Рішення
від 12.08.2010 по справі 13/92-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

12.08.10 Справа № 13/92-10.

Господарський суд Сумської області у складі судді Левченко П.І., за участю секретаря судового засідання Литвиненко Ю.В., розглянув справу № 13/92-10

за позовом: Державної Сумської біологічної фабрики , м. Суми

до відповідача: Сумської міської ради

про визнання права власності на нерухоме майно

За участю представників сторін :

від позивача - ОСОБА_1

від відповідача - ОСОБА_2

Суть спору : позивач у своїй позовній заяві просить суд визнати за державою в особі Державної Сумської біологічної фабрики (позивача) право власності на об'єкт нерухомого майна - житловий будинок для приїжджих, розташований в м. Суми по вул.Гамалея,27а.

Відповідач у відзиві на позов заперечує проти позовних вимог позивача, посилаючись на те, що від імені та в інтересах держави Україна право власності здійснюють відповідні органи державної влади ( міністерства та інші органи виконавчої влади). Позивач вправі захищати своє право господарського відання стосовно державного майна , якщо воно порушується або оспорюється , а не право власності на майно , яке йому не належить.

Лише держава Україна в особі відповідних органів державної влади може звертатися з позовом про визнання право власності на державне майно за державою Україна , якщо це право порушується , оспорюється або не визнається .

Розглянувши матеріали справи та заслухавши пояснення представників сторін , суд встановив :

Позивач - державне підприємство Державна Сумська біологічна фабрика «Сумська біофабрика» звернувся з позовною заявою до відповідача - Сумської міської ради і просить суд визнати за державою Україна в особі Державної Сумської біологічної фабрики (тобто, в особі позивача) право власності на об'єкт нерухомого майна - житловий будинок для приїжджих , розташований в м. Суми по вул.Гамалея,27 а.

У своїй позовній заяві позивач зазначає , що майно ( у тому числі згаданий житловий будинок) знаходиться на його балансі , але є державною власністю , тобто власником майна є держава Україна .

Згідно ст. 2 ЦК України учасниками цивільних відносин є фізичні та юридичні особи. Учасниками цивільних відносин є також : держава Україна , ОСОБА_3 Крим, територіальні громади , іноземні держави та інші суб'єкти публічного права.

Відповідно до ст. 326 ЦК України у державній власності є майно , у тому числі грошові кошти , яке належить державі Україна . Від імені та в інтересах держави Україна право власності здійснюють відповідно органи державної влади .

Позивач є державним підприємством , а не органом державної влади і не може від імені та в інтересах держави Україна здійснювати право власності щодо майна , яке належить державі України на праві власності , що виключає можливість звернення позивача ( державного підприємства , юридичної особи ) з позовом про визнання за державою України в особі Державної Сумської біологічної фабрики «Сумська біофабрика» права власності на державне майно , власником якого є держава Україна.

Статтею 3 Закону України «Про управління об'єктами державної власності» визначено, що об'єктами управління державної власності є, зокрема, майно, що передане державним комерційним підприємствам , установам та організаціям.

Згідно статті 4 вищезгаданого Закону , суб'єктами управління об'єктами державної власності є, зокрема, міністерства та інші органи виконавчої влади.

У відповідності зі статтею 391 ЦК України саме власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою , а також у разі втрати ним документа , який засвідчує його право власності.

Оскільки згідно ст. 326 ЦК України від імені та в інтересах держави Україна право власності здійснюють відповідно органи державної влади , та лише відповідний органи державної влади може звернутися до суду з позовом від імені та в інтересах держави Україна стосовно визнання за державою Україна в особі відповідного органу державної влади права власності на державне майно, яке належить державі Україна .

Зважаючи на вищевикладене , позовні вимоги Державної Сумської біологічної фабрики «Сумської біофабрики» до Сумської міської ради щодо визнання за державою Україна в особі Державної Сумської біологічної фабрики «Сумської біофабрики» права власності на об'єкт нерухомого майна - житловий будинок для приїжджих в м. Суми по вул.Гамалея,27а є неправомірними і не підлягають задоволенню.

Згідно ст. 49 ГПК України судові витрати у даній справі покладаються на позивача .

Тому , керуючись ст.ст. 2,11,16,326,392 ЦК України , ст.ст. 3,4 Закону України «Про управління об'єктами державної власності», ст.ст. 33,43,44,49,82-85 ГПК України , господарський суд

ВИРІШИВ :

1. В задоволенні позову відмовити повністю.

Повне рішення складено 16.08.2010 року

Суддя Левченко Павло Іванович

СудГосподарський суд Сумської області
Дата ухвалення рішення12.08.2010
Оприлюднено11.08.2015
Номер документу47959092
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —13/92-10

Ухвала від 12.08.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Лиховид Борис Іванович

Ухвала від 26.07.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Лиховид Борис Іванович

Рішення від 12.08.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Левченко Павло Іванович

Рішення від 03.08.2010

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні