Ухвала
від 10.08.2015 по справі 911/3390/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

01032, м. Київ - 32, вул. Симона Петлюри, 16. тел. 235-24-26 У Х В А Л А

"10" серпня 2015 р. Справа № 911/3390/15

Суддя господарського суду Київської області Подоляк Ю.В., розглянувши матеріали

за позовомВеликодимерської селищної ради Броварського району Київської області доМалого приватного підприємства «Виробничо-комерційна фірма «Крокла» простягнення коштів, розірвання договору, зобов'язання вчинити дії встановив:

До господарського суду Київської області надійшла позовна заява Великодимерської селищної ради Броварського району Київської області (далі - позивач) до Малого приватного підприємства «Виробничо-комерційна фірма «Крокла» (далі - відповідач) про стягнення 64245,82 грн., з яких 42642 грн. основний борг, 20267,13 грн. інфляційні втрати, 1336,69 грн. 3% річних та розірвання договору оренди землі від 04.08.2010, укладеного між сторонами у справі та зобов'язання відповідача повернути позивачу об'єкт оренди.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на неналежне виконання відповідачем своїх договірних зобов'язань зі сплати орендних платежів.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 15 Господарського процесуального кодексу України справи у спорах, що виникають при укладанні, зміні та розірванні господарських договорів, справи у спорах про визнання договорів недійсними розглядаються господарським судом за місцезнаходженням сторони, зобов'язаної за договором здійснити на користь другої сторони певні дії, такі як: передати майно, виконати роботу, надати послуги, сплатити гроші тощо. Справи у спорах, що виникають при виконанні господарських договорів та з інших підстав, а також справи про визнання недійсними актів розглядаються господарським судом за місцезнаходженням відповідача.

Згідно із абз. 1 пп. 20.3 п. 20 постанови пленуму Вищого господарського суду України «Про деякі питання підвідомчості і підсудності справ господарським судам» від 24 жовтня 2011 року № 10 спори, пов'язані з укладанням, зміною умов, розірванням чи визнанням недійсними договорів, підлягають вирішенню господарським судом за місцем знаходження однієї з сторін, до якої звернувся заявник.

В позовній заяві зазначено місцезнаходження відповідача - сторона договору, до якої звернувся заявник, АДРЕСА_1. Зазначене місцезнаходження відповідача підтверджується спеціальним витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 07.08.2015 № 20991215, який зроблено судом.

Поряд з вимогами про стягнення з відповідача заборгованості за договором оренди та розірвання договору оренди, позивач просить суд за наслідками розірвання договору оренди повернути орендоване майно. Вказана вимога за своїм змістом є зобов'язанням відповідача - орендаря передати орендодавцю нерухоме майно, яке є об'єктом оренди.

Зазначена вимога є правовим наслідком припинення зобов'язань за договором оренди шляхом його розірвання, що підтверджується змістом ст.ст. 26, 27 Закону України «Про оренду державного та комунального майна», ст. 34 Закону України «Про оренду землі» та ч. 2 ст. 653 Цивільного кодексу України.

Враховуючи наведене, у вирішенні питання про підсудність даної справи не можуть бути застосовані норми ст. 16 Господарського процесуального кодексу України щодо виключної підсудності, оскільки, спір у даній справі не підпадає під ознаки справ виключної підсудності, позаяк не є спором про право власності на майно або про витребування майна з чужого незаконного володіння чи про усунення перешкод у користуванні майном, а є спором, що виник у зв'язку з неналежним невиконанням відповідачем своїх зобов'язань зі сплати орендних платежів за договором оренди, а позовна вимога про повернення майна є правовим наслідком припинення зобов'язання за договором оренди, що укладений між сторонами, шляхом його розірвання, то справа за вказаним спором повинна розглядатися господарським судом за місцезнаходженням відповідача - сторони договору, до якої звернувся заявник, який знаходиться в м. Києві.

За вказаних обставин подана позовна заява у відповідності до ст. 15 ГПК України підлягає розгляду за місцезнаходженням відповідача - сторони договору, до якої звернувся заявник, який знаходиться в м. Києві.

Згідно із ст. 17 Господарського процесуального кодексу України, якщо справа не підсудна даному господарському суду, матеріали справи надсилаються господарським судом за встановленою підсудністю.

Враховуючи наведене, позовні матеріали підлягають передачі згідно встановленої підсудності до господарського суду міста Києва.

Керуючись ст.ст. 15, 17, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ухвалив:

Позовну заяву Великодимерської селищної ради Броварського району Київської області надіслати за встановленою підсудністю до господарського суду міста Києва.

Додаток: позовна заява та додані до неї документи на 26 арк.

Суддя Ю.В. Подоляк

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення10.08.2015
Оприлюднено18.08.2015
Номер документу48264112
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —911/3390/15

Ухвала від 18.08.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

Ухвала від 10.08.2015

Господарське

Господарський суд Київської області

Подоляк Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні