пп. 16.1.4 п. 16.1 ст. 16 Податкового кодексу України передбачено, що платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Пп. 41.1.1 п. 41. 1 ст. 41 Податкового кодексу України, контролюючими органами є органи державної податкової служби – щодо податків, які справляються до бюджетів та державних цільових фондів, крім зазначених у підпункті 41.1.2 цього пункту, а також стосовно законодавства, контроль за дотриманням якого покладається на органи державної податкової служби.

Органи державної податкової служби мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг (ст. 20 Податкового кодексу України).

Відповідно до підпункту 14.1.175 пункту 14.1. статті 14 Податкового кодексу України, податковий борг – сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності). Самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, на суму такого грошового зобов'язання.

Згідно пп. 102.4 п. 102.1 ст. 102 Податкового кодексу України податковий борг, що виник у зв'язку із відмовою у самостійному погашенні такого грошового зобов'язання, може бути стягнутий протягом наступних 1095 календарних днів з дня виникнення податного боргу.

Зважаючи на те, що Підприємством "Надія" заснованого на власності Тернопільської міської громадської організації соціального захисту і реабілітації інвалідів "Вікторія" несвоєчасно та не в повному обсязі сплачувала узгоджені суми податкових зобов'язань то станом на 21 квітня 2015 року за ним числиться податковий борг зі сплати пені по податку на додану вартість на суму 3303,07 грн., який раніше не заявлявся до стягнення податковим органом.

Заборгованість по податку на додану вартість виникла у зв'язку із несплатою пені а розмірі 3303,07 грн. нарахованої контролюючим органом з 04.08.2014 року по 26.02.2015 року, оскільки Відповідач несвоєчасно сплатив, а саме 26.02.2015 року згідно платіжного доручення №12144 податковий бог в сумі 24890,00 грн.

Так у зв'язку із наявністю податкового боргу, який не переривався з момент виникнення Тернопільською об'єднаною державною податковою інспекцією Головного управління ДФС у Тернопільській області було виставлено податкову вимогу від 18.08.2014 року №6638-25.

Сума заявленої заборгованості відповідачем у добровільному порядку не погашена, а тому підлягає до стягнення в судовому порядку та у повному обсязі.

Стягнення коштів з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового або його частини (п. 95.3 ст. 95 Податкового кодексу України).

Відповідно до вимог пункту 95.4 статті 95 Податкового кодексу України орган державної податкової служби на підставі рішення суду здійснює стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу за рахунок готівки, що належить такому платнику податків.

Виходячи з вищенаведеного, суд приходить до висновку, що вимоги позивача є обґрунтованими, відповідають дійсним обставинам та матеріалам справи, ґрунтуються на вимогах чинного законодавства, належним чином не запереченні відповідачем, а тому підлягають до задоволення в повному обсязі.

керуючись ст.ст. 94, 158-167 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити. Стягнути з Підприємства "Надія" заснованого на власності Тернопільської міської громадської організації соціального захисту і реабілітації інвалідів "Вікторія" (46024, вул. Чалдаєва, 10-А, м. Тернопіль, код ЄДРПОУ 33198610) 3303 (три тисячі три) гривни 07 копійок податкового боргу зі сплати пені по податку на додану вартість шляхом стягнення коштів з рахунків у банках, обслуговуючих відповідача та за рахунок готівки, що належить відповідачу.

Постанова суду може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Тернопільський окружний адміністративний суд в порядку і строки, передбачені ст. 186 Кодексу адміністративного судочинства України та набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Головуючий суддя                                                                       Подлісна І.М.

СудТернопільський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення09.06.2015
Оприлюднено07.08.2015
Номер документу47842613
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —819/1182/15-а

Ухвала від 02.11.2015

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Ліщинський Андрій Михайлович

Ухвала від 03.09.2015

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Ліщинський Андрій Михайлович

Постанова від 09.06.2015

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Подлісна І.М.

Ухвала від 30.04.2015

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Подлісна І.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні