Ухвала
від 05.09.2014 по справі 525/614/14-а
ВЕЛИКОБАГАЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 525/614/14-а

Провадження №2-а/525/13/2014 У Х В А Л А

05.09.2014 року Великобагачанський районний суд Полтавської області в складі: головуючого - судді Хоролець В.В., при секретарі Сидоренко О.Г., з участю позивача за первинним позовом та третьої особи за позовом ОСОБА_1 - ОСОБА_2, його представника адвоката ОСОБА_3, представника позивача та третьої особи за первинним позовом ОСОБА_1 - адвоката ОСОБА_4, розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в селищі Велика Багачка Полтавської області об'єднану адміністративну справу за позовом ОСОБА_2 до Миргородської міської ради Полтавської області, третя особа ОСОБА_5 про визнання недійсним рішення Миргородської міської ради від 10.08.2012 року №115 «Про надання ОСОБА_1, яка проживає за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1, дозволу на розробку технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право користування на земельну ділянку загальною площею 1093 кв.м., в тому числі: для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд площею 1000 кв.м. та для ведення садівництва площею 93 кв.м. за адресою: вул. Лікарняна, 46 м. Миргород» та за адміністративним позовом ОСОБА_1 Григорівни до Миргородської міської ради Полтавської області, треті особи ОСОБА_2 та ОСОБА_5 про встановлення наявності компетенції (повноважень) суб'єкта владних повноважень в частині прийняття рішення Миргородської міської ради від 10.08.2012 року №115 «Про надання ОСОБА_1, яка проживає за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1, дозволу на розробку технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право користування на земельну ділянку загальною площею 1093 кв.м., в тому числі: для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд площею 1000 кв.м. та для ведення садівництва площею 93 кв.м. за адресою: вул. Лікарняна, 46 м. Миргород» та визнання частково нечинним та часткове скасування рішення Миргородської міської ради Полтавської області від 11.12.2009 року №157 «Про внесення часткових змін до рішень виконкому «Про надання земельних ділянок у приватну власність та безоплатну передачу земельних ділянок у власність громадян», -

в с т а н о в и в:

В провадженні Великобагачанського районного суду Полтавської області знаходиться об'єднана адміністративна справа за позовом ОСОБА_2 до Миргородської міської ради Полтавської області, третя особа ОСОБА_5 про визнання недійсним рішення Миргородської міської ради від 10.08.2012 року №115 «Про надання ОСОБА_1, яка проживає за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1, дозволу на розробку технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право користування на земельну ділянку загальною площею 1093 кв.м., в тому числі: для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд площею 1000 кв.м. та для ведення садівництва площею 93 кв.м. за адресою: вул. Лікарняна, 46 м. Миргород» та за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Миргородської міської ради Полтавської області, треті особи ОСОБА_2 та ОСОБА_5 про встановлення наявності компетенції (повноважень) суб'єкта владних повноважень в частині прийняття рішення Миргородської міської ради від 10.08.2012 року №115 «Про надання ОСОБА_1, яка проживає за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1, дозволу на розробку технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право користування на земельну ділянку загальною площею 1093 кв.м., в тому числі: для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд площею 1000 кв.м. та для ведення садівництва площею 93 кв.м. за адресою: вул. Лікарняна, 46 м. Миргород» та визнання частково нечинним та часткове скасування рішення Миргородської міської ради Полтавської області від 11.12.2009 року №157 «Про внесення часткових змін до рішень виконкому «Про надання земельних ділянок у приватну власність та безоплатну передачу земельних ділянок у власність громадян».

В судовому засіданні 05.09.2014 року при виконанні вимог ст.151 КАС України представник позивача-третьої особи ОСОБА_1 адвокат ОСОБА_4 заявив клопотання про витребування з архівного відділу Миргородської міської ради оригіналу заяви ОСОБА_6 від 16.07.1997 року та оголосив клопотання ОСОБА_1 про призначення по справі судово-почеркознавчої експертизи щодо того, чи виконано рукописний текст «Костюченко Іван Григорович» в заяві ОСОБА_6 від 16.07.1997 року ОСОБА_7 або іншою особою. Проведення даної експертизи ОСОБА_1 просила доручити ОСОБА_8 науково-дослідному інституту судових експертиз ім. засл.професора ОСОБА_9 (письмові клопотання приєднані до матеріалів даної справи).

Суд, заслухавши думки осіб, які беруть участь у справі з приводу витребування оригіналу заяви ОСОБА_6 з архівного відділу Миргородської міської ради та щодо призначення судово-почеркознавчої експертизи, вивчивши матеріали справи та обміркувавши питання, які сторона позивача прохає постановити на вирішення судової почеркознавчої експертизи вважає, що клопотання про витребування документів та призначення експертизи підлягає задоволенню та є передбачені законом підстави для призначення судово-почеркознавчої експертизи по даній адміністративній справі, виходячи з таких підстав.

Згідно ч.1 ст. 81 КАС України В«для з'ясування обставин, що мають значення для справи і потребують спеціальних знань у галузі науки, мистецтва, техніки, ремесла тощо суд може призначити експертизу». Відповідно до ч.2 цієї статті, особи, які беруть участь у справі, мають право подати суду питання, на які потрібна відповідь експерта. Особи, які беруть участь у справі, мають право просити суд призначити експертизи і доручити її проведення відповідній експертній установі або конкретному експерту.

Так, позивач ОСОБА_1 у заявленому позові та її представник адвокат ОСОБА_4 в судовому засіданні в обґрунтування позовних вимог, поряд з іншими обставинами нечинності оскаржуваних рішень органу місцевого самоврядування як суб'єкта владних повноважень - Миргородської міської ради Полтавської області, посилаються на те, на підставі підроблених документів, зокрема, заяви ОСОБА_6 від 16.07.1997 року, яка не підписувалася ОСОБА_7, з користування ОСОБА_7 безпідставно, у відсутність його згоди було вилучено 264 кв.м землі, якими він користувався з 31.05.1955 року та було додано цю землю до 600 кв.м, які перебували у користуванні ОСОБА_6 В подальшому, виходячи з рішення Миргородської міської ради №115 від 11.12.2009 року (яке в даний час оскаржується ОСОБА_1 в межах даної адміністративної справи), дана частина земельної ділянки була передана ОСОБА_2 Представник ОСОБА_1 адвокат ОСОБА_4 в судовому засіданні посилався також на те, що дане питання не досліджувалось в межах розгляду адміністративної справи №541/700/14-а і дана експертиза в матеріалах цієї справи не призначалась і не проводилась.

Отже, суд, виходячи з обставин справи, враховуючи принцип змагальності сторін та принцип диспозитивності, виходячи з положень ст.81 КАС України та з метою повноти і всебічності з'ясування всіх обставин, що мають значення для правильного вирішення спору, приходить до висновку, що є передбачені законом підстави для задоволення клопотання представника позивача ОСОБА_1 адвоката ОСОБА_4 про витребування оригіналу заяви ОСОБА_6 та проведення по справі судово-почеркознавчої експертизи.

Враховуючи предмет позову, обґрунтування заявлених позовних вимог ОСОБА_1, з урахуванням предмету доказування по справі, обміркувавши питання, які позивач ОСОБА_1 прохає поставити на рішення експертизи, суд вважає, що для вирішення судової почеркознавчої експертизи належить поставити наступне питання: «Чи виконано рукописний текст «Костюченко Іван Григорович» в заяві ОСОБА_6 від 16.07.1997 року ОСОБА_7 або іншою особою?»

Суд також вважає, що з метою проведення вищевказаної експертизи необхідно витребувати ряд оригіналів документів, де є (можуть бути) зразки підпису ОСОБА_7 Оригінали документів, де маються оригінали підпису ОСОБА_7, які надані для проведення даної експертизи представником позивача адвокатом ОСОБА_4, перелік яких зазначений у клопотанні ОСОБА_1 про проведення експертизи від 04.09.2014 року (пункти 1-25) передати у розпорядження експертів ОСОБА_8 науково-дослідного інституту судових експертиз ім. засл.професора ОСОБА_9.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.69,71,81,82,п.3 ч.2 ст.156 КАС України, суд, -

у х в а л и в:

Призначити по об'єднаній адміністративній справі за позовом ОСОБА_2 до Миргородської міської ради Полтавської області, третя особа ОСОБА_5 про визнання недійсним рішення Миргородської міської ради від 10.08.2012 року №115 «Про надання ОСОБА_1, яка проживає за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1, дозволу на розробку технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право користування на земельну ділянку загальною площею 1093 кв.м., в тому числі: для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд площею 1000 кв.м. та для ведення садівництва площею 93 кв.м. за адресою: вул. Лікарняна, 46 м. Миргород» та за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Миргородської міської ради Полтавської області, треті особи ОСОБА_2 та ОСОБА_5 про встановлення наявності компетенції (повноважень) суб'єкта владних повноважень в частині прийняття рішення Миргородської міської ради від 10.08.2012 року №115 «Про надання ОСОБА_1, яка проживає за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1, дозволу на розробку технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право користування на земельну ділянку загальною площею 1093 кв.м., в тому числі: для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд площею 1000 кв.м. та для ведення садівництва площею 93 кв.м. за адресою: вул. Лікарняна, 46 м. Миргород» та визнання частково нечинним та часткове скасування рішення Миргородської міської ради Полтавської області від 11.12.2009 року №157 «Про внесення часткових змін до рішень виконкому «Про надання земельних ділянок у приватну власність та безоплатну передачу земельних ділянок у власність громадян» судово-почеркознавчу експертизу , на вирішення якої поставити питання:

-Чи виконано рукописний текст «Костюченко Іван Григорович» в заяві ОСОБА_6 від 16.07.1997 року ОСОБА_7 або іншою особою?

Проведення експертизи доручити за клопотанням сторони позивача ОСОБА_8 науково-дослідному інституту судових експертиз ім. засл.професора ОСОБА_9 (м. Харків, вул. Золочівська, 8-а).

Експерта попередити про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384,385 КК України, надіслати в експертну установу копію ухвали про призначення експертизи, матеріали об'єднаної адміністративної справи №525/614/14-а за позовом ОСОБА_2 до Миргородської міської ради Полтавської області, третя особа ОСОБА_5 про визнання недійсним рішення Миргородської міської ради від 10.08.2012 року №115 «Про надання ОСОБА_1, яка проживає за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1, дозволу на розробку технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право користування на земельну ділянку загальною площею 1093 кв.м., в тому числі: для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд площею 1000 кв.м. та для ведення садівництва площею 93 кв.м. за адресою: вул. Лікарняна, 46 м. Миргород» та за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Миргородської міської ради Полтавської області, треті особи ОСОБА_2 та ОСОБА_5 про встановлення наявності компетенції (повноважень) суб'єкта владних повноважень в частині прийняття рішення Миргородської міської ради від 10.08.2012 року №115 «Про надання ОСОБА_1, яка проживає за адресою: вул. Скляра, 20 м. Миргород, дозволу на розробку технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право користування на земельну ділянку загальною площею 1093 кв.м., в тому числі: для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд площею 1000 кв.м. та для ведення садівництва площею 93 кв.м. за адресою: вул. Лікарняна, 46 м. Миргород» та визнання частково нечинним та часткове скасування рішення Миргородської міської ради Полтавської області від 11.12.2009 року №157 «Про внесення часткових змін до рішень виконкому «Про надання земельних ділянок у приватну власність та безоплатну передачу земельних ділянок у власність громадян».

Також, в розпорядження експерта надати оригінали документів, які надані для проведення даної експертизи представником позивача адвокатом ОСОБА_4, перелік яких зазначений у клопотанні ОСОБА_1 про проведення експертизи від 04.09.2014 року (в пунктах 1-25 клопотання).

Інші оригінали документів, де містяться підписи ОСОБА_7 і які витребувані судом згідно даної ухвали суду, після отримання витребуваних оригіналів документів, також направити в розпорядження експертів.

Про час проведення експертизи повідомити сторони.

Оплату за проведення експертизи покласти на позивача ОСОБА_1.

З метою проведення судово-почеркознавчої експертизи в строк до 15.09.2014 року витребувати:

1) в архівному відділі Миргородської міської ради Полтавської області (37600, м. Миргород, вул. Гоголя,107 Полтавської області) оригінал заяви ОСОБА_6 за липень 1997 року про надання додатково земельної ділянки площею 264 кв.м по вул. Лікарняна, 44 в м. Миргород Полтавської області (фонд №1, спр.2327, арк.685).

2) в Миргородському РВ ДМС України у Полтавській області (м. Миргород, вул. Якова Усика, 34) оригінал Форми №1 на видачу паспорта громадянина України на ім'я ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_2, який проживав в ІНФОРМАЦІЯ_3.

Дані оригіналу документів витребовуються судом для (та на час) проведення судово-почеркознавчої експертизи. Гарантувати особам, у яких вилучаються дані оригінали документів, що суд несе відповідальність за їх збереження і після проведення відповідної експертизи оригінали вилучених документів будуть негайно повернуті уповноваженим органам для подальшого зберігання.

Врахувати, що представник сторона позивача ОСОБА_1 адвокат ОСОБА_4 в судовому засіданні повідомив, що він надав на даний час всі наявні у ОСОБА_1 оригінали документів, де містяться вільні зразки (оригінали підпису та почерку ОСОБА_7Г.). При виявленні інших оригіналів документів вони будуть передані у розпорядження суду для проведення даної експертизи.

На час проведення даної експертизи зупинити провадження в об'єднаній адміністративній справі №525/614/14-а за позовом ОСОБА_2 до Миргородської міської ради Полтавської області, третя особа ОСОБА_5 про визнання недійсним рішення Миргородської міської ради від 10.08.2012 року №115 «Про надання ОСОБА_1, яка проживає за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1, дозволу на розробку технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право користування на земельну ділянку загальною площею 1093 кв.м., в тому числі: для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд площею 1000 кв.м. та для ведення садівництва площею 93 кв.м. за адресою: вул. Лікарняна, 46 м. Миргород» та за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Миргородської міської ради Полтавської області, треті особи ОСОБА_2 та ОСОБА_5 про встановлення наявності компетенції (повноважень) суб'єкта владних повноважень в частині прийняття рішення Миргородської міської ради від 10.08.2012 року №115 «Про надання ОСОБА_1, яка проживає за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1, дозволу на розробку технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право користування на земельну ділянку загальною площею 1093 кв.м., в тому числі: для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд площею 1000 кв.м. та для ведення садівництва площею 93 кв.м. за адресою: вул. Лікарняна, 46 м. Миргород» та визнання частково нечинним та часткове скасування рішення Миргородської міської ради Полтавської області від 11.12.2009 року №157 «Про внесення часткових змін до рішень виконкому «Про надання земельних ділянок у приватну власність та безоплатну передачу земельних ділянок у власність громадян».

Ухвала в частині призначення по справі експертизи оскарженню не підлягає. Апеляційна скарга на ухвалу суду в частині зупинення провадження у справі може бути подана протягом п'яти днів з дня її проголошення до ОСОБА_8 апеляційного адміністративного суду. У разі, якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя -

СудВеликобагачанський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення05.09.2014
Оприлюднено20.08.2015
Номер документу48419301
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —525/614/14-а

Ухвала від 12.06.2014

Адміністративне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Хоролець В. В.

Ухвала від 12.06.2014

Адміністративне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Хоролець В. В.

Ухвала від 17.01.2015

Адміністративне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Хоролець В. В.

Ухвала від 05.09.2014

Адміністративне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Хоролець В. В.

Ухвала від 08.06.2015

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Бегунц А.О.

Ухвала від 12.05.2015

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Бегунц А.О.

Ухвала від 12.05.2015

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Бегунц А.О.

Ухвала від 22.04.2015

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Бегунц А.О.

Постанова від 13.03.2015

Адміністративне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Хоролець В. В.

Постанова від 07.03.2015

Адміністративне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Хоролець В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні