Рішення
від 04.08.2015 по справі 388/1141/15-ц
ДОЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 388/1141/15-ц

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А І Н И

04.08.2015 року Долинський районний суд Кіровоградської області

в складі: головуючого - судді Баранського Д.М. ,

за участю секретаря Поліщук Т.І. ,

представника ОСОБА_1,

розглянув у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Долинській цивільну справу за позовом ОСОБА_2, ОСОБА_3 до ОСОБА_4 сільськогосподарського підприємства «Благодатне - ВСВ» про стягнення орендної палати , -

ВСТАНОВИВ:

У червні 20 15 року ОСОБА_2 та ОСОБА_3 звернулись до суду з цим позовом, посилаючись на те, що є власниками земельних ділянок № 331, № 333, площею 7,68 гектарів, що знаходяться на території Гурівської сільської ради Долинського району Кіровоградської області.

10 листопада 2004 року між позивачами та відповідачем ОСОБА_4 сільськогосподарським підприємством «Благодатне-ВСВ» (далі - ПСП «Благодатне - ВСВ») було укладено договори оренди землі, що 6 грудня 2004 року зареєстровані у Кіровоградській регіональній філії Державного підприємства «Центр ДЗК» за № № 1288, 1284. Строк оренди становить десять років.

Після закінчення строку дії договорів, позивачі передали земельні ділянки в оренду іншому суб'єкту господарювання, оскільки відповідач не сплачував орендну плату за останні три роки.

3 грудня 2014 року ОСОБА_2 та ОСОБА_3 звернулись письмово до директора ПСП «Благодатне - ВСВ» із заявами про виплату заборгованості за орендною платою, однак відповідачем таких дій зроблено не було.

Відповідно до п. 9 договорів оренди землі, орендна плата вноситься орендарем у формі та розмірі 1,5 % від нормативної грошової оцінки земельної ділянки з урахуванням коефіцієнта індексації.

Згідно п. 11 договорів оренди землі, орендна плата вноситься один раз на рік до 30 листопада відповідного року оренди.

У порушення умов договору оренди землі, відповідач не сплатив ОСОБА_2 та ОСОБА_3 орендну плату за останні три роки оренди, тобто за 2012-2014 роки включно.

За змістом п. 28 договорів оренди землі, орендодавець має право на своєчасне внесення орендної плати.

Відповідно до довідок відділу Держземагенства у Долинському районі Кіровоградської області від 18 червня 2015 року нормативна грошова оцінка земельних ділянок з 1 січня 2012 року по 1 січня 2014 року становила 169197 грн.

Згідно вказаного розмір орендної плати за 2012-2014 роки становив 2537,96 грн за кожний рік, а всього 7613,88 грн (169197 х 1,5 % = 2537,96 х 3 = 7613,88).

Отже, відповідач ПСП «Благодатне - ВСВ» повинно сплатити на користь позивачів орендну плату за 2012-2014 роки в розмірі 7613,88 грн кожному.

У судовому засіданні представник позивачів ОСОБА_2, ОСОБА_3 за довіреністю ОСОБА_1 позов підтримав за обставин зазначених у ньому, попросив позов задовольнити.

Представник відповідача ПСП «Благодатне - ВСВ» у судове засідання не з'явився, однак надіслав до суду заяву, згідно якої просить відкласти судовий розгляд цієї цивільної справи, оскільки бажає звернутися за правовою допомогою.

Суд уважає не поважними вищевказані причини неявки до суду представника відповідача юридичної особи ПСП «Благодатне - ВСВ», оскільки повістку про виклик до суду відповідачем було отримано 10 липня 2015 року, тобто було достатньо часу скористатися правовою допомогою, окрім цього у будь-якому випадку вказана представником відповідача причина неявки до суду не може бути визнана поважною, оскільки не є незалежною від волі відповідача, а відтак є суб'єктивною.

Так як відповідач, який належним чином повідомлений у судове засідання не з'явився без поважних причин, суд уважає ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, представник позивачів не заперечує проти винесення заочного рішення.

Суд, заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, дійшов до висновку про задоволення позову з таких підстав.

Згідно ч. 2 ст. 27 ЦПК України особи, які беруть участь у справі позовного провадження, для підтвердження своїх вимог або заперечень зобов'язані подати усі наявні у них докази або під час попереднього судового засідання, а якщо попереднє судове засідання у справі не проводиться - до початку розгляду справи по суті.

Відповідно до ст. 57 ЦПК України доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються на підставі пояснень сторін, третіх осіб, їхніх представників, допитаних як свідків, показань свідків, письмових доказів, речових доказів, зокрема звуко - і відеозаписів, висновків експертів.

За змістом ст. 60 ЦПК України кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених статтею 61 цього Кодексу. Докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі. Доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, виникає спір. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Судом установлено, що ОСОБА_2 є власником земельної ділянки № 331, площею 7,68 гектарів, що знаходиться на території Гурівської сільської ради Долинського району Кіровоградської області й належить йому відповідно до державного акта на право приватної власності на землю серії КР № 3521982500:02:00:331, виданого 25 листопада 1999 року Гурівською сільською радою Долинського району Кіровоградської області (а. с. 4).

Позивачка ОСОБА_3 є власником земельної ділянки № 333, площею 7,68 гектарів, що знаходиться на території Гурівської сільської ради Долинського району Кіровоградської області й належить їй відповідно до державного акта на право приватної власності на землю серії КР № 0006546546:02:00:333, виданого 22 лютого 2000 року Гурівською сільською радою Долинського району Кіровоградської області (а. с. 5).

10 листопада 2004 року між ОСОБА_2 та ПСП «Благодатне - ВСВ» було укладено договір оренди землі, а саме земельної ділянки площею 7,68 гектарів, що знаходиться на території Гурівської сільської ради Долинського району Кіровоградської області. 6 грудня 2004 року цей Договір оренди землі від 10 листопада 2004 року був зареєстрований у ДП «Центр ДЗК» за № 1288 (а. с. 5, 6).

Цього ж дня, тобто 10 листопада 2004 року між ОСОБА_3 та ПСП «Благодатне - ВСВ» було укладено договір оренди землі, а саме земельної ділянки площею 7,68 гектарів, що знаходиться на території Гурівської сільської ради Долинського району Кіровоградської області. 6 грудня 2004 року цей Договір оренди землі від 10 листопада 2004 року був зареєстрований у ДП «Центр ДЗК» за № 1284 (а. с. 8, 9).

Відповідно до ст. 13 Закону України «Про оренду землі» договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Згідно ст. 18 Закону України «Про оренду землі» (в редакції на час підписання сторонами договору оренди землі) договір оренди землі набирає чинності після його державної реєстрації.

За змістом ст. 21 Закону України «Про оренду землі» (в редакції на час підписання сторонами договору оренди землі) орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди. Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено договором оренди.

Згідно ч. ч. 1, 2, 4 ст. 22 Закону України «Про оренду землі» (в редакції на час підписання сторонами договору оренди землі) орендна плата може справлятися у грошовій, натуральній та відробітковій (надання послуг орендодавцю) формах. Сторони можуть передбачити в договорі оренди поєднання різних форм орендної плати. Внесення орендної плати оформлюється письмово, за винятком перерахування коштів через фінансові установи.

Відповідно до ст. 545 ЦК України прийнявши виконання зобов'язання, кредитор повинен на вимогу боржника видати йому розписку про одержання виконання частково або в повному обсязі. Якщо боржник видав кредиторові борговий документ, кредитор, приймаючи виконання зобов'язання, повинен повернути його боржникові. У разі неможливості повернення боргового документа кредитор повинен вказати про це у розписці, яку він видає. Наявність боргового документа у боржника підтверджує виконання ним свого обов'язку. У разі відмови кредитора повернути борговий документ або видати розписку боржник має право затримати виконання зобов'язання. У цьому разі настає прострочення кредитора.

Відповідно до вказаного, документом, що підтверджує виконання зобов'язання є, зокрема розписка про одержання виконання, наявність у боржника боргового документа, за винятком перерахування коштів через фінансові установи.

Згідно п. 8 спірних договорів оренди землі від 10 листопада 2004 року, вони укладені на десять років.

За змістом п. п. 9, 11, 12 договорів оренди землі від 10 листопада 2004 року, що укладені між сторонами, орендна плата вноситься орендарем у формі та розмірі 1,5 % від нормативної грошової оцінки з урахуванням коефіцієнта індексації. Орендна плата вноситься один раз на рік у строк до 30 листопада. Передача продукції та надання послуг у рахунок орендної плати оформляється відповідними актами.

Ст. 24 Закону України «Про оренду землі» (в редакції на час підписання сторонами договору оренди землі) передбачено, що орендодавець має право вимагати від орендаря, зокрема своєчасного внесення орендної плати.

Відповідно до вищевикладеного, оскільки відповідач ПСП «Благодатне - ВСВ» не виконало зобов'язання за договорами оренди землі від 10 листопада 2004 року, що укладені з позивачами у справі ОСОБА_2 та ОСОБА_3, а саме у частині сплати орендної плати за 2012-2014 роки, відповідно орендна плата за цей період підлягає стягненню на користь позивачів.

Згідно довідок відділу Держземагенства у Долинському районі Кіровоградської області № 31-1111-0.3-1896/2-15, № 31-1111-0.3-1895/2-15 від 18 червня 2015 року, вартість земельних ділянок, що передані у власність ОСОБА_2 та ОСОБА_3 № 331, № 333, становить за період з 2012 року по 2014 рік - 169197 грн у кожному році.

Згідно вказаного розмір орендної плати за 2012-2014 роки становив 2537,96 грн за кожний рік, а всього 7613,88 грн (169197 х 1,5 % = 2537,96 х 3 = 7613,88).

Отже, відповідач ПСП «Благодатне - ВСВ» повинно сплатити на користь позивачів орендну плату за 2012-2014 роки в розмірі 7613,88 грн кожному.

Відповідно до вищевикладеного, суд дійшов до переконання про задоволення позову ОСОБА_2 та ОСОБА_3 до ПСП «Благодатне - ВСВ» про стягнення орендної плати.

Згідно ч. 1 ст. 88 ЦПК України стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати.

Позивач ОСОБА_2 у цій справі поніс документально підтверджені судові витрати в розмірі 243,60 грн, що підлягають стягнення з ПСП «Благодатне - ВСВ» на його користь.

ОСОБА_3 понесла документально підтверджені судові витрати в розмірі 243,60 грн, що підлягають стягненню з відповідача ПСП «Благодатне - ВСВ» на її користь.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 13, 18, 21, 22, 23 Закону України «Про оренду землі» (в редакції на час укладення договорів оренди землі), ст. 545 ЦК України, ст. ст. 10, 11, 15, 57-62, 64, 212-215, 218, 224-228, 294 ЦПК України суд, -

ВИРІШИВ:

Задовольнити позов ОСОБА_2, ОСОБА_3 до ОСОБА_4 сільськогосподарського підприємства «Благодатне - ВСВ» про стягнення орендної палати.

Стягнути з ОСОБА_4 сільськогосподарського підприємства «Благодатне - ВСВ» (ідентифікаційний код 32722300) на користь ОСОБА_2 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1) заборгованість з орендної плати за 2012-2014 роки в розмірі 7613,88 грн (сім тисяч шістсот тринадцять гривень 88 копійок), згідно договору оренди землі від 10 листопада 2004 року, зареєстрованого 6 грудня 2004 року у ДП «Центр ДЗК» за № 1288, а також 243,60 (двісті сорок три гривні 60 копійок) понесених та документально підтверджених судових витрат.

Стягнути з ОСОБА_4 сільськогосподарського підприємства «Благодатне - ВСВ» (ідентифікаційний код 32722300) на користь ОСОБА_3 (ідентифікаційний номер НОМЕР_2) заборгованість з орендної плати за 2012-2014 роки в розмірі 7613,88 грн (сім тисяч шістсот тринадцять гривень 88 копійок), згідно договору оренди землі від 10 листопада 2004 року, зареєстрованого 6 грудня 2004 року у ДП «Центр ДЗК» за № 1284, а також 243,60 (двісті сорок три гривні 60 копійок) понесених та документально підтверджених судових витрат.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення до Апеляційного суду Кіровоградської області через Долинський районний суд Кіровоградської області. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Повний текст рішення виготовлений 7 серпня 2015 року.

Суддя Долинського районного суду ОСОБА_5

СудДолинський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення04.08.2015
Оприлюднено13.08.2015
Номер документу48143618
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —388/1141/15-ц

Ухвала від 13.10.2015

Цивільне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Баранський Д. М.

Рішення від 04.08.2015

Цивільне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Баранський Д. М.

Ухвала від 25.06.2015

Цивільне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Баранський Д. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні