Рішення
від 30.08.2010 по справі 3/81-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

30.08.10 Справа № 3/81-10.

Господарський суд Сумської області, у складі судді Левченко П.І., при секретарі судового засідання Литвиненко Ю.В. розглянув матеріали справи № 3/81-10

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю «Свіс-Трейд» ,

м. Сімферополь

до відповідача: Спільного українсько-білоруського підприємства «Укртехносинтез» у формі Товариства з обмеженою відповідальністю, м.Суми

про стягнення заборгованості в розмірі 22 542,00 грн.

За участю представників сторін:

від позивача: ОСОБА_1

від відповідача: ОСОБА_2

В судовому засіданні 12.08.2010 року оголошувалась перерва до 10 год. 30 хв. 30.08.2010 року.

Суть спору: позивач просить суд стягнути з відповідача на свою користь грошові кошти в сумі 22 542,00 грн., оскільки вважає, що у відповідача без достатньої правової підстави знаходиться перерахований ним гарантійний платіж у сумі 22 542,00 грн.

Позивач посилається на ст. 1212 ЦК України , якою визначено, що особа , яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи ( потерпілого) без достатньої правові підстави (безпідставно набуте майно), зобов'язана повернути потерпілому це майно .Особа зобов'язана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відпала .

Гарантійний платіж у сумі 22 542,00 грн. був перерахований позивачем відповідачеві на виконання умов попереднього договору № ТЦП-72 від 19.11.2008 року , предметом якого було укладання до 14.02.2009 року основного договору оренди нерухомого майна площею 37,5 кв.м. у торговому центрі в м. Полтава по вул. Зінківській , 6а.

Приміщення в оренду відповідачем позивачеві не передано, основний договір оренди не укладено, а попередній договір припинив свою дію 19.11.2009 року , виходячи з вимог п. 1 ст. 182 ГК України .

Відповідач у своєму відзиві на позовну заяву заперечує проти позову , вважаючи, що основний договір не був укладений з вини позивача, який не виконав умови попереднього договору , а згідно п. 6.2 попереднього договору, у випадку неукладення основного договору з вини орендаря , сума завдатку залишається у орендодавця, тобто у відповідача .

Представник позивача надіслав до суду письмові пояснення від 16.08.2010 р., в яких наполягає на тому , що відповідач повинен був закінчити будівництво торгівельного центру , повідомити позивача про введення в експлуатацію торгівельного центру , про точну дату передачі об'єкта для опоряджувальних робіт, а після вимагати від позивача виконання інших дій ( погодження з позивачем опоряджувальних робіт, специфікації технічних характеристик , схеми розміщення технологічного обладнання , дизайну обладнання тощо).

Представник позивача наполягає на тому , що основний договір не укладено з вини відповідача, а тому він повинен повернути гарантійний платіж (завдаток) .

До пояснень додано копію листа ТОВ «Свіс-Трейд» № 68/ від 15.07.2009 року на адресу відповідача , в якому міститься прохання повідомити , коли буде завершено будівництво торгівельного центру, з метою переходу до опоряджувальних робіт в приміщенні, яке планується орендувати. Доказів надіслання листа № 68 від 15.07.2009 року на адресу відповідача представник позивача суду не надав.

Відповідач 25.08.2010 року подав до суду для долучення до матеріалів справи копію листа позивача від 04.03.2009 року № 11 та копію Акту державної приймальної комісії про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта , затвердженого рішенням Виконкому Полтавської міської ради від 24.12.2008 року № 445 та зареєстрованого Інспекцією ДАБК у Полтавській області 31.12.2008 року за № 934-08.

Розглянувши матеріали справи та заслухавши пояснення представників сторін, господарський суд встановив :

19 листопада 2008 року сторонами був укладений попередній договір № ТЦП -72 , за умовами якого сторони зобов'язалися не пізніше дати відкриття торгового центру, який планується відкрити 14 лютого 2009 року , що будується за адресою : м. Полтава, вул. Зінківська, 6а , укласти договір оренди нерухомого майна ( основний договір) на умовах і в порядку, передбачених цим попереднім договором та додатком № 1 до нього. За договором оренди орендодавець ( відповідач) повинен передати орендареві ( позивачу) за плату на певний строк у користування нерухоме майно для здійснення господарської діяльності. З метою підготування приміщення до здачі в оренду орендодавець зобов'язаний на умовах та в строки , передбачені попереднім договором допустити орендаря до проведення опоряджувальних робіт в частині будівлі торгового центру на першому поверсі , з попередньо визначеною площею 37,50 м.кв. , яка уточнюється в момент укладення основного договору , та закріпити такий допуск ( передачу об'єкта ) актом прийому - передачі для проведення опоряджувальних робіт ( Акт №1) .

Пункти 2.2 та 2.4 попереднього договору містять взаємні зобов'язання сторін щодо передачі та прийняття об'єкта для виконання опоряджувальних робіт в строк , передбачений цим договором , не ухилятись від підписання Акту № 1 .

Згідно п. 1 ст. 251 ЦК України строком є певний період у часі, зі спливом якого пов'язана дія чи подія , яка має юридичне значення .

Відповідно до п. 2 ст. 251 ЦК України терміном є певний момент у часі, з настанням якого пов'язана дія чи подія, яка має юридичне значення .

Сторони передбачили в договорі не строк передачі об'єкта для виконання опоряджувальних робіт , а термін, з настанням якого така передача об'єкта пов'язана.

Згідно п. 2 ст. 252 ЦК України термін може визначатися вказівкою на подію , яка має неминуче настати .

Сторони попереднього договору обумовили в пункті 3.1 цього договору термін передачі орендарю об'єкта для виконання опоряджувальних робіт вказівкою на декілька подій , які мають неминуче настати , а саме : « п. 3.1 Об'єкт передається орендарю по акту № 1 після завершення в ньому орендодавцем загально будівельних робіт і погодження з орендодавцем проекта опоряджувальних робіт : специфікації технічних характеристик , схеми розміщення технологічного обладнання на об'єкті , дизайну обладнання та об'єкту ; але не раніше внесення орендарем завдатку згідно п. 6.1 попереднього договору .

Таким чином , передача , об'єкта для виконання опоряджувальних робіт згідно умов попереднього договору мала відбутися лише після настання всіх без виключення подій , зазначених в пункті 3.1 попереднього договору.

Для передачі об'єкта по акту № 1 не достатньо завершення в ньому орендодавцем загальнобудівельних робіт та внесення 10.12.2008 року орендарем завдатку (а.с. 8) , а необхідне погодження орендарем з орендодавцем проекта опоряджувальних робіт : специфікації технічних характеристик , схеми розміщення технологічного обладнання на об'єкті , дизайну обладнання та об'єкту.

Такого погодження не відбулось , оскільки орендар (позивач) не надавав орендодавцю (відповідачу) на погодження проекту опоряджувальних робіт , а відтак з вини позивача до цього часу не настав строк ( термін ) передачі йому для виконання опоряджувальних робіт об'єкту та, відповідно, не настав строк ( термін) виконання відповідачем обов'язку щодо передачі позивачеві по акту № 1 об'єкту для виконання опоряджувальних робіт.

Без виконання опоряджувальних робіт на об'єкті неможливим є введення об'єкта в експлуатацію , а отже неможливою є передача об'єкта в оренду , укладення основного договору .

Вищевикладене свідчить про те , що основний договір не було укладено з вини орендаря (позивача) .

Згідно ч. 1 п. 1 ст. 571 ЦК України , якщо порушення зобов'язання сталося з вини боржника , завдаток залишається у кредитора .

Пунктом 6.2 попереднього договору також передбачено, що в разі неукладення основного договору з вини орендаря , сума завдатку залишається у орендодавця .

За таких обставин позовні вимоги позивача щодо стягнення з відповідача суми завдатку (гарантійного внеску) в розмірі 22 542,00 грн. є необґрунтованим , безпідставними , неправомірними , а тому не підлягають задоволенню.

Посилання позивача на пункт 5.1 попереднього договору , яким передбачено, що не пізніше 14 календарних днів з дати відкриття торгового центру , орендодавець передає орендарю проект основного договору та повідомляє про час і місце підписання основного договору з дотриманням вимог даного попереднього договору є некоректним та безпідставним , оскільки орендарем не було дотримано вимог попереднього договору , що й зумовило неможливість передачі йому орендодавцем об'єкту для виконання опоряджувальних робіт , внаслідок чого орендар не виконував опоряджувальних робіт , що унеможливило передачу орендареві готового до експлуатації об'єкта в оренду по Акту № 2 та укладення з орендарем основного договору .

Стосовно недотримання орендарем (позивачем) вимог попереднього договору слід зазначити , що окрім невиконання обов'язку щодо погодження з орендодавцем проекта опоряджувальних робіт , орендарем не виконано ряд своїх зобов'язань за пунктом 2.4 попереднього договору .

Зокрема , орендар не видав орендодавцю для погодження технічне завдання на пристосування об'єкта до проведення опоряджувальних робіт (а.с. 27), яке він зобов'язався видати протягом 10 днів з моменту підписання попереднього договору , тобто до 29.11.2008 року ; не погодив з орендодавцем дизайн об'єкта і дизайн обладнання , яке орендар планував розташувати на об'єкті , протягом 14 днів з моменту підписання попереднього договору , тобто до 03.12.2008 року ; не перерахував на рахунок орендодавця разовий платіж у розмірі еквівалентному 375 доларам США по курсу НБУ на день оплати (перерахування орендар зобов'язаний був здійснити на протязі 5 банківських днів з моменту підписання попереднього договору тобто до 24.11.2008 року); не застрахував об'єкт від усіх звичайно прийнятих ризиків на користь орендодавця на строк дії попереднього договору протягом місяця з моменту підписання попереднього договору , тобто до 19.12.2008 року .

Зважаючи на все вищевикладене , саме у зв'язку з недотриманням орендарем (позивачем) вимог попереднього договору , не був переданий йому орендодавцем (відповідачем) об'єкт для виконання опоряджувальних робіт , не були виконані позивачем опоряджувальні роботи на об'єкті , не був переданий об'єкт оренди і не був укладений основний договір ( договір оренди). Зокрема , виконання орендодавцем пункту 5.1 попереднього договору обумовлене виконанням сторонами вимог попереднього договору , що прямо передбачено змістом цього пункту , а оскільки орендар не дотримувався вимог попереднього договору, то це унеможливило виконання вимог пункту 5.1 попереднього договору щодо передачі орендодавцем орендарю проекту основного договору саме у зв'язку з недотриманням орендарем вимог попереднього договору.

Згідно ст. 49 ГПК України судові витрати у даній справі покладаються на позивача .

Керуючись ст.ст. 251,252,570,571,1212 ЦК України , ст.ст. 33,43,44,49,82-85 ГПК України, господарський суд -

В И Р І Ш И В :

В задоволенні позову відмовити .

Суддя Левченко Павло Іванович

Дата ухвалення рішення30.08.2010
Оприлюднено11.08.2015
Номер документу47959032
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —3/81-10

Ухвала від 09.08.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Рішення від 30.08.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Левченко Павло Іванович

Ухвала від 04.11.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

Рішення від 27.10.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

Ухвала від 11.10.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

Ухвала від 24.09.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні