Ухвала
від 08.09.2010 по справі 18/114
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

"08" вересня 2010 р. Справа № 18/114

За позовом Відкрите акціонерне товариство "Молочник"

до відповідача ОСОБА_1 підприємство "Західекспотранс"

про стягнення збитків в сумі 5 298 грн. 00 коп.

Суддя Гудак А.В.

Представники:

Від позивача : представник не з"явився

Від відповідача : представник ОСОБА_2в. дов. в справі

СУТЬ СПОРУ:

Позивач звернувся до господарського суду Рівненської області із позовом про стягнення збитків в сумі 5 298 грн. 00 коп. Свої вимоги обгрунтовує тим, що частиною 1 ст.1187 ЦК України встановлено, що джерелом підвищеної небезпеки є діяльність, пов'язана з використанням, зберіганням або утриманням транспортних засобів, механізмів та обладнання, використанням, зберіганням хімічних, радіоактивних, вибухо- і вогненебезпечних та інших речовин, утриманням диких звірів, службових собак та собак бійцівських порід тощо, що створює підвищену небезпеку для особи, яка цю діяльність здійснює, та інших осіб.

Згідно ч.2 статті 1187 ЦК України шкода, завдана джерелом підвищеної небезпеки, відшкодовується особою, яка на відповідній правовій підставі (право власності, інше речове право, договір підряду, оренди тощо) володіє транспортним засобом, механізмом, іншим об'єктом, використання, зберігання або утримання якого створює підвищену небезпеку.

На підставі ст.1166 ЦК України шкода, завдана майну фізичної чи юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала. Частиною 1 ст.1172 ЦК України юридична або фізична особа відшкодовує шкоду, завдану їхнім працівником під час виконання ним своїх трудових (службових) обов"язків. Оскільки шкоду майну позивача було завдано працівником відповідача під час виконання ним своїх службових обов"язків, вважають, що сума заборгованості підлягає стягненню з ПП "Західекспотранс".

Відповідач проти позову заперечує, про що подав відзив. Свої заперечення обгрунтовує тим, що статтею 1172 ЦК України встановлено, що юридична або фізична особа відшкодовує шкоду, завдану їхнім працівником під час виконання ним своїх трудових (службових) обов"язків. Цивільно-правова відповідальність ПП "Західекспотранс" як власника автомобіля НОМЕР_1, застрохована згідно укладеного договору та поліса страхування ОСЦПВ серії ВС № 1257229 від 28.01.10 в страховій компанії ВАТ УСК "Дженералі гарант" на підставі Закону України "Про обов"язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів". За умовами обов"язкового страхування ліміт відповідальності страховика за шкоду заподіяну майну становить 25000,00 грн. Пунктом 37.4 Закону України "Про обов"язкове страхування цивільно-майнової відповідальності власників наземних транспортних засобів" встановлено, що право страховика за договором обов"язкового страхування цивільно-правової відповідальності власника транспортного засобу в разі настання страхового випадку здійснювати виплату страхового відшкодування безпосередньо потерпілим або погодженим з ними підприємствам, установам та організаціям, що надають послуги, пов"язані з відшкодуванням збитків. Відтак, особами, відповідальними за завдані позивачу збитки у даному випадку є ВАТ УСК "Дженералі гарант" відповідно до положень названого Закону в межах, передбачених договором обов"язкового страхування цивільно-правової відповідальності та ПП "Західекспотранс" відповідно до вимог приписів статті 1188 Цивільного кодексу України в тій частині, що не підлягає відшкодуванню ВАТ "УСК "Дженералі гарант" як страховиком. Враховуючи те, що договором обов"язкового страхування цивільно-правової відповідальності ліміт відповідальності страховика - ВАТ УСК "Дженералі гарант" становить 25000,00 грн.,а сума позову - 5298,00 грн. в межах ліміту відповідальності, відшкодувати збитки має ВАТ УСК "Дженералі гарант".

В процесі досудового врегулювання спору, а саме у відповіді на претензію позивача відповідач повідомив про те, що цивільно-правова відповідальність ПП "Західекспотранс" як власника автомобіля НОМЕР_1, застрахована та роз"яснив позивачу порядок звернення до страхової компанії з проханням про відшкодування шкоди завданої в результаті ДТП.

Крім того, відповідач у відповідності до вимог Закону України "Про обов"язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобі" повідомив філію ВАТ "УСК "Дженералі Гарант" про ДТП та надав відповідні підтверджуючі документи. А тому, представник відповідача вважає позовні вимоги безпідставними, просить в задоволенні позову відмовити.

Заслухавши пояснення представників сторін, суд вважає за необхідне у відповідності до ч.1 ст.27 Господарського процесуального кодексу України залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - Відкрите акціонерне товариство Українську страхову компанію "Дженералі Гарант" в особі Рівненської філії Відкритого акціонерного товариства Української страхової компанії "Дженералі Гарант" (33000, м.Рівне, вул.Кіквідзе,24).

Окрім того, відповідно до статті 30 ГПК України в судовому процесі можуть брати участь посадові особи та інші працівники підприємств, установ, організацій, державних та інших органів, коли їх викликано для дачі пояснень з питань, що виникають під час розгляду справи. Ці особи мають право знайомитися з матеріалами справи, давати пояснення, подавати докази, брати участь в огляді та дослідженні доказів.

Зазначені особи зобов'язані з'явитись до господарського суду на його виклик, сповістити про знані їм відомості та обставини у справі, подати на вимогу господарського суду пояснення в письмовій формі.

Господарський суд Рівненської області викликається для дачі пояснень оцінювач -ОСОБА_3 ТзОВ "ЕК"Укравтоекспертиза-Стандарт" ( м.Київ, вул.Кіквідзе,17, оф.10) для дачі пояснень щодо звіту з визначення вартості матеріального збитку завданого страхувальнику через пошкодження застрахованого майна, що розташоване за адресою:м.Житомир, вул.Заводська,буд.21 в частині щодо методики оцінки та дати оцінки.

Окрім того, виникла необхідність витребувати нові докази по справі.

На підставі викладеного та керуючись ст.27, ст.30, п.3 ст.77, ст.86 ГПК України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Розгляд справи відкласти на "21" вересня 2010 р. на 10:00 год.

2. Залучити в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - ВАТ" Україська страхова компанія "Дженералі Гарант" в особі Рівненської філії ВАТ "УСК "Дженералі Гарант" (33013, м.Рівне, вул.Кіквідзе,24 ) .

3. Учасникам судового процесу подати до "20" вересня 2010 року :

позивачу: докази направлення примірника позовної заяви з додатками третій особі;

третій особі: письмові пояснення по суті спору з документальним підтвердженням.

4.Викликати у судове засідання для дачі пояснень щодо звіту з визначення вартості матеріального збитку завданого страхувальнику - ТзОВ "Молочник" через пошкодження застрахованого майна, що розташоване за адресою: м.Житомир, вул.Заводська,буд.21 в частині щодо методики оцінки та дати оцінки, оцінювача - ОСОБА_3 ТзОВ "Експертна компанія"Укравтоекспертиза-Стандарт" ( м.Київ, вул.Кіквідзе,17,оф.10).

5. Приватному акціонерному товариству "Страхова компанія "ПЗУ Україна" (04112,м.Київ, вул.Дегтярівська,62; 04053, м.Київ, вул.Артема,40) надати суду копію листа-звернення б/н від 25.03.10 до ТзОВ "Експертна компанія "Укравтоекспертиза-Стандарт" щодо проведення дослідження по встановленню матеріального збитку завданого майну ВАТ "Молочник" по випадку який мав місце 10.02.10.

6. Явка повноважних представників сторін в судове засідання є обов'язковою.

7. Попередити сторін про відповідальність за ухилення від вчинення дій, покладених судом на сторону, згідно п.5 ст.83 ГПК України.

8. Неявка представників сторін у судове засідання, у разі зобов'язання такої явки, не перешкоджає вирішенню спору по суті, оскільки про дату та час судового засідання сторони повідомлені листом рекомендованим з повідомленням про вручення адресату.

Суддя Гудак А.В.

СудГосподарський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення08.09.2010
Оприлюднено20.08.2015
Номер документу48460206
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —18/114

Ухвала від 21.12.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Гриняк Б. П.

Рішення від 21.06.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Ухвала від 08.09.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Гудак А.В.

Судовий наказ від 19.01.2011

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Гудак А.В.

Ухвала від 08.09.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Гудак А.В.

Ухвала від 26.08.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Гудак А.В.

Ухвала від 05.08.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Гудак А.В.

Ухвала від 20.07.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Гудак А.В.

Судовий наказ від 13.12.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Охотницька Н.В.

Судовий наказ від 13.12.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Охотницька Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні