Рішення
від 01.09.2009 по справі 18/109-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18/109-09

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

  

19.08.09р.

Справа № 18/109-09

За позовом                  Нікопольського комунального підприємства "Західне", м. Нікополь  

    

до                                  Товариства з обмеженою відповідальністю Науково-виробниче

                                     об"єднання "Венал", м. Нікополь

третя особа, на стороні позивача,

яка не заявляє самостійних  вимог

на предмет спору:        Виконавчий комітет Нікопольської міської ради, м. Нікополь  

   

про                                визнання  недостовірною інформації

Суддя  Петрова В.І.

Представники:

  від позивача:    Гордієнко Т.О. дов. від 07.04.09 року

                            Орлова Л.В. дов. від 17.08.09 р.

від відповідача: не з"явився

від третьої особи: Павлова Ю.М. дов. від 17.06.09 року

  

СУТЬ СПОРУ:

Позивач звернувся з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю Науково-виробниче об"єднання "Венал", у якому просить:

1. Визнати  недостовірною  інформацію,  поширену  в   статті   «Для  кого «очищает»деньги НКП «Західне»газета «Булава»від 05.02.09р.), статті «Кормушка для бывших приближенных к трону?»(газета «Булава»від 31.10.08р.) та в статті «Городской голова осознает, что все напечатанное в «Булаве»- правда!»(газета «Візит-Венал»від 12.03.09 р.), щодо існування у м.Нікополі Спеціального управління з очищення стічних вод, створення НКП «Західне»за рішенням Кондратова С.Б., дати державної реєстрації підприємства, відсутності в штаті посади головного бухгалтера,   кількості   штатних   одиниць   управлінського   персоналу, загальної кількості працівників та запровадження режиму секретності господарської діяльності, отримання доходів за вчинення посередницьких операцій, забезпечення фінансування НКП «Західне»за рахунок коштів, належних КП «Нікопольське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства», розміру тарифу на очищення стічних вод, кількості та умов придбання легкового автотранспорту, порушень правил оприбуткування матеріальних цінностей, нецільового витрачання коштів;

2. Зобов'язати    Товариство    з    обмеженою   відповідальністю   Науково-виробниче об'єднання «Венал»з дотриманням вимог ст.37 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні»надрукувати не пізніше одного місяця в газеті «Булава»газетні оголошення про спростування раніше поширених відомостей наступного змісту: «05.02.09р. на стор.3 спецвипуску газети «Булава»опубліковано статтю під назвою для кого «очищает»деньги  НКП «Західне».

Викладені в статті відомості про існування у м.Нікополі Спеціального управління з очищення стічних вод, створення НКП «Західне»за рішенням Кондратова С.Б., дати державної реєстрації підприємства, відсутності в штаті посади головного бухгалтера, кількості штатних одиниць управлінського персоналу, загальної кількості працівників та запровадження режиму секретності господарської діяльності є повністю недостовірними. Неправдивими є дані про отримання доходів за вчинення посередницьких операцій та про забезпечення   фінансування   НКП   «Західне»за   рахунок   коштів,    належних   КП Нікопольське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства».

Наведена в публікації інформація щодо розміру діючого у м.Нікополі тарифу на очищення стічних вод, кількості та умов придбання закріплених за підприємством одиниць легкового автотранспорту, порушення правил оприбуткування матеріальних цінностей, нецільове витрачання коштів не відповідає дійсності.

Недостовірними є подані дані про відсутність у НКП «Західне»договорів є промисловими споживачами та бюджетними установами на очищення стічних вод та про безпідставне отримання від них грошових коштів.

Відомості про подальшу приватизацію очисних споруд не відповідають дійсності і суперечать чинному законодавству України.

Усі оціночні судження, викладені в статті, є власними міркуваннями автора і не підтверджені об'єктивними даними.

Редакція газети не має доказів достовірності поширеної інформації, не поділяє думки автора щодо викладених в статті обставин та стилю їх подання до відома громадськості».

«31.10.08р. на стр.4 спецвипуску газети «Булава»опубліковано статтю під назвою   "Кормушка для бывших приближенных к трону?»

Викладені в статті відомості щодо існування у м.Нікополі управління очисних споруд, обставин та часу створення НКП «Західне», кількості штатних одиниць управлінського персоналу є недостовірними.

Наведена в публікації інформація щодо розміру діючого у м.Нікополі тарифу на очищення стічних вод та про забезпечення фінансування НКП «Західне»за рахунок коштів, належних КП «Нікопольське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства», не відповідає дійсності.

Усі оціночні судження, викладені в статті, є власними міркуваннями автора і не підтверджені об'єктивними даними.

Редакція газети не має доказів достовірності поширеної інформації, не поділяє думки автора щодо викладених в статті обставин та стилю їх подання до відома громадськості».

3. Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю Науково-виробниче об'єднання «Венал»з дотриманням вимог ст. 37 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні»надрукувати в запланованому найближчому випуску газети «Візит-Венал»газетне оголошення про спростування раніше поширених відомостей наступного змісту: 12.03.09р. на стор. 3 газети «Візит-Венал»№11 (№743) опубліковано статтю під «Городской голова осознает, что все напечатанное в «Булаве»- правда!»

«12.03.09р. на стор.3 газети «Візит-Венал»№11(№743) опубліковано статтю під назвою «Городской голова осознает, что все напечатанное в «Булаве»- правда!»

Викладені в статті відомості щодо існування у м.Нікополі Спеціального управління з очищення стічних вод, створення НКП «Західне»та передачі йому очисних споруд за рішенням Кондратова СБ., кількості штатних одиниць управлінського персоналу, загальної кількості працівників є повністю недостовірними. Неправдивими є дані про фінансування НКП «Західне»за рахунок коштів, належних КП «Нікопольське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства».

Наведена в публікації інформація щодо кількості закріплених за підприємством одиниць легкового автотранспорту, облаштування кабінету керівника НКП «Західне»не відповідає дійсності.

Усі оціночні судження, викладені в статті, є власними міркуваннями автора і не підтверджені об'єктивними даними.

Редакція газети не має доказів достовірності поширеної інформації, не поділяє думки автора щодо викладених в статті обставин та стилю їх подання до відома громадськості».

В обґрунтування позовних вимог посилається на те, що в період  з 31.10.08р. по 12.03.09р. в друкованих засобах масової інформації - газетах - «Булава»та «Візит-Венал», засновником і видавцем яких є Товариство з обмеженою відповідальністю Науково-виробниче об'єднання «Венал», було опубліковано статті з поширенням недостовірних відомостей щодо організаційної та фінансово-господарської діяльності Нікопольського комунального підприємства «Західне», які шкодять діловій репутації позивача та формують у читачів негативне ставлення до підприємства.

Відповідач проти позову заперечує, посилаючись на те, що надрукована інформація  в статті «Для кого очищает деньги НКП Західне»(газета «Булава»від 05.02.2009 року.), статті «Кормушка для бывших приближенных к трону?»(газета «Булава»від 31.10.08р.) та в статті «Городской голова осознает, что все напечатанное в «Булаве»- правда!»(газета «Візит - Венал»від 12.03.2009 р.), стосовно створення НКП «Західне», створення підприємства, інформації щодо головного бухгалтера, кількість одиниць управлінського персоналу, режиму секретності господарської діяльності, розміру тарифу на очищення стічних вод, придбання легкового автотранспорту і т.д., являє собою оціночні судження, думки, переконання, критичну оцінку  певних фактів і частку  тих фактів на які автор в своїх статтях посилається, а саме на документи та іншу пресу, що відповідно до ст. 277 Цивільного кодексу України не є предметом судового захисту.

Третя особа - Виконавчий  комітет Нікопольської міської ради підтримує доводи позивача.

По справі оголошено перерву відповідно до ст. 77 ГПК України.

В судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши представників сторін, господарський суд, -

                                                      ВСТАНОВИВ:

05.02.09 року в газеті "Булава", яка є додатком до газети "Візит-Венал", засновником і видавцем якої є ТОВ НВО "Венал", опублікована стаття під заголовком «Для кого очищает деньги НКП Західне», в якій зазначено, що в м. Нікополі існує Управління з очищення стоків, яке начебто утримується за рахунок вирахування з КП "Нікопольське виробниче управління водопровідно-каналізаційного  господарства" коштів в сумі 1, 89 грн., що надходять від населення у складі тарифу на воду.  Далі в цій же статті  автор наводить дані про вартість послуг за воду та очищення стічних вод в інших регіонах (при цьому автор посилається на дані, опубліковані в газеті "Репортер"), висловлює думку щодо існування класичної тіньової структури "которая именно в "тени" водоканала скрытая от общественности, наверняка проворачивает свои делишки" та про начебто придбаного ганчір"я по ціні 2,50 грн. за кг.  В статті автор також припускає думку про те, що обслуговування семи одиниць легкового транспорту автопарку "Західного" (заробітна платня водіїв, бензин, запчастини та інше) обходиться в 280 - 300 тисяч в рік, та зазначає, що мешканцям міста з  "Никопольской правды" стало відомо, що відбулися зміни в системі управління водопостачання та "бывший приближенный " к трону", тьфу, черт, бывший зам городского головы Кондратов С.Б. полностью погрузился в дела очистки стоков и формирует Управление, которое в соединении с очистными сооружениями ЮТЗ  стало с 1 августа  2000 г. (дата рождения) официально именоваться  "Никопольское комунальное предприятие "Західне". При цьому  автор припускає, що до 1 серпня "приближенный " Кондратов С.Б. приготував для себе Статут підприємства, штатний розпис та інше. Крім того, в статті автор зазначає, що  при передачі місту очисних "ЮТЗ поступил благородно, передав в качестве  то ли "приданого" то ли отступного энное количество труб  в наивной надежде, что они будут  использованы    в  водопроводном хозяйстве по назначению. Но они были обменяны на  2 автомобиля "Волга" ГАЗ - 3110.

В статті  «Городской голова осознает, что все напечатанное в «Булаве»- правда!», яка надрукована в газеті  "Візит - Венал" 12.03.09 року, автор статті  зазначає, що "первопричиной появления СУОСа  стало неуемное желание заместителя г. Никополя С. Кондратова устроиться в жизни более капитально и, желательно  раз и навсегда... создал ЛИЧНО для себя  управление с ничего не значащим названием "Західне" и применил его  очистным сооружениям" та  вказує, що "в 2002 р. (момент создания) изначально в СУОС было 46 человек ... на 01.01.2008 г. - уже 92 управленца, при 7 легковых автомобилях".

31.10.08 року в газете "Булава опубліковано статтю «Кормушка для бывших приближенных к трону?»в якій автор описує створення та діяльність підприємства, факти яких були описані у попередніх статтях.

Позивач вважає, що в статті  «Для кого очищает деньги НКП Західне»,  «Кормушка для бывших приближенных к трону?»та  «Городской голова осознает, что все напечатанное в «Булаве»- правда»зазначена недостовірна інформація про  створення та діяльність КП "Західне і просить спростувати інформацію, поширену  в цих статтях про існування у м. Нікополі Управління з очищення стоків, яке начебто утримується за рахунок  вирахування  з КП "Нікопольське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства" коштів у сумі 1, 89 грн., що знаходяться  у складі тарифу за воду, вартість послуг з очищення стічних вод у м. Нікополі, про створення НКП "Західне" та призначення керівника  підприємства з порушенням чинного законодавства України; про передання труб в обмін на два автомобілі "Волга", перебування в штаті НКП "Західне"  завищеної кількості управлінського персоналу, закриту діяльність НКП "Західне".

Про спростування зазначеної інформації, як недостовірної, позивачем заявлено позов на підставі ст. 277 ЦК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 277 ЦК  України  фізична особа, особисті немайнові права якої порушено внаслідок поширення про неї та (або) членів її сім"ї недостовірної інформації, має право на відповідь, а також на спростування цієї інформації.

Згідно ст. 47-1 Закону України "Про інформацію" ніхто не може бути притягнутий до відповідальності за висловлення оціночних суджень. Оціночними судженнями, за винятком образи чи наклепу, є висловлювання, які не містять фактичних даних, зокрема критика, оцінка дій, а також висловлювання, що не можуть бути витлумачені  як такі, що містять фактичні дані, з огляду на характер використання мовних засобів, зокрема вживання гіпербол, алегорій, сатири. Оціночні судження не підлягають спростуванню та доведенню їх правдивості.

Додаткові підстави звільнення від відповідальності засобів масової інформації та журналістів  визначаються законом "Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні". Згідно  статті 42 цього Закону редакція, журналіст не несуть відповідальності за публікацію відомостей, які не відповідають дійсності, принижують честь і гідність громадян і організацій, порушують права і законні інтереси громадян або являють собою зловживання свободою діяльності друкованих засобів масової інформації і правами журналіста, зокрема, якщо ці відомості одержано від інформаційних агентств або від засновника (співзасновників)  та вони є дослівним відтворенням матеріалів, опублікованих іншим друкованим засобом масової інформації з посиланням на нього.

Оскільки наведені у статтях висловлювання відповідача, про спростування яких згідно позовної заяви подано позов, є оціночними судженнями,  містять оцінку дій позивача, деяка інформація взята із опублікованих іншим друкованим засобом масової  інформації, вони не підлягають спростуванню та доведенню їх правдивості згідно ст. 47-1 Закону України "Про інформацію" та Закону України  "Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні".

За викладеного, суд не знаходить достатніх підстав для задоволення позову.

Керуючись ст.ст. 49, 82-85 ГПК України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Позивачу в позові відмовити.

Суддя

 В.І. Петрова

Рішення підписано 04.09.09 року

 

   

Дата ухвалення рішення01.09.2009
Оприлюднено08.10.2009
Номер документу4845562
СудочинствоГосподарське
Суть                               визнання  недостовірною інформації

Судовий реєстр по справі —18/109-09

Ухвала від 19.05.2017

Господарське

Господарський суд Київської області

Кошик А.Ю.

Рішення від 01.09.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова В.І.

Ухвала від 06.08.2009

Господарське

Господарський суд Київської області

Кошик А.Ю.

Ухвала від 16.06.2009

Господарське

Господарський суд Київської області

Кошик А.Ю.

Ухвала від 09.07.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова В.І.

Ухвала від 24.06.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова В.І.

Ухвала від 27.05.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова В.І.

Ухвала від 22.05.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова В.І.

Ухвала від 12.05.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова В.І.

Ухвала від 15.04.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні