Ухвала
від 21.10.2015 по справі 821/1984/15-а
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

----------------------

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 жовтня 2015 р.м.ОдесаСправа № 821/1984/15-а

Категорія: 10.2.4 Головуючий в 1 інстанції: Циганій С.І.

Одеський апеляційний адміністративний суд у складі колегії:

Головуючого - судді Скрипченка В.О.,

суддів Золотнікова О.С., Осіпова Ю.В.,

розглянувши в порядку письмового провадження в місті Одесі апеляційну скаргу Селянського (фермерського) господарства «Журавський ІН» на постанову Херсонського окружного адміністративного суду від 31 липня 2015 року у справі за адміністративним позовом Управління Пенсійного фонду України в Скадовському районі Херсонської області до Селянського (фермерського) господарства «Журавський ІН» про стягнення заборгованості по пільговим пенсіям, -

В С Т А Н О В И В:

01 липня 2015 року Управління Пенсійного фонду України в Скадовському районі Херсонської області звернулося до суду з адміністративним позовом до Селянського (фермерського) господарства «Журавський ІН», в якому просило стягнути заборгованість з відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах у сумі 1067,46 грн.

В обгрунтування позову зазначено, що відповідач зобов'язаний відшкодовувати УПФУ витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, працівникам підприємства згідно з п.п. «б»-«з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення». Відповідач має заборгованість за червень 2015 р. у сумі 1067,46 грн. Вказана заборгованість підтверджується розрахунками фактичних витрат, направленими на підприємство. Оскільки підприємством заборгованість у встановлені законодавством строки не погашена, просив позов задовольнити.

Постановою Херсонського окружного адміністративного суду від 31 липня 2015 року адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Скадовському районі Херсонської області задоволений. Стягнуто з селянського (фермерського) господарства «Журавський ІН» (код ЄДРПОУ 22730182) на користь управління Пенсійного фонду України в Скадовському районі Херсонської області (код ЄДРПОУ 21301964) заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, за червень 2015 р. у сумі 1067,46 грн. (одна тисяча шістдесят сім гривень 46 коп.).

Не погоджуючись із постановленим у справі судовим рішенням Селянське (фермерське) господарство «Журавський ІН» подало апеляційну скаргу, посилаючись на порушення судом першої інстанції норм матеріального права, просить скасувати постанову суду першої інстанції та прийняти нову, якою відмовити в задоволенні позову в повному обсязі.

Згідно вимог п. 1 ч. 1 ст. 197 КАС України суд апеляційної інстанції може розглянути справу в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо справу може бути вирішено на основі наявних у ній доказів, у разі відсутності клопотань від усіх осіб, які беруть участь у справі, про розгляд справи за їх участю. Враховуючи, що зазначених клопотань від усіх учасників процесу не надходило та те, що справу може бути вирішено на основі наявних у ній доказів, її розглянуто в порядку письмового провадження.

Заслухавши суддю-доповідача, доводи апеляційної скарги, вивчивши матеріали справи, перевіривши законність і обґрунтованість постанови суду в межах апеляційної скарги, колегія суддів дійшла таких висновків.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено судом першої інстанції, ОСОБА_1 працювала у відповідача, що підтверджується довідкою від 11.07.2005 р. №1. ОСОБА_1 народила та виховала п'ять дітей до 14-річного віку, що підтверджується довідкою органу місцевого самоврядування від 14.07.2005 р. У зв'язку з чим їй призначено пільгову пенсію на підставі п. «ж» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.1991 р. №1788 (далі - Закон №1788), як жінці, яка працювала у сільськогосподарському виробництві та виховала п'ятеро дітей, - незалежно від віку і трудового стажу, в порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України, що підтверджується протоколом УПФУ №7255 від 14.07.2005 р.

УПФУ направлено відповідачу розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до частини другої Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів «б»-«з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» з 2015 р., відповідно до якого відповідач зобов'язаний щомісячно відшкодовувати УПФУ розмір фактичних витрат на виплату та доставку пенсій у сумі 1067,46 грн.

Заборгованість з відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за червень 2015 р., становить 1067,46 грн., що підтверджується карткою особового рахунку відносно СФГ «Журавський ІН».

Задовольняючи адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Скадовському районі Херсонської області суд першої інстанції виходив з наступного, з чим погоджується апеляційний суд.

Відповідно до Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування», суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, (крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку) є платниками збору - фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до п.п. «б»-«з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Пунктом 6.1. розділу 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України №21-1 від 19 грудня 2003 року, зареєстрованої в Міністерстві Юстиції України 16 січня 2004 року (далі - Інструкція) передбачено, що відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» у таких розмірах: для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 Інструкції (крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку), - також 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцевих положень Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Частиною 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» передбачено, що пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком №1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за Списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності Законом №1058-ІУ (з 1 січня 2004 року), а саме, відповідно до норм Законів України «Про пенсійне забезпечення», «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» від 26 червня 1997 року №400/97-ВР відшкодуванню підлягають пенсії, призначені за пунктами «б»-«з» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Згідно ст. 1 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» та ст. 15 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», відповідач перебуває на обліку в Управлінні Пенсійного фонду України в Скадовському районі Херсонської області і є платником страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Для визначення права на пенсію на пільгових умовах органи Пенсійного фонду України приймають уточнюючі довідки підприємств або організацій згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 р. №637 «Про затвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній». У цих довідках повинно бути вказано: періоди роботи, що зараховується до спеціального стажу; професія або посада; характер виконуваної роботи; первинні документи за час виконання роботи, на підставі яких видано зазначену довідку. При дотриманні зазначених норм чинного законодавства органами Пенсійного фонду вирішується питання призначення пенсій за віком на пільгових умовах.

Тобто, відшкодуванню підлягають витрати на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених громадянам, які отримують пенсію відповідно п. «б»-«з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», незалежно від часу їхнього призначення, до досягнення працівниками пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

Згідно абз. 4 п. 1 ст. 2 та п. 1 ст. 4 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» організації, підприємства, крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, відшкодовують фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до п. «б»-«з» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Відповідно до п. 6.7 Інструкції №21-1 підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 «Прикінцевих положень» Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», сплачуються одночасно із оплатою фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць.

01.01.2015 р. набрав чинності Закон України від 28.12.2014 р. №71-VІІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи», яким внесено зміни до Податкового кодексу України, а саме з переліку загальнодержавних податків і зборів виключено фіксований сільськогосподарський податок.

Для платників єдиного податку виключень щодо відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, чинним законодавством не передбачено. Відповідно, з 01.01.2015 р. у вищезазначених платників виникає обов'язок відшкодування пільгових пенсій.

Крім того суд першої інстанції зазначив, що виплата пенсій особам, пенсії яким призначені відповідно до пункту «ж» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення «здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України до досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», при цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Права на пенсію за віком відповідно до статті 26 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» ОСОБА_1 набуває після досягнення нею 59 років.

Статтею 10 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» передбачено, що особі, яка має право на різні види пенсії, призначається один із цих видів за її вибором. Отже, ОСОБА_1, не має права на призначення дострокової пенсії за віком відповідно статті 17 Закону України «Про пенсійне забезпечення», оскільки з 07 липня 2005 року отримує пенсію за віком, як багатодітна мати, яка працювала в сільському господарстві, і таким чином використала право на призначення пенсії (незалежно від виду) до досягнення віку, передбаченого статтею 26 Закону.

Враховуючи вищевикладену та у зв'язку зі змінами до Податкового кодексу України, внесеними Законом України від 28.12.2014 р. №71-VІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи», селянське (фермерське) господарство «Журавський ІН» зобов'язане відшкодовувати фактичні витрати на виплату і доставку пенсії ОСОБА_1 до досягнення нею 59 років.

З огляду на те, що особа ОСОБА_1 перед виходом на пенсію працювала у відповідача та виховала п'ятьох дітей до 14-річного віку, суд першої інстанції дійшов вірного висновку, що відшкодування витрат по виплаті та доставці пенсій має здійснюватися відповідачем в повному обсязі.

Отже, наявні підстави для задоволення позову Управління Пенсійного фонду України в Скадовському районі Херсонської області.

Відповідно до вимог ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення. Позивач свою позицію апеляційному суду довів та обґрунтував.

Колегія суддів вважає висновки суду першої інстанції правильними і такими, що відповідають вимогам ст. ст. 2, 7, 10, 11, 70, 71 КАС України та не приймає доводи, наведені в апеляційній скарзі про те, що постанова підлягає скасуванню.

Відповідно до ст. 200 КАС України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а постанову або ухвалу суду - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та не допустив порушень норм матеріального і процесуального права при вирішенні справи, а наведені в апеляційній скарзі доводи правильність висновків суду не спростовують.

Відтак, апеляційна скарга Селянського (фермерського) господарства «Журавський ІН» задоволенню не підлягає.

Керуючись ст. ст. 184, 195, 197, 198, 200, 205, 206, 254 КАС України, апеляційний суд,-

У Х В А Л И В:

Апеляційну скаргу Селянського (фермерського) господарства «Журавський ІН» залишити без задоволення, а постанову Херсонського окружного адміністративного суду від 31 липня 2015 року - без змін.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили через п'ять днів після направлення її копії особам, які беруть участь у справі, але може бути оскаржена в касаційному порядку безпосередньо до Вищого адміністративного суду України протягом двадцяти днів після набрання законної сили рішенням суду апеляційної інстанції.

Головуючий В.О.Скрипченко

Суддя О.С.Золотніков

Суддя Ю.В.Осіпов

СудОдеський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення21.10.2015
Оприлюднено28.10.2015
Номер документу52684733
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —821/1984/15-а

Ухвала від 21.10.2015

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Скрипченко В.О.

Ухвала від 28.08.2015

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Скрипченко В.О.

Ухвала від 27.08.2015

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Скрипченко В.О.

Постанова від 31.07.2015

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Циганій С.І.

Ухвала від 02.07.2015

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Циганій С.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні