Рішення
від 11.09.2009 по справі 32/405
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

32/405

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа №  32/405

11.09.09

За позовом   Державного підприємства "Інститут екогігієни і токсикології ім. Л.І. Медведя"

до                   Приватного підприємства "Видавничий Дім "Україна"      

про                 стягнення 3 595,00 грн.

                                                                      Суддя Хрипун О.О.

Представники:

Від позивача          Царенко Ю.В. –предст.

Від відповідача      не з'явилися

                                                                                          

Обставини справи:

Державне підприємство "Інститут екогігієни і токсикології ім. Л.І. Медведя" звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом про стягнення з Приватного підприємства "Видавничий Дім "Україна" 2500,00 збитків, 920,00 грн. пені та 175,00 грн. штрафу за несвоєчасне виконання угоди.  

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що на виконання умов укладеної Угоди В № 1218 від 04.07.2006 про виконання роботи з підготовки до друку та розміщення інформації Позивача у тритомному історико-біографічному виданні Позивачем здійснено попередню оплату у розмірі 2500,00 гривень, а Відповідачем, станом на 10.08.2009, зобов'язання взяті на себе не виконані.

Відповідач відзив на позов не надав, явку уповноваженого представника в судове засідання не забезпечив, про час та місце судового розгляду був повідомлений належним чином.

Відповідно до ст. 75 ГПК України справа розглядається за наявними в матеріалах справи доказами.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника Позивача, Господарський суд міста Києва   

ВСТАНОВИВ:

04.07.2006 між Державним підприємством "Інститут екогігієни і токсикології ім. Л.І. Медведя" (Замовник) та Приватним підприємством "Видавничий Дім "Україна" (Виконавець) укладена Угода В № 1218 про надання поліграфічних послуг по виготовленню книг, відповідно до якого Виконавець зобов'язується виконати роботи з підготовки до друку та розміщення інформації Замовника у тритомному історико-біографічному виданні з робочою назвою «Національний медичний університет ім. О.О.Богомольця: роки, події, люди»на суму 2500,00 грн. та здійснити поставку книг у місячний термін, а Замовник зобов'язується здійснити попередню оплату вартості поліграфічних послуг у розмірі           2500,00 грн.

Замовник виконав свої зобов'язання належним чином та у строки, передбачені п. 2.2, 3.1 та 3.2 Угоди здійснив попередню оплату у розмірі 2500,00 грн., що підтверджується платіжним дорученням № 1432 від 27.07.2006.

Відповідно до п. 2.1 Угоди Виконавець зобов'язався забезпечити видання книг накладом 3000 примірників, підготувати та розмістити інформацію або рекламу у розділах книги, затвердити у замовника ескізний макет рекламного блока або інформації, що розміщується у книзі та Виконавець зобов'язувався в місячний термін здійснити поставку книг.

Відповідач свої зобов'язання за Угодою В № 1218 від 04.07.2006 з видання  поліграфічної продукції не виконав, у зв'язку з цим Позивачем нараховано збитки, пеня та штраф Відповідачу перед Позивачем за не поставлену поліграфічну продукцію складає 3 595,00 грн.

Відповідно до статті 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог ЦК України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог –відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Статтею 527 Цивільного кодексу України визначено, що боржник зобов'язаний виконати свій обов'язок, а кредитор - прийняти виконання особисто, якщо інше не встановлено договором або законом, не випливає із суті зобов'язання чи звичаїв ділового обороту.

Відповідно до 193 Господарського кодексу України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання –відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

За умовами ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Стаття 525 Цивільного кодексу України встановлює, що одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно з ч. 1 ст. 612 Цивільного кодексу України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до ст. ст. 610, 611 Цивільного кодексу України, порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання), а у разі порушення зобов'язання, настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Згідно ст.ст. 161-162 ЦК України зобов'язання повинні виконуватися належним чином і в установлений строк відповідно до вказівок закону чи договору, одностороння відмова від виконання зобов'язання і одностороння зміна умов договору не допускається.

Відповідно до ч. 2 ст. 213 ЦК України, якщо внаслідок прострочення боржника виконання втратило інтерес для кредитора, він може відмовитися від прийняття виконання і вимагати відшкодування збитків.

Згідно ч. 2 ст. 203 ЦК України під збитками розуміються витрати, зроблені кредитором, втрата або пошкодження  його майна, а також не одержані кредитором доходи, які він одержав би, якби зобов'язання було виконано боржником.

Оскільки позивачем проведена попередня оплата замовленої відповідачеві продукції у сумі 2500,00 грн. то зазначені кошти є зроблені позивачем витрати і позовні вимоги щодо стягнення зазначеної суми визнаються обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до ч. 1 ст. 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно  до  ч. 4 ст. 231 ГК  України у разі якщо розмір штрафних санкцій законом не визначено, санкції застосовуються в розмірі, передбаченому договором. При цьому розмір санкцій може бути встановлено договором у відсотковому відношенні до суми невиконаної частини зобов'язання або у певній, визначеній грошовій сумі, або у відсотковому відношенні до суми зобов'язання незалежно від ступеня його виконання, або у кратному розмірі до вартості товарів (робіт, послуг).

Згідно зі статтею 611 Цивільного кодексу України у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема сплата неустойки.

Неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання (ст. 549 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ст. 549 ЦК України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання.

Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов'язання.

Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

В силу положень ч. 6 ст. 232 ГК України нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконано. Діючим господарським законодавством не передбачена можливість нарахування пені більше ніж за півроку і цей строк є присікальним.

          Пунктом 4.3 Договору сторони обумовили, що за порушення зобов'язань згідно угоди (виконавець) сплачує штрафні санкції розміром 0,2% суми угоди за кожен день прострочення, але не нижче облікової ставки НБУ.

Неналежне виконання Відповідачем умов Договору щодо виконання робіт з підготовки до друку та розміщення інформації є порушенням  взятого на себе договірного зобов'язання у зв'язку з чим, враховуючи передбачений умовами Договору розмір штрафних санкцій, який перевищує розмір подвійної облікової ставки НБУ, суд зазначає, що стягненню з Відповідача в примусовому порядку підлягає сума обмежена законодавством, а саме в зазначеному розмірі (подвійна облікова ставка НБУ) та за шість місяців як це передбачено     ч. 6 ст. 232 ГК України.

Таким чином за розрахунком суду стягненню з Відповідача підлягає сума пені в розмірі 900,00 грн. В свою чергу, умови Договору, зокрема в частині сплати штрафних санкцій у більшому розмірі, є обов'язковими для сторін та можуть бути виконані в добровільному порядку.

Згідно з ч. 4 ст. 231 ГК України у разі якщо розмір штрафних санкцій законом не визначено, санкції застосовуються в розмірі, передбаченому договором. При цьому розмір санкцій може бути встановлено договором у відсотковому відношенні до суми невиконаної частини зобов'язання або у певній, визначеній грошовій сумі, або у відсотковому відношенні до суми зобов'язання незалежно від ступеня його виконання, або у кратному розмірі до вартості товарів (робіт, послуг).

Заявлена Позивачем до стягнення з Відповідача сума в розмірі 175,00 грн. за своєю правовою природою є штрафними санкціями за несвоєчасне виконання зобов'язань, яка також підлягає стягненню з Відповідача.

Статтею 15 Цивільного кодексу України встановлено, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Частина 1 ст. 33 Господарського процесуального кодексу України передбачає, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Згідно з ч. 2 ст. 34 Господарського процесуального кодексу України обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Враховуюче викладене, суд доходить до висновку про обґрунтованість заявлених Позивачем вимог та відповідність їх чинному законодавству, у зв'язку з чим, позов підлягає частковому задоволенню.

Державне мито, судові витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України покладаються на сторони пропорційно розміру позовних вимог.

Статтею 3 Декрету Кабінету міністрів України № 7-93 від 21.01.1993 «Про державне мито»встановлено ставку державного мита із заяв майнового характеру, що подаються до господарських судів, в розмірі 1% ціни позову, але не менше 6 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і не більше 1500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто не більше 25 500 грн.

Керуючись ст. ст. 33, 49, 82-85 ГПК України, Господарський суд міста Києва

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Приватного підприємства "Видавничий Дім "Україна" (01021, м. Київ, вул. Грушевського, 28/2, офіс 43, код 32556247, р/р 260063011728 в АБ «Таврика»м. Києва, МФО 300788), а у випадку відсутності коштів –з будь-якого іншого рахунку, виявленого державним виконавцем під час виконання судового рішення, на користь Державного підприємства "Інститут екогігієни і токсикології ім. Л.І. Медведя" (03680, м. Київ, вул. Героїв Оборони, 6, код 01897914, р/р 260020089 в ВАТ «Піреус Банк МКБ», МФО 300658) перераховану попередню оплату у розмірі 2 500 (дві тисячі п'ятсот) грн. 00 коп., 900 (дев'ятсот) грн. 00 коп. пені, 175 (сто сімдесят п'ять) грн. 00 коп.,  102 (сто дві) грн. 00 коп. державного мита та 118 (сто вісімнадцять) грн. 00 коп. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня підписання рішення, оформленого відповідно до ст. 84 ГПК України, та може бути оскаржене в порядку та в строки, визначені ГПК України.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Суддя                                                                                                                              О.О.Хрипун

Дата підписання рішення:30.09.2009

Дата ухвалення рішення11.09.2009
Оприлюднено05.10.2009
Номер документу4801357
СудочинствоГосподарське
Суть                стягнення 3 595,00 грн

Судовий реєстр по справі —32/405

Рішення від 11.09.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Хрипун О.О.

Ухвала від 19.12.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сковородіна О.М.

Рішення від 16.01.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сковородіна О.М.

Ухвала від 19.12.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сковородіна О.М.

Ухвала від 12.03.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сковородіна О.М.

Ухвала від 06.03.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сковородіна О.М.

Ухвала від 07.02.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сковородіна О.М.

Ухвала від 07.02.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сковородіна О.М.

Ухвала від 25.01.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сковородіна О.М.

Ухвала від 11.01.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сковородіна О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні