Постанова
від 31.07.2015 по справі 821/1984/15-а
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 липня 2015 р.м. ХерсонСправа № 821/1984/15-а Херсонський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Циганій С.І., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом управління Пенсійного фонду України в Скадовському районі Херсонської області до селянського (фермерського) господарства "Журавський ІН" про стягнення заборгованості по пільговим пенсіям,

встановив:

Управління Пенсійного фонду України в Скадовському районі Херсонської області (далі - позивач, УПФУ) звернулось з адміністративним позовом до селянського (фермерського) господарства «Журавський ІН» (далі - відповідач), в якому просить стягнути заборгованість з відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, у сумі 1067,46 грн.

Свої вимоги мотивує тим, що відповідач зобов'язаний відшкодовувати УПФУ витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, працівникам підприємства згідно з п.п."б"-"з" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення". Відповідач має заборгованість за червень 2015р. у сумі 1067,46 грн. Вказана заборгованість підтверджується розрахунками фактичних витрат, направленими на підприємство. Оскільки підприємством заборгованість у встановлені законодавством строки не погашена, просить стягнути її у судовому порядку.

В судове засідання, представники сторін не з'явилися, при цьому позивач надав клопотання про розгляд справи за відсутності представника управління Пенсійного фонду України в Скадовському районі Херсонської області.

Представник відповідача надав суду клопотання про розгляд справи за відсутності представника селянського (фермерського) господарства «Журавський ІН» та письмові заперечення. В яких зазначив, що до ОСОБА_1 мають бути застосовані положення чинного законодавства станом на 2005р., оскільки в 2005р. вона вийшла на пенсію. Отже, після досягнення 55 річного віку повинна вийти на пенсію за віком, а не перебувати на пенсії призначеної за пільговими умовами. В задоволенні адміністративного позову просить відмовити.

Відповідно до ч.4 ст.122 КАС України, особа, яка бере участь у справі, має право заявити клопотання про розгляд справи за її відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі особи, які беруть участь у справі, судовий розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами.

Виходячи з викладеного, суд вважає за можливе розглянути адміністративну справу в порядку письмового провадження.

Розглянувши матеріали справи, вивчивши доводи позову, дослідивши зібрані по справі докази в їх сукупності, проаналізувавши зміст норм матеріального і процесуального права, які врегульовують спірні правовідносини, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів справи, ОСОБА_1 працювала у відповідача, що підтверджується довідкою від 11.07.2005р. №1. ОСОБА_1 народила та виховала п'ять дітей до 14-річного віку, що підтверджується довідкою органу місцевого самоврядування від 14.07.2005р. У зв'язку з чим їй призначено пільгову пенсію на підставі п."ж" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" від 05.11.1991р. №1788 (далі - Закон №1788), як жінці, яка працювала у сільськогосподарському виробництві та виховала п'ятеро дітей, - незалежно від віку і трудового стажу, в порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України, що підтверджується протоколом УПФУ №7255 від 14.07.2005р.

УПФУ направлено відповідачу розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до частини другої Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" з 2015р., відповідно до якого відповідач зобов'язаний щомісячно відшкодовувати УПФУ розмір фактичних витрат на виплату та доставку пенсій у сумі 1067,46 грн.

Заборгованість з відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за червень 2015р. становить 1067,46 грн., що підтверджується карткою особового рахунку відносно СФГ «Журавський ІН».

Відповідно до Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування", суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, (крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку) є платниками збору - фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до п.п."б-з" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Пунктом 6.1. розділу 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України №21-1 від 19 грудня 2003 року, зареєстрованої в Міністерстві Юстиції України 16 січня 2004 року (далі - Інструкція) передбачено, що відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" у таких розмірах: для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 Інструкції (крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку), - також 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцевих положень Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Частиною 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" передбачено, що пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком №1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за Списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності Законом №1058-ІУ (з 1 січня 2004 року), а саме, відповідно до норм Законів України "Про пенсійне забезпечення", "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" від 26 червня 1997 року №400/97-ВР відшкодуванню підлягають пенсії, призначені за пунктами "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Згідно ст.1 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" та ст.15 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", відповідач перебуває на обліку в управлінні Пенсійного фонду України в Скадовському районі Херсонської області і є платником страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Для визначення права на пенсію на пільгових умовах органи Пенсійного фонду України приймають уточнюючі довідки підприємств або організацій згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.1993р. №637 "Про затвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній". У цих довідках повинно бути вказано: періоди роботи, що зараховується до спеціального стажу; професія або посада; характер виконуваної роботи; первинні документи за час виконання роботи, на підставі яких видано зазначену довідку. При дотриманні зазначених норм чинного законодавства органами Пенсійного фонду вирішується питання призначення пенсій за віком на пільгових умовах.

Тобто, відшкодуванню підлягають витрати на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених громадянам, які отримують пенсію відповідно п.„б"-„з" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", незалежно від часу їхнього призначення, до досягнення працівниками пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Згідно абз.4 п.1 ст.2 та п.1 ст.4 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" організації, підприємства, крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, відшкодовують фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до п."б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Відповідно до п.6.7 Інструкції №21-1 підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 "Прикінцевих положень" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", сплачуються одночасно із оплатою фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць.

01.01.2015р. набрав чинності Закон України від 28.12.2014р. №71-VІІІ "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи", яким внесено зміни до Податкового кодексу України, а саме з переліку загальнодержавних податків і зборів виключено фіксований сільськогосподарський податок.

Для платників єдиного податку виключень щодо відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, чинним законодавством не передбачено. Відповідно, з 01.01.2015р. у вищезазначених платників виникає обов'язок відшкодування пільгових пенсій.

Стосовно заперечення відповідача, суд зазначає наступне, що виплата пенсій особам, пенсії яким призначені відповідно до пункту "ж" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення "здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України до досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", при цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Права на пенсію за віком відповідно до статті 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування ОСОБА_1 набуває після досягнення нею 59 років.

Статтею 10 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" передбачено, що особі, яка має право на різні види пенсії, призначається один із цих видів за її вибором. Отже, ОСОБА_1, не має права на призначення дострокової пенсії за віком відповідно статті 17 Закону України "Про пенсійне забезпечення", оскільки з 07 липня 2005 року отримує пенсію за віком, як багатодітна мати, яка працювала в сільському господарстві, і таким чином використала право на призначення пенсії (незалежно від виду) до досягнення віку, передбаченого статтею 26 Закону.

Враховуючи вищевикладену та у зв'язку зі змінами до Податкового кодексу України, внесеними Законом України від 28.12.2014р №71-VІІ "Про внесення змін до Податкового кодексу та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи", селянське (фермерське) господарство " Журавський ІН" зобов'язане відшкодовувати фактичні витрати на виплату і доставку пенсії ОСОБА_1 досягнення нею 59 років.

З огляду на те, що особа ОСОБА_1 перед виходом на пенсію працювала у відповідача та виховала п'ятьох дітей до 14-річного віку, суд приходить до висновку, що відшкодування витрат по виплаті та доставці пенсій має здійснюватися відповідачем в повному обсязі.

Статтею 19 Конституції України визначено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до статей 11, 71 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, а суд згідно ст. 86 цього Кодексу, оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

Враховуючи все вищезазначене, суд дійшов до висновку про задоволення позовних вимог, а саме - стягнення заборгованості по відшкодуванню позивачу витрат на виплату та доставку пільгових пенсій з СФГ "Журавський ІН" в сумі 1067,46 грн., що виникла за червень 2015р.

Керуючись ст.ст.8, 9, 12, 19, 71, 158-163, 167 КАС України, суд -

постановив :

Адміністративний позов задовольнити.

Стягнути з селянського (фермерського) господарства "Журавський ІН" (код ЄДРПОУ 22730182) на користь управління Пенсійного фонду України в Скадовському районі Херсонської області (код ЄДРПОУ 21301964) заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, за червень 2015р. у сумі 1067,46 грн. (одна тисяча шістдесят сім гривень 46 коп.).

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня її проголошення. В разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя Циганій С.І.

кат. 10.2.4

СудХерсонський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення31.07.2015
Оприлюднено10.08.2015
Номер документу47997316
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —821/1984/15-а

Ухвала від 21.10.2015

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Скрипченко В.О.

Ухвала від 28.08.2015

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Скрипченко В.О.

Ухвала від 27.08.2015

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Скрипченко В.О.

Постанова від 31.07.2015

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Циганій С.І.

Ухвала від 02.07.2015

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Циганій С.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні