Постанова
від 10.08.2015 по справі 233/4003/15-а
КОСТЯНТИНІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

233 № 233/4003/15-а

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 серпня 2015 року Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області у складі :

головуючої судді Бєлостоцької О.В.,

при секретарі Теліціній О.О.,

за участю

представника позивача ОСОБА_1,

представника відповідача ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Сільськогосподарське підприємство «Дванадцяте» до Предтечинської сільської ради Костянтинівського району про визнання протиправним та скасування рішення, -

ВСТАНОВИВ:

07 липня 2015 року позивач звернувся до суду з позовом до Предтечинської сільської ради Костянтинівського району про визнання протиправним та скасування п.4 рішення від 27 січня 2015 року № VI45-20 «Про місцеві податки та збори на 2015 рік», в якому зазначено, що пунктом 4 оскаржуваного рішення порушуються права позивача шляхом збільшення податкового навантаження (збільшення ставки податку на землю з 0,1% до 0,3%), зокрема, на земельні ділянки площею 5,845 га кадастровий номер 1422485700:01:000:0031 та площею 5,2527га кадастровий номер 1422485700:01:000:0041, що належать позивачу на праві власності. При прийнятті рішення № VI/45-20 від 27 січня 2015 року «Про місцеві податки та збори на 2015 рік» відповідач порушив вимоги п.п. 12.3.4 п.12.3 ст.12, п.п.4.1.9 п.4.1. ст.4 Податкового кодексу України та ч.3 ст.27 Бюджетного кодексу України в частині процедури прийняття та офіційного оприлюднення рішення про встановлення або зміну місцевих податків і зборів на 2015 рік. Крім того, оскаржуване рішення було прийнято 27 січня 2015 року, а ставки податків встановлюються на 2015 рік, тобто, зворотнім часом в порушення ст.58 Конституції України. Позивач просить визнати протиправним та скасувати п.4 рішення Предтечинської сільської ради від 27 січня 2015 року № VI/45-20 «Про місцеві податки та збори на 2015 рік».

В судовому засіданні представник позивача ОСОБА_1 підтримав заявлені позовні вимоги, посилаючись на обставини, викладені в позовній заяві і зазначив, що позивач є власником двох земельних ділянок з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, нормативна грошова оцінка яких проведена, розташованих на території Предтечинської сільської ради поза межами населеного пункту, тому рішення відповідача стосовно ставок земельного податку, прийняте з порушенням діючого законодавства безпосередньо зачіпає його права.

Представник відповідача ОСОБА_2 в судовому засіданні заперечувала проти задоволення позову, посилаючись на те, що права позивача оскаржуваним рішенням зачіпаються виключно як платника податку на земельні ділянки сільськогосподарського призначення, нормативна грошова оцінка яких проведена і які розташовані поза межами населеного пункту. В іншій частині пункт 4 рішення від 27 січня 2015 року № VI45-20 «Про місцеві податки та збори на 2015 рік» права ТОВ «Сільськогосподарське підприємство «Дванадцяте» не зачіпає. Не оспорювала, що рішення про встановлення місцевих податків та зборів було прийняте з порушенням строків, передбачених ст.12 Податкового кодексу України.

Заслухавши пояснення представника позивача ОСОБА_1, представника відповідача ОСОБА_2, дослідивши матеріали справи, суд встановив наступні факти та відповідні їм правовідносини.

Судовим розглядом встановлено, що 27 січня 2015 року Предтечинська сільська рада прийняла рішення № VI/45-20 «Про місцеві податки та збори на 2015 рік» (а.с.4), відповідно до п.4 якого встановлено ставки податку на земельні ділянки, норматину грошову оцінку яких проведено у розмірі 0,5% від їх нормативної грошової оцінки, а для сільськогосопдарських угідь - 0,3% від їх нормативної грошової оцінки. Встановлено ставку земельного податку на земельні ділянки, розташовані за межами населених пунктів, нормативну грошову оцінку яких не проведено в розмірі 3% від нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по області.

Як вбачається із витягів з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності (а.с.5-6) ТОВ «Сільськогосподарське підприємство «Дванадцяте» є власником земельних ділянок з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 5,845 га кадастровий номер 1422485700:01:000:0031 та площею 5,2527га кадастровий номер 1422485700:01:000:0041.

Із пояснень представника позивача ОСОБА_1 вбачається, що нормативна грошова оцінка вказаних земельних ділянок проведена, що не оспорюється відповідачем.

Згідно довідки від 31 липня 2015 року № 110 земельні ділянки, що належать ТОВ «Сільськогосподарське підприємство «Дванадцяте» знаходяться на території Предтечинської сільської ради за межами населеного пункту (а.с.19).

Відповідно до частини другої статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до ст. 25 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21 травня 1997 року сільські, селищні, міські ради правомочні розглядати і вирішувати питання, віднесені Конституцією України, цим та іншими законами до їх відання.

Згідно до п. 24 ч. 1 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради вирішуються такі питання:24) встановлення місцевих податків і зборів відповідно до Податкового кодексу України.

Відповідно до п. 12.3 ст. 12 Податкового кодексу України, сільські, селищні і міські ради у межах повноважень та з урахуванням граничних розмірів ставок встановлюють своїми рішеннями місцеві податки і збори, які є обов'язковими до сплати на території відповідних територіальних громад.

Податковим кодексом України визначені принципи, на яких ґрунтується податкове законодавство, зокрема, пп. 4.1.9 п. 4.1 ст. 4 ПКУ визначено принцип стабільності, який передбачає, що зміни до будь-яких елементів податків та зборів не можуть вноситися пізніш як за шість місяців до початку нового бюджетного періоду, в якому будуть діяти нові правила та ставки. Податки та збори, їх ставки, а також податкові пільги не можуть змінюватися протягом бюджетного року.

Підпунктом 12.3.4. п. 12.3 ст. 12 Податкового кодексу України передбачено, що рішення про встановлення місцевих податків та зборів офіційно оприлюднюється відповідним органом місцевого самоврядування до 15 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосування встановлюваних місцевих податків та зборів або змін (плановий період). В іншому разі норми відповідних рішень застосовуються не раніше початку бюджетного періоду, що настає за плановим періодом.

З урахуванням вимог чинного законодавства зміни до будь-яких елементів податків та зборів не можуть вноситися пізніш як за шість місяців до початку нового бюджетного періоду, в якому будуть діяти нові правила та ставки. Податки та збори, їх ставки, а також податкові пільги не можуть змінюватися протягом бюджетного року.

Таким чином, суд дійшов висновку про те, що рішення Предтечинської сільської ради Костянтинівського району Донецької області від 27 січня 2015 року № VI/45-20 «Про місцеві податки і збори на 2015 рік», яким встановлені ставки місцевих податків і зборів прийняте з порушенням передбаченої законодавством процедури та з порушенням принципу стабільності податкового законодавства, оскільки ставка земельного податку змінюється пізніше, ніж за 6 місяців до початку нового бюджетного періоду.

Відповідно до ст.2 КАС України завданням адміністративного судочинства є захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб, інших суб'єктів при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень шляхом справедливого, неупередженого та своєчасного розгляду адміністративних справ.

Частиною 1 ст.6 КАС України передбачено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю суб'єкта владних повноважень порушені її права, свободи або інтереси.

Пунктом 4 рішення Предтечинської сільської ради встановлені ставки земельного податку для земельних ділянок різних категорій.

З пояснень сторін та досліджених доказів суд дійшов висновку, що належні позивачеві земельні ділянки відносяться до земель сільськогосподарського призначення, нормативну оцінку яких проведено і які розташовані за межами населеного пункту.

Оскільки в межах Кодексу адміністративного судочинства України захисту підлягає порушене право позивача, суд дійшов висновку про часткове задоволення позову - визнання протиправним та скасування пункту 4 рішення Предтечинської сільської ради від 27 січня 2015 року № VI/45-20 «Про місцеві податки і збори» саме в частині встановлення ставки податку для сільськогосподарських угідь в розмірі 0,3% від її нормативної грошової оцінки.

В силу ст. 94 КАС України судові витрати слід віднести на позивача по справі.

Згідно ч.11 ст.171 КАС України резолютивна частина постанови суду про визнання нормативно-правового акта незаконним або таким, що не відповідає правовому акту вищої юридичної сили, і про визнання його нечинним невідкладно публікується відповідачем у виданні, в якому його було офіційно оприлюднено, після набрання постановою законної сили.

На підставі ст.ст. 25,26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», п.п.4.1.9 п.4.1 ст.4, п.п.12.3.4 п.12.3 ст.12 Податкового кодексу України, керуючись ст. 6, 71, 86, 94, 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

ПОСТАНОВИВ :

Позов Товариства з обмеженою відповідальністю «Сільськогосподарське підприємство «Дванадцяте» до Предтечинської сільської ради Костянтинівського району про визнання протиправними та скасування рішення задовольнити частково.

Визнати протиправним та скасувати пункт 4 рішення Предтечинської сільської ради Костянтинівського району Донецької області від 27 січня 2015 року № VI/45-20 «Про «Про місцеві податки і збори на 2015 рік» в частині встановлення ставки податку для сільськогосподарських угідь в розмірі 0,3% від її нормативної грошової оцінки.

В задоволенні іншої частини позовних вимог - відмовити.

Зобов*язати відповідача - Предтечинську сільську раду Костянтинівського району після набрання постановою законної сили опублікувати резолютивну частину цієї постанови у виданні, в якому оскаржуване рішення мало бути офіційно оприлюднено.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького Апеляційного адміністративного суду через Костянтинівський міськрайонний суд. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Вступна та резолютивна частини постанови проголошені в судовому засіданні 10 серпня 2015 року, повний текст постанови по справі виготовлений 11 серпня 2015 року.

Суддя

Дата ухвалення рішення10.08.2015
Оприлюднено14.08.2015
Номер документу48203522
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —233/4003/15-а

Ухвала від 06.10.2015

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Ястребова Любов Вікторівна

Ухвала від 14.09.2015

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Ястребова Любов Вікторівна

Ухвала від 14.09.2015

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Ястребова Любов Вікторівна

Постанова від 10.08.2015

Адміністративне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Бєлостоцька О. В.

Постанова від 10.08.2015

Адміністративне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Бєлостоцька О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні