Ухвала
від 02.11.2015 по справі 819/1182/15-а
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 листопада 2015 р. Справа № 876/7005/15

Колегія суддів Львівського апеляційного адміністративного суду в складі :

головуючого судді: Ліщинського А.М.,

суддів: Довгої О.І., Запотічного І.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Львові апеляційну скаргу

Підприємства «Надія» заснованого на власності Тернопільської міської громадської організації соціального захисту і реабілітації інвалідів «Вікторія» на постанову Тернопільського окружного адміністративного суду від 09 червня 2015 року у справі за позовом Тернопільської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Тернопільській області до Підприємства «Надія» заснованого на власності Тернопільської міської громадської організації соціального захисту і реабілітації інвалідів «Вікторія» про стягнення заборгованості,-

В С Т А Н О В И Л А:

28.04.2015 року позивач звернувся до суду з адміністративним позовом до відповідача про стягнення заборгованості.

Позовні вимоги обґрунтовує тим, що станом на 21.04.2015 року за відповідачем числиться заборгованість перед бюджетами та державними цільовими фондами в сумі 3303,07 грн. по податку на додану вартість (основний платіж - 0,00 грн., штрафні санкції - 0,00 грн., пеня - 3303,07 грн.)

Постановою Тернопільського окружного адміністративного суду від 09 червня 2015 року адміністративний позов задоволено. Стягнуто з Підприємства «Надія» заснованого на власності Тернопільської міської громадської організації соціального захисту і реабілітації інвалідів «Вікторія» (46024, вул.Чалдаєва, 10-А, м.Тернопіль, код ЄДРПОУ 33198610) 3303 (три тисячі три) гривни 07 копійок податкового боргу зі сплати пені по податку на додану вартість шляхом стягнення коштів з рахунків у банках, обслуговуючих відповідача та за рахунок готівки, що належить відповідачу.

Відповідач постанову оскаржив, не погодившись із зазначеним судовим рішенням, подав апеляційну скаргу, зазначивши, що оскаржувана постанова винесена з порушенням норм матеріального та процесуального права та є незаконною, просить оскаржувану постанову скасувати та прийняти нову, якою відмовити в задоволенні позову.

В апеляційній скарзі покликається на те, що судом першої інстанції проігноровано їхні заперечення в частині того, що позивачем не надано належний розрахунок суми пені, пред`явленної до стягнення, із зазначенням в цьому розрахунку суми боргу на якій здійснено нарахування пені та розміру процентної ставки, застосованої при нарахуванні пені.

02.11.2015 року на адресу Львівського апеляційного адміністративного суду надійшла заява Тернопільської ОДПІ про відмову від позовних вимог у зв'язку із погашенням стягуваного податкового боргу внаслідок самостійної сплати відповідачем заборгованості на підставі платіжного доручення №12466 від 22.09.2015 року.

Особи які беруть участь у справі, в судове засідання на виклик суду не з'явилися, хоча належним чином були повідомлені про місце та час розгляду справи, що не перешкоджає розгляду справи в їх відсутності згідно з п.2 ч.1 ст.197 КАС України.

Судова колегія заслухавши доповідь судді-доповідача, перевіривши матеріали справи і обговоривши підстави заяви про відмову від позовних вимог, вважає за необхідне її задовольнити з наступних підстав.

Відповідно до вимог ст.194 КАС України позивач може відмовитися від адміністративного позову, а сторони можуть примиритися у будь - який час до закінчення апеляційного розгляду. У разі відмови від адміністративного позову або примирення сторін суд апеляційної інстанції постановляє ухвалу відповідно до вимог ст.112 і 113 цього Кодексу.

Про прийняття відмови від адміністративного позову суд постановляє ухвалу, якою закриває провадження у справі (ч.2 ст.112 КАС України).

Розглянувши заяву позивача про відмову від адміністративного позову, колегія суддів приходить до висновку про можливість її задоволення, оскільки такі дії позивача не суперечать закону та не порушують чиї - не будь права, свободи або інтереси.

В той же час, апеляційний суд вважає за необхідне зазначити, що ч.2 ст.203 КАС України визначено, що якщо судом першої інстанції ухвалено законне та обґрунтоване судове рішення, а обставини, які стали підставою для закриття провадження у справі, виникли після його ухвалення, суд апеляційної інстанції визнає таке рішення нечинним і закриває провадження у справі.

Задовольняючи позовні вимоги позивача, суд першої інстанції виходив з того, що у зв'язку із наявністю податкового боргу у відповідача, який не переривався з момент виникнення Тернопільською ОДПІ Головного управління ДФС у Тернопільській області було виставлено податкову вимогу від 18.08.2014 року №6638-25. Сума заявленої заборгованості відповідачем у добровільному порядку не погашена, а тому підлягає до стягнення.

Як встановлено судом та підтверджено матеріалами справи, що підприємство «Надія» заснованого на власності Тернопільської міської громадської організації соціального захисту і реабілітації інвалідів «Вікторія» зареєстроване органами державної реєстрації із наступним присвоєнням коду ЄДРПОУ 33198610 та перебуває на обліку в Тернопільській об'єднаній державній податковій інспекції Головного управління ДФС у Тернопільській області, як платник податків.

Станом на 21.04.2015 року за відповідачем числиться заборгованість перед бюджетами та державними цільовими фондами в сумі 3303,07 грн. по податку на додану вартість (основний платіж - 0,00 грн., штрафні санкції - 0,00 грн., пеня - 3303,07 грн.)

Органи державної податкової служби мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини (пп. 20.1.18. п. 20.1. ст. 20 Податкового кодексу України), в свою чергу до обов'язків платника податку належить сплата податків та зборів в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи (пп. 16.1.4. п. 16.1. ст. 16).

У відповідності до п. 6.1 ст. 6 Податкового кодексу України, податком є обов'язковий, безумовний платіж до відповідного бюджету, що справляється з платників податку відповідно до цього Кодексу.

Платниками податків визнаються фізичні особи (резиденти і нерезиденти України), юридичні особи (резиденти і нерезиденти України) та їх відокремленні підрозділи, які мають, одержують (передають) об'єкти оподаткування або провадять діяльність (операції), що є об'єктом оподаткування згідно з цим Кодексом або податковими законами, і на яких покладено обов'язок із сплати податків та зборів згідно з цим Кодексом.

Згідно пп. 16.1.4 п. 16.1 ст. 16 ПК України передбачено, що платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Відповідно до пп. 41.1.1 п. 41. 1 ст. 41 ПК України, контролюючими органами є органи державної податкової служби - щодо податків, які справляються до бюджетів та державних цільових фондів, крім зазначених у підпункті 41.1.2 цього пункту, а також стосовно законодавства, контроль за дотриманням якого покладається на органи державної податкової служби.

Органи державної податкової служби мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг (ст. 20 ПК України).

Відповідно до підпункту 14.1.175 пункту 14.1. статті 14 ПК України, податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності). Самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, на суму такого грошового зобов'язання.

Згідно пп. 102.4 п. 102.1 ст. 102 ПК України податковий борг, що виник у зв'язку із відмовою у самостійному погашенні такого грошового зобов'язання, може бути стягнутий протягом наступних 1095 календарних днів з дня виникнення податного боргу.

Зважаючи на те, що Підприємством «Надія» заснованого на власності Тернопільської міської громадської організації соціального захисту і реабілітації інвалідів «Вікторія» несвоєчасно та не в повному обсязі сплачувала узгоджені суми податкових зобов'язань то станом на 21 квітня 2015 року за ним числиться податковий борг зі сплати пені по податку на додану вартість на суму 3303,07 грн., який раніше не заявлявся до стягнення податковим органом.

Заборгованість по податку на додану вартість виникла у зв'язку із несплатою пені а розмірі 3303,07 грн. нарахованої контролюючим органом з 04.08.2014 року по 26.02.2015 року, оскільки Відповідач несвоєчасно сплатив, а саме 26.02.2015 року згідно платіжного доручення №12144 податковий бог в сумі 24890,00 грн.

Колегія суддів зазначає, що у зв'язку із наявністю податкового боргу у відповідача, який не переривався з момент виникнення Тернопільською ОДПІ Головного управління ДФС у Тернопільській області було виставлено податкову вимогу від 18.08.2014 року №6638-25. Сума заявленої заборгованості відповідачем у добровільному порядку не погашена, а тому підлягає до стягнення.

Відповідно до вимог пункту 95.4 статті 95 Податкового кодексу України орган державної податкової служби на підставі рішення суду здійснює стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу за рахунок готівки, що належить такому платнику податків.

За таких обставин справи колегія суддів приходить до переконання, що суд першої інстанції прийшов до правильного висновку.

У відповідності до п.2 ч.1 ст.157 КАС України суд закриває провадження у справі якщо позивач відмовився від адміністративного позову і відмову прийнято судом.

Згідно вищенаведеного колегія суддів вважає, що оскільки обставини, які є підставою для закриття провадження у справі, виникли після його ухвалення, а судом першої інстанції ухвалено законне та обґрунтоване рішення то необхідно задовольнити заяву позивача про закриття провадження у зв'язку із відмовою позову.

Керуючись статтями 112, 157, 160, 195, 196, 203, 205, 206, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів,-

У Х В А Л И Л А:

Прийняти відмову Тернопільської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Тернопільській області від адміністративного позову.

Визнати постанову Тернопільського окружного адміністративного суду від 09 червня 2015 року у справі №819/1182/15-а - нечинною.

Провадження у справі №819/1182/15-а за позовом Тернопільської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Тернопільській області до Підприємства «Надія» заснованого на власності Тернопільської міської громадської організації соціального захисту і реабілітації інвалідів «Вікторія» про стягнення заборгованості - закрити.

Справу №819/1182/15-а повернути до Тернопільського окружного адміністративного суду.

Ухвала набирає законної сили через п'ять днів після направлення її копії особам, що беруть участь у справі, може бути оскаржена протягом двадцяти днів шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до суду касаційної інстанції.

Головуючий суддя А.М.Ліщинський

Судді О.І.Довга

І.І.Запотічний

Дата ухвалення рішення02.11.2015
Оприлюднено11.11.2015
Номер документу53243057
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —819/1182/15-а

Ухвала від 02.11.2015

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Ліщинський Андрій Михайлович

Ухвала від 03.09.2015

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Ліщинський Андрій Михайлович

Постанова від 09.06.2015

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Подлісна І.М.

Ухвала від 30.04.2015

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Подлісна І.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні